Denizlililer paraya para demiyor! O meyveyi kurutup satıyorlar! Avrupa’dan büyük talep var

Denizlililer paraya para demiyor! O meyveyi kurutup satıyorlar! Avrupa’dan büyük talep var

Denizli’de cennet hurması fırtınası başladı. Avrupa’da bu meyvenin kurusuna büyük talep var. Yılda 60 yon kuru cennet hurması satılıyor. Kilosu ise 200 lira

Denizli’nin Honaz ilçesi, cennet hurması yetiştiriciliği ile adını duyuruyor ve hasattan sonra kurutulan hurmalar, özellikle Almanya ve İngiltere’den yoğun talep alıyor. Tarlada kilogram fiyatı 15-20 lira olan bu meyve, kurutulduktan sonra 150-200 liraya satılıyor.

KURUSU 200 LİRAYA SATILIYOR

Honaz ilçesinde 13 bin dekar alanda yetiştirilen cennet hurması için hasat dönemi başladı. Çiftçiler, ürünlerini özenle topluyorlar. Bu yıl, hava şartları nedeniyle verimde yüzde 40’lık bir düşüş yaşandı ve 1160 çiftçi, 6 bin ton rekolte bekliyor. Cennet hurması tarlada kilogramı 15-20 liraya, kurusu ise 150 ila 200 liraya satılıyor. Honaz ilçesi, Almanya, İtalya, Hollanda, İngiltere ve Rusya gibi Avrupa ülkelerine ortalama 2 bin 500 ton yaş hurma ihracatı gerçekleştiriyor.

img-7949.png

AVRUPA’DAN BÜYÜK TALEP

Kurutulan hurmalar, özellikle Almanya’daki otel ve zincir marketlerden talep görüyor. Geçen yıl 25 ton kurutulmuş hurma bu ülkeye gönderildi ve bu yıl 60 ton sipariş alındı. İngiltere’ye de kurutulmuş cennet hurması gönderiliyor ve talepten memnun olan üreticiler, özellikle Avrupa pazarında genişlemeyi ve cennet hurması kurusu ihracatını artırmayı hedefliyor.

img-7950.png

Honaz Ziraat Odası Başkanı Hasan Yelek, hava şartları nedeniyle cennet hurması rekoltesinde düşüş yaşandığını belirtti. Yelek, hurmanın bölgenin ana üretim kaynağı haline geldiğini ve kalitenin her geçen yıl arttığını söyledi. Bu yıl soğuk hava nedeniyle bazı ürünlerde zarar oluştuğunu belirten Yelek, “Buna rağmen fiyatta bir sıkıntı yaşanmadı. Şu anda yoğun bir hasat dönemi geçiriyoruz. Hurmanın kurusu da oldukça ilgi görüyor. Kurusunu genelde Almanya ve İngiltere’ye gönderiyoruz. Yaşını da çoğunlukla iç piyasada değerlendiriyoruz.” dedi.

Hurma üreticisi Tuğrul Sarpkaya, yaklaşık 10 yıldır hurma üretimi yaptığını ve son yıllarda hurmayı kurutmaya başladıklarını belirtti. Sarpkaya, “Günlük 20-30 kasa hurma soyuyoruz.” dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN