Bakan Koca'nın 'vaka' açıklaması dünya gündeminde

Bakan Koca'nın 'vaka' açıklaması dünya gündeminde

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın günlük koronavirüs tablosunda sadece semptom gösteren vakaların açıklandığını söylemesi dünya basınında geniş yer buldu. Çeşitli gazete ve ajanslar CHP'li Murat Emir'in 'Gerçek sayı 20 kat fazla' iddiasına da yer verdi.

Türkiye’de açıklanan resmi koronavirüs vaka sayısının doğruluğu tartışılırken, bu konu uluslararası basında da büyük ilgi gördü. Birçok yabancı medya kuruluşu, gazete ve ajans koronavirüs ile ilgili Bakan Koca’nın, “Her vaka pozitif değildir. Her vaka hasta değildir, pozitif çıkıp semptom göstermeyenler var. Vefat sayılarındaki iddialar ise bazı belediyelerin yanıltıcı verilerine dayanıyor” sözlerine ve CHP Ankara Milletvekili Murat Emir’in iddialarına geniş yer verdi.

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir'in “Covid pozitif vaka sayısı açıklanan hasta sayısının neredeyse 20 katı” iddiasını ortaya attığı tabloya ilişkin konuşan Koca, “Bizim verdiğimiz tablodaki bütün bilgilerin hepsi, tamamının doğru olduğunu söylemek istiyorum. Tablodaki bütün veriler, bütün rakamlar doğrudur” ifadesini kullanmıştı. Bakan Koca’nın bu açıklaması uluslararası kamuoyunun da gündeminde yer aldı.

REUTERS: TÜRKİYE SADECE SEMPTOMLULARI AÇIKLIYOR

İngiltere merkezli haber ajansı Reuters, “Sağlık Bakanı: Türkiye sadece semptom gösteren koronavirüs vakalarını açıklıyor” başlığıyla gelişmeyi uluslararası kamuoyuna duyurdu. Reuters haber ajansı, Sağlık Bakanı Koca’nın dün yaptığı açıklamayı aktararak hükümetin günlük pozitif vakalarının tamamını paylaşmadığını sadece semptom gösterenleri paylaştığını yazdı.

CHP’li siyasetçi Murat Emir’in gerçek koronavirüs vaka sayısının yaklaşık 20 kat daha fazla olduğuna yönelik açıklamalarına yer verilen haberde Emir’in bu verileri kamuya kapalı olan Sağlık Bakanlığı’nın portalındaki verilerinden ekran görüntüsü alarak paylaştığı da aktarıldı.

"RESMİ SAYININ 20 KATI FAZLAYMIŞ"

İngiltere’nin çok okunan gazetelerinden Telegraph da iddialara geniş yer ayırdı. Gazetenin Türkiye muhabiri James Rothwell imzalı haberde, “Türkiye’deki koronavirüs enfeksiyon sayısı resmi sayının 20 katı daha fazlaymış” başlığı kullanıldı.

telegraph.jpg

“Sızan belgelere göre 10 Eylül’de resmi sayı olan 1500’ün çok üzerinde vaka tespit edilmiş” ifadesinin bulunduğu makalede geçen aylarda İstanbul ve Ankara’nın belediye başkanları Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş’ın bu konudaki itirazları da anımsatıldı. Mansur Yavaş’ın yalnızca Ankara’da Covid-19’dan 17 insanın öldüğü bir günde Türkiye genelinde 22 insan öldüğüne yönelik sözlerini olduğu haberde hükümetten yetkililerden görüş almak isteyen Rothwell’e henüz bir geri dönüş yapılmadığı bildirildi.

"BİRÇOK ÜLKE İKİNCİ DALGAYI YAŞIYOR"

Resmi verilere göre Nisan ayındaki 5.100 günlük vakadan sonra düşüş yaşayan Türkiye’de vaka sayısının düşük olduğu aktarılırken, “Son aylarda birçok ülke koronavirüs salgınında ikinci dalgayı yaşamaya başlarken yayınlanan resmi verilere göre günlük vaka sayısı yaklaşık 1000 seviyelerinde seyrediyor.

Telegraph’ın haberinde, Türkiye ekonomisinin ağırlıklı olarak turizme dayandığı aktarılırken, sokağa çıkma yasaklarının ülke ekonomisine zarar verdiğini ve bu sebeple yeni sokağa çıkma yasağı ve kısıtlamalar getirilmediği öne sürüldü.

İRAN VE MISIR'LA KIYASLAMA

Haberde geçen aylarda İran ve Mısır gibi ülkelerde de benzer sağlık krizlerinin olduğu hatırlatıldı. İran’da geçen aylarda Covid-19’a bağlı nedenlerle layatını kaybedenlerin sayısının resmi sayıdan 3 kat daha fazla olduğuna yönelik belgeler ortaya çıkmıştı. Mısır’da da hükümetin resmi koronavirüs verilerini gizlediğine yönelik iddialar ortaya çıkmış ve bazı belgeler yayınlanmıştı.

İngiltere’nin önde gelen gazetelerinden The Guardian da internet sitesi üzerinden yayın yaptığı “Canlı Covid-19 haberleri” sekmesinde Türkiye’de yaşanan kafa karışıklığına yer verdi. Guardian’ın haberinde, “Covid-19 vaka sayısının resmi verilerden 19 kat daha fazla olduğuna dair iddiaları reddeden Koca sadece semptom gösteren vakaları açıkladı” ifadeleriyle gelişmeye yer verdi.

The Guardian’ın haberinde Sağlık Bakanı Koca’nın hükümetin semptom göstermeyen vakaları resmi verilere eklenmediğine dair sözleri de aktarıldı.

NE OLMUŞTU?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca günlük koronavirüs tablosunda yer alan hasta sayısının, sadece semptom gösteren vakalar olduğunu, semptom göstermeyen pozitif vakaların hasta kabul edilmediğini açıklamıştı.

VAKALAR AÇIKLANANIN 20 KATI İDDİASI

CHP Ankara Milletvekili Emir, Sağlık Bakanlığı'nın bilgi sisteminden aldığını iddia ettiği verilere dayandırdığı açıklamasında, “Covid pozitif vaka sayısı açıklanan hasta sayısının neredeyse 20 katı" demişti. 

FOX Haber’de yer alan habere göre, “Bu belge doğru mudur?” diye soran CHP’li Emir, “Sayın bakan, bu belge doğruysa artık halkımıza gerçekleri söylemenin zamanı gelmiştir” ifadelerini kullandı.

CHP’li Emir açıklamasının devamında şu ifadelere yer verdi: 

“Yeni hasta sayısından ne kastediyorsunuz? Eğer yeni hasta sayısı Covid pozitif hastaları kapsamıyorsa neyi kapsıyor, neye göre yeni hasta belirliyorsunuz? 

Türkiye genelinde sadece 10 Eylül günü 29 bin 377 pozitif vaka olduğunu görüyoruz.

Oysa aynı gün sayın bakan sadece bin 512 yeni hasta olduğunu söylemişti."

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
9 Yorum
  • Talip unlüer / 01 Ekim 2020 13:38

    Merak ettiğim konu Türkiye sayı çok açıklanırsa madalyamı alacak veya tazminatmı kazanacak eğer gerçekten enfeksiyon seviyesi açıklananın 20 katı ise bu daha iyi daha çok insan doğal bağışıklık kazanmış olur bu hastalık er veya geç herkese bulaşacak kurtuluş yok İsveç son iki aldır açıklama bile yapmıyor doğal seyrinde gitsin diye

    Yanıtla (2) (0)
  • Free boy / 01 Ekim 2020 13:47

    Vaka yada hasta sayısı saklanmaz, olduğu gibi açıklanorsa insanlarda salgının seyriyle ilgili bir bilinç oluşabilir. Böylece insanlar nasılsa hasta sayısı az deyip maske takmamazlık yada düğün, nişan yapmazlar. Gerçek sayı insanlarda bir korkuyla beraber bilinçlenmeye de yol açabilir.

    Yanıtla (4) (0)
  • cem can / 01 Ekim 2020 14:15

    1.5 milyar çin günde 20-30 vaka açıklıyordu neden? işin ekonomik ve sosyal boyutu var, eğer hastane kapasiteleri bunu taşıyorsa millet düğünde yapsın para da kazansın. Yan burada dengeyi değerlendirecek olan hükümettir. Bu noktada bakanımıza sonuna kadar güveniyoruz. Muhalefet yapacağım diye ülkenin içine etmeye çalışanlar var.

    Yanıtla (0) (0)
  • cem can / 01 Ekim 2020 14:16

    sanki millet bilmiyor neyin ne olduğunu, sayıları çok versen ne az versen ne? hedef hükümeti zayıflatmaktır başka bir şey değil.

    Yanıtla (0) (0)
  • vah vah! / 01 Ekim 2020 19:44

    Kardeşim sürü bağışıklığı diye bir şey yok bu virüste. Davul zurna ile açıklandı. Uyudunuz da duymadınız mı? Geçirenlerin bağışıklığı bile garanti değil, tekrar yakalanıyor.

    Yanıtla (0) (0)
  • cem can / 01 Ekim 2020 14:16

    1.5 milyar çin günde 20-30 vaka açıklıyordu neden? işin ekonomik ve sosyal boyutu var, eğer hastane kapasiteleri bunu taşıyorsa millet düğünde yapsın para da kazansın. Yani burada dengeyi değerlendirecek olan hükümettir. Bu noktada bakanımıza sonuna kadar güveniyoruz. Muhalefet yapacağım diye ülkenin içine etmeye çalışanlar var.

    Yanıtla (1) (0)
  • Çin, polis devleti! / 01 Ekim 2020 19:41

    Çin az vaka açıkladı ne oldu sonuç, dünyaya yayıldıkça yayıldı, anlayacağınız şekilde söylersek atı alan Üsküdar'i geçti, virüs dünyaya yayıldı. Çin ağır eleştiriler aldı, DSÖ öylesine. Yüzbinlerce insan öldü ölüyor..Çin'in günahı büyük. Pes diyorum bu nasıl bir akıl yürütmedir. Partizanlık mı, olayları akıl almaz yerlerden değerlendirmekmi.. akla ziyan..

    Yanıtla (0) (0)
  • Şahin / 01 Ekim 2020 15:43

    Elle tutulur birşey söyleyin böyle muhalefet olurmu bin değil beşbin oldu ne kazanacaksınız

    Yanıtla (0) (0)
  • molla kasım / 01 Ekim 2020 13:54

    Sayın vekil emir efendi ne büyük iş yapmış. Türkiye de çok hasta var aman buralara gelmeyin demek istemiş. Adamlardaki çapa bakarmısın devlet zor durumda kalacak anca böyle rahatlayacaklar.

    Yanıtla (1) (0)
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN