Davutoğlu açıkladı: Başkent'e yeni güvenlik konsepti geliyor

Davutoğlu açıkladı: Başkent'e yeni güvenlik konsepti geliyor

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara Valiliğinde aldığı brifingden sonra Ankara'da yaşanan terör saldırısı sonrası teröre karşı yeni eylem planı için talimat verdiğini ve Başkent'e yeni güvenlik konsepti geliştirildiğini söyledi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Ankara Valiliğinde il brifingi aldı. Vali Mehmet Kılıçlar tarafından karşılanan Davutoğlu Brifing sonrası açıklamalarda bulundu. 
 
Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları:

Ek tedbirlere gidiyoruz 

Son dönemlerde tertip ettiğimiz birçok güvenlik toplantısında değişen şartlara intibak edecek bir güvenlik konseptinin yerleşmesi ve Türkiye genelinde alınacak tedbirlerle ilgili çok önemli, kapsamlı değişimlere  ve ek tedbirlere gidiyoruz.

"İl bazında, her ilimizde..."

Türkiye genelinde yaptığımız güvenlik değerlendirmelerine şimdi il bazında, her ilimizde ele alarak, her ilimizin hassasiyet keydeden güvenlik ihtiyaçlarını karşılamaya dönük çalışmalar yürütüyoruz.

Ankara'ya güvenlik takviyesi de yapacağız

Bugün ele aldığımız en temel husus, Ankara'ya has, Başkent güvenlik anlayışı ve konsepti bağlamında bir çalışmayı en kısa zamanda, bugün ele aldığımız prensipler etrafında şekillendireceğiz ve Başkente has ve Başkentin özelliklerini gözeten yeni bir güvenlik anlayışıyla meseleyi ele alacağız.

"Net olarak şu talimatı verdim..."

Güvenlik birimlerimize net olarak şu talimatı verdim; hiçbir şekilde mazeretle gelinmemeli. Ne ihtiyaç varsa, ne teçhizat takviyesi yapılması gerekiyorsa bunu en süratle yapacağız ve personel takviyesi gerekiyorsa personel takviyesi yapacağız. Ankara'nın özelliklerinden kaynaklanan özel bazı eğitilmiş uzman güvenlik alanları söz konusu ise bunların eğitimi yapılacak.

Gözaltına alınanların sayısı 22'ye çıktı

PKK-YPG işbirliği

Ankara saldırısı soruşturması üzerine) Kimse bu olayı saptırmaya kalkışmamalıdır. Bu kişilerin Türkiye ve Suriye’deki bağlantıları ortaya konmuştur. Karşımızda PKK-YPG işbirliğiyle gerçekleştirilen bir terör eylemi vardır.

Zafiyet iddiası

(“İstihbarat ve güvenlik noktasında zafiyet var mı?” sorusu üzerine) Günümüzde özellikle terör örgütlerinin kullandoığı araçlar bağlamında öylesine çeşitlenme söz konusu terör riskinden bigane olmuş ülke yok. Aynı konu İngiltere Londra, Fransa’da Paris temelinde ele alınıyor. Terör artık küresel bir tehdittir. Bu küresel tehditten uzak kalmış, bigane kalmış hiçbir ülke yok. Hiçbir tedbir bu tür bir riski tamamen ortadan kaldırmaz.

Failin kısa sürede bulunması

Ankara'daki terör saldırısı failinin kimliğinin kısa süre içinde tespit edilmesi) Çok iyi bir kayıt sistemimiz var ki iki sene sonra bir olay olduğu anda bir küçük parmak parçasından ve o parmak izinin alınması suretiyle daha 24 saat geçmeden, kayıt işlemi üzerinden bu parmak izinin kime ait olduğu tespit edildi. Yani 2 milyon 600 bin mülteci barındıran bir ülkede eğer böylesine iyi işleyen bir kayıt sistemi olmasaydı muhtemelen ya biz bu sonuca hiç ulaşamazdık, ya da çok uzun bir sürede ulaşabilirdik.

Tak da PKK'nın uzantısı

(Ankara'daki terör saldırısını TAK'ın üstlendiği iddiası) Önce şunu sormak lazım; daha önce de zannediyorum Kumrular olayında TAK üstlendi ama anında üstlendi. Niye bu açıklamayı yapmak için 3 gün bekleme ihtiyacı hissettiler. TAK dediğinizde ayrı bir örgüt değil, PKK'nın uzantısı bir örgüt. YPG'de PKK'nın uzantısı bir örgüt. Yani TAK üstlenmiş olsa da bu YPG bağlantısını ortadan kaldırmaz.

Eylem planı hazırlanacak

Türkiye geneliyle ilgili güvenlik tedbirleri dışında özel bir güvenlik mekanizması ve Ankara'nın, Başkentin hususiyetlerini de gözeten bir eylem planı hazırlanacak. Bunda hem yaşadığımız münferit terör eylemleri, yani bir terör eyleminin gerçekleşmesi, Gar gibi, Merasim Sokak'ta olan gibi, hem de kitlesel eylemler üzerinden bazı provokasyonların olması ihtimallerine karşı alınacak tedbirler, güvenlik birimlerimizin bütün çabalarıyla bir eylem planına dönüşecek ve önce Sayın İçişleri Bakanımıza sonra da bizzat bana tevdi edilecek. Ve bu bir genelge halinde bütün Ankara'daki kurumlara tevdi edilecek.

ABD'den beklediğimiz tek şey 'Amasız' bir dayanışma

Müttefik ülkeden beklediğimiz şey Türkiye'yi savunmasıdır. ABD'den beklediğimiz tek şey 'Amasız' bir dayanışma içinde olmaları.

Ortada açık bir konu yok. Büyükelçiler çağrıldı ve parmak izi bile gösterildi. Eğer açık bir konu varsa bizim için kapanmıştır.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN