Adalet Bakanı Gül, nafaka düzenlemesine ilişkin yaptığı açıklamada, kadınların aleyhine bir adımın destekçisi olmayacaklarını belirterek, “Bir değişiklik olacaksa yasal bir düzenleme gerekiyor. Bunun yeri de Meclis'tir” dedi.
Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, bakanlığının 2021 bütçesinin görüşüldüğü TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda milletvekillerinin sorularını yanıtladı. Burada nafaka düzenlemesine ilişkin de bilgi veren Gül, “Kadınların aleyhine bir adımın destekçisi olmayacaklarını” söyledi. Boşanan ebeveynlerin kendi çocuğunu harçsız görmesinin önünü açmak istediklerini ifade eden Gül, harcın kaldırılması hususunda çalışma yürüttüklerini belirtti.
"HARCIN KALDIRILMASI HUSUSUNDA ÇALIŞIYORUZ"
Boşanan anne babaların çocuklarına yönelik icra kararlarına ilişkin soruya yanıt veren Gül, “Özellikle çocuğunu göremeyen ebeveyn harç ödeyerek icraya başvuruyordu. Biz kendi çocuğunu görmek için neden harç ödesin yaklaşımındayız. Maliye ile de görüşmelerimizi yaptık.
Kendi çocuğunu harçsız görmesi, harcın kaldırılması hususunda çalışıyoruz. Bu hususu hangi birim yapsın. Tabii icradan alınacak ama bir şekilde mahkeme kararına göre, çocuk babada, anne görmek istiyor. Göstermeyince ne olacak, ihtilafı kim çözecek? Şu an icrada, icradan alalım, hangi sistem olacak? İlgili bakanlıklarla değerlendirme olmuştu. Bu husus netleşmiş oldu. Teknik önerilerimizi takdire sunacağız" ifadelerini kullandı.
Bakanlığımızın 2021 yılı bütçe görüşmelerine, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda başladık. pic.twitter.com/yMEH50HyC5
— Abdulhamit Gül (@abdulhamitgul) November 10, 2020
“SEÇENEKLER DEĞERLENDİRİLİYOR”
Bakan Gül, nafakaya yönelik çalışmaya ilişkin soruya, "tüm görüşlerin değerlendirildiğini fakat kadınların aleyhine bir adımın destekçisi olmayacakları" karşılığını verdi.
Gül, "Nafaka konusunda bir değişiklik olacaksa yasal bir düzenleme gerekiyor. Bunun yeri de Meclis'tir. Bakanlığımızın şu kadar yıl olsun diye bir düşüncesi asla yok. Bu konuda her kesimin farklı görüşleri var. Bunların hepsi değerlendiriliyor.
Kimin hangi kanaati, düşüncesi var. Teknik çalışma yapılıyor ama ne olursa olsun bu konuda kadınların aleyhine hiçbir faaliyetin, hiçbir adımın hükümet, parti ve bakanlık olarak destekçisi olamayız" diye konuştu.
KADINA ŞİDDET AÇIKLAMASI
Gül, kadına yönelik gerek fiili gerekse dijital ortamda gerçekleştirilen ısrarlı takibe ilişkin cezaların artırılması gerektiğine inandıklarını, bu konuda caydırıcı başka önerileri de beklediklerini belirtti.