2,6 milyon kişi = 1 müteahhit
Dünyada kıyamet kopuyor dedi bir dostum. Sizin derdiniz ise siyaset ve muhalefet diye de ekledi.
Acaba dünyada kıyamet koparken ve Millet can derdinde iken, neden Atatürk Havalimanı’na yapılan Sahra Hastanesi pistlerinin dibine, hem de pistleri iptal edecek şekilde yapılır? Pistler kullanılmaz hale gelince havalimanının boş arazisi de Milli Emlak Kurumuna böylece neden devredilir?
Oysa Atatürk Havalimanı’nın kullanılmayan boş binası, yanında bulunan 200 odalı havalimanı oteli de dururken ve bunlar tam da havalandırması dahil Sahra Hastanesine küçük bir harcama ile çevrilecekken böyle yapılır.
Acaba tam da Millet can derdinde iken Atatürk Havalimanı’nın boş arazisi de beton rantına mı açılıyor?
Sağlık çok önemlidir. AK Parti başarısı denildiği zaman bunun ön sıralarında ilk iktidar dönemlerinde yapmış oldukları sağlık reformu gelir.
Neden böyle bir başarı varken, sağlık sistemini ‘Hazine Garantili Müteahhitlere’ vererek Devlete ve Millete büyük bir mali yük haline getirilir?
Şu salgın hastalık sürecinde dahi devletimiz neden ‘Hazine Garantili Müteahhitleri’ para konusunda ilk sıraya alır?
Bakınız daha nisan ayının sonunda bile İstanbul-İzmir Otoyolu başta olmak üzere ‘Hazine Garantili Müteahhitlere’ 3,2 milyar lira ödeme yapıldı.
Oysa aynı Devletimiz ve -Ekonomi Yönetimimiz- ‘Kısa Çalışma Ödeneği’ başlığı altında, hem de Hazine’den değil İşsizlik Fonu’ndan 2 milyon 590 bin kişiye sadece 4 milyar 095 milyon lira ödemede bulundu.
Acaba dünyada kıyamet koparken boş arsayı nasıl imara açarız düşünülebilir mi? Ya da acaba Millet can derdinde iken Hazine’nin kasası Millet yerine ‘Hazine Garantili Müteahhitlere’ mi açılır?
Kısaca önceki yazılarımda sıkça belirttiğim bir tablo: Derdimiz dava mı yoksa para mı? ikileminde kalmayacak şekilde durum ortada.
***
Adalet diyoruz ama anladığımız büyük binalar içinde Adalet Sarayları yaparak içi boş bir adalet meydana getiriyoruz.
Sağlık diyoruz ama içi acayip parasal döngülere bağlı Şehir Hastaneleri yaparak devasa beton yığınları oluşturuyoruz.
Beton yığını ile kalkınma olmadığını aslında çoktan görmemiz gerekiyordu. Oysa hala en sıkıntılı dönemde, Millet can derdinde iken bile aklımız imar değişikliği ve beton rantına akıyor.
Bugün neden fakir kaldık ve fakir kalacağız diye kendimize sormamız gerekiyor.
Hazine Garantili Müteahhitlere esir hale gelmiş bir Devlet Bütçemiz var. Pandemi de bile Vatandaşa “Bankaya git kredi al” diyor ama Hazine’den doğru dürüst bir ödeme çıkartamıyoruz.
Yabancı sermayeye dayalı harcama sistemimiz çoktan çöktü. Artık yabancıdan gelen bir para olmadığı gibi olan yabancı da çekip gidiyor.
“Kaçılan Ülke” olduğumuzu yazmıştım.
İyi de devletin bu hoyrat harcamasını nasıl karşılayacağız? Ya yeni vergiler konulacak, ya da dolaylı vergi sayılan karşılıksız para basarak enflasyonist vergi alacağız. Yani 90’lı yıllara geri dönüş...
Zaten 90’lı yıllara döndüğümüzü de defalarca bir çok örnek ile aktarmıştım. 90’lı yılların siyasi aktörleri olan Tansu Çiller ve Mesut Yılmaz’ın AK Parti programlarında boşuna yer almadıklarını da ifade etmiştim. Tam da kurucu ve ağır kadrolar da partiden bir şekilde giderken...
Bu dönüşümü sadece kişiler üzerinde görmüyoruz; söylemler de değişti. İlk dönemlerde söylenen sözlerin tam tersi icraatlara imza atılıyor bugünlerde.
Devlet Millete karşı işlenen suçları affedemez derken bugün tersine imza atıyoruz. Açlık yoksulluk hesabını çay ve simitle yaparken, artık borsa ile faiz ile Millete ekonomi anlatıyoruz.
Fakirlik kaderimiz oldu diyorum, çünkü kaynağa ihtiyacımız var. Öyle boş harcamalara Bütçeyi bağladık ki, Merkezin karı da yedek akçesi de çare olmuyor. Zaten kendimiz de beton yatırımları nedeniyle kaynak yaratamıyoruz.
Millet bu Hazineyi nasıl dolduracak diye baktığımızda yeni yeni vergiler ortaya çıkıyor. Enerji fiyatları düşmüş ama Avrupa’nın en yüksek enerjisini satıyoruz.
İGDAŞ faturalarını görüyoruz ama elektrik faturalarını görmezden geliyoruz. Özellikle Sanayiciye yüklenen YEKDEM faturası fabrikayı kullansan da kullanmasan da ödeme bekliyor.
İşin özeti hesabı iyi yapıyoruz. Ama verirken değil, alırken.















Kaleminize saglik. Atatürk Hava limanini yoketme çabasi yürek yakici! Milli servet, o kiymetli caanim hava limani. Nasil kiyilir, nasil yer yokmus gibi pistler hiç edilir, arazi milli emlaka yutulur. Allah islah etsin!
Yanıtla (0) (0)Diline kalemine sağlık doğruyu yazmak doğruyu söylemek büyük bir erdem.Bu ülkedeki basın doğruya kişiye göre yorum getiriyor bu da ülkemizi iflah etmez Allah bizi korusun
Yanıtla (0) (0)Sorun bence boş arsayı imara açmak değil, lazımsa açılsın? Lazım ise!!!
Yanıtla (0) (0)En acı, üzücü tarafı da o çoğunluk elinden gelse hukukunun peşinde olanları bir kaşık suda boğar. “İnsanın” emeği, yorgunluğu, onun uğruna ömrünü feda etmesi yanına kâr kalır. Onca söz, onca kitap yüzyıllardır durduk yere yazılmamıştır herhalde. Kim bilir daha ne kadar yazılacak?
Yanıtla (0) (0)Her kelimesine katılıyorum eminim milyon larda katılacaktır ama bunlara kimler yol açmış açıyor bu yetkiyi bu cesareti kimden nasıl alıyorlar eskiden sadece halk ağlar isyan ederdi şimdi sermaye sahibide ağlıyor bu ülkede çalışan ve sermaye sahibinden başka bir sınıf mi var bu iktidarı sağlayan .evet ... Sosyal yardım sınıfı ve diğer sınıflardan dahada güçlü bir sinif .sosyal yardımlara karşıyım bir fakir olarak.bu sınıf büyüdükçe düşünen toplum doğruyu yanlışı ayırt eden toplum değil hayatı devam ettirmek için çalışmak ve üretmek değil uyuşuk bedavaci toplum oluruzki parayı veren düdüğü....
Yanıtla (0) (0)bddk manüpülasyon cezası için önce mb başkanı ile bakandan başlamalı.yine topaç gibi hedef rakamları değiştirip duruyorlar ama herkes okuyorda okuyor.
Yanıtla (0) (0)Sayın İbrahim bey fabrikalar satıldı,hazine arazileri satıldı,imar affı ile ...toplanan paralar nerelere gitti(dişe dokunur hangi işletme,fabrika,ihraç ürünü üreten tesis...yapıldı)
Yanıtla (0) (0)Kellem kellem lâ yenfa!
Yanıtla (0) (0)Bizler ülkesini ,devletini seven insanlarız.Atatürk Havalimanın pistlerinin iptal edilmesine,şehirlerin içindeki hastanelerin kapatılıp şehirlerin dışında şehir hastaneleri yapılmasına,paraların savrulmasına,anlaşmazlıklarda Türk Mahkemelerinin değilde İngiz Mahkemelerinin yetkili kılınmasını doğru bulmuyoruz. Suriyelilere ve diğer ülkelere yaptığımız karşılıksız yardımlar ile şehir hastanelerine,otoyollara ,köprülere ve havalimanlarına ödeyeceğimiz milyarlarca dolar garanti paraların da dikkate aldığımızda işimiz çok zor.Eleştirel okurlarınız Mahfi Eğilmez’in son yazısı Rubicon’u okusunlar.
Yanıtla (0) (0)Yani şöyle bir yasa mı çıkarılsın ki? Medya sektöründe faaliyet gösteren holdingler inşaat sektöründe , sağlık sektöründe, enerji sektöründe, güvenlik, savunma şirketi kurarak devletten hazine garantili iş alamaz diye? Dünyadaki örnekler nasıl? Medya şirketleri olanlar inşaat, telekom, enerji, sağlık, güvenlik, savunma sektöründe beraber faaliyet gösterebiliyorlar mı?
Yanıtla (0) (0)Yamyamların,tam tamları, çalmaya başladı.İş bankasını hazineye devredeceğiz,Merkez bankası sizlere ömür,dünya da itibarı,olan kredi bulabilen tek kuruluşumuz,yağmadan nasıl kurtulacak.yüz yıllık T.C birikimleri kuruluşları,sizlere 10 yıl dayanamadı. Çekirge sürüsü misali kuruttunuz,İş bankası dişinizin kovuğuna yetmez.
Yanıtla (0) (0)E mütlerimiz olmasa milyonları, trilyonları nasıl harcayacagiğız.Ay yolları, köppeleri, bajları, şehastaneleri nahıl yepcaz.
Yanıtla (0) (0)Mahallemizin aklı evveli "90 yıllık reklam arası" yazmış ama filmin ikinci yarısının neden teklamdan bile kısa sürdüğünü izah etmemiş???? Arkadaş hala filmin devam ettiğini sanıyor ????
Yanıtla (0) (0)İbrahim bey biraz daha bu rakamları vererek çevrilen dolapları göstermeye devam edecek olursa BÜTÇENİN BİLE TİCARİ SIR kapsamına alınacağından korkuyorum
Yanıtla (0) (0)02.47 de yazdıklarım tamamen ironik bir paylaşımdır. Vay arkadaş, bunu da yazmak zorunda kaldım yav. İbrahim Kahveci' yi ilgiyle okumaya devam ediyorum. Cesurca yazan ender ekonomistlerden birisidir kendisi.(NOT: BU PAYLAŞIMIM İRONİ DEĞİL, TAMAMEN GERÇEK DÜŞÜNCELERİMDİR.)
Yanıtla (0) (0)Sn.kahveci size birgünde güzel şey yazan yorumcu abdullaha hazine garantili yapılan yatırımların müteahhitlerine övgüyü eksik etmeyen mensur bin Ubeyde ye. Şu mübarek günde Rabbim den diliyorum ki. Sizleri yarın hesap gününde o müteahhitler ve onları koruyup kollayanlarla beraber haşretsin. Hesaba çeksin ve layık olduğunuz mevkiye hep beraber girin. Rabbimiz adaletle hükmedenlerin en yücesidir.
Yanıtla (0) (0)ibrahim bey siz zeki adamsınız,makuliyet,reel gerçek ile yapılan anlamsız işleri yazıyorsunuz..Yüzlercesini yazdınız. Değişti mi!Neden?Ülke ve toplum umurlarında değil.İyi dediğiniz bir çok icraatta dahi vurgun,rant olmazsa yapılmazdı.Talan,Yalan,İman eşliğinde TC Devleti felakete gidiyor.
Yanıtla (0) (0)Bir ailenin dahi idaresi ne kadar zorluk sıkıntı içerdiği yerde bir devlet yönetimi kurumların yapısı işletim sistemleri liyakat ve daha önemlisi insanlığın genel ahlaki çöküşü de dikkate alındığında ne bekliyorsunuz dua edin taş yağmıyor. Sizde şunu görüyorum karar gazetesi cumhuriyet gazetesi gibi çalışıyor sıkıntı burada yoksa elbette eksik gedik anlatılacak ama sizler hastane ne gerek CHP hava limanı ne gerek bu çizgiden bir çıksanıza farkınızı görsek ....
Yanıtla (0) (0)Hazine garantili ve Dolara endeksli yap-işet-devret modeliyle ihale edilen ucu bucağı olmayan bir dünya iş sonrası Dolar bir türlü durulmuyor. Nasıl durulacak ki sürekli olarak Hazineden Dolarlar anılan işleri yapan Müteahhitlere akıp duruyor. Bunun karşılığında aynı miktarda Hazineye Dolar girişi var mı? Olsaydı Dolar bu kadar yukarı yukarı çıkıp durmazdı.
Yanıtla (0) (0)tüh 60 milyar dolarlık pist atıl hale geldi. halbuki o pisti satacaktık.
Yanıtla (0) (0)Sevincimle, şükrümle yazayım: Ülkemiz çok güzel,bahar,yaz,kış,sonbahar geliyor çok şükürama hangi iktidar gelirse gelsin refah,huzur,güzel yaşama gelmiyor!..Neden acaba?!..Sadece sizler değil,cümleten düşünelim,hayrımıza cevaplar bulalım…Cevaplardan sonra da çareler bulalım. Şöyle bir on yıl,milletçe fukara halde yaşayalım,dışa da içe de olan borçlarımızı kapatalım.Zor zamandayızzor zamanda zor kararlar(doğru olan, hayrımıza olan) alandır devlet adamı,siyaset adamı… Siyasetçilerimizden doğru kararlar,çareler bekliyoruz…
Yanıtla (0) (0)Sevgili Kahveci Kardeşimiz,3.Havalimanı çok yeni,kar fırtınası,uzun süren yağmur,kar yağışı görmedikara,sele,sulara yenik düşmedi tam anlamıyla� yılının Mart ayında (04 Mart-14 Mart) çok etkili kar fırtınası yaşanmıştı. Kar kalınlığı,1 metreyi aşmıştı, insanlar günlerce evinden çıkamamıştı.İstanbul’un havasının hangi kış ne yapacağı belli olmaz,çok aranacak imha edilen Atatürk Havaalanı.Her gazetede iktisatçı yok,iyi ki varsınız.Bir türkümüz var:“Ayva çiçek açmış,yaz mı gelecek?!” diyor…Ülkemiz çok güzel,bahar,yaz,kış,sonbahar da geliyor çok şükürama huzur ve rafah gelmiyor...
Yanıtla (0) (0)Ibrahim Bey,gercekleri yazmaya devam edin,begenselerde begenmeselerde ,millet acik secik neler döndügünü bilmek istiyor.Güzel masallari dinlemek isteyenler baska mecralarda arasinlar istediklerini.Saglicakla kalin.
Yanıtla (0) (0)OKUR-YAZAR 15.05.2020 02:47 İbrahim bey hep ekonomimiz yok böyle kötü, vay efendim havaalanı pistine hastane mi yaptırılırmış, demişsiniz. Dünya da ve ekonominin LİTERATÜRÜNDE Özel veya Kamu Bankasının FAİZ li Kredi Kartı Limitinin Arttırılması (PARAF) ve 10 Bin TL FAİZ li Kredisi EKONOMİK DESTEK olarak kabul edilir? Dünya da COVİT19 döneminde Halkına İBAN vererek 10 TL (1,2 $) yardım isteyen kaç devlet var. MB nin 80 Yılda biriktirdiği İHTİYAÇ AKÇESİ bir günde kime gitti? Lütfen İbrahim Bey ve Bizler eleştiriyoruz ama haksızlık yapmıyoruz. Siz de haksızlık yapmayın. Saygılarımla
Yanıtla (0) (0)Abdullah 15.05.2020 (01:21) Bir gün de güzel bir şey yaz ve.... Abdullah Bey Size ADANA ilinden bir örnek vereceğim. Şehir Hastanesi için, Eski SSK + Numune + Asker hastaneleri BOŞ DURUYOR ve Göğüs Hastanesi ise (İnanın) Dizi Çekiliyor. Bu Hastaneler eski ve bakımsız olabilir. Ben Bakımsız ve Eski değil demiyorum. Ama siz eviniz de BOYA + BADANA + GÜÇLENDİRME + Vb. ihtiyacında BOŞ BIRAKIP başka bir yere mi çıkıyorsunuz? Yoksa BAKIMINI YAPTIRIP + GÜÇLENDİRİP hayatınıza devam mı ediyorsunuz? Abdullah Bey, İnanın BETONARMENİN ESKİSİ OLMAZ. Bakımsızı Olur. Saygılarımla
Yanıtla (0) (0)Bazı yorumcular sürekli olarak bu hükümetin yaptığı hiç mi doğru iş yok diyorlar. vardır muhakkak ama o doğru işleri ballandırarak yazan o kadar köşe yazarı var ki. Bırakın da birkaç yazar da muhalif yazılar yazsın.Zaten doğru söyleyeni 9 köyden kovarlar diye bir deyişimiz de var. Sn. yazar doğruları yazdığı için bazı yorumcular tarafından eleştiriliyor.Halbuki hükümete methiye dizse kendisi için de iyi olur. Jöleli gibi,sabah yazarları gibi.Sahi birileri çıkıp da sabah yazarlarına bu hükümetin hiç mi yanlışı yok diye sormuyor. Hoşa gidecek şeyleri herkes söyler. Başınız da hiç ağırmaz.
Yanıtla (0) (0)Elinize sağlık. Görünenler ile gerçekler farklı.
Yanıtla (0) (0)Dinî terimler ile israf ve ehil olmayanların yöneticiliğinden kaynaklanıyor bu durum. Katma değerimiz yok, yurt dışında büyük işler alamıyoruz. Yurt içindeki işlerin de ortakları yabancı. Yerli ve yandaş ortakları ihya etmek için göstermelik ihaleler yapılıyor. En düşük teklifle yandaşa veriliyor, sonra maliyeti çıkaramıyoruz, kur değişti, demir-çimento arttı ile kur farkından daha fazlasına tekrar ayni kişiye ödeme yapılıyor. Kimse size alt yapı-beton işleri yapmayın demiyor ama 1 işi 3 işlik maliyete yaptırmayın diyor. Çözüm: şeffaflıktadır. "Ticarî sır" demek değil.
Yanıtla (0) (0)Bu milletin başına ne gelirse müstehaktır be kardeşlerim artık açın gözünüzü bea ülkecek uçuruma gidiyoruz
Yanıtla (0) (0)Sayın yazar O beğenmediğiniz Şehir Hastanelerinin fonksiyonu bu salgın döneminde anlaşıldı ama siz görememişsiniz yazık!
Yanıtla (0) (0)Adam haklı dağılın buradan...
Yanıtla (0) (0)El insaf. ...varsa tabii
Yanıtla (0) (0)Bir müteahhit demişsiniz. Bu millete küfür eden müteahhitlerin tepesinde galiba bir büyük müteahhit var. Bu beton düşkünlüğü ve alacakların mücbir sebep varken bile takır takır ödenmesi güçlü bir müteahhitin varlığından mı acaba?
Yanıtla (0) (0)İbrahim bey hep ekonomimiz yok böyle kötü, vay efendim havaalanı pistine hastane mi yaptırılırmış, yok efendim kamu-özel işbirliği ile yapılan icraatlara çok para gidiyormuş, neden vatandaşa faizli kredi verilip vatandaş borçlandırılıyormuş diyerek ne yapmak !!! nereye varmak istemektesiniz !!! İbrahim bey, hiç mi ekonomimizin uçup !!! kaçtığından !!! bahsetmeyeceksiniz !?! Yani siz Haziran ayının !!! Mayıs ayından !!! daha iyi olmayacağını mı söylemek istiyorsunuz !?! Neden böyle yapıyorsunuz !?! Ekonomimiz dengelendiğinden bahsetmeyi de !!! unutmayın lütfen !!!
Yanıtla (0) (0)Gören de bu müteahhitler kendilerine çalışıyor sanır. Bu beğenmediğiniz müteahhitler sayesinde bu ülkede 90 yıllık reklam arası boyunca yapılmayan her şey 17 senede yapıldı. Yollar, metrolar, köprüler, hastaneler, fabrikalar. En çok da iktidara karşı çıkanlar bunları kullanıyorlar. Hem karşı çık, hem de tepe tepe kullan. Oh ne güzel dünya. Beton projesi dediğiniz projeler bu ülkenin altyapı projeleridir. Bu ülkenin ihtiyaçları dahilinde yapılmıştır. Elbette müteahhitlere para ödenerek yaptırılmıştır. Bedava yaptırılacak değildi ya. Kim kime bedava yol, köprü ve hastane yapar? El insaf..
Yanıtla (0) (0)Sayın yazar,yazınıza herhangi bir yorum yapmak bile mümkün değil.çok açık ve yalın.Ama halkın oyları ile seçilen yeni bir hükümet gereğini yapar.Dünyada mafyanın elindeki taşınmazları,banka hesaplarını devletleştirmek çok kolaydır.Şeker fabrikalarını bitpazarında bir mal gibi el koyanların tatlı diline acı biber sürülebilir.
Yanıtla (0) (0)Bir gün de güzel bir şey yaz ve....
Yanıtla (0) (0)