Hücum futboluyla kalıcı başarı

Beşiktaş ligdeki iki yenilgisinden birini 10 Şubat’ta Karabük karşısında almıştı. 5’li defans oynayan Karabük maç boyunca sadece 4 gol girişimi üretmiş ama bunlardan ikisini gole çevirmeyi başarıp 2-1 kazanmıştı. Galatasaray da 5’li defansla çıkmıştı Beşiktaş’ın karşısına, ama yenilmekten kurtulamamıştı. Her iki maçtaki aşırı tedbirli futbolda Igor Tudor’un imzası vardı.

4 Şubat’taki Çaykur Rize maçında da benzer bir tablo vardı. Hikmet Karaman işi 5’li defans oynatacak kadar abartmamıştı ama baştan sona tedbirli futbola sadık kaldı. Çaykur Rize’nin dakika 88’e dek sadece 3 gol girişimi vardı. Beşiktaş 1-0 kazanmayı bildi.

Bunları neden hatırlatıyorum? Aşırı tedbirli futbol, Beşiktaş’ın lige hükmeden oyun anlayışı karşısında en sık başvurulan çare olmaya başladı da ondan. Çaykur Rize maçından sonraki yazımda Beşiktaş için böyle maçların sayısı artacak demiştim. Bunun son örneği de Gençlerbirliği maçı. Ümit Özat’ın aşırı tedbirli futbol anlayışı sadece ilk yarım saat etkili oldu bu kez. Gençlerbirliği’nin maç boyunca ürettiği gol girişimi sayısı kaç dersiniz? Sadece 3... Tedbirli futbol kısır futbol demek, zevksiz futbol demek.

Neyse ki Beşiktaş 2. yarıda 2. golü buldu da deyim yerindeyse bir futbol resitali izledik. Hele 58-74 dakikalar arasındaki bölüm var ki! Bu dilimde 7 gol girişimi üretti Beşiktaş. Futbol iştahı hiç azalmadı. Dakika 79’dan bitiş düdüğüne kadar da tam 6 gol girişimi var. Beşiktaş kazandıkça futbol kazanıyor. Başka hiçbir takımın oyun anlayışı Beşiktaş’ın modern hücum futboluna yaklaşamıyor bu sezon.

ŞAMPİYONLUK GARANTİ DEĞİL

Tedbirli futbolu her zaman kolaycılık olarak görürüm. İşe yarar elbet. Zaman zaman kazandırır da. Hatta 2004’te Yunanistan’ı Avrupa Şampiyonu bile yaptı. Ama hiçbir zaman kalıcı başarı getirmez. Şenol Güneş’in iki sezondur takıma yerleştirmeye başladığı hücum futbolu anlayışı bu yüzden çok önemli. Hem de değişen kadro yapısına rağmen.

Ama bir tehlikeye dikkat! Futbol yorumcularının çoğu Beşiktaş’ı şampiyon ilan etti. Yüzde verenler de var. Kimi yüzde 90 diyor, kimi yüzde 99. Oysa Beşiktaş’ın önünde 8 zorlu maç var daha. Fikstürün iyice zorlaştığı bölümler var. Avrupa Ligi de cabası. Bu şampiyonluk ilanlarının Beşiktaş için bir tuzağa dönüşmemesi lazım.

Şenol Güneş futbolcularını bu konuda uyarıyordur. Ama bizim de camia olarak bu sürece katkıda bulunmamız şart. İş, şampiyonluğa gidiş heyecanından bir zafer rehavetine dönüşmemeli. Hep tetikte olmalıyız. Fırsat düştükçe söylüyorum: Beşiktaş Milne döneminden beri ilk kez üst üste şampiyonluk fırsatına bu kadar yaklaştı. Hepimiz bu büyük hedefe sadık kalmalıyız.

YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.