Referandum sonucunun Resmi Gazete’de yayınlanması sonrası 3 madde yürürlüğe girecek. Cumhurbaşkanı bir siyasi partiye üye olabilecek. HSYK’nın adı Hakimler ve Savcılar Kurulu olarak değişecek. Askeri yargı tarih olacak. 7 kanunda ise yeni sisteme uyum için değişiklik yapılacak.
MUSTAFA FİDAN
Anayasa değişikliği referandumundan yüzde 51.4 ‘Evet’ çıkmasının ardından halkın onayını alan 18 maddeden 3’ü sonuçlar Resmi Gazete’de yayınlanır yayınlanmaz yürürlüğe girecek. Diğer değişikler 3 Kasım 2019’da hayata geçirilecek, bu sürede ilgili kanunlarda düzenlemeler yapılacak. Hemen hayata geçirilecek maddelerden biri Hakimler Savcılak Yüksek Kurulu’yla (HSYK) ilgili. Kurulun ismi Hakimler ve Savcılar Kurulu olarak değiştirilecek ve üye sayısı 13’e daire sayısı ise 2’ye düşürülecek. Kurula, Adalet Bakanı başkanlık edecek ve Adalet Bakanlığı Müsteşarı da kurulun tabii üyesi olarak görev yapacak. HSK’ya Cumhurbaşkanı 4 üye, Meclis ise 7 üye seçecek. Üyeler, 4 yıl için görevlendirilecek. Karar Resmi Gazete’de yayınlandıktan hemen sonra 1 ay içerisinde yeni HSK oluşacak. Hem Meclis hem de Cumhurbaşkanı mevcut HSYK üyelerinden de seçim yapabilecek.
PARTİLİ CUMHURBAŞKANI: Değişiklikle Anayasa’nın 101. maddesinde yer alan “Cumhurbaşkanı seçilenin varsa partisi ile ilişiği kesilir” ibaresi kaldırıldı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da, AK Parti’ye dönüş yolu açılmış oldu. Ayrıca, üye sayısı 17’den 15’e indirilecek olan Anayasa Mahkemesi’ndeki 2 askeri üyenin görevi de düşecek. Ancak, 2 üye sürelerini doldurana kadar görevlerine devam edecek.
ASKERİ DAVALAR MAHKEMELERE: Askeri Yargıtay, Askeri Yüksek İdare Mahkemesi ve askeri mahkemeler de kapanacak. Askeri hakimler 4 ay içerisinde HSYK tarafından adli veya idari yargıda hakim-savcı olarak veya Milli Savunma Bakanlığı veya Genelkurmay Başkanlığı’nın hukuki hizmet kadrolarına atanabilecek. İsteyenler de emekli olacak. Değişiklikle Afyon’da 25 askerin şehit olduğu patlama gibi davası tüm askeri davlar sivil mahkemelere aktarılacak. Hukukçular Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Avukat Mehmet Sarı, askeri yargıda görülen dava dosyalarının suçların niteliğine göre sivil mahkemelere gönderileceğini ifade ederek, sadece 60 güne kadar ceza verebilen disiplin mahkemelerinin devam edeceğini söyledi.
7 KANUN 144 MADDEDE DEĞİŞİKLİK
Diğer yandan, halk oylamasında kabul edilen Anayasa değişikliğinin ardından öncelikli olarak Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu başta olmak üzere 7 kanunda değişiklik yapılması gerekiyor. Adalet Bakanlığı Kanunlar Genel Müdürlüğü tarafından yapılan çalışma neticesinde Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu başta olmak üzere 7 kanunda yer alan 144 madde değişiklik yapılması gerektiği tespit edildi. Öncelikle olarak değişiklik yapılması gereken kanunlar arasında Cumhurbaşkanlığı Seçimi Kanunu, Milletvekili Seçimi Kanunu, Seçimlerin Temel Hükümleri ve Seçmen Kütükleri Hakkında Kanun, Siyasi Partiler Kanunu, Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu Kanunu, Uyuşmazlık Mahkemesi Kanunu ve Askeri Ceza Kanunu yer alıyor. Askeri Ceza Kanunu’nda 50 madde de değişiklik yapılması gerekiyor.