Deva Partisi Ekonomi ve Finans Politikaları Başkanı İbrahim Çanakcı, yeni yılla birlikte yapılan vergi zamlarına tepki gösterdi. Çanakcı, bütçe hedefini tutturamayacağını anlayan iktidarın halkın cebine el uzattığın söyledi.
Mobil iletişimdeki vergi yükünün yüzde 33,3 oranında arttırıldığını belirten İbrahim Çanakcı, iktidarın muhtaçlara destek olmak yerine, dar bir gruba düzenli olarak kaynak aktarmaya devam ettiğini ifade etti.
İktidarın daha ilk aydan bütçe hedefini tutturamayacağı için vergilere zam yaptığını ifade eden Çanakcı, "2021 yılı için öngördüğü bütçe hedeflerini tutturamayacağını daha ilk ayda anlayan iktidar, yeni vergi ve zamlarla halkımızın cebine el uzatmaya devam ediyor." açıklamasına yer verdi.
Hükümetin enflasyonla bütçe açığını kapatmaya çalıştığını söyleyen Çanakçı, "Hükümet bütçedeki açıkları kapatmanın en kolay yolunu enflasyon yaratarak halkın cebindeki paraya el uzatmak olarak görüyor" dedi.
'HAZİNEDE PARA KALMAYINCA ESKİ DEFTERLER AÇILDI'
Milyonlarca öğrencinin uzaktan eğitim aldığı bir dönemde internete zam yapılmasına tepki gösteren Dava Partili Çanakçı açıklamasının devamında şunları kaydetti:
"Daha dün, 1999 depreminin ardından ihtiyaç duyulan kaynağı sağlamak üzere getirilen ve halk arasında ‘Deprem Vergileri’ olarak bilinen vergilerden biri olan Özel İletişim Vergisi oranı yüzde 7,5’tan yüzde 10’a yükseltildi. Böylece mobil iletişimdeki vergi yükü yüzde 33,3 oranında artırıldı. Bugün de elektrikli otomobil üzerindeki Özel Tüketim Vergisi’nde dört kata yakın artış yaşandı.
Milyonlarca genci uzaktan eğitime eriştiremeyen iktidar, internet için vatandaşın ödediği vergiyi artırma yoluna gidiyor. Pandemi döneminde sıklıkla kullandığımız iletişim hizmetlerinin maliyetini doğrudan etkileyen bu artış aynı zamanda kişilerin haberleşme özgürlüğüne de dolaylı bir müdahale anlamına geliyor.
VERGİLER DEZAVANTAJLI KESİMLER İÇİN HARCANMALI
Koronavirüs salgını nedeniyle halkın zor günler geçirdiği ifade eden Çanakcı şu sözlere yer verdi:
İçinde bulunduğumuz olağanüstü koşullarda vergilerin toplumdaki dezavantajlı kesimler için harcanması gerekirken, maalesef bunun tam tersi oluyor ve vergiler dezavantajlı kesimlerden toplanıyor.
Merkez Bankası rezervlerini bir yılda tüketen, ekonomideki kaynakları etkili ve verimli olarak kullanamayan, muhtaçlara destek olmak yerine dar bir gruba düzenli olarak kaynak aktarmaya devam eden iktidar elini halkın cebinden derhal çekmelidir."