ABD Dışişleri Bakanı Tillerson’ın görevden alınması, iki ülke arasındaki Menbiç masasını da etkiledi. Ancak, sınır hattında temizlik harekatını başlatan Türkiye’nin “A planı”nda hiçbir değişiklik yapmadan devam edeceği bildirildi.
HİLAL ÖZTÜRK/İSTANBUL
Türkiye Suriye’nin kuzeyindeki terör örgütlerini bertaraf etme planını, önce Fırat Kalkanı ardından Zeytin Dalı ile sahada uygularken, bir sonraki hedef Menbiç için de masada ABD ile görüşüyor. Çalışma komisyonunun ilk toplantısında YPG/PKK’nın Menbiç’ten çıkartılacağı, ABD ile Türkiye’nin bölgede güvenli bölge oluşturacağı kararı alındığı açıklandı. Yol haritası için 19 Mart tarihi belirlendi ancak Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın görevden alınması sonrası bu görüşmenin ertelendiği bildirildi. Bu gelişme Menbiç’le ilgili alınan kararların değişip değişmeyeceği sorularına neden oldu. Karar’a bilgi veren güvenilir kaynaklar, Türkiye’nin “A” planınından hiç sapmadığını, Suriye’nin kuzeyindeki terör örgütlerini bertaraf etme kararlılığının sürdüğünü vurguladı. Fırat’ın doğusu ya da batısı gibi bir ayrım yapılmadığını, teröristlerle kaynağında mücadele planlarında hiçbir değişiklik olmadığını belirten kaynaklar, ABD ile çalışma komisyonlarında çıkacak kararların izleneceğini ifade etti. ABD’nin kararları uygulayıp uygulamadığının bu görüşmelerin devamı için önemli olduğunu belirten kaynaklar, Afrin’den sonra Münbiç’in de teröristlerden de temizlenmesi için hem askeri hem diplomatik olarak tüm planların yapılmış olduğunu ifade etti. Kaynaklar Türkiye’nin başından itibaren hep “A” planıyla devam ettiğini vurgulayarak, teröristlerin o bölgede barınmasına izin verilmeyeceğini, yöntemin ise askeri harekat mı masada çözüm mü olacağını gelişmelerin göstereceğini bildirdi.
Heyetler arası yapılan görüşmede, ABD’lilerin Menbiç için askeri çözüm dışında formüller önerdiği açıklandı. Türkiye ise Fırat’ın doğusunu da batısını da teröristlerden temizleme kararlılığını dile getirerek, yöntemler konusunda müzakerelere açık olunduğu mesajı verdi. ABD ve Türkiye’nin bölgedeki güvenlik hattını birlikte kurması formülü üzerinde görüş birliğine varıldı. Türkiye kendi planıyla ilerlemeyi sürdüreceğini ancak ABD’nin somut adım atması ve bunların da gerçekleşmesi halinde değerlendirme yapılabileceğini de belirtti.