Beşiktaş isterse olacak

Geçen sezon kulisini çok yaptığım ama Bilic’le bir türlü muradına eremediğim ideal orta saha üçlüsü bu sezona damgasını vurdu. Şenol Güneş sayesinde geçen sezonun aksine, değişmez üçlü haline geldi Oğuzhan-Atiba-Sosa. Ama daha ötesi de var; Oğuzhan ve Sosa’da gözle görülür bir bireysel yükseliş de oldu. Yine Şenol Güneş sayesinde elbet.

Sezon bitsin, bu üçlü üzerinden Bilic dönemiyle Şenol Güneş döneminin ayrıntılı bir karşılaştırmasını yapacağım. Beşiktaş doğru adlara sahipti geçen sezon da. Cesur bir teknik adam bekliyordu yalnızca. Hem ona hem Mario Gomez’e kavuştu. Quaresma’yla kanat forvetlerindeki rekabet de üretken bir hale dönüştü. Kısa ama güzel bir özet.

Soralım şimdi: Akhisar Belediye maçıyla Kayseri maçı arasındaki en büyük fark ne? Akhisar karşısında skor 1-1’e gelene kadar, yani ilk 44 dakika boyunca kendi doğrularını uygulayan Beşiktaş’ın, bu kez bunu maçın tamamına yaymayı becermesi. Nedir o doğrular? Geçen haftaki yazımda tanımlamaya çalışmıştım: Önde ve erken presi sistematik biçimde uygulamak. Takımın sahadaki boyunu kısa tutmaya özen göstermek. Sosa ve Oğuzhan’ın yaratıcılığı ile kanatların hücum etkinliğini dengeli, birbirini tamamlayacak biçimde kullanmak.

İKİ ŞART GEREK

Kayseri maçında bunları, hem de çok iyi biçimde, alıştığı oyun düzeni içinde yaptı Beşiktaş. İşin sırrı bu kadar basit. Oyuncular stratejik düşüncelere kapılmadılar. Maçın ilk dakikasından itibaren sadece ve sadece golü düşündüler. Maç 3-0’a gelene kadar tempoyu asla düşürmediler. Oyunu rakip yarı sahaya yıkarak Kayseri’nin direncini kırdılar. Maçın son anına kadar gol iştahlarını korumayı başardılar. 90+1’deki Sosa-Cenk Tosun ortak yapımı gol de bunun meyvesiydi.

Beşiktaş Kayseri karşısında tam 23 gol girişimi üretti. Bunların 12’si dk. 60’dan sonra. İşte yukarıda anlatmaya çalıştığım şey bu. İşte kendi doğrularını uygulayan Beşiktaş bu. Doğruları maçın tamamına dengeli biçimde dağıttığı zaman Beşiktaş’ı yenilmez armada yapan şey bu.

Kalan 3 maç için gerekli iki şart var Beşiktaş’ın önünde. İlki 9 puanın tamamını almak için oynamak. Beşiktaş’a 7 puan yetiyor, ama bu düşünce takıma dar gelir. Beşiktaş, Kayseri karşılaşmasının bire bir aynısı 3 maç daha oynamak zorunda. İkincisi, istemek. Çok istemek... Beşiktaşlı oyuncuların, eve dönmüş olmanın ve tribünlerdeki mükemmel atmosferin de etkisiyle şampiyonluğu ne kadar istediklerine tanıklık ettik son 90 dakikada. Beşiktaş daha çok istiyor bu şampiyonluğu. Böyle istemeyi sürdürürse şampiyon olacak. Hem de güle oynaya.

YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.