Bloomberg, Merkez Bankası'nın politika faizini 200 baz puan yükseltmesinin ardından Türkiye'ye 2,5 yıl sonra 610 milyon dolarlık yabancı sermaye girişi olduğunu yazdı: TL varlıklara yatırım sadece cesurların işi.
Bloomberg, Merkez Bankası'nın politika faizini 200 baz puan artırma kararı sonrasında TL cinsinden varlıklara 610 milyon dolarlık yabancı sermaye girişi olduğunu yazdı. Bu, 2018 Ocak ayından bu yana haftalık en yüksek yabancı sermaye girişi oldu.
"TL VARLIKLARINA YATIRIM CESURLARIN İŞİ"
Türkiye piyasalarında volatilitenin son günlerde yeniden arttığına dikkat çeken Medley Global Advisors'dan Nigel Rendell, Bloomberg'e yaptığı açıklamada "TL varlıklara yatırım sadece cesurların işi" dedi.
TL'deki değer kaybı için Rendell "Türkiye’ye yatırım yapanların şu anda kuşku duyuyor olabilir" yorumunda bulundu.
"TL'Yİ 3 RİSK ETKİLİYOR"
Bölgedeki jeopolitik gelişmelerin TL'yi etkilediğini yazan Bloomberg, riski artıran üç gelişmeyi şöyle sıraladı: Azerbaycan-Ermenistan Savaşı, S-400 füzelerinin testi ve Doğu Akdeniz'deki sondaj gerginliği.
Türkiye'nin, Rusya'nın müttefiki Ermenistan karşısında Azerbaycan'ı desteklediğini ifade eden Bloomberg, S-400 füzelerinin test edileceği haberlerinin ise ABD'nin şikayetine yol açtığını kaydetti.
Doğu Akdeniz'deki sondaj geriliminin de Türkiye'yi AB üyesi Yunanistan ve Güney Kıbrıs ile karşı karşıya getirdiğini belirten Bloomberg, bu gelişmelerin TL üzerinde baskı oluşturduğu görüşünü savundu.
24 Eylül'de Merkez Bankası politika faizini 200 baz puan artırarak yüzde 8.25'ten yüzde 10.25'e çıkarmıştı.
ERMENİSTAN-AZERBAYCAN ÇATIŞMASI
23 Eylül'de Ermenistan-Azerbaycan cephe hattında, Ermenistan güçlerinin Azerbaycan sivil yerleşim birimlerine ateş açması üzerine çatışmalar başlamıştı.
Azerbaycan ordusu karşı saldırı başlatmış ve bazı yerleşim birimlerini işgalden kurtarmıştı.
Türkiye, Dağlık Karabağ'daki çatışmaları Azerbaycan'ın haklı davası olduğunu savunarak Azerbaycan hükümetine her koşulda destek verdiğini açıklamamıştı. Son olarak Cumhurbaşkanı Erdoğan, katıldığı Türkiye-Afrika Ekonomi ve İş Forumu'nda Azerbaycan'a desteğini yinelemişti.
Erdoğan şunları kaydetmişti: Ermenistan'ın Azerbaycan'a yönelik saldırıları sebebiyle Dağlık Karabağ bölgesinde sıcak çatışmalar yaşanıyor. Dağlık Karabağ yaklaşık 30 yıldır Ermenistan tarafından işgal edilmiş bir Azerbaycan toprağıdır. Birleşmiş Milletler ve AGİT'in açık kararlarına ve çağrılarına rağmen Ermenistan bu topraklardan çekilmemiştir. Minsk Grubu da sorunu çözme konusunda şimdiye kadar hiçbir irade göstermemiştir. Ermenistan'ın uzlaşmaz ve şımarık tavırları sebebiyle 30 yıldır adeta kangrene dönmüş bu meselenin çözümü, işgalin son bulmasıdır.
S-400 FÜZELERİNİN TESTİ
NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Çavuşoğlu ile Dışişleri Bakanlığı'ndaki görüşmesinin ardından S-400'ler hakkında da bir değerlendirmede bulunmuştu.
Stoltenberg S-400'ler nedeniyle ABD'nin Türkiye'ye karşı bir yaptırım uygulayabileceğini belirterek "Türkiye'nin S-400 sistemlerini alınma konusu müttefik hava araçlarına karşı bir tehdit olabilir ve ABD'den yaptırımlarla karşı karşıya kalabilir Türkiye. Bu Türkiye'nin kendi vereceği bir karar. Ama S-400 NATO'nun hava ve füze savunma sistemlerine entegre edilemez. Bu anlamda Türkiye ve müttefikleri alternatif çözümler bulmaya davet ediyorum" yorumunda bulunmuştu.
DOĞU AKDENİZ'DE GERGİNLİK
Doğu Akdeniz'de son 2 aydır devam eden gerginliğin ardından dün ilk üst düzey temas gerçekleşmişti.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'la yaklaşık 25 dakikalık ayaküstü bir görüşme yaptığını belirten Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu "Bu görüşmemizde istikşafi ve güven artırıcı önlem toplantılarının önümüzdeki süreçte gerçekleştirilmesi konusunda mutabık kaldık" demitşti.
Çavuşoğlu "Kendisine en zor şartlarda bile diyaloğu sürdürmekte fayda olduğunu söyledim. Sürdürme konusunda da bugün mutabık kaldık." ifadesini kullanmıştı.