Ekonomi Bakanı Zeybekci, Gümrük Birliği’nin güncellenmesi ile ilgili sorun olmadığını söyleyerek, bu anlaşmanın diğer ülkelerle yapılan ticaret için de önemli olduğunu belirtti. Zeybekci, “2018’e güncel versiyonla başlarız” diye konuştu.
İBRAHİM KAHVECİ
Türkiye İhracatçılar Meclisi’nin (TİM) yarıyıl değerlendirme toplantısında açıklamalarda bulunan Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, konuşmasına Fetullahçı Terör Örgütü’nün (FETÖ) 15 Temmuz’daki hain darbe girişiminde ülkenin geleceği ve onuru adına şehit olanlara Allah’tan rahmet dileyerek başladı. “Bu bir darbe girişimi değil, bir işgal girişimiydi” diyen Zeybekci, kalkışmaya karşı milletin sergilediği destansı direnişin dünya tarihine “Türk demokrasi devrimi” olarak yazılacağını söyledi.
Zeybekci, 15 Temmuz ihanetinin Türkiye’yi yolundan döndürmediğini belirterek, darbe girişiminden sonraki ilk iş gününde Türk ekonomisinin dimdik ayakta olduğunu ve ülkenin ekonomi anlamında da bir destan yazdığını ifade etti. Avrupa Birliği (AB) ile yaşanan olumsuz dönemi geride bıraktıklarını belirten Zeybekci, “AB, bizim için standartları itibarıyla bir kızıl elmadır. Her alanda AB standartlarına ulaşmak bizim için olmazsa olmazdır. Bunlara ulaşmak için sonuna kadar reformlara devam edeceğiz. Ama bu standartlara ulaştıktan sonra AB’ye tam üye olup olmamak ikinci bir meseledir. Ona da millet karar verir. Şu an AB ile en önemli pozitif platformumuz Gümrük Birliği’nin güncellenmesi. Resmi görüşmelere bu yıl sonuna kadar başlamayı öngörüyoruz. 2018’de güncel versiyon ile başlarız.
Gümrük Birliği’nin güncellenmesini çok önemsiyoruz. AB ile ekonomik entegrasyon sağlaması Türkiye’nin diğer ülkelerle ticareti ilişkilerinde de bir kaldıraç etkisi olacaktır” diye konuştu. Ekonomi Bakanlığı olarak ihracatı ve ihracatçıyı daha güçlü desteklemek için çalıştıklarını anlatan Zeybekci, geçen hafta İran’a gerçekleştirdikleri ziyarette, Ocak 2015’te yürürlüğe giren ve 265 ürünü içeren Tercihli Ticaret Anlaşması’na 120 ürünün daha eklenmesi için görüşmeler yaptıklarını ekledi. Bakan Zeybekci, Tahran’da Türkiye Ticaret Merkezi’ni de açtıklarını aktararak, “Bu merkezler, çok sayıda ihracatçımızın aynı binada yer alabileceği, yüzde 70 masraflarını karşıladığımız, her merkez için yıllık 3 milyon dolar bütçe ayırdığımız bir proje. Şimdi 21 ayrı ülkede açacağız” açıklamasında bulundu.
‘OTOMOTİVDE BİZİ İZLEMEYE DEVAM EDİN’
ABD’deki korumacılık rüzgarının gelecek dönemde dünya ekonomisini sarabileceğine dikkati çeken Nihat Zeybekci, pek çok ülkede kamu borcu seviyesinin hala yüksek olduğunu söyledi. Zeybekci, Çin ekonomisinin bu yıl büyümesi beklense de demir-çelikteki kapasite fazlalığı, yurt dışına hızlı sermaye çıkışları ve gelişmiş ülkelerin uygulayacağı önlemlerin takip edilmesi gereken başlıklar olduğunu bildirdi. İlk yarıda Türkiye’nin ihracatının yüzde 8,2, ithalatının yüzde 8,7 arttığı bilgisini veren Zeybekci, haziran ayında ithalatın yıllık bazda yüzde 1,53 gerilediğini belirterek, 2016’nın eylül ayından bu yana ilk kez ithalatta sınırlı da olsa yıllık bir daralma yaşandığını, bunda da büyük oranda tüketim mallarındaki politikalarının etkili olduğunu söyledi. İthalatta yükselişin büyük oranda petrol fiyatlarındaki ve altın ithalatındaki artışın etkisiyle gerçekleştiğini bildiren Zeybekci, “2017’nin ilk yarısında geçen yıla göre küresel fiyat artışlarının etkisiyle 4,2 milyar dolar daha fazla enerji ürünü ithal ettik. Bu enerji ürünlerinde ithalatımızın yüzde 32,7 artması anlamına geliyor. Kıymetli taş ve metal ithalatımız 8,4 milyar dolara ulaştı. Bu da geçen yılın aynı dönemine göre ithalatımızı 5,7 milyar dolar artırdı” dedi. “Otomotivde de bizi izlemeye devam edin” diyen Nihat Zeybekci, “Çok yakında inşallah otomobil yatırımlarıyla ilgili güzel şeyler ortaya çıkacak” açıklamasında bulundu.
EN YÜKSEK MİKTARA ULAŞTIK
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi, 2017 yılının ikinci yarısının çok daha büyük atılımları gerçekleştirecekleri bir dönem olacağını vurguladı. Türkiye’nin ihracatının bu yılın ilk 6 ayında yüzde 8,2 artarak 77,5 milyar dolara çıktığını aktaran Büyükekşi, 155 milyar dolarlık hedeflerinin yarısına ulaştıklarını bildirdi. Yarıyılda hem değer hem miktar bazında ihracatın arttığını vurgulayan Büyükekşi, “En yüksek artışlar yüzde 22,2 ile mart ve yüzde 19,6 ile ocak aylarında oldu. Altı ayda yüzde 12,6 artışla 59 milyon ton mal ihraç ettik. Yarıyıl bazında en yüksek miktara ulaştık” dedi.
TÜRK LİRASI İLE İHRACAT YÜKSELDİ
Mehmet Büyükekşi, Türk Lirası ile ihracatın arttığını, şubat itibarıyla lirayla yapılan ticaret tutarının 1 milyar doları aştığını söyledi. Sektörel bazda kilogram başı ihracat değerlerinin çimento, cam, seramik ve toprak ürünlerinde 0,13 dolar, zeytin ve zeytinyağında 2,72 dolar, elektronikte 3,95 dolar, otomotivde 6,78 dolar, deride 9,79 dolar, savunma ve havacılıkta 35 dolar, mücevherde ise 700 doların üzerinde olduğu bilgisini veren Büyükekşi, hazırgiyim ve konfeksiyonda ihracat birim fiyatının 15 dolar olduğunu belirtti.
BÜYÜME HIZ KAZANACAK
Dünya ekonomisinde olumlu gelişmeler olduğuna değinen Nihat Zeybekci, “Küresel büyüme görünümünde pozitif gelişmeler var, büyüme tahminleri artırılıyor. IMF bu yıl dünya ekonomisinin yüzde 3,5 büyüyeceğini tahmin ediyor. Türk ekonomisinin bu yılın ilk çeyreğinde yüzde 5 büyümesinden sonra, Türkiye’nin 2017 büyüme tahminiyle ilgili iyileştirmeler yapıldı ama bu iyileştirmeler bile bizim yıl sonu itibarıyla ulaşacağımız büyüme rakamını yakalayamayacak. İlk çeyrekteki yüzde 5’lik büyümemizin yüzde 2,2’si ihracattan geldi. İkinci çeyrekte, birinci çeyrekten daha iyi bir büyüme gelecek. İhracatımızın büyümeye net katkısının 4 çeyrek boyunca devam edeceğine inanıyoruz” dedi.
RUSYA İLE TİCARET HACMİ ARTIYOR
Bakanlık olarak ihracatı artırmak için bir seferberlik başlattıklarını belirten Zeybekci, “Türkiye olarak ihracata dayalı bir büyüme modeliyle büyüyeceğiz. OVP’deki yıllık büyüme hedefimiz yüzde 4,4 düzeyindeydi. Ancak biz yüzde 6’lık büyüme ortalamalarına doğru bu sene önemli bir adım atacağız” diye konuştu. Rusya’ya ihracatın yılın ilk 6 ayında yüzde 46 artış gösterdiğini belirten Zeybekci, ikinci yarıda bu ülkeye daha fazla ihracat olacağını kaydetti. Yıl sonuna kadar Rusya ile müzakerelerini yürüttükleri Hizmetler ve Yatırımlarda Serbest Ticaret Anlaşması’nı imzalamayacaklarını ve Avrasya Gümrük Birliği ile ilgili çerçeveyi oluşturmak için adım atacaklarını vurgulayan Zeybekci, ihracatın önünün açılacağını dile getirdi.