Şampiyonluk şifresi: Bildiğinden şaşma!

Beşiktaş’ın şampiyonluk yarışında geldiği nokta gerçek bir övgüyü hak ediyor. Övgüyü bir yana bırakmadan, Beşiktaş’ın son 4 maçı üzerine söyleyeceklerim var bugün. Son 4 maçta sergilediği inişli çıkışlı grafiği bir yana bırakması ve “fabrika ayarları”na dönmesi, Beşiktaş’ı kalan 5 haftada iyice rahatlatacak.

Sonucun giderek daha önem kazandığı bir dönemdeyiz. 3 puan hedefi ve bunun getirdiği baskı iyi futbol arayışının önüne geçebiliyor, bunu anlıyorum. Ama sezon başından beri sergilediği oyun anlayışını sürdürmek için daha inatçı olmalı Beşiktaş. Alıştığımız, oyuna hükmeden hücum gücünü sahaya yansıtmalı. Beşiktaş ister deplasmanda olsun, ister iç sahada, maç başına gol girişimi sayısı kolay kolay 15’in altına düşmeyen bir takım.

Son 4 maçın grafiği

Şimdi son 4 maçlık seriye gelelim: Antalya karşısında 17 gol girişimi, ama 1-0’da kalan skor ve son 20 dakika iyice rölantide bir görüntü. Kasımpaşa deplasmanında dramatik bir düşüş: Sadece 9 gol girişimi, etkisiz bir ilk 60 dakikalık dilim ve 2-1’lik yenilgi. Bursa maçında yeniden kanatlanmış Kartal: 20 gol girişimi ve 3 gol. Ama skorun da 3-2’ye geldiği dk. 66-81 arası dönemde bir hayli bocalamış.

Geriye kaldı Sivas maçı: Yine baş aşağı bir grafik. Sadece 8 gol girişimi. Beşiktaş maçı 5 dakika içinde koparmış, ama 2-0 sonrasında beklediğimiz görüntüsünden uzak kalmış. Alıştığımız Beşiktaş’ın 2-0’dan sonra skoru daha da artırması gerekirdi. Oysa 2-0 sonrası sadece 1 gol girişimi var; kalesinde ise son dakikalara sıkışan ve biri golle sonuçlanan 2 gol girişimi. Özetle, ne pozisyon bulmuş, ne pozisyon vermiş.

Son 4 maçın kabataslak röntgeni bu. Hücum üretkenliğinde sergilenen inişli çıkışlı bir grafik. Oysa Beşiktaş için şampiyonluğun şifresi belli: Bildiğinden şaşma! Son dönemde Oğuzhan-Atiba-Sosa üçlüsüne karşı katı savunmacı ve kalabalık orta sahalarla karşı koymaya çalışıyor rakipler. Bunun işe yaradığı durumlarda da ilaç belli: Kanatlar. Bek performansı mevcudun üzerine çıkmayacağına göre, kanat forvetlerine çok iş düşüyor.

Sivas’taki ilk golde Olcay’ın soldan pası ve K. Frei’ın asisti çok değerli. Ama bu iki adın da maç geneline yayılan performanslarında hâlâ sorun var. Kanat forvetlerinin hücum üretkenliğine katkısı için iki şart kalıyor geriye: Şu son 5 maçta Quaresma’nın kart sorunu yaşamaması ve G. Töre’nin ciddi bir kanat alternatifi haline gelmesi. Bu gerçekleşir ve ofansif yönden takım halinde fabrika ayarlarına dönülürse, Beşiktaş’ı kimse tutamaz.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.