Hey gidi günler hey!

Cumhurbaşkanı Erdoğan dün Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin yeni yasama yılı açılışında konuştu.

Konuşmada bir yer var ki bence çok önemli.

Cumhurbaşkanı Erdoğan dedi ki “Artılar-eksiler analizi yaptığımızda, artılarımızın kıyas edilemeyecek kadar fazla olduğunun kabul edilmesini de hak teslimi babından bekliyoruz”.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, artıların eksilerden fazla olduğu dönemlerde en büyük hak tesliminin millet tarafından yapıldığını eminim ki biliyordur.

Hatırlasanıza!

2007 seçiminde millet başarıları takdir etti. Hakkını teslim etti!

2011’de hakeza. 2015’te iki kez seçim oldu, ikisinde de birinci parti olarak yurttaşlarımız Adalet ve Kalkınma Partisi’ni seçti. 2018’de de kendisi ülkede yüzde 50’den fazla yurttaşın teveccühünü aldı.

Cumhurbaşkanı’nın ilk kez halk tarafından seçimle işbaşına geldiği 2014 yılında da seçimi kazandı. Yani aslında bugüne kadar da genellikle hak ettiğini düşündüğü takdiri yurttaşlardan aldı.

Ama bugün artık işler değişti.

Bugün şartlar değişti.

Doğru yapıldığında takdir eden yurttaşlar, şimdi ise doğrulardan çok yanlışların sonuçlarıyla karşı karşıya. Ve bu yanlışların hepimizin hayatında artılardan daha fazla olduğunu görüyor.

Aslında Cumhurbaşkanı Erdoğan da görüyor. Zaten bunun en net göstergesi de konuşmaları.

2014 yılında TBMM’nin yasama yılı açılışında yaptığı konuşma ile dün yaptığı konuşmaya baktığınızda bunu siz de anlıyorsunuz.

Ne demiş Cumhurbaşkanı Erdoğan o konuşmada? Bugün ne demiş bakalım mı?

“230 milyar dolar olan Türkiye’nin milli geliri, bugün 3 kattan fazla artışla 820 milyar dolara ulaştı.” Aradan geçen yedi yılın sonunda dün TBMM’nin açılışında konuşurken 2020 yılı milli geliri 720 milyar dolar.

Yani yedi yıl önceye göre 100 milyar dolar daha düşük!

Yine o gün Cumhurbaşkanı Erdoğan diyor ki “2002 yılında 27,5 milyar dolara ulaşan döviz rezervini, biz şu anda altın dahil 132,5 milyar dolara yükselttik.”

Dün ise rezervlerin 122 milyar dolara ulaştığını ifade etti. Hala neden harcandığını bilmediğimiz 128 milyar dolara ulaşmanın çabası içerisinde. Ve bugün maalesef brüt rezerv artsa da net rezerv hala ekside.

Yedi yıl önceki açılışta Cumhurbaşkanı “Burslarla, yurtlarla, nakdi yardımlarla, eğitimin önündeki engelleri kaldırdık.” diyordu. Aradan geçen yedi yıl sonunda hepimizin son bir aydır gündemi geçinemeyen öğrenciler, barınma imkanlarının yetersizliğinden şikayet eden öğrenciler.

2014 yılındaki Cumhurbaşkanı Erdoğan “2023 hedefimiz olan 2 trilyon dolar milli gelir, 25 bin dolar kişi başı milli gelir ve 500 milyar dolar ihracat asla hayal değildir.” diyordu.

Bu hedefler hayal olarak kaldı.

Dün, yani 2021 yılının açılış programında konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan 2024 yılı için “Milli gelirimizi 1 trilyon doların üzerine çıkarmayı hedefliyoruz.” dedi.

Hedef yarı yarıya düştü anlayacağınız.

İhracat hedefini o gün 500 milyar dolar olarak ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan o konuşmada şunu söylemişti.

“İşte bugün eylül ayı ihracat rakamları açıklandı ve yeni bir rekor kırıldı. 2002 yılında 36 milyar dolar olan ihracatımız bugün itibariyle 158 milyar dolar ile tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı.”

Aradan geçen yedi yılın sonunda ihracatımız Ağustos 2021’de “hepimizin hayatının daha pahalı olmasına ve uluslararası pazarlarda mallarımızın daha ucuz olmasına neden olan rekabetçi kura rağmen” ilk sekiz ayda 140 milyar dolar civarında kalmış.

Yani o döneme göre daha düşük.

İthalat ise ilk sekiz ayda 170 milyar dolar seviyesine çıkmış durumda.

Daha uzun uzun yazılabilir.

Enflasyon oranı, hayat pahalılığı, işsizlik oranı gibi vatandaşın hayatını birebir zorlaştıran birçok kavramdaki gerilemeyi de burada ele almak mümkün.

2014 yılındaki metnin tamamına ve 2021 yılındaki metne Cumhurbaşkanlığı’nın internet sitesinden erişmek mümkün.

Benim gördüğüm, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da söylediği şu:

2014 yılında yaptığı konuşmaya ve sonrasındaki seçim sonuçlarına bakıldığında takdir etmesi gereken yurttaşlar zaten takdiri etmiş.

Artılara eksilere bakmış. Gerekeni yapmış.

Bugün de yine artılara eksilere bakıyor.

Cumhurbaşkanımızın içi rahat olsun!

YORUMLAR (19)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
19 Yorum