Beşiktaş’ın orta üçlüsü

Sezonun kimi ayrıntılarına girmeden önce bir kez daha tekrarlamakta yarar var: Beşiktaş’a Şenol Güneş ve mevcut oyuncu kadrosuyla hakim olan oyun felsefesi kalıcı kılınmalı. Kadro yapısı korunmalı ve üzerine eklenerek kalitesi Şampiyonlar Ligi düzeyine çıkarılmalı. Beşiktaş yönetimine düşen en büyük görev bu. Özellikle de Oğuzhan-Atiba-Sosa orta üçlüsü söz konusuysa.

Hasan Doğan Sezonu’na damgasını vuran, Beşiktaş’ın oyun kalitesini rakiplerinin çok üzerine çıkaran temelde bu üçlüdür. Aslında bir önceki Süleyman Seba Sezonu da böyle olabilirdi. Biliç gereken cesareti gösterseydi. Olmadı. Biliç’in yapamadığını Şenol Güneş yaptı ve fark yarattı. Şenol Hoca’ya bir kez daha teşekkürlerimi sunuyorum.

Formalite maçına dönen son Konya maçını bir yana bırakalım, önceki 33 haftanın 27’sinde ilk 11’de Oğuzhan-Atiba-Sosa üçlüsünü gördük. Sosa’nın sonradan oyuna girdiği 10. Haftadaki Kasımpaşa maçını da katarsak, bu sayı 28 haftaya çıkar. 33 maçlık seride bu üçlüyü, sakatlık ya da ceza nedeniyle ilk 11’de bir arada göremediğimiz maç sayısı sadece 5. Bunların tamamı da ilk 14 haftada.

FARK YARATAN DÖNEM

15-33. haftalar arasında Oğuzhan-Atiba-Sosa üçlüsü her maç ilk 11’de başladı. Şampiyonluğun taşlarının döşendiği bu dönemde Şenol Güneş’in bu üçlüye aşıladığı özgüven ve oynama zevkinin altını bir kez daha çizmek gerek. Modern hücum futbolunun gereklerini eksiksiz yerine getiren bu üçlü sayesinde, Beşiktaş 2. bölgedeki hakimiyetini çok az maçta rakibe kaptırdı.

Oğuzhan-Atiba-Sosa üçlüsü toplamda 18 gol, 20 asist ürettiler. Oğuzhan ve Sosa’nın ofansif istatistikleri yanında Atiba’nınki biraz cılız kalmış görünebilir. Ama organize atak başlangıçlarının büyük kısmında Atiba’nın üstlendiği işlevi gözden kaçırmamak şart. Topu oyuna çok iyi sokan, topa çok iyi yön veren bu üçlü gelecek sezon için çok değerli. Bendeniz özellikle Oğuzhan’ın çok uzun yıllar Beşiktaş’a hizmet etmesi dileğini taşıyorum.

Hücum hattına gelecek yazıda değineceğim, burada kısaca savunma üzerine bir şeyler söylemek istiyorum. Savunma, stoper mevkiindeki büyük alt üst oluşlara rağmen, işlevini yerine getirdi sayılır. Ama hücuma katkısı o düzeyde olmadı ne yazık ki. Savunma sadece 4 gol üretebildi sezon boyunca. Bunun 3’ü de son dönemin Bursa ve Osmanlı maçlarında zaten.

Ya asist? Sadece 3 (İsmail, Beck, Ersan). Beşiktaş gibi hücum futbolu oynayan bir takımın savunması bundan çok daha fazlasını üretmek zorunda. Şenol Güneş’in ve yönetimin sezon planlamasında en büyük önceliği bu bölgede olacak kanımca. Doğru takviyeler Beşiktaş’ı iyice kanatlandıracak.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.