Aman doktor!

Gaziantep’teki bir özel hastanede acilde görevli doktor Esadullah Beğoğlu hasta yakınları tarafından demir çubuklarla saldırıya uğradığı için ölüm kalım savaşı veriyor.

36 yaşındaki doktor acilde görevli olduğu sırada getirilen bir çocuğun damar yolunun geç açıldığı gerekçesiyle insafsızca saldırıya uğradı.

Hayati tehlikesi devam ediyor...

Yaklaşık bir hafta önce de Göz Doktoru Cüneyt İzzettinoğlu’na muayene ettiği hastaya “Göz sağlığın gemi belgesi almak için yeterli” değil dediği için saldırıya uğradı.

Göz doktoru gözüne aldığı darbelerden dolayı çalışamaz raporu almak zorunda kaldı.

Bu tip haberler maalesef bir türlü son bulmuyor. Medeni olmayan toplumlarda görülen şiddet olayları bizim ülkemizde sıradanlaşmış durumda.

Hatırlarsanız seçim öncesi bir sokak röportajında bir kadın “Bir 25 sene öncesini hatırlamazsınız siz. Benim eşim devlet hastanesinde çalışırken, sigortada ben çocuğumu gösteriyordum. Birimiz bir kuyrukta birimiz diğer kuyrukta. Doktor beni azarladı, 'hadi yürü git fakültede uğraş’ dedi. Böyle bir muamele görüyorduk. Şu an biz doktor dövüyoruz. Şu an doktorları beğenmiyoruz doktor dövüyoruz. O rahatlıktayız. Daha bunun ötesi mötesi yok” demiş ve hakkında takipsizlik kararı alınmıştı.

Doktor dövebilme özgürlüğünden dolayı çok mutluydu, gülümsüyordu.

İşte tam da bu yüzden ülkenin en başarılı doktorları birer birer ülkemizden ayrılıyorlar.

Türk Tabipleri Birliği’nin 4 Nisan 2023 tarihinde paylaştığı grafik durumun ne kadar vahim olduğunu gözler önüne seriyor.

Yurtdışında çalışmak isteyen doktorların almak zorunda olduğu İyi Hal Belgesine başvuran doktor sayısındaki korkunç artış beyin göçünün en ciddi örneklerinden.

Yılın ilk 3 ayında bu belgeye başvuran doktorların gösterildiği grafikte 2013 yılında 10 doktor İyi Hal Belgesi almak için başvurmuşken 2023 yılında bu sayı 700’e ulaşmış.

2022 yılında ise 567 doktor ilk üç ayda yurtdışında çalışmak için başvurmuş.

Türkiye birer birer uzman hekimlerini kaybediyor. Bazı şehirlerimizde uzman doktor bulunmuyor. Örneğin Ordu’da romatolog, Kırıkkale’de hematolog yok.

Gittiler.

Giderlerse gitsinler demekle de hiçbir sorun çözülmedi açıkçası…

Sağlık çalışanlarına saldıranların en ağır cezaları almaları gerekiyor ki toplumdaki bu şiddet eğilimi eğitimle geçmiyorsa bile caydırıcı cezalarla azalsın.

Sağlıkta şiddet yasası kapsamında iyi hal indirimi olmaması gerekiyor. Türk Ceza Kanunu’nun 86. Maddesi şöyle diyor:

“Kasten başkasının vücuduna acı veren veya sağlığının ya da algılama yeteneğinin bozulmasına neden olan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.”

“Kasten yaralama fiilinin kişi üzerindeki etkisinin basit bir tıbbî müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafif olması hâlinde, mağdurun şikâyeti üzerine, dört aydan bir yıla kadar hapis veya adlî para cezasına hükmolunur.”

“Kasten yaralama suçunun kişinin yerine getirdiği kamu görevi nedeniyle işlenmesi halinde, şikâyet aranmaksızın, verilecek ceza yarı oranında artırılır.”

Bu maddeki ceza ölçüsü özellikle sağlık çalışanlarına yapılan saldırılarda daha da arttırılmalıdır.

Ancak daha da önemlisi cezaların kağıt üzerinde kalmaması gerekmektedir.

Maalesef çoğu zaman cezasız kalan saldırılar, hali hazırda dünyanın en zor mesleklerinden birini yapan sağlık çalışanlarını ülkeyi terk etmenin yolunu aramaya sürüklemektedir.

TACİZCİ FEDERASYON BAŞKANI

Fifa Kadınlar Dünya Kupası’nın şampiyonu İngiltere’yi tek golle deviren İspanya Kadın Milli Takımı oldu.

Bu muhteşem zafer sonrası dünya basının konuştuğu konu ise maalesef futbol değildi.

İspanya Futbol Federasyonu Başkanı Luis Rubiales’in kutlamalar esnasında herkesin gözü önünde takımın yıldız futbolcusu Jenni Hermoso’yu dudağından öpmesi herkesi şoka uğrattı. Futbolcu olayın hemen ardından bu durumun hoşuna gitmediğini sosyal medya hesaplarından açıkladı.

Tüm dünya da Rubiales’e yaptığının cinsel taciz olduğunu anlatmaya çalıştı ama başkan oralı olmadı.

Bu gerçekten utanç verici bir durum. Bir kadın sporcunun kariyerindeki en büyük başarıyı bir erkek hiç de hoş olmayan bir şekilde gölgelemiş oldu.

Bir erkek olarak bu durumdan utandığımı ifade etmek isterim.

Tüm erkeklerin de bu olaya tepki göstermesini tavsiye ederim…

YORUMLAR (4)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
4 Yorum