Avrupa Birliği, Türkiye ile yapılan sığınmacı anlaşmasında yer alan ‘Türk vatandaşlarına vize serbestisi’ maddesi nedeniyle sancılı günler geçiriyor. Liderler anlaşmayı desteklerken, AP milletvekillerinden sert eleştiriler geliyor. Tartışmaların odağında ise ‘terör yasası’ var.
Türkiye ile yapılan sığınmacı anlaşması, AB’yi de adeta ikiye bölmüş durumda. Avrupa Komisyonu sığınmacı akınını durdurmak için Türkiye ile anlaşmaktan yanayken, karşı çıkanların en büyük endişesi vize serbestisi. Özellikle siyasi yelpazenin sağında bulunan kesimler, Türklerin vize muafiyeti sayesinde sığınma başvurusu yapabileceğini veya kayıt dışı ekonomiye girip izlerini kaybettirebileceğini savunuyor.
Anlaşmanın oylanacağı Avrupa Parlamentosu’nda (AP) ise birçok milletvekili, Türkiye’ye vize serbestisi verilmesi için Ankara’nın terör yasasını değiştirmesi gerektiği konusunda bastırıyor. Bu aradaAB Bakanı Volkan Bozkır AB yetkilileriyle temaslarda bulunmak üzere dün akşam saatlerinde Belçika’nın başkenti Brüksel’e gitti.
‘ERDOĞAN BİLİYORDU’
Konu dış basının da gündeminde. BBC’nin diplomasi muhabiri Gavin Hewitt, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AB’ye yönelik “Siz yolunuza biz yolumuza” çıkışını yorumlayarak, anlaşmayı Avrupa Komisyonu’nun ve Avrupalı liderlerin onayladığını söyledi. Erdoğan’ın da bunu bildiğini belirten Hewitt, Avrupa’ya “Bizim size değil, sizin bize ihtiyacınız var” mesajı verdiğini ifade etti.
Önceki gün Avrupa Komisyonu’nun raporunu ele alan Avrupa Parlamentosu Sivil Özgürlükler ve Adalet Komitesi, AB ile Türkiye anlaşmasına yönelik eleştirilerde bulundu. Anlaşmanın insani değil siyasi hedeflere göre belirlendiğini savunan Komite, hukuki geçerliliği konusunda da soru işaretleri bulunduğunu belirtti.
‘ÖNCE KRİTERLER’
AP’nin bugün yapacağı genel kurul toplantısında Türkiye ile yapılan anlaşmanın da değerlendirileceği haberlerine ilişkin bir açıklamada bulunan AP Sözcüsü, Türkiye kriterleri yerine getirmeden oylamanın yapılmayacağını söyledi. AB Komisyonu Sözcü Yardımcısı Alexander Winterstein “Türk hükümeti ile bir anlaşmamız var.
Türk hükümetinin verdiği söz var ve Tük hükümeti ile çalışmaya devam edeceğiz” dedi. Sözcü Yardımcısı, vize serbestisi sürecinin AP tarafından durdurulmasına ilişkin olarak ise “Biz teklifimizi sunduk. Şimdi top onlarda. Spekülasyonlara girmeyeceğiz. Bekleyip ne olacağını göreceğiz” diye konuştu.
ANLAŞMA TARTIŞMALI ANCAK BAŞARILI
18 Mart’ta Brüksel’de düzenlenen AB-Türkiye zirvesinin ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun önerdiği sığınmacı anlaşması konusunda taraflar mutabakata varmıştı. Anlaşmaya göre Türkiye, Ege Denizi üzerinden Yunan adalarına geçen sığınmacılar arasında iltica başvurusu kabul edilmeyenleri geri alıyor.
Geri alınan her sığınmacı karşılığında Türkiye’de bulunan bir Suriyeli ise Avrupa’ya gönderiliyor. Anlaşmanın şartları arasında yer alan vize serbestisi ise son haftalarda en çok tartışılan konu. Ancak eleştirilere rağmen anlaşma büyük ölçüde hedefine ulaşmış durumda. Zira Ocak ayında Türkiye’den Yunan adalarına günde yaklaşık 4 bin sığınmacı geçerken, bu sayı nisanda 130’lara düştü.