Hadi ipucu sorusu ve cevabı haberimizde. Hadi ekibi 13 Kasım salı günü ipucu sorusunu tarihten seçti. Hadi ipucu: Lidyalıların başlatıp Perslerin geliştirdiği yol nedir? İşte Hadi ipucu sorusunun cevabı ve konu ile ilgili tüm ayrıntılar...
13 Kasım Hadi ipucu sorusu ve cevabı nedir? Haberimizde Hadi ekibinin sabah saatlerinde paylaştığı ipucu sorusunu ve cevabını bulabilirsiniz. Hadi soru ekibi ipucu olarak 'Lidyalıların başlatıp Perslerin geliştirdiği yol nedir?' diye sordu.
Hadi ipucu 13 Kasım sorusu ve cevabı yazımızda. Hadi Bilgi Yarışması'nda her yarışma öncesinde ipucu yayınlanıyor. Bu ipucu sorusu yarışmacılara yöneltiliyor. 13 Kasım’da ipucu olarak “Hadi bugün 12.30’da! Bugünkü ipucumuz tarihten geliyor! Heredot’un "Tarih" isimli eserinde bahsettiği, Lidyalıların başlatıp Perslerin geliştirdiği yolu bilen var mı? ” sorusu soruldu.
HADİ İPUCU SORUSU
Lidyalıların ekonomisi tarıma ve özellikle de kara ticaretine dayalıydı. Ticarete son derece önem veren Lidyalılar, başkent Sardes’ten başlayıp Ninova’ya (Mezopotamya) kadar uzanan tarihî Kral Yolu’nu yaptılar. Lidya uygarlığı Kral Yolu sayesinde ekonomi, bilim, sanat, kültür ve ticaret alanında önemli ilerlemeler kaydetti. Yine tarihte ilk kez madenî parayı basıp kullanarak ticaretteki takas usulüne son verdiler. Lidyalılar, Fenike alfabesi kullandılar. Dokumacılık ve madencilik sanatında ilerlediler.
HADİ İPUCU CEVABI
Heredot’un "Tarih" isimli eserinde bahsettiği, Lidyalıların başlatıp Perslerin geliştirdiği yolun adı: Kral Yolu
HEREDOT, LİDYALILAR VE PERSLER HAKKINDA BİLGİLER
Ülkemizde Halikarnaslı Herodot olarak tanınan Antik Yunanlı Herodotos, yaklaşık olarak M.Ö. 5. yüzyılda yaşamış bir tarihçi ve yazardır.
Çoğu tarihçi Herodot 'tan "tarihin babası" olarak bahseder ve gezip gördüğü yerleri insanlara anlatması sayesinde tarih bilimine çok büyük bir katkıda bulunduğunu söyler.
En büyük eseri olan ve "Herodot Tarihi" ismine sahip olan kitabında dünyanın farklı bölümlerine yaptığı seyahatler yaşadıklarını anlatmıştır. Ölümünün üzerinden yüzlerce yıl geçmiş olmasına rağmen Herodot isminin günümüzde dahi hatırlanmasını sağlayan bu kitap, özellikle Pers Savaşları konusunda tarihçilerin temel kaynaklarından biri olmuştur.
Persler ve Antik Yunanlılar arasında yapılan Pers Savaşları 'nı detaylı bir şekilde anlatan Herodot, M.Ö. 492 ile 449 yılları arasında yapılan bu savaşların günümüz tarihçileri tarafından incelenebilmesini sağlamıştır. Batı Anadolu 'da günümüzün Bodrum 'unda dünyaya gelen Herodot, daha sonra Tiran tarafından sürgün yemiş ve kendisine dünya çapında ün kazandıracak gezilerini de bu şekilde yapmıştır. Sürgün yedikten sonra dünyanın birçok farklı bölgeyi gezen Herodot, bir dönem Atina 'da da yaşamıştır.
Atina 'da yaşadıktan sonra Mısır 'a giden Herodot, burada Assuan 'a kadar inmiştir. Mısır 'a gittikten sonra Mezotopamya 'nın büyük bölümünü gezen Herodot, günümüzde Filistin olarak bilinen bölgeyi de ziyaret etmiştir. Filistin 'den çok uzak olmasına rağmen Güney Rusya topraklarına da giden Herodot 'un yolculukları hakkında bazı tahminler de vardır.
Tarihçiler kesin olarak belirtmese de, Herodot 'un Güney Afrika sahillerine kadar gittiğini de düşünmektedir. Yaşlılık yıllarını İtalya 'nın Thurii isimli Yunan kolonisinde geçiren Herodot, burada uzun yıllar boyunca yaptığı geziler hakkında büyük eserini yazmıştır.Tarihin babası olarak anılmasını sağlayan ünlü eserini yazmak için İtalya 'da bir nevi inzivaya çekilen Herodot, gördüğü birçok bölge ve özellikle Persler ile Yunanlılar arasındaki savaşlar hakkında yazmıştır.
Herodot Tarihi isimli ünlü eserinde birçok farklı bölgeden bahsetse de, Herodot 'un bu eserindeki temel konunun Pers-Yunan Savaşları olduğu söylenebilir. Persler ile Yunanlılar arasındaki savaşların ilki Herodot doğmadan kısa süre önce gerçekleşmiş ve ikinci savaş da Herodot 'un çocuk olduğu yıllarda yapılmıştır.
Herodot Tarihi isimli eserin yalnızca bir tarih kitabı olduğunu söylemek de yanlış olur.
Zira Herodot Antik Yunanlıların ilgilendiği sanat eserleri üzerine yazdığı gibi, Asya 'daki kavimlerin sosyal yaşamlarına da değinmiştir. İlk üç kitabı daha çok Asya 'da yaşanan olaylar üzerineyken, ikinci üç kitap Avrupa ve son üçleme de Yunan tarihi hakkındadır.
HADİ YARIŞMASI NASIL İŞLİYOR?
Binlerce kişi tarafından aynı anda canlı oynanabilen yarışma; günde iki kez yayınlanıyor. Yarışmacıların binlerce lira gerçek parayı 12 soruyu bilmeleri durumunda kazandığı yarışmada; eğlence ve heyecan bir arada. Her gün aynı saatte sadece on iki soruluk yarışma boyunca canlı yayınlanan yarışmaya erişmek için Hadi uygulamasını indirmek yeterli. Uygulamayı kullanmak ise tamamen ücretsiz. Yapılması gereken tek şey, daha önce bildirilen yarışma saatinde uygulamayı açık tutmak. Akabinde telefon ekranını dolduran sunucu; canlı yayında soruları ardı sıra soracak; oyuncular ise çoktan seçmeli cevapları tek bir tık ile yanıtlayacak. Yanıtlama süresi ise on saniye. Yarışma sırasında yarışmacılar canlı yayında yazışabiliyor, arkadaşını yarışmaya üye edenler ise ekstra can hakkı kazanıyor.