HDP eş başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ'ın özerklik ve bölünme ile ilgili açıklamalarına dair dokunulmazlık dosyaları alt komisyonda ele alınacak.
TBMM, terörü ve terör örgütü PKK'yı destekleyen HDP'liler ile ilgili dokunulmazlık dosyalarının kapağını açmaya hazırlanıyor. İki ismin, özerklik ve bölünme ile ilgili açıklamalarına dair dokunulmazlık dosyaları Meclis Adalet Karma Komisyonu bünyesinde kurulacak alt komisyonda ele alınacak.
Açıklamaları büyük tepki aldı
HDP eş başkanları Demirtaş ve Yüksekdağ'ın özerlik ve ayrışma ile ilgili çıkışları kamuoyundan büyük tepki aldı. Kamuoyundan HDP'lilerin dokunulmazlıklarının kaldırılması ve yargı önüne çıkartılmalarına ilişkin sesler yükselmeye başladı. Sabah gazetesinin haberine göre Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da "Ülkeyi bölmeye yönelik mesajlar kabul edilemez. Parti kapatma asla düşünülmemeli. Ama suçu işleyen milletvekilleri veya belediye başkanları bunun bedelini ödemeli. Eş başkanların dokunulmazlıklarının kaldırılması suretiyle başlayacak süreç inanıyorum ki terörle mücadeledeki havayı olumlu etkileyecektir" diyerek tavrını ortaya koydu.
6-7 Ekim dosyası da açılacak
Karma Komisyon sadece özerlik değil, komisyon gündeminde bulunan diğer dokunulmazlık dosyalarını da mercek altına alacak. Örneğin bu kapsamda Demirtaş'ın 6-7 Ekim Kobani olaylarının başlamasına neden olan açıklamaları da tekrar gündeme gelecek. O dönem yine Demirtaş'ın dokunulmazlığının kaldırılması tartışılmış ancak daha sonra bundan vazgeçilmişti. Ancak Demirtaş hakkında "halkı silahlı isyana teşvikten" soruşturma başlatılmıştı.
160'ı terör 300 dosya bekliyor
TBMM gündeminde HDP'liler ile ilgili 300 civarında dokunulmazlık dosyası bekliyor. Bunlardan terör ve Anayasa'da devletin birlik ve bütünlüğüne ilişkin suçlardan bulunan dosya sayısı da 160 civarında. Hazırlık komisyonları dosyaları tarayıp hangilerinden dokunulmazlığın kaldırılacağına karar verecek. Dokunulmazlığın kalkacağı dosya sayısının ikiüç ile sınırlı kalması bekleniyor. Konu, daha sonra Genel Kurul gündemine gelecek. Anayasa Adalet Karma Komisyonu'nun raporu, Genel Kurul'da oylanacak. Dokunulmazlığın kalkması için toplantıya katılanların yarıdan bir fazlasının oyu yeterli olacak.