Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sürpriz 'yeni anayasa' çağrısına, Ayasofya baş imamı Prof. Dr. Mehmet Boynukalın'dan içerik önerisi geldi. Boynukalın, anayasada laiklik maddesine yer verilmemesi gerektiğini savundu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın sürpriz "yeni anayasa" çağrısına, ittifak ortağı MHP'den destek gelirken, gözler iktidar partisinin bundan sonra atacağı adımlara çevrildi.
Muhalefet partilerinde Erdoğan'ın bu çıkışı, "gündem değiştirme, sistemin iflası" yorumlarının yanı sıra "yüzde 50+1" oy desteğini alamayacağını gördüğü için, Anayasa'da bu oranı aşağı çekecek düzenleme yapmak istediği" iddiaları konuşulmaya başlandı.
AKP'de ise "başkanlık sisteminden geri adım olmayacağı ve yüzde 50+1 koşulundan vazgeçilemeyeceği" ifade edilirken, tüm partilerin katılımı yerine MHP ile ortak bir anayasa değişikliği teklifinin hazırlanması planlanıyor.
AYASOFYA BAŞ İMAMINDAN ÖNERİ
Yeni anayasa tartışmalarına camiye çevrilen Ayasofya'ya baş imam olarak atanan Prof. Dr. Mehmet Boynukalın da katıldı.
Boynukalın, anayasada laiklik maddesine yer verilmemesi gerektiğini savundu.
'CUMHURİYET FABRİKA AYARLARINA DÖNSÜN'
Boynukalın, Türkiye Cumhuriyeti'nin temel ilkelerinden biri olan laikliğin yeni anayasada yer almamasını istedi. Boynukalın, Twitter hesabından, “1921 ve 24 anayasalarında devletin dini İslam’dı ve laiklik yoktu. Cumhuriyet fabrika ayarlarına dönsün” ifadelerini kullandı.
1921 ve 24 anayasalarında devletin dini İslam'dı ve laiklik yoktu.
— Mehmet Boynukalın محمد بوينوكالن (@M_Boynukalin) February 10, 2021
Cumhuriyet fabrika ayarlarına dönsün#AnayasadaİslamOlsun
Ayasofya baş imamı mesajını "#AnayasadaİslamOlsun" etiketiyle bitirdi.
ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİ NASIL OLUR?
Parlamentoda oy hakkı bulunmayan TBMM Başkanı ile birlikte 289 sandalyesi bulunan AK Parti'nin, 48 milletvekili bulunan MHP ve 1 milletvekili bulunan Büyük Birlik Partisi destek verse bile, anayasa değişikliğini Meclis'ten geçirecek çoğunluğu bulunmuyor. Anayasa değişikliğinin Meclis'te kabul edilebilmesi için en az 400 milletvekilinin kabul oyu vermesi gerekiyor. Anayasa değişikliğinin referanduma sunulabilmesi için ise en az 360 milletvekilinin desteği lazım. Parlamento aritmetiğine göre başka bir muhalefet partisi destek vermezse, böyle bir anayasa değişikliğinin Meclis'ten geçme şansı bulunmuyor.