Çin'den getirilen Kovid-19 aşısının gönüllü olarak testlerine katılan Prof. Dr. Özlenen Özkan, kendisinde görülen yan etkiyi ilk kez açıkladı: İlk dozda bir günlük bir baş ağrım oldu ama ikinci dozda çok ciddi bir yan etkisi olmadı.
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Özlenen Özkan, tüm dünyanın en kısa sürede yeni tip koronavirüs (Kovid-19) belasından kurtulmasını temenni ederek aşı çalışmalarının önemine işaret etti.
"İnşallah aşılar faydalı olur. Şu an etkilerini biz de bilmiyoruz, merakla bekliyoruz. İnşallah Türk aşılarımız da bir an önce piyasaya çıkar, çok etkili olur. Aşılar yarışır, Türk aşıları da bu yarışa girer inşallah." diyen Özkan, insanların biraz nefes alabilmesi için aşıların önemli olduğunu söyledi.
'İLK DOZDA BİR GÜNLÜK BAŞ AĞRIM OLDU'
Salgının dünyayı etkilediğini ifade eden Özkan, aşının kendisinde yarattığı yan etkiyi ilk kez açıklayarak şunları kaydetti:
"Dua ediyoruz, insanlık umarım bu beladan kurtulur. Çin'den getirilen aşının deneme çalışmalarına ben de katıldım. İlk dozda bir günlük bir baş ağrım oldu ama ikinci dozda çok ciddi bir yan etkisi olmadı. Ağrının nedenini bilemiyoruz aşıdan mıydı psikolojik miydi? Ben de sonuçlarını merakla bekliyorum ama faz 3 çalışması olduğu için kurallarına riayet etmek gerekiyor. Onlar, 'tamam bu faz 3 çalışması kırıldı' dediği anda sonuçlarına bakılacak. O zaman anlayacağız 'baş ağrısı yapan neydi?' diye. Aşı çalışmaları bizim için çok önemli çünkü tek umudumuz aşı. Herhangi bir ilaç maalesef bunulamadı. Aşı çalışmalarının sonuçlarını merakla bekliyoruz."
'İNŞALLAH BİZDEN DE GÜZEL HABERLER GELİR'
Akdeniz Üniversitesinin de aşı üzerine çalışmalar yürüttüğüne değinen Özkan, "Bu süreçler çok hızlı olamıyor maalesef çünkü güvenli olması gerekiyor. Etkin olduğunu kanıtlamanız gerekiyor. Aşı çalışmalarımız hızla devam ediyor. İnşallah bizden de güzel haberler gelir." diye konuştu.
ÇİN AŞISINDAN İLK SONUÇLAR
Öte yandan, Endonezya merkezli Bio Farma şirketi, Çin merkezli Sinovac'ın geliştirdiği koronavirüs aşısının ilk denemelerde yüzde 97'ye kadar etkili olduğunu bildirdi.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Çinli Sinovac'tan 50 milyon doz alımı için anlaşma yapılan aşının uygulanmasına aralık ayı sonu gibi başlanacağını, Türkiye'nin ihtiyaç duyduğu aşı miktarının ise 100 milyon doz olduğunu söylemişti.
Koca, Çin'den daha fazla miktarda aşı almak istediklerini ancak alamadıklarını ifade etti.
TÜRKİYE'DE AŞI ÇALIŞMALARI
Ayrıca, Erciyes Üniversitesi Aşı Araştırma ve Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezinde (ERAGEM) yeni tip koronavirüse karşı geliştirilen, Koçak Farma şirketi tarafından üretimi yapılan ve Sağlık Bakanlığınca desteklenen "ERUCOV-VAC" adı verilen aşı adayı 5 Kasım'da gönüllüler üzerinde test edilmeye başlandı.
Virüsün etkisizleştirilmiş bir versiyonunu içeren (inaktif) aşı, "Türkiye'de insanlar üzerinde test edilmeye başlanan ilk yerli Kovid-19 aşı adayı" oldu.
15 Aralık'tan sonra yerli aşıda faz 2 denemeleri başlayacak.