Herkes Marmara'dan korkuyor ama asıl yıkım oradan gelecek! O bölge 3 fayın ortasında bulunuyor

Herkes Marmara'dan korkuyor ama asıl yıkım oradan gelecek! O bölge 3 fayın ortasında bulunuyor

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, son açıklamalarında o bölgeye işaret etti. Herkes Marmara’dan korkuyor ama asıl yıkım orada olacak. İşte, Osman Bektaş’ın 3 fayın ortasında olduğunu söylediği o yer…

Doğu Karadeniz’in engebeli arazi yapısına sahip olması, tehlikeli yapılaşma eğilimine yol açıyor. Son senelerde, dolgu ve heyelanlı alanlarda yükselen yüksek katlı binalar, deprem riskini artırıyor. 3 riskli fay hattının ortasında bulunan Doğu Karadeniz’de uzmanlar, özellikle dolgu ve heyelanlı bölgelere yapılan yüksek katlı binalara dikkat çekiyor.

“YAPI STOĞU DEPREME DAYANIKLI DEĞİL”

Jeoloji Mühendisi Prof. Dr. Osman Bektaş, Trabzon’un yapı stokunun depreme dayanıklı olmadığını vurgulayarak, "Yerel yöneticilerin Doğu Karadeniz'in deprem tehlikesini kabullenmesi gerekiyor. Maalesef, yıllardır burada deprem olmaz, burası deprem tehlikesi taşımaz diye düşüncelerle, Doğu Karadeniz'in yapı stoku ne yazık ki depreme dayanıklı değil. Hem mevcut yapılar dayanıksız, hem de şehirleşme, heyelan bölgeleri ve kumsal alanlarda yoğunlaşıyor" şeklinde konuştu. Bektaş, kumsaldaki bir apartmanın bile üç depremi hissettiğini vurgulayarak, "Şu durumda burada deprem tehlikesi yok demek mümkün mü? Mümkün değil. Yöneticilerin bu gerçeği kabul etmeleri ve halkın daha duyarlı olması gerekiyor. Toplum ve yöneticiler bir araya gelirse, gelecek nesillere daha güvenli bir yaşam alanı bırakabiliriz" dedi.

yeni-proje-23.jpg

“3 FAY HATTININ ARASINDA”

Trabzon’da, Yomra, Beşirli ve Akyazı bölgelerindeki riskli yapıların varlığına değinen Bektaş, "Deprem açısından en riskli bölgelerden biri, Yomra'daki Şana mevkii. Kumsal alan üzerindeki ve dere yatağındaki büyük yapılar büyük bir tehlike oluşturuyor. Beşirli ve Akyazı mahallelerinde ise heyelan sahaları üzerine dikilmiş çok katlı binalar bulunuyor. Bu binalar sürekli olarak tehlike altında. 10 kilometre açığımızda, kuzeyimizde Karadeniz fay hattı bulunuyor. Güneyimizde ise 100 kilometre uzaklıkta, Türkiye'nin en büyük fay hattı olan Kuzey Anadolu fayı var. Doğumuzda ise Kuzeydoğu Anadolu fay hattı mevcut. Bu üç deprem kaynağı arasında kumsalın üzerinde yer alıyorum ve her depremi hissediyorum. Dolayısıyla, burada deprem tehlikesi olmadığını söylemek ne kadar doğru olabilir?" ifadelerine yer verdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN