Kamuoyunun yakından takip ettiği ve on binlerce mahkûmun merakla beklediği af yasasına yönelik çalışmalar gündemdeki yerini koruyor. Kısa süre içerisinde Peki af ne zaman çıkacak? İşte konuyla ilgili son dakika gelişmeleri…
Ceza infaz indirimi olarak da bilinen af düzenlemesi için gözler kanun teklifinin hazırlanıp TBMM’ye sunulmasına çevrildi. Ceza infaz indirimi olarak da adlandırılan af yasası son günlerin en merak edilen konuları arasına girdi. Peki af ne zaman çıkacak? İşte detaylar…
AF YASASI NE ZAMAN ÇIKACAK?
Hükümet ve farklı kuruluşların bir araya gelerek hazırladığı Yargı Reformu Strateji Belgesi’nin ilk paketi geçtiğimiz günlerde TBMM genel kurulundan geçerek yasalaşmıştı. Ancak ceza infaz indirimi ya da af yasası birinci reform paketinde yer bulamadı. Şimdi gözler çıkması beklenen ikinci yargı reform paketinde. İkinci yargı reform paketinde yer bulması beklenen af yasasının ne zaman meclise geleceği henüz belli değil. Ancak bu sürecin de fazla uzamayacağı yönünde ifadeler bulunuyor. Kasım ayı içerisinde yapılabileceği öngörülüyor.
DÜZENLEME NELERİ GETİRİYOR?
Ceza infaz sürelerini kısaltan düzenleme;
Uyuşturucu, örgütlü suçlar, terör suçları, cinsel suçlar ve mükerrer, yani ikinci kez işlenmiş suçları kapsıyor.
Mevcut yasada aldığı cezanın dörtte üçü infaza girenler yeni düzenleme ile üçte ikisini çekecekler. Cezanın üçte ikisinde ise bu oran bir bölü ikiye iniyor. Bunların beşte biri oranında denetimli serbestlik ya da şartlı tahliye getiriliyor.
Ticaret yapanların zarar görmemesi veya serbest meslek sahiplerinin işlerini kaybetmemesi için imkân sunuluyor.
Hafta sonu ya da evde infaz gibi düzenlemeler getiriliyor.
Yasa doğumu yakın olan ve yeni doğum yapan kadınlar için de bir düzenleme getiriyor. Yeni düzenlemede doğum yapan kadınların 1 yıl dolmadan cezaevine girmemesini sağlıyor.
AF İLE İLGİLİ DİĞER BİLGİLER İÇİN TIKLAYIN
Yaşlılar için de infaz düzenlemesi mevcut. Bununla ilgili olarak 75 yaşın üstündekilerin, 5 yıl ve altındaki cezalarını konutlarında çekebilmeleri imkânı getiriliyor. 70 yaşın üstündekiler için bu oran 3 yıl.
Yargılama aşamasında da bazı düzenlemeler yer alacak. 18 yaşından küçük biri istediği suçu işleyip tutuksuz yargılanamayacak. Az da olsa hapis yatma duygusu uyandırma açısından bir ay gibi bir süre hapis yatacak. Yargılama bitene kadar.
Yargı reform paketinin meclisten geçip yasalaşması halinde toplamda 319 bin 691 mahkumun direkt ya da dolaylı olarak yararlanması bekleniyor.
Yargı reform paketi ile ilgili AK Parti ve MHP’nin farklı düzenlemeleri kapsayan paketleri vardı. MHP 5 yıl şartlı ceza indirimi olması yönünde bir düzenleme hazırlamıştı.
MHP’nin 5 yıl şartlı ceza indirimi kabul edilirse 129 bin kişi tahliye olacak. AK Parti’nin infaz sürelerini aşağıya çeken teklifi kabul edilirse ilk etapta 30 bin kişi tahliye olacak. Ama tahliyeler sürekli hale gelecek.
Bir de dosya bütünlüğü getiriliyor. Dosya bütünlüğü devreye girdiğinde Yargıtay’daki dosya sonuçlanana kadar, istinaftaki davaların infazı da bekletilecek. Böylece biri tahliye olurken diğeri hapis yatmayacak.