Son dakika haberi... AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, yargı reformu üzerinde çalıştıklarını ve belli bir noktaya geldiklerini açıkladı. Muş, ayrıca uzman erbaşların yaş haddinin 55 olarak belirleneceğini içeren bir kanun teklifi vereceklerini söyledi.
Son dakika haberi... AK Parti Grup Başkanvekili Mehmet Muş, yargı reformu üzerinde çalıştıklarını ve belli bir noktaya geldiklerini açıkladı.
Muş, Meclis'te basın toplantısı düzenledi, gazetecilerin sorularını cevapladı. Muş, yargı reformu üzerinde çalıştıklarını, belli bir noktaya geldiklerini ifade etti.
UZMAN ERBAŞLAR İÇİN KANUN TEKLİFİ
Muş, ayrıca uzman erbaşların yaş haddinin 55 olarak belirleneceğini içeren bir kanun teklifi vereceklerini söyledi.
Uzman erbaşların yaş haddinin 55 olarak belirlenmesiyle bu personelin tecrübelerinden daha uzun süreli ve etkin bir şekilde faydalanılacağını dile getiren Muş "Uzman erbaşlara yönelik olarak, Türkiye Emekli Uzman Erbaşlar Derneği adı altında bir dernek oluşturulması teklifimizde amaçlanmaktadır. Uzman erbaşlara ilk nasıp istihkakı olarak yerli üretim ordu tipi bir tabanca verilmesi teklifle düzenlenmektedir" dedi.
Güvenlik güçleri ile gazilere verilen sağlık hizmetlerinde etkin olarak kullanılan sağlık sınıflarına mensup yedek subayların, Sağlık Bakanlığına bağlı ve yoğunlukla güvenlik güçlerine hizmet veren hastanelerde görevlendirilebilmelerinin önünün açılacağını kaydeden Muş, "Harekat kapsamında görevlendirilen devlet hizmet yükümlülerinin, doktorların buralarda geçirdikleri sürelerinin bir buçuk kat olarak hesaplanması teklifimizde yer almaktadır" diye konuştu.
MİLLETVEKİLLERİ İÇİN 'ÇÖZÜM'
Devre kaybeden askeri öğrencilerin, devre kaybettikleri süre için Genel Sağlık Sigortası'na alınmasının düzenlendiğini belirten Muş, emekli Türk Silahlı Kuvvetleri personeli ve öğretim elemanlarının Milli Savunma Üniversitesinde ve Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesindeki diğer okullarda ders verebilmesine imkan getirileceğini söyledi.
TBMM üyeliğine seçilen milletvekillerinin askerliği ile ilgili meselenin kanun teklifi ile çözüme kavuşacağını ifade eden Muş, "Askerliğini yapmadan milletvekili olanlar, dönem sonunda askerliklerini yerine getirecekler. Milletvekilliği dönemi sonuna kadar bu mecburiyetleri ertelenmektedir" diye konuştu.
SAVCIYA BASKI SORUSUNA CEVAP
MHP'lilerin, Gelecek Partisi Genel Başkan Yardımcısı Selçuk Özdağ'a saldırıyı soruşturan savcıyı tehdidi için Muş, "Sosyal medyada yazılanların pek çoğunun bir doğruluk payı yok. Herkes istediği şekilde, kendi işine geldiği gibi yorum yapıyor. Burada MHP'nin durumu çok net bir şekilde Genel Başkan Devlet Bahçeli Bey tarafından ortaya konmuştur. Şiddete karşı son derece mesafeli olduklarını, asla tasvip etmeyeceklerini ifade etmişlerdir" diye konuştu.
Hem emniyet güçlerinin hem de yargının bu olayın üzerinde olduğunun altını çizen Muş, "Faillerin bir kısmı tutuklanmıştır. Arananlar varsa kolluk onların da üzerine gitmektedir. Yani bir hukuk devletinde olması gereken neyse bunlar işlemektedir, yapılmaktadır. Bunun haricinde 'O, bana şunu söyledi. Burada şöyle bir yorum çıkarttım' gibi söylemlerin bizim açımızdan bir kıymetiharbiyesi yoktur. Net bir şekilde başından beri söylediğimiz bir şey var; şiddeti asla tasvip etmeyiz" ifadelerini kullandı.
ENİS BERBEROĞLU KARARI
Anayasa Mahkemesi'nin Enis Berberoğlu kararına ilişkin soruya Muş "Buna, hukuk içerisinde çözülecek bir konu olarak bakıyoruz. Bu işin siyasallaşmasını doğru bulmuyoruz. Hukuk, kendi içerisinde yapılması gerekenleri yapacaktır " cevabını verdi.
Muş, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül ile İçişleri Bakanı Süleyman Soylu arasında 'tutuklama' üzerinden bir tartışma yaşandığının belirtilmesi üzerine, "İçişleri Bakanımızın annesine yönelik yapılan paylaşımı kabul etmemiz mümkün değildir. Çok büyük bir terbiyesizlik, çok büyük bir kendini bilmezlik. Bakan da olsanız, evlatsınız. Anneniz var. Duygularınız var. Benim bile, sizinle konuşurken ellerim titriyor sinirden, kabul etmemiz mümkün değildir" yorumu yaptı.
"ADALET BAKANIMIZIN TEPKİSİ BUNA..."
Adalet Bakanı Gül'ün doğrudan İçişleri Bakanı Soylu'ya yönelik bir açıklamasının olmadığını belirten Muş "Ortaya çıkan bir olay karşısında bir hashtag açılıyor; 'şu kişi tutuklansın'... Altında yüzlerce tweet. Başka bir olay ortaya çıkıyor, 'Bu kişi serbest bırakılsın', altında yüzlerce tweet. Adalet Bakanımızın tepkisi buna." dedi.
Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu ve kanunların uygulandığını vurgulayan Muş, "Her iki bakanımız da çok uyumlu iyi bir şekilde çalışmaktadırlar. Bugün Türkiye'nin güvenlik noktasında elde ettiği başarılarda İçişleri Bakanlığımızın ne kadar büyük gayreti ve katkısı varsa bir o kadar da Adalet Bakanlığımızın katkısı vardır. Bunlarla alakalı da bu olaylara parti olarak biz gelmeyiz" diye konuştu.
Muş, yargı reformu ile ilgili takvimin sorulması üzerine "Hem hukuk tarafında hem de ekonomi tarafında çalışmalar sürmekte. Olgunlaştıkça bunları, TBMM'ye sunacağız. Üzerinde çalışıldığını belli bir noktaya geldiğini söyleyebilirim" karşılığını verdi.
"ÇİP SİSTEMİNİ YAYGINLAŞTIRACAĞIZ"
Hayvan Hakları Yasası hakkında da konuşan Muş "Bazı değişiklikler yapılacak. Belli bir noktaya geldi. Bazı sorumluluklar getiriyoruz. 'Bir hayvanı aldım, 15 gün sonra sıkıldım, bunu sokağa atayım', bunu yapamayacak. Eğer bir hayvanı alıyorsanız, sahipleniyorsanız, bunun sorumluluğunu yerine getireceksiniz. Çip sistemini yaygınlaştıracağız. Bir hayvanı kim alıyorsa, çipler vasıtasıyla ortaya çıkacak. Bazı alanları daha da daraltacağız. Uygulamalarımız biraz daha sertleşecek" ifadelerini kullandı.