Ali Sami Yen kimdir Galatasaray için önemi nedir? Ölümünün ardından 68 yıl geçti

Ali Sami Yen kimdir Galatasaray için önemi nedir? Ölümünün ardından 68 yıl geçti

Türk futbolunun unutulmaz efsanelerinden olan Galatasaray’ın kurucusu ve 1 numaralı üyesi Ali Sami Yen, ölümünün 68. Yıl dönümünde hasretle yâd ediliyor. Tanımayanlar ise Ali Sami Yen kimdir, Galatasaray için önemi nedir ve nasıl öldü? sorularına yanıt arıyor. İşte detaylar…

Tarihler 29 Temmuz 1951’i gösterirken, 65 yaşında hayata veda eden, henüz 19’unda ‘Maksadımız Türk olmayan takımları yenmektir’ diyerek Galatasaray’ı kuran ve ilk maçta sağ bek oynayan, Moda-Kadıköy futbol maçında ilk Türk hakem unvanını alan sarı-kırmızılıların efsanesi Ali Sami Yen, ölümünün 68. yıl dönümünde sevenleri ve Galatasaray camiası tarafından anılıyor. Ali Sami Yen’in biyorgrafisi ise karar.com’da…

ALİ SAMİ YEN KİMDİR?

Ali Sami Yen, 20 Mayıs 1886 yılında İstanbul’un Kandilli semtinde hayata gözlerini açtı. Yen soyadını sonradan Alan Ali Sami Bey, Galatasaray Lisesi‘nde okudu ve futbol oynadı. 20 Ekim 1905 yılında, Tahsin Nahit, Emin Bülend Serdaroğlu, Reşad Sirvani, Şehit Celal, Cevdet Kalpakçıoğlu, Bekir Bircan, Asım Tevfik Sonumut ve Abidin Daver isimlerinde, sekiz okul arkadaşına liderlik ederek, G217’yi kurdu. Kulübün, 1 sicil numaralı ilk üyesi ve ilk başkanı olan Ali Sami Yen, 1906 yılında, oynadıkları ilk mücadelede, takımda kaptanlık yaptı.

19-07/29/2080546_e6d40f6a640a50bdc004c6ee5f978c06.jpg

TÜRK FUTBOLUNUN ÖNDE GELEN ÖRGÜTLEYİCİLERİNDEN OLDU

Sarı-Kırmızılı kulübe önemli katkılarından biri de, 1905’te, Kalamış’ta, Galatasaray Müzesi’ni kurması olan Ali Sami Yen’in kurduğu müze Türkiye’nin ilk spor müzesi niteliğini taşıyor. Galatasaray’da, 1905 – 1918 yıllarında 13 sene, 1925 yılında da, 1 sene olmak üzere, iki dönemde toplam, 14 sene başkanlık yapan Ali Sami Yen, 27 Ocak 1921 yılında kurulan ve 8 Haziran 1922 yılında da resmî nitelik kazanan, ilk resmi Türk spor örgütü olan, Türkiye İdman Cemiyetleri İttifakı‘nın kuruluşunda, Burhan Felek ve Yusuf Ziya Öniş arasında buluncu. TİCİ’de bir süre başkanlık yapan Ali Sami Yen, Türk futbolunun önde gelen örgütleyicilerinden biri oldu. Sadece sportif olarak değil, aynı anda, genç Türkiye Cumhuriyeti’nin tanıtımı bakımından da önem arz eden 1924 Paris Olimpiyatları’nda, Türk kafilesinin lideri olan Ali Sami Yen, 1926 – 1931 yıllarında, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi‘nin Başkanlığı görevini yürüttü.

DİĞER GELİŞMELER İÇİN TIKLAYIN

İLK TÜRK HAKEM

1905 yılında yönettiği, Moda – Kadıköy karşılaşması sebebiyle, Ali Sami Yen’in ilk Türk hakem olma ihtimali de bulunuyor. Milli Takımın Romanya ile oynadığı ilk maçında, teknik adam olarak milli takımın başında yer alan Ali Sami Yen, Türk Milli Takımın ilk teknik direktörü olarak da Türk spor tarihinin en seçkin kişilerinden biri olarak anılır. 29 Haziran 1927 yılında, Ali Sami Yen’in yazdığı, Türkiye’de futbolu bilimsel olarak kuralları ve ayrıntılarıyla ele alan ilk kitap olan “Futbolun Kitabı” adlı kitap basıldı.

ÖLÜMÜ

29 Temmuz 1951 yılında, İstanbul’da hayata gözlerini yuman Ali Sami Yen, Feriköy mezarlığında defnedildi. Futbola vedasından vedasının ardından, uzun seneler spor yöneticiliği ve hakemlik yapan, Türk futbolunun gelişimi ve ilerlemesi için uğraş veren Ali Sami Yen’in adı, 1964 yılında, Galatasaray’ın Mecidiyeköy’deki stadyumuna verildi. Ali Sami Yen, ünlü edebiyatçılarımızdan Şemsettin Sami‘nin oğluydu.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN