Başbakan Davutoğlu: Buradaydık, buradayız burada olacağız

Başbakan Davutoğlu: Buradaydık, buradayız burada olacağız

Başbakan Davutoğlu önceki gün 7 polisin şehit olduğu terör saldırısıyla kendisinin Diyarbakır ziyaretine bir mesaj verilmek istendiğine dikkat çekerek “Hesapları şuydu, Diyarbekirli Ahmet bu saldırılardan korkar. Biz bu alçakların saldırılarından, tehditlerinden Ulu Cami’yi, Diyarbekir’i bırakmayız” dedi.

[Karar]
VAHDETTİN İNCE
Başbakan Ahmet Davutoğlu, dün Diyarbakır’daki terör saldırısını gerçekleştirenlerin kendisinin Diyarbakır’a gelmekten korkup, çekineceğini zannettiklerini belirterek, “Aziz Diyarbekirliler, biz bunlardan korkar mıyız? Biz bu alçakların saldırılarından, tehditlerinden Ulu Cami’yi, Diyarbekir’i bırakır mıyız? Allah şahit olsun Konya ne kadar benim evimse Diyarbekir de o kadar benim evimdir” dedi. Cuma namazı çıkışında Ulu Cami önünde kendisini bekleyen vatandaşlara otobüsün üzerinden seslenen Davutoğlu, Diyarbakır ile buluşmaya geldiklerini belirterek “Yüreğimizi  yüreğinizle maya kılmaya geldik.” ifadesini kullandı.   

ONLAR ARTIK DİYARBEKİRLİ

“Bu buluşmayı bize çok gördüler. Dün 7 canımızı, 7 yüreğimizi bizden aldılar” diyen Davutoğlu saldırıda hayatınıkaybeden polislerin Türkiye’nin dört bir yanından geldiğini ancak bundan sonra Diyarbakırlı olduklarını söyledi.

KEŞKE SUR’DA EVİM OLSA

Davutoğlu, daha sonra Gazi Caddesi üzerindeki tarihi Hasan Paşa Han’a giderek ‘Sur Buluşması’ toplantısında tarihi ilçeyle ilgili planları anlattı. Konuşmasına başlarken, Diyarbakır’da bir şahsi evinin olmasını arzu ettiği ve bunu eşi Sare Davutoğlu ile de paylaştığını anlatan Davutoğlu, “Sur’da bir evim olsun. Kalktığımda bu güzel havayı teneffüs edebileyim” dedi.

HALKLA KONUŞARAK YAPILACAK

“Yangın yerinde gül yetiştireceğiz” diyen Davutoğlu, Sur’da acele kamulaştırma kararıyla vatandaşların haklarının teminat altına alındığına, kimsenin aç ve açıkta kalmayacağına dikkat çekti. Davutoğlu, Sur için 2012’de yapılan ‘Koruma Amaçlı İmar Planı’na harfiyen uyulacağına vurgu yaparak şunları söyledi: “Diyarbakırlıların ve Sur’da yaşayan vatandaşların rızası dışında tek bir adım atılmayacaktır. Her şeyi sizlerle konuşarak, sizlerle birlikte yapacağız.” 

KİRA ÖDER GİBİ EV

Davutoğlu Sur için yapılacakları da şöyle anlattı: “Burada mülki olanlar ellerindeki imkanlarıyla neler yapabileceklerse yapma hakkına sahip olacaklar. Kirada olanların mülk sahibi olacağı şekilde düzenleme yapıyoruz. Çok kötü şartlarda evlerde yaşayan insanlar, gecekondu durumunda olanlar dahi en iyi şartlarda ev imkanlarına sahip olacaklar.”

‘ALLAH CANIMI DİYARBEKİR’DE ALSIN’

Kendilerinin “Sevgi, muhabbet” derken, bazılarının da nefret tohumu ekmeye çalıştıklarını vurgulayan Davutoğlu, şunları kaydetti: Onlar Ankara’da otobüs durağında bekleyen mazlumları şehit ettiler, İstanbul’da insanlarımızı şehit ettiler, Diyarbekir’de kardeşlerimizi şehit ettiler. Zannettiler ki biz korkacağız. Allah, eğer bu canı bir gün alacaksa işte dua ediyorum, Diyarbekir’de alsın. İşte dua ediyorum, Kürt kardeşlerimle beraber burada bu emaneti teslim edeyim.” 

SUR’DA YÜKSEK BİNAYA İZİN YOK

“Her mimari eseri korunacak. Hiçbir bina yukardan ya da ufki olarak bakıldığında Ulu Cami’nin minaresinden daha yüksek olmayacak. Hiçbir bina tarihi eserlere tepeden bakmayacak. Hiçbir bina Surlara yetişemeyecek. UNESCO Kültürel Mirası çerçevesinin dışında tek bir adım atılmayacak.”

YIKILAN SURLARA RESTORE

“Diyarbakır Surları ve her bir burcu korunacak. O dönemde güya şehir hava alsın diye surları yıkan çarpık anlayışa karşı eksik yerleri de aslına uygun olarak inşa edeceğiz. Hevsel Bahçeleri’ni hem koruyacağız hem de tanınır, bilinir kılacağız. Doğanın en güzel örneklerinden biri olarak insanlığın hizmetine açık hale getireceğiz.”

DİYARBAKIR MAHALLESİ

“Ulu Cami ve civarını bir inanç turizmi alanı olarak herkesin ziyaretine açık halde muhafaza edeceğiz. İçkale ve Hazreti Süleyman civarını aynı şekilde koruyacağız. İç Kale, Cevat Paşa, Alipaşa ve Lalabey mahallelerini örnek bir Diyarbekir mahallesi haline dönüştüreceğiz. Dört Ayaklı Minare ve Ulu Cami ile arasındaki mahalleler tanzim edilecek.

DİYARBAKİR ŞEHİRKEN PARİS BİR KÖYDÜ

“Diyarbakır şehirken Paris bir köy bile değildi. Şimdi dahi bir Dört Ayaklı Minare’yi düşünün bir de Eyfel Kulesi’ni. Biri ne kadar zarif ise diğeri o kadar hantal ve kaba. İnsanlar görmeye giderler saygı duyarım ama Eyfel Kulesi’nde ne bulduklarını bilemem. Ancak Dört Ayaklı Minare’ye bakan herkes kendisinden bir şey bulur.”

HEPSİNİN HESABINI SORACAĞIZ

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Diyarbakır’daki terör saldırısında şehit olan 7 polis memurunun cenaze törenine katıldı. Şehit ailelerinin “Ne olur sorun hesaplarını, tek dertleri vatandı, vatanı sevmekti” sözleri üzerine Davutoğlu, “7 canı cennete uğurladıklarını belirterek, saldırıyı gerçekleştirenlerden ve arkasındaki odaklardan mutlaka hesabının sorulacağını dile getirdi.

   

 

 

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN