Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum kimdir?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum kimdir?

Çevre Bakanı Murat Kurum kimdir? merak ediliyor. Yeni sistemin ilk Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum oldu. Peki Murat Kurum kimdir? Nereli, kaç yaşında? İşte Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum kimdir? sorusunun yanıtı...

Murat Kurum kimdir? merak ediliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı görevini Murat Kurum'a verdi. Peki Murat Kurum kimdir? Nereli, kaç yaşında? Murat Kurum'un en geniş biyografisi KARAR.COM'da...

18-07/09/murat.jpg

MURAT KURUM KİMDİR?


1976 Ankara doğumlu olan Murat Kurum, Selçuk Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Yüksek Okulu İnşaat Mühendisliği Bölümü’nden 1999 yılında mezun oldu. Kurum, 2005 yılına kadar birçok özel kuruluşta görev aldı.

TOKİ Uygulama Daire Başkanlığı Ankara’ da 2005-2006 yılları arasında görev aldı. 2006 yılında ise TOKİ İstanbul Uygulama Daire Başkanlığı İstanbul- Avrupa Yakası Uygulama Şube Müdürlüğü yaptı. Murat Kurum, Emlak Konut GYO A.Ş.’de genel müdür olarak iş hayatına devam etmektedir.

18-07/09/91ee268c-9cfb-42f5-8895-61d134530507.jpg

1999 yılında Selçuk Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakultesi İnşaat Mühendisliği Bölümünü’ nden mezun oldu. 1999- 2005 yıllarında çeşitli özel kuruluşlarda çalıştı.

2005 – 2006 yılları arasında TOKİ Ankara Uygulama Daire Başkanlığı’nda Uzman olarak görev yaptı. 2006 - 2009 yılları arasında TOKİ İstanbul Uygulama Daire Başkanlığı Avrupa Yakası Uygulama Şube Müdürlüğü, 2009 – 21.02.2012 tarihleri arasında Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’nda Uzmanlık görevlerini üstlendi.

18-07/09/kurum.jpg

2009 yılından itibaren T.C. Başbakanlık Toplu Konut İdaresi Başkanlığı iştiraki Emlak Konut GYO A.Ş. Genel Müdürlük görevini icra etmektedir. Murat Kurum evli ve 2 çocuk babasıdır.

‘BAŞKANIM’ DİYEBİLİRSİNİZ

rdoğan, Meclis’ten ayrılırken basın mensuplarının törene ilişkin sorusu üzerine, “Her şey gayet güzel oldu, milletin önünde. İnşallah bundan sonrası daha güzel olur” yanıtını verdi.  Gazetecilerin, “Size Başkanım mı diyeceğiz efendim?’ sorusuna Erdoğan “Başkanım” karşılığını verdi. Daha sonra Anıtkabir’e giden Erdoğan burada hatıra defterini imzaladı. Erdoğan anı defterine şunları yazdı: “Aziz Atatürk, Türkiye 24 Haziran 2018 tarihinde iki önemli seçimi başarıyla tamamladı. Yeni yönetim sistemimize göre seçilen ilk cumhurbaşkanlığı görevine şahsımı layık gören milletimiz, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin 27. Dönem milletvekillerini de belirledi. Cumhuriyetimizin ve demokrasimizin bu önemli dönüm noktasında 12. Cumhurbaşkanı ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin 1’inci Cumhurbaşkanı olarak milletimizin birliğini ve kardeşliğini güçlendirmeye, ülkemizi büyütmeye, devletimizi yüceltmeye devam edeceğimize bir kez daha söz veriyoruz. Zatıalinizin ve arkadaşlarınızın kurduğu gelecek nesillerin bize emaneti Cumhuriyeti 100’üncü kuruluş yıl dönümünde hedefleriyle buluşturmakta kararlıyız. Allah bizleri mahcup etmesin. Ruhun şad olsun.

OSMANLI’DAN BERİ BİR İLK

Erdoğan’ın son durağı da Beştepe oldu. 6 bini davetli toplam 10 bin kişinin hazır bulunduğu törende konuşan Erdoğan “Bugün yeni bir başlangıç yapıyoruz” dedi. ‘Her alanda çok büyük hamleler yapacaklarını’ dedi. “Cumhuriyetimizi yeni bir yönetim anlayışıyla şahlandırmanınsözünü veriyoruz” ifadelerini kullanan şunları söyledi: Bu defa Cumhurbaşkanlığı makamına değişen yönetim sisteminin gereği olarak yürütme organının tüm yetkileriyle geldik, Allah bizi milletimize mahcup etmesin. Cumhrbaşkanlığı Hükümet Sistemi ile yaşadığımız denemelerin çok ötesinde yeni bir yönetim modeline geçiyoruz. Her türlü sıkıntıyı yaşamış bir siyasetçiyim. Bu tarihi reforma destek veren milletimin her bir ferdine teşekkür ediyorum. Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi zorlama değil, tarihin bizi yönlendirdiği isabetli bir tercihtir. Türkiye, Osmanlı’dan beri tarihinde ilk defa kritik bir yol ayrımında tercihini darbe veya benzeri zorlamalarla değil, milletimizin özgür iradesiyle gerçekleştirmiştir. Geçmişte yol açtığı siyasi, sosyal, ekonomik kaoslar sebebiyle ülkemize çok büyük bedeller ödeten sistemi artık geride bırakıyoruz. Bugün yeni bir hükümet modeline geçiyoruz. Bugün burada, milletimize 95 yıllık Cumhuriyetimizi yeni bir yönetim anlayışıyla şanlandırmanın sözünü veriyoruz. Vakit hedeflerimize  daha hızlı ilerleme vakti.

ZULÜMLER GERİDE KALDI

Her türlü hak ve özgürlükler ülkemizin sahip olduğu zenginliklerdir. Her türlü hak ve özgürlükten, ülkemizin sahip olduğu tüm zenginliklerden, köken, inanç, meşrep, bölge, şehir farkı olmaksızın, vatandaşlarımızın tamamının yararlanmasını sağlayacağız. Bu ülkede, insanların herhangi bir sebepten ötürü dışlandığı, ötekileştirildiği, zulme maruz kaldığı dönemler inşallah bir daha gelmemek üzere geride kalmıştır.

BÜYÜK İŞLERE İMZA ATACAĞIZ

Türkiye’yi dünyanın en büyük 10 ekonomisinden biri haline getirmek için makro ekonomik dengelerden yatırımlara kadar her alanda çok büyük hamleler yapacağız. Çok daha büyük işlere imza atacağız. Yeni dönemde sosyal devlet niteliğini daha güçlü hale getireceğiz. Türkiye’yi güçlendirmenin çabası içerisinde olacağız. Türkiye’yi hiç kimsenin yokluktan dolayı, aç açıkta kalmadığı, çocuğunun eğitimini ihmal etmediği bir ülke haline getirme yolunda çok büyük mesafe kat ettik. İnşallah yeni dönemde ülkemizin sosyal devlet niteliğini çok daha güçlü hale getireceğiz. Diğer tüm alanlarda da Türkiye’yi büyütmenin güçlendirmenin çabası içinde olacağız.

Devlet tek elden yönetilecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeminiyle resmen başlayan yeni yönetim sisteminde yürütmenin merkezi Beştepe olacak. Kararname çıkarma yetkisi olacak Cumhurbaşkanı, kabineyi kuracak, ofisler aracılığıyla yeni sistemi buradan yönetecek. yeni hükümet sistemi tüm alanlarıyla Cumhurbaşkanı etrafında şekillenecek...

Kamuoyunda ‘başkanlık sistemi’ olarak adlandırılan Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın göreve başlamasıyla resmen yürürlüğe girdi.
Yeni sistemde yürütme tamamen Cumhurbaşkanı’na geçerken Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile yasa çıkarma gücü de olacak. Cumhurbaşkanı kendi kabinesi belirleyecek, kabine üyeleri milletvekili olmak zorunda olmayacak. Milletvekillerinden bakan olarak seçimecekler ise vekillikten ayrılmak zorunda kalacak. Cumhurbaşkanı’nın tek başına Meclis’i feshedip seçime gitme yetkisi de var ancak bu seçenekle kendi makamında da seçimlerin yenilenmesi gerekecek. İşte Türkiye’nin yeni sisteminin en çarpıcı maddeleri:

BAKANLARI ATAYACAK

Partili cumhurbaşkanı yürütmenin başı oldu. Bakanlar Kurulu ortadan kalktı.  Beş yılda bir milletvekilleriyle aynı gün seçilecek olan cumhurbaşkanı, bir veya daha fazla yardımcı atayabilecek.  Bakanları da cumhurbaşkanı atayacak.  Yeni sistemde bakanlar, Meclis dışından seçilecek. Milletvekili olan biri bakan yapılacaksa vekillikten istifa etmesi gerekecek.

CUMHURBAŞKANLIĞI KARARNAMESİ

Yürütme yetkisine ilişkin konularda Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilecek.  Meclis’in aynı konuda kanun çıkarması durumunda, cumhurbaşkanlığı kararnamesi hükümsüz olacak.

18-07/10/9582538cb0c8d7a607233c8f508518b1-1531177981.jpg

Temel haklar, kişi hakları ve siyasi haklar cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle düzenlenemeyecek.  Ancak “olağanüstü hallerde” cumhurbaşkanı, olağanüstü halin gerekli kıldığı konularda, sınırlamalara tabi olmaksızın kararname çıkarabilecek.  Cumhurbaşkanlığı kararnameleri OHAL KHK’ları işlevi görebilecek.  KHK’lar Meclis onayına sunulurken Cumhurbaşkanı meclis onayına sunmaksızın kararname çıkarabilecek.

OHAL İLAN EDEBİLECEK

Cumhurbaşkanı, milli güvenlik politikalarını belirleyecek, olağanüstü hal (OHAL) de ilan edebilecek. OHAL süresi, 6 ayı geçemeyecek.  Meclis, gerekli gördüğü takdirde OHAL süresini kısaltabilecek, uzatabilecek veya kaldırabilecek.

ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ GEREKEN YASA İPTALİ İÇİN REFERANDUM YETKİSİ

Cumhurbaşkanı, kanunların Anayasaya aykırı oldukları gerekçesi ile Anayasa Mahkemesinde iptal davası açabilecek.  Anayasa değişikliği gerektiren kanunların iptali için de referandum kararı alabilecek.

BÜTÇEYİ HAZIRLAYACAK

Yıllık bütçe Beştepe’de hazırlanacak ve Meclis’e sunulacak. Meclis kabul etmese bile bir önceki yılın rakamlarıyla onay gerekmeden uygulanabilecek.

KAMU YÖNETİCİLERİNİ VE YÜKSEK YARGI ÜYELERİNİ BEŞTEPE SEÇECEK

Cumhurbaşkanı üst kademe kamu yöneticilerini de atayıp, görevlerine son verme yetkisine sahip.  Anayasa Mahkemesi üyelerinin üçünü Meclis, diğer 12 üyeyi cumhurbaşkanı belirleyecek.  YÖK üyelerini doğrudan Cumhurbaşkanı atarken Yargıtay üyelerinin tümü ve Danıştay üyelerinin dörtte üçü Adalet Bakanı ve müsteşarının da dahil olduğu 13 üyeli HSK’nın da dört üyesini doğrudan cumhurbaşkanı belirleyecek.

GEN SORU KALKTI

TBMM, kanun teklifi ve tasarılarını görüşmek ve oylamaktan sorumlu. Bakanlar Kurulu’nu, yani bakanları denetleme yetkisi ise yok.  Milletvekillerinin soru önergesi verme yetkisi var ancak Meclis’in gensoru yetkisi de ortadan kalktı. Gensoru ile hükümet ve bakan düşürme usulü yeni sistemde artık yok.  Meclis cumhurbaşkanını düşürebilmek için ancak seçime gitme kararı alabilecek.

CUMHURBAŞKANI’NA SORU YOK

TBMM’nin sözlü soru sorma yetkisi kaldırılırken, yazılı soru da sadece cumhurbaşkanı yardımcıları ve bakanlara yöneltilebiliyor.  Cumhurbaşkanına ise yazılı ya da sözlü soru sorulamayacak.

YÜCE DİVAN İÇİN EN AZ 400 İMZA

TBMM üye tam sayısının salt çoğunluğunun [301 milletvekili] vereceği önergeyle, cumhurbaşkanı hakkında, bir suç işlediği iddiasıyla soruşturma açılması istenebilecek.  Meclis, önergeyi en geç bir ay içinde görüşerek, üye tam sayısının beşte üçünün gizli oyuyla soruşturma açılmasına karar verecek.  Hakkında soruşturma başlatılan Cumhurbaşkanı, cumhurbaşkanı yardımcısı ve bakanların yargılanmak üzere Yüce Divan’a gönderilmesi için ise TBMM’nin üye tam sayısının üçte ikisinin, yani 400 milletvekilinin imzası gerekiyor.

SEÇİM KARARI VEREBİLECEK

Yeni dönemde TBMM, üye tam sayısının beşte üç çoğunluğu, yani 360 milletvekilinin imzasıyla genel seçim ile cumhurbaşkanlığı seçimlerini yenileyebilecek.  Cumhurbaşkanı ise herhangi bir gerekçe göstermeksizin seçimleri yenileme yetkisine sahip. Her iki seçenekte de iki seçim birden yenilenecek.

2023'ÜN YÖNETİM EKİBİ

umhurbaşkanı Erdoğan 2023 yılına kadar ülkeyi yönetecğii yeni kabinesini de duyurdu. Yeni kabinede iki kadın bakan yer alırken iş dünyasından da 4 temsilci bakan olarak atandı. Kabineye Meclis’ten de 4 vekil girdi. Böylece AK Parti’nin vekil sayısı 291’e düştü. Erdoğan, yeni kabinesi ile ilk toplantısını Cuma Namazının ardından yapacağını açıkladı. Erdoğan’ın yeni kabinesindeki isimler şunlar oldu:

Adalet Bakanı Abdülhamit Gül: Eski sistemin son Adalet Bakanı’ydı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu: Eski sistemin son İçişleri Bakanı’ydı.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu: Eski sistemin son Dışişleri Bakanı’ydı.

Savunma Bakanı Hulusi Akar: Genelkurmay Başkanı.

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk: Milli Eğitim Bakanlığı Talim Terbiye Kurulu Başkanıydı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca: Medipol Hastaneleri Yönetim Kurulu Başkanı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez: Enerji Bakanlığı’nda Müsteşardı.

Ulaştırma Bakanı Mehmet Cahit Turan: Karayolları Genel Müdürüydü.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum: Emlak Konut Genel GYO müdürüydü.

Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli: Eski siyasetçilerde Ekrem Pakdemirli’nin oğlu. Halen Turkcell Yönetim Kurulu üyesi.

Kültür Turizm Bakanı Mehmet Ersoy: ETS Turizm CEO’su.

Gençlik ve Spor Bakanı Mehmet Kasapoğlu: Spor Toto Teşkilat Başkanıydı.

Çalışma Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk: Eski Kültür bakanlarından Atilla Koç’un kızı. KADEM’in Ankara Şubesi Temsilcisi

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak: Son sistemin son Enerji Bakanıydı.

Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan: DEİK Türkiye-Suriye İş Konseyi Başkanıydı.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Mustafa Varank: Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın baş danışmanıydı.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN