Bakan Şimşek'ten 'tahvil ihracı değerlendirmesi: Artan güven sayesinde ülkemiz dış finansman sağlıyor

Bakan Şimşek'ten 'tahvil ihracı değerlendirmesi: Artan güven sayesinde ülkemiz dış finansman sağlıyor

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Türkiye'ye giren yabancı sermayeye ilişkin değerlendirmede bulundu. Şişecam'ın 500 milyon dolarlık tahvil ihracına ilişkin haberi paylaşan Şimşek, "Artan güven ve öngörülebilirlik sayesinde ülkemiz uluslararası piyasalardan daha uzun vadeli ve geçmiş döneme göre uygun maliyetli dış finansman sağlıyor" dedi.

Şişecam, uluslararası fon ve finans kuruluşlarına 5 yıl vadeli 500 milyon dolar ve 8 yıl vadeli 600 milyon dolar nominal değerli olmak üzere toplam 1,1 milyar dolarlık Eurobond ihraçları gerçekleştirdi.

'ARTAN GÜVEN SAYESİNDE ÜLKEMİZ DIŞ FİNANSMAN SAĞLIYOR'

Söz konusu tahvil ihracını sosyal medya hesabından paylaşan Hazine ve Maliye Bakan Mehmet Şimşek, "Artan güven ve öngörülebilirlik sayesinde ülkemiz uluslararası piyasalardan daha uzun vadeli ve geçmiş döneme göre uygun maliyetli dış finansman sağlıyor." dedi.

Şimşek, 2023 yılı ilk beş ayında 2,9 milyar dolar net portföy çıkışı, Haziran 2023-Şubat 2024 döneminde 16,8 milyar dolar net portföy girişi gerçekleştiğini belirtti.

'DIŞ KAYNAK GELMİYOR İDDİALARINA YERİNDE BİR YANIT'

Şimşek'in paylaşımı şu şekilde:

"Ülkemize dış kaynak gelmiyor iddialarına yerinde bir yanıt.

Artan güven ve öngörülebilirlik sayesinde ülkemiz uluslararası piyasalardan daha uzun vadeli ve geçmiş döneme göre uygun maliyetli dış finansman sağlıyor.

2023 yılı ilk beş ayında 2,9 milyar dolar net portföy çıkışı olurken, Haziran 2023-Şubat 2024 döneminde 16,8 milyar dolar net portföy girişi gerçekleşti.

Dış borç çevirme oranı aynı dönemde bankalarda yüzde 96’dan yüzde 149’a; reel sektörde yüzde 73’ten yüzde 118’e yükseldi.

Yılın ilk dört ayında 3,7 milyar doları sermaye benzeri olmak üzere bankalar 10,7 milyar dolar, özel sektör ise 1,6 milyar dolar eurobond ihraç etti."

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (15)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
15 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN