Türkiye siyaseti Almanya’nın iki bakana koyduğu yasağa karşı tek ses oldu. İktidar ve muhalefet yasağa karşı ortak duruş sergilerken MHP lideri Bahçeli de “İstesem yarın gelirim ve Almanya’da konuşurum” resti çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan’a destek çıktı: Kendisiyle birlikte Avrupa’ya giderim...
Almanya’nın ve ardından Hollanda’nın Türk bakanların miting ve konuşma programlarına yasak koyması Türkiye siyasetini birleştirdi. AK Parti ile beraber muhalefet partileri de Almanya’ya tepki göstererek yasakçı tavra karşı ortak duruş sergiledi. CHP lideri Kılıçdaroğlu ‘bu tavrın kabul edilemez’ olduğunu belirtirken MHP lideri Devlet Bahçeli ise Almanya’ya en sert tavrı gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan’a destek çıktı. “Şimdi zannediyorlar ki Tayyip Erdoğan Almanya’ya gelecekti. Ya ben istersem yarın gelirim. Gelirim ve kapıdan da sokmadığınız zaman veya konuşturtmadığınız zaman da ben dünyayı ayağa kaldırırım” diyen Cumhurbaşkanı Erdoğan’a MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli destek verdi. Habertürk TV’ye konuşan Bahçeli, “Türkiye Cumhuriyeti’nin Sayın Cumhurbaşkanı, 4 milyon Türk’ün yaşadığı Avrupa’yla ilgili olarak ‘Ben istersem gelirim. Kapıdan sokmadığınız zaman da dünyayı ayağa kaldırırım’ demiştir. Sayın Cumhurbaşkanı eğer Avrupa’ya gitme kararındaysa yalnız değildir. MHP Genel Başkanı olarak ben de kendisiyle birlikte Avrupa’ya gelirim. Türk dünyasının önemli bir parçasını oluşturan Avrupa’da yeni bir ‘Türk ruhu’nu ortaya koymak üzere Sayın Cumhurbaşkanı ile birlikteyim” ifadelerini kullandı.
Bahçeli’nin açıklamalarına Beştepe’den yanıt gecikmedi. Bahçeli’nin bu sözlerini Twitter’da paylaşan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın “Devlet Bahçeli açıklamasıyla asil ve millî duruşunu bütün dünyaya bir kez daha göstermiştir. Tebrik ve teşekkür ediyorum” açıklamasını yaptı.
Programına yasak konuyan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, bu kararın siyasi saiklerle alındığını belirterek Alman mevkidaşı ile yapmayı planladığı görüşmeyi iptal etmişti.
Programına Hollanda tarafından yasak konan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da “Ne derlerse desinler, onlardan korkmayız. Onların demokrasi, insan hakları konusundaki iki yüzlülüğünü de suratlarına vururuz. Gideceğiz Avrupa’daki vatandaşlarımızla buluşacağız. Bunu ne PKK haini engelleyebilir ne de vatandaşlarımızla güçlü bağımızdan rahatsız olanlar” diye tepki göstermişti. Bozdağ ile aynı gün Köln’deki programı iptal edilen Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci ise ne olursa olsun proğramına katılıp konuşma yapacağını söylemişti. Zeybekçi önceki gece söz verdiği gibi programa katılarak bir de konuşma yaptı.
Almanya’nın yasak kararına ilk tepki gösterenlerden biri de CHP olmuştu. CHP lideri Kılıçdaroğlu Adalet Bakanı Bozdağ ve Ekonomi Bakanı Zeybekçi’nin konuşmalarının yasaklandığı gün katıldığı bir programda bunun demokrasi ile bağdaşmayacağını vurgulayarak, “Asla ve asla doğru değildir. Hem dünyaya demokrasi dersi verirsiniz hem bir partinin 2 bakanı konuşmak ister siz bu konuşmayı şu veya bu gerekçeyle yasaklarsınız. Asla doğru bulmuyoruz. Onlar da çıkmalı kendi düşüncelerini açıklayabilmeli. Herkes düşüncesini özgürce ifade edebilmelidir” diye tepki göstermişti.
Almanya’nın yasak kararını verdiği gün bu ülkede programı olan CHP eski Genel Başkanı ve Antalya milletvekili Deniz Baykal da programını iptal
etmişti. -İSTANBUL
YILDIZ’A YASAK ÇAVUŞOĞLU’NA BAŞKA SALON
Almanya’da Türk bakanların konuşacağı etkinliklerin iptal edilmesinin ardından şimdi de eski Enerji Bakanı Taner Yıldız’ın konuşma yapacağı salonun sözleşmesi iptal edildi. Frankfurt yakınlarındaki Kelsterbach Kasabası Belediyesine ait salonunda dün akşam yapılması planlanan konferans, salonun kira sözleşmesinin iptal edilmesiyle çıkmaza girdi. Öte yandan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun bu akşam Hamburg kentinde konuşma yapacağı salon yangın alarm sistemi bulunmadığı gerekçesiyle değiştirildi. Çavuşoğlu’nun konuşması için başka bir salonun ayarlandığı açıklandı.
MERKEL: 3 KONUDA ANLAŞAMIYORUZ
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Almanya’nın yasakçı tavrını Nazi siyasetine benzetmesi Almanya’da geniş yankı buldu. Almanya Başbakanı Angela Merkel Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yaptığı ‘Nazi’ benzetmesinin mazereti olamayacağını savundu. Reuters’ın haberine göre Merkel ayrıca; basın özgürlüğü, kitlesel tutuklamalar ve gazeteci Deniz Yücel ile ilgili konular üzerine iki ülke arasında önemli görüş ayrılıkları olduğunu belirtti. Merkel’in sözcüzüs Steffen Seibert da açıklama yaparak, “Erdoğan’ın bizim yönetimimizi Nazi dönemiyle karşılaştıran tavrını reddediyoruz. Almanya ve Türkiye itidalli davranmalı” ifadesini kullandı. Seibert Nazi benzetmesini reddederek,” Nazi karşılaştırmaları her zaman saçma ve yersiz. Bu tür karşılaştırmalar, nazizmin işlediği insanlık suçunu önemsiz göstermeye hizmet ediyor” diye konuştu. Nazi benzetmesine yönelik Alman Adalet Bakanı Heiko Maas, “Rezalet, anlaşılması güç ve kabul edilemez”
sözleriyle yanıt vermişti.