Güneş'ten fırladı dünyanın üzerine doğru geliyor... Saatler kaldı: En son 20 yıl önce olmuştu: O kadar kuvvetli ki...

Güneş'ten fırladı dünyanın üzerine doğru geliyor... Saatler kaldı: En son 20 yıl önce olmuştu:  O kadar kuvvetli ki...

20 yıl sonra Güneş'te yaşanan devasa patlamanın ardından, Dünya’ya doğru büyük bir jeomanyetik fırtına yola çıktı. Bu fırtınanın Dünya’ya ulaşmasına ise sadece sayılı saatler kaldı…

ESMAGÜL KOÇAK

Gökyüzü tutkunlarının dört gözle beklediği o olay sonunda gerçek oldu. 20 yıl aradan sonra Güneş’te yaşanan büyük patlamanın sonucunda Dünya’ya doğru büyük bir jeomanyetik fırtına yola çıktı. Fırtınanın etkileri ise saatler içinde kendini göstermeye başlayacak…

Yakın zamanda Güneş'te meydana gelen ve 20 yıldır görülmemiş büyüklükteki patlama, Dünya'ya doğru büyük bir jeomanyetik fırtına gönderiyor. 2005 yılından bu yana benzeri yaşanmamış bu olağanüstü olayın etkileri, Dünya'nın farklı bölgelerinde kuzey ışıklarının görülmesine yol açacak.

gunes-patlamasi-1.jpg

TÜRKİYE’DEN DE İZLEMEK MÜMKÜN OLACAK

Güneş'teki lekelerin sabah saatlerinde çıplak gözle dahi görülebilecek kadar büyüdüğü bu olayda, jeomanyetik fırtınanın gücü G4-G5 düzeyinde olacak. Bu fırtına, Amerika Birleşik Devletleri'ndeki Körfez Kıyısı'ndan, Avrupa'nın büyük bölümüne kadar geniş bir coğrafyada kuzey ışıklarının görülmesini sağlayacak. Öyle ki Birleşik Krallık'ta bile kuzey ışıklarının tamamının izlenebileceği düşünülüyor. Türkiye'den de bu etkileyici doğa olayının görülme ihtimali yüksek olduğundan, bu gece ve hafta sonu gökyüzü kameralarınızı hazır tutmanız öneriliyor.

gunes-patlamasi-2.jpg

İLK DALGA YOLA ÇIKTI

Jeomanyetik fırtınanın ilk dalgası yola çıkmış durumda. Bu yüzden iletişim ve elektrik sistemlerinde kesintiler, uydu navigasyon sistemlerinde bozulmalar ve güç şebekelerinde aşırı yüklenme gibi sorunlar yaşanabilir. Ayrıca uçaklardaki elektronik ekipmanların da arızalanma ihtimali var. Elektrik altyapısı, iletişim ve uçuş güvenliğiyle ilgilenen uzmanlar, bu tür aksaklıklara karşı dikkatli olunması ve gerekli önlemlerin alınması konusunda uyarıyor.

Bu doğa olayı, gökyüzü tutkunları için eşsiz bir fırsat sunarken, aynı zamanda modern teknoloji ve altyapılara olan etkisi nedeniyle ciddi şekilde takip edilmesi gereken bir gelişme olarak karşımıza çıkıyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN