Çipras'tan darbeci askerlerin iadesine yönelik açıklama: Mahkeme kararına saygı duymalıyız

Çipras'tan darbeci askerlerin iadesine yönelik açıklama: Mahkeme kararına saygı duymalıyız

Başbakan Yıldırım ve Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras ortak basın toplantısında konuştu. Çipras, darbeci askerlerin iadesine yönelik yaptığı açıklamada, "Biz mahkeme kararlarına katılsak da katılmasak da saygı göstermek durumundayız. Mahkeme bir karar verdi, bu karara saygı göstermek durumundayız. İltica başvurusuyla ilgili süreç henüz tamamlanmadı. Bir kriz söz konusu değildir" dedi.

Yıldırım düzenlenen ortak basın toplantısında, Çipras'ın FETÖ'cü asker iadesine yönelik açıklamalarına, 'darbeciler ilişkilere darbe vurmasın' şeklinde yanıt verdi. Yıldırım, göç meselesiyle ilgili olarak, "Temennimiz AB'nin bundan sonra anlaşmanın geri kalan kısımlarını bir an önce yürürlüğe koymasıdır" dedi. 

Çipras'ın açıklamasından öne çıkanlar:

"Sayın Başbakan Yıldırım'la 28 Haziran'da Kıbrıs konferansı ile ilgili olarak görüş alışverişinde bulunduk. Kıbrıs'ta adil bir kalıcı çözümün bulunması her zamankinden daha önemli hale gelmiştir. Kendisi ile sürekli irtibat halinde olmamız konusunda anlaştım. Her ikimiz de olumlu adımlar atmak konusunda kararlıyız. Bu diyaloğun ileriye gitmesi için her türlü adımı atmaya hazırız. Son derece samimi bir şekilde bütün konulara yaklaşım gerçekleştirdik"

Yıldırım'ın konuşmasından öne çıkanlar:

Bu ziyarette şahsıma ve heyete gösterdiğiniz misafirperverlikten dolayı teşekkür ediyorum. Oldukça samimi ve dostça bir görüşme gerçekleştirdik. Aynı zamanda AB-Türkiye ilişkilerini, Ege'deki konularımızı, Kıbrıs'ı samimiyetle ele aldık ve değerlendirdik. Türkiye ve Yunanistan olarak biz ortak bir coğrafyayı paylaşıyoruz. Gelecekte de sevinç ve kader de ortaktır. O bakımdan anlaştığımız konuları daha öncelikli olarak ele alarak iki ülke arasında ilişkileri ileri taşımak, hem ekonomi hem de sosyal ve kültürel anlamda yeni boyutlar kazandırmak çok daha faydalı olacaktır. Sorunların çözümünün yolu da kazan-kazan prensibine göre olmalı.

15 TEMMUZ SONRASI AB İLE İLİŞKİLER

15 Temmuz sonrası bazı Avrupalı dostlarımız beklediğimiz desteği göstermediler. Bunların ilişkimize olumlu yönde gelişmesi için hiçbir katkısı yok. Artık bütün bunlar geride kaldı. AB ile Türkiye yeni bir vizyonla, yeni bir başlangıç yapmak istiyor. Bu konuyu sayın Cumhurbaşkanımız Brüksel'de yapılan toplantıda ortaya koydu.

Göç meselesinin AB için, ülkemiz için önemli bir problem olduğunu bilerek geçişi kontrol altına aldık. Temennimiz AB'nin bundan sonra anlaşmanın geri kalan kısımlarını bir an önce yürürlüğe koymasıdır. Bugün terörden bedel ödemeyen bir ülke yok. Gün geçmiyor ki Avrupa'nın bir şehrinde bir terör olayı olmasın. Terör olayına bakarken farklı standartları bırakıp hareket etmek mecburiyetindeyiz. Avrupa'nın güvenliğinin Türkiye ve Yunanistan'dan geçtiğini bilmemiz lazım.

"EGE'DEKİ İHLALLER TEK TARAFLI DEĞİL"

Burada ihlaller karşılıklı oluyor. Amacımız bu ihlalleri asgariye indirmek ve buradaki olayı tırmandırmamak. Zaman zaman biz karşılıklı görüşeceğiz. Danışmanlarımız bir arada çalışacak. Ege'deki ihlaller tek taraflı değil.  Kıbrıs her iki taraf için de çözülmesi gereken bir mesele. Çipras da biz de olumlu düşünceler içindeyiz. Bu konuda daha çok gayret etme ihtiyacı olduğunu da konuşma fırsatı bulduk.

SORU-CEVAP

YUNANİSTAN'A KAÇAN FETÖ'CÜ ASKERLER 

Aleksis Çipras: Biz mahkeme kararlarına katılsak da katılmasak da saygı göstermek durumundayız. Mahkeme bir karar verdi, bu karara saygı göstermek durumundayız. İltica başvurusuyla ilgili süreç henüz tamamlanmadı. Bir kriz söz konusu değildir. Türkiye'de demokratik kurumlara karşı bir saldırıda bulunulmuştur. Biz darbecilerin karşısında tavır aldık. Bu siyasi bir görüştür.

Yunanistan coğrafi avantaja sahip bir ülke dolayısıyla enerji koridorlarının da kavşağında bulunmakta. Enerji yatakları bizim bulunduğumuz bölgede yer alıyor. Biz bu açıdan bir avantaja sahibiz ve bu avantajı kullanmak istiyoruz. Hem İsrail'le hem Türkiye ile yakın bir işbirliği gerçekleştiriyoruz. 

YILDIRIM: DARBECİLER İLİŞKİLERE DARBE VURMASIN

Binali Yıldırım: TANAP'ın inşaatı yapılıyor. Türk Akımı Projesi'nin de Balkanlar ve Avrupa ülkelerine enerji güvenliği sağlamak konusunda açık olduğunu ifade etmek isterim.  Gerek Ege'de gerek Akdeniz'de enerji kaynaklarının kullanılması konusunda karşılıklı işbirliği çalışmalarını destekliyoruz. 

Biz ülkemize karşı darbe yapan kişlerin iadesini elbette isteriz. Yargı ile idarenin işleri hukuk devleti olan her ülkede ayrıdır. Darbeciler ilişkilere darbe vurmasın.

KIBRIS SORUNU

Ömür biter yol bitmez, her zaman gitmek isterseniz gidecek yol mutlaka bulunur, biz de bu meselenin çözümünü istiyoruz ama bu mesele, BM'nin meselesi değil. Bu mesele Kıbrıs Rum ve Türk toplumunun meselesidir. BM, bunun çözümü için katkı sağlamaktadır. Bu katkıya da teşekkür ediyoruz. Neticede çözüm her iki toplumu tatmin edecek, adil, kalıcı bir çözüm olarak ortaya çıkması lazım. 

İKİ LİDER BAŞBAŞA GÖRÜŞTÜ

Başbakan Yıldırım, Atina temaslarının ilk durağında Yunanistan Başbakanı Çipras ile bir araya geldi. Yıldırım, Başbakanlık binasında Yunan mevkidaşı tarafından karşılandı. İki lider başbaşa görüşme öncesi selamlama konuşması yaptı.

Başbakan Yıldırım, "Biz komşuyuz, bizde bir tabir vardır; komşu komşunun külüne muhtaçtır. Aynı coğrafyayı paylaşıyoruz, bu demektir ki aynı kaderi paylaşıyoruz. Şüphesiz zaman zaman sorunlar olabilir, sorunların çözümü de aklıselimle konuşarak karşılıklı diyalogla halledilebilir." ifadesini kullandı.

Son yıllarda Yunanistan'ın zorlukları olduğunu, Türkiye'nin de güney sınırlarında, Suriye'de, Irak'ta iç savaşın devam ettiğini hatırlatan Yıldırım, "Dolayısıyla zorluklarımız var, bu zorlukları dayanışmayla karşılıklı iyi niyetle anlayışla çözebileceğimize inanıyorum. Birlikte yapacağımız olumlu çalışmalar, fırsatlar, sorunlarımızdan daha fazla. Dolayısıyla fırsatlara daha fazla yoğunlaşmak, sorunları da zamana yayarak iyi komşuluk, adalet içinde, diyalogla çözmek her zaman mümkündür. Bunun gayreti içinde olmamız gerekir" dedi.

"BEN DE MÜHENDİSİM, SİZ DE"

Başbakan Yıldırım, Yunanistan Başbakanı Çipras'ın, "İkimiz de mühendisiz, bu nedenle sorunlara hızlı ve olumlu çözüm bulma imkanımız var diye düşünüyorum." ifadesi üzerine, "Katılıyorum, ben de mühendisim, siz de mühendissiniz, dolayısıyla daha pragmatik, analitik yollarla konuları ele alıp pratik çözümler geliştirebiliriz. Ön yargılar, yanlış algılar bizim, konuların üzerine cesaretle gitmemizi engellememeli. Ümit ediyorum bu ziyaretimizde var olan iyi komşuluk ilişkilerimizi daha da ileri düzeye hem ticari hem de beşeri ilişkiler bakımından geliştirmek için fırsat olur" değerlendirmesinde bulundu.

Ayrıca Başbakan Yıldırım ile birlikte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak da Yunanistan'a hareket etti.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN