Çin ekonomisi, 2015 yılının ilk çeyreğinde yüzde 7’ye yavaşlayan büyümesiyle 2009’dan bu yana en zayıf büyümesini gösterdi.
Çin’de İstatistik Kurumu’nun yaptığı açıklamaya göre, ülkenin gayrisafi yurt içi hasılası bu yıl ilk çeyrekte 14 trilyon 66 milyar 700 milyon yuana (yaklaşık 2 trilyon 250 milyar dolar) ulaştı. Böylece Çin’de yurtiçi hasıla büyümesi, 2015 yılının ilk üç ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 7 yükselmiş ve büyüme hızı da önceki çeyreğe oranla 0,3 puan gerilemiş oldu.
İthalat ve ihracat toplamı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 6 düşen Çin’in, büyük ölçekli sanayi üretimi ise yüzde 6,7 arttı. Kişi başına düşen milli gelirin yüzde 8,1 yükseldiği ülkede, enflasyon artışı yüzde 1,2 olarak kaydedildi. Ekonomik büyümede yavaşlamanın gözlendiği rapor ile ilgili açıklamada, ikinci çeyrekte GSYİH’nın istikrarlı seyrine dönmesinin beklendiği aktarıldı.
Çin daha büyük zorluklara hazırlıklı olmalı
Öte yandan söz konusu açıklamada, sabit kıymetler yatırımlarının, geçen yıla oranla yüzde 13,5 artışla 7,75 trilyon yuana (1,2 trilyon dolar) çıktığı kaydedilerek, bu rakamın geçen yılın aynı dönemindeki yüzde 17,6’lık büyümeden düşük olduğuna dikkat çekildi. Bununla birlikte raporda, sanayi çıktısının yüzde 6,4 büyüdüğü fakat bu rakamın da geçen yılki 8,72’lik büyümenin altında olduğu vurgulandı.
Çin Başbakanı Li Keqiang, Pekin’de düzenlenen sempozyumda mevcut ekonomik durumla ilgili olarak yaptığı konuşmada, Çin’in yükselen ekonomik baskıyla karşı karşıya olduğunu ve daha büyük zorluklara hazırlıklı olması gerektiğinin altını çizdi. Gelirlerin artması, enerji kullanımının azalması ve stabil bir istihdam gibi göstergelerin makul seviyede olduğunu ifade eden Li, ilk çeyrekteki Çin ekonomisinin büyümesinin genellikle istikrarlı olduğunu kaydetti ve ülkenin kalkınması için muazzam bir potansiyel, güçlü bir direnç ve yeterli alan bulunduğunu ifade etti. Karşı karşıya kaldıkları ekonomik büyümedeki aşağı yönlü baskıya dikkat çeken Li, hükümetin hedeflenen makro ekonomik düzenlemelere yoğunlaşarak, aşağı yönlü ekonomik baskıyla mücadele etmesi ve elverişli pazar ortamını kurması gerektiğini sözlerine ekledi.
AJANSLAR