Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Emir El Sani arasında imzalanan 10 maddelik anlaşma ile Borsa İstanbul'un yüzde 10’luk hissesi Katar’a satıldı. Birçok projeyi de içinde barındıran anlaşma sonrası BIST’in satış fiyatının açıklanmaması tartışma konusu oldu.
Türkiye ile Katar arasında imzalanan anlaşmayla Borsa İstanbul'un yüzde 10'u satıldı. Türkiye-Katar Yüksek Stratejik Komite 6. Toplantısı Ankara'da gerçekleştirildi. Toplantının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Katar Emiri El Sani öncülüğünde iki ülke arasında 10 anlaşma imzalandı.
Türkiye Varlık Fonu ve Katar Yatırım Otoritesi arasında yapılan anlaşma ile Borsa İstanbul'un yüzde 10'u Katarlılara devredildi. Anlaşma sonrası Varlık Fonu, Borsa İstanbul'un yüzde 80,6'lık payını elinde bulundurmaya devam edecek.
Varlık Fonu, devir öncesi Borsa İstanbul'daki hissesinin yüzde 90,6’sını elinde bulunduruyordu.
KAÇA SATILDI?
BIST’te işlem gören şirketlerin toplam piyasa değeri 1 trilyon 99 milyar liraya ulaştığı bilinirken, yüzde 10’luk hissenin ne kadara satıldığı ise kamuoyu ile paylaşılmadı.
Satış sonrası yapılan yorumlarda, işlem gören şirketlerin satış durumunda Borsa İstanbul'a bildirim yapmak zorunda olduğu hatırlatılırken, BIST'in yüzde 10'unun satılması sonrası kamuoyuyla bilgi paylaşılmamasına tepki gösterildi.
GELECEK PARTİSİ: BİLMEDİĞİMİZ BİR FİYATA SATILDI
Gelecek Partisi Sözcüsü Serkan Özcan ise Borsa İstanbul’un yüzde 10’luk hissesinin Katar’a satılmasına ilişkin yaptığı değerlendirmede şu ifadelere yer verdi:
“Hayaller ‘Geleceğimizi Avrupa ile birlikte kurmayı tasavvur ediyoruz’ gerçekler Katar!
BİST’in 2019’a dek Avrupa İmar&Kal. Bankasın’a (EBRD) ait olan %10’luk payı, her Türk varlığının “son alıcısı!” Katar’a, henüz bilmediğimiz bir fiyata! Satılmış.”
CHP'DEN TEPKİ: TÜRKİYE'NİN TAPUSUNU KATAR'A YAPIN
CHP Sözcüsü Faik Öztrak karara sert tepki gösterdi. Öztrak, "Sakarya Tank Paleti verdiler yetmedi, Kanal İstanbul arazilerini peşkeş çektiler yetmedi, Katarlı yayıncıya 300 milyon TL kıyak çektiler yetmedi, şimdi Borsa'nın %10'unu Katar'a veriyorlar. Oldu olacak Türkiye'nin tapusunu da Katar'ın üstüne yapın" ifadelerini kullandı.
UÇAK KRİZİ: ŞAHSIMIN DEĞİL DEVLETİN
Daha önce Katar Emirliği’ne ait Boeing 747-8 tipi bir özel uçağın, Katar Şeyhi el Sani’nin hediyesi olarak Cumhurbaşkanlığı uçak filosuna katıldığının açıklanması da tepkilere neden olmuştu. Muhalefet “Uçak karşılığı ne verildi?” eleştirisinde bulurken Erdoğan, “O uçak benim şahsımın değil, Türkiye Cumhuriyeti Devletinindir” ifadeleriyle eleştirilere cevap vermişti.