Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor: 5 soru ve cevapla gelir beyanında 'pişmanlık'

Milyonlarca ev sahibini ilgilendiriyor: 5 soru ve cevapla gelir beyanında 'pişmanlık'

Kira, ücret ve menkul sermaye iradı gibi gelirlerini beyan etmeyen mükellefler "pişmanlık" hükmünden faydalanarak ceza almadan vergilerini ödeyebilecek. Kira beyannamesinde pişmanlık uygulaması hakkında merak edilen, hangi mükelleflerin pişmanlık hükmünden yararlanabileceği, nasıl başvuru yapılacağı, vergilerin nasıl ödeneceği ve hangi giderlerin düşüleceği gibi 5 soru yanıt buldu. İşte ayrıntılar...

Geçen yıl elde edilen kira, ücret ve menkul sermaye iradı gibi gelirlere yönelik 1 Mart'ta başlayan gelir vergisi beyan dönemi 5 Nisan itibarıyla sona erdi. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), gelir elde ettiği halde beyanname vermeyen 400 binden fazla mükellef tespit etti.

GELİRİNİ BEYAN ETMEYENLERE 'PİŞMANLIK' İMKANI

GİB, beyanname vermeyen mükelleflerin "pişmanlık hükmü"nden faydalanabileceğini duyurdu. Pişmanlıkla beyanname verenler ceza kesilmeden vergilerini ödeyebilecek.

Kira beyannamesinde pişmanlık uygulaması hakkında merak edilen 5 soru ve cevapları şu şekilde:

1- Hangi mükellefler pişmanlık hükmünden yararlanabiliyor?

Sahip oldukları konuttan geçen sene yıllık 21 bin lira, iş yerinden ise 150 bin liranın üzerinde kira geliri elde eden gayrimenkul sahiplerinin gelir vergisi ödemesi gerekiyor.

Gelir elde etmesine rağmen beyanname vermeyen mükellefler, ilgili vergi dairesi tarafından kendilerine yazı gönderilmeden önce pişmanlık imkanından yararlanarak beyanname verebiliyor. Pişmanlık hükmüyle beyanname verildiğinde, ceza uygulanmadan vergilerin ödenmesi imkanı bulunuyor.

2- Bu hükümden faydalanmak isteyen mükellefler nasıl başvuru yapabilecek?

Mükellefler vergi dairesine giderek "pişmanlıkla beyanname vermek istediklerini" belirtecek ve dilekçeyle başvuru yapacak.

İsteyen mülk sahipleri, Gelir İdaresi Başkanlığının "gib.gov.tr" internet adresindeki "Hazır Beyan Sistemi" üzerinden de beyannamelerini "pişmanlık" seçeneğini işaretleyerek doldurabilecek.

3- Zamanında beyanname dolduran ancak vergisinin ilk taksitini ödemeyen mükellef vergisini ne zaman ödemeli?

Gelir vergisi, her yıl martta beyan ediliyor, mart ve temmuz aylarında 2 taksit halinde ödeniyor. Beyannamesini zamanında verdiği halde ilk taksitini ödeyememiş mükellefler, ödemede geciktikleri her ay için aylık yüzde 3,5 gecikme zammı ödeyecek. Vergi dairesinin icra işlemlerine muhatap olmamak için borcun bir an önce ödenmesi önem taşıyor.

Mükellefler, verginin taksitle ödenmesi talebinde de bulunabilir. Gerekli şartları taşımaları kaydıyla bu borçlar tecil faiziyle birlikte taksitler halinde ödenebiliyor.

4- Kira geliri nedeniyle tahakkuk eden vergi nasıl ödenecek?

Vergiler, Dijital Vergi Dairesi'nden, mobil uygulamadan anlaşmalı bankaların banka kartı/kredi kartı, banka hesabından havale yoluyla, yabancı ülkede faaliyet gösteren bankalara ait kartlar, vergi tahsiline yetkili bankalar, vergi dairesi vezneleri aracılığıyla veya PTT şubelerinden ödenebiliyor.

5- Kira gelirleri beyan edilirken hangi giderler düşülebiliyor?

Elde edilen kira gelirinden "götürü" ve "gerçek" olmak üzere iki farklı yöntemle giderler düşülebiliyor. Götürü gider yöntemini seçen mükellefler, kira gelirlerinden istisna tutarını düştükten sonra kalan tutarın yüzde 15'ini gerçek giderlere karşılık olmak üzere indirebiliyor.

Gerçek gider yönteminin seçilmesi durumunda ise kiraya verilen gayrimenkul için ödenen aydınlatma, ısıtma, su, asansör, idare, sigorta, faiz, ısı yalıtımı ve enerji tasarrufu, onarım giderleri ile oturulan konut veya lojmanların kira bedeli gayrisafi hasılattan düşülebilir.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN