Bugün Türkiye genelinde binlerce sağlık çalışanı iş bırakıyor. Sağlıkta dönüşüm programına karşı, 16 dernek ve sendikanın öncülüğünde acil servis ve yoğun bakım üniteleri dışında hastanelerde sağlık hizmeti verilmeyecek
İstanbul Tabip Odası yaptığı yazılı açıklamada sağlık çalışanlarının 5 acil talebi olduğu belirtildi.
Açıklamaya göre talepler şu şekilde açıklandı:
- Çalışma koşullarının acilen düzeltilmesi
- Emekliliğe yansıyacak temel ücretlerin iyileştirilmesi
- Tıp eğitiminde niceliği değil, niteliği önceleyen politikaların uygulanması
- Bütün yurttaşların eşit, ücretsiz, nitelikli sağlık hizmetine ulaşabilmesi
İstanbul'da Haseki Eğitim Araştırma Hastanesi önünde toplanacak olan sağlık çalışanları Beyazıt Meydanı'na yürüyerek basın açıklaması yapacak.
Ankara'da tabutlu eylem
Ankara'da ise sağlık çalışanları tabutlarla sağlık bakanlığı'na yürüyecek. Türk Sağlık-Sen yarın saat 10.30'da Ankara İbn-i Sina Hastanesi önünde toplanarak bakanlığa yürüyüşe geçecekler.
95 bin üyesi olan Türk Sağlık-Sen, yarın büyük bir eyleme imza atacak. Türkiye genelinde sağlık kuruluşlarında iş bırakılacak, sadece acil servislerde hizmet verilecek. Sendika yönetimi Ankara İbn-i Sina Hastanesi önünde toplanarak, tabutlarla Sağlık Bakanlığı'na yürüyerek, burada basın açıklaması yapacak.
"Sadece hakkımızı talep ediyoruz"
Türk Sağlık-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci "Sağlık çalışanlarının sorunlarının çözülmesi ve taleplerinin karşılanması için 13 Martta iş bırakıp alanlara çıkıyoruz. Sağlık çalışanları olarak ne lütuf bekliyoruz, ne de karşılanamaz talepleri dile getiriyoruz. Sadece hakkımızı talep ediyoruz” dedi.
"Şiddet yüzünden ölüyoruz"
Sağlık çalışanlarının şiddet, bulaşıcı hastalık ve ambulans kazaları gibi nedenlerle hayatını kaybettiğine dikkat çeken Kahveci, bu sorunlara çözüm bulunmaması nedeniyle tabutlarla Bakanlığa yürüyeceklerini söyledi. “ Sağlık çalışanları yıpranıyor, Şiddet, Bulaşıcı hastalık ve ambulans kazaları gibi nedenlerle hizmet üretirken görev sırasında hayatlarını kaybediyorlar. Biz bu sıkıntıların artık çözülmesini ve sağlık çalışanlarının güvenli ve kendi hayatlarından endişe etmeden bir çalışma hayatı sürdürmesini istiyoruz. Bunun içinde tabutlarla Bakanlık önünde olacağız. Sorunlara dikkat çekeceğiz" diyen Kahveci, tüm sağlık çalışanlarını eyleme destek vermeye davet etti.
"Sağlık tüketim nesnesine dönüştü"
Sağlık meslek örgütü temsilcileri 11 Mart'ta TBMM'de bir araya gelerek grev kararı ile ilgili açıklamalarda bulunmuştu. Türk Tabipler Birliği Merkez Konseyi Başkanı Dr. Bayazıt İlhan, Türkiye’de yaklaşık 12 yıldır uygulanan sağlık politikalarıyla sağlığın bir tüketim nesnesine dönüştürüldüğünü, Türkiye’de insanların artık daha fazla hastalandığını, daha fazla doktora gittiğini, daha fazla MR, ultrason, tomografi gibi tıbbi görüntüleme yöntemlerine tabii tutulduklarını ve 10 yıl öncesine oranla 3 kat daha fazla ilaç tükettiklerini söyledi. Bu tablonun toplumun sağlığında bir iyileşme de sağlamadığını belirten İlhan, klinik hastalıkların, bulaşıcı hastalıkların kontrolünde ilerleme gözlenmediğini, bebek ölüm hızına dair farklı kurumlarca farklı rakamlar açıklandığını belirtti. GSS’nin yaşama geçtiğini ancak yaklaşık 5 milyon yurttaşın prim borcu nedeniyle GSS’den yararlanamadığına dikkat çeken Bayazıt İlhan, prim borcu yoksa bile vatandaşların sayısız katkı ve katılım payıyla devlet hastanelerinde bile cepten ödeme yapmak durumunda olduğunu kaydetti.
Bayazıt ilhan şöyle konuştu:
“Tüm bu sorunlara dikkat çekmek için 13 Mart’ta bir günlük iş bırakma çağrısı yaptık. Bir gün boyunca acil hastalar ve yatan hastalar dışında sağlık hizmeti üretemeyecekler. Gebelerin, kanser hastalarının ve diyaliz hastalarının sağlık hizmetleri aksamayacak. Sağlık çalışanlarının mücadelesi sadece kendi özlük haklarının mücadelesi değildir, vatandaşların sağlık hakkı mücadelesidir. Bütün yurttaşlarımıza sağlık çalışanlarına destek vermeleri çağrısında bulunuyoruz. “