Avrupa’nın da gözü artık Uzak Doğu’da

Avrupa’nın da gözü artık Uzak Doğu’da

Avrupa’nın göbeğinde yıllarca şova dönen fuarların eski heyecanı kalmadı. Artık otomobil fuarlarının kalbi Uzak Doğu’da atmaya başladı. En son gerçekleşen Cenevre Otomobil Fuarı’nda bile 10 Avrupalı marka sayılmazken, boşlukları Çinli üreticiler doldurdu. Fakat birçok Avrupalı Pekin Otomobil Fuarı’na büyük ilgi gösterdi. Avrupalı kendi evinde fuara katılmazken, başkent Pekin’de gösterişten kaçmadı. Fuarın ilgi odağı ise Chery oldu. Marka ziyaretçi akını uğradı.

ALİ YILDIRIM-PEKİN

Otomobil fuarlarının kalbi artık Uzak Doğu’da atıyor. Avrupa’nın göbeğinde yıllarca şova dönen fuarların artık eski heyecanı kalmadı. Kendi evleri olmasına rağmen birçok marka bile artık fuarlara katılmasa da o boşluğu da artık Çinli markalar dolduruyor. Batı’da otomobil fuarlarına ilgi pandemi öncesinde artık yavaş yavaş yok olurken Avrupa stantlarını bile Çinliler doldurmaya başlamıştı. Çok değil daha Şubat 2024’te dünyanın en büyük otomobil fuarlarından biri olarak kabul edilen Cenevre’de bile marka sayısı 10’u geçemedi. Günlerce süren fuar gezileri 3 saatte bitti. Fakat Çin’de durum artık tam tersine döndü. Chery Türkiye davetlisi olarak katıldığımız Pekin Otomobil Fuarı’nda (Auto China 2024) basın ve VIP gününde bile bırakın otomobil stantlarını koridorlar da bile yürümek oldukça güçleşti. Chery’nin kendi evinde gövde gösterisi yaptığı yüzlerce Çinli marka da boy gösterdi.

Dikkatlerden kaçmayan bir diğer detay ise Avrupalı markaların da bu fuara olan ilgisi. Cenevre Fuarı’nda boy göstermeye birçok üretici burada gösterişten uzak durmadı. BMW, Mercedes-Benz, MINI, Volkswagen, Audi, Lamborghini, Rolls-Royce, Hyundai (Güney Kore), Honda, Toyota ve Mazda’nın Uzak Doğu Fuarı’nda hazır bulunması deyim yerindeyse gözleri yaşarttı. Tabi birçok Çinli üreticinin yer aldığı fuarda bu markaların azınlıkta kalması da normal olarak karşılanırken, konuştuğumuz birçok markadan yetkili yöneticiler, 30 milyonluk pazarın gözde olduğunun altını çizdi. Aynı zamanda Avrupalı da olsa bu yukardaki birçok markanın Çin’de üretim ortaklığı da var. Fuarın en çok dikkat çeken markalarından biri Chery oldu. Kalabalığın yoğunlukta olduğu stantta 3 markanın modelleri boy gösterdi. Türkiye’ye gelecek yeni modellerinde yer stantta yeni teknolojiler de sergilendi. Öte yandan bizim telefon markası olarak bildiğimiz Xiaomi’nin sergilediği SU7 modeli de ilgi odağı oldu.

27kr04toggo9.jpg

1400 KM MENZİLLİ TIGGO 9 PHEV 2025’TE GELİYOR

Geçtiğimiz yıl Türkiye otomotiv pazarına damgasını vuran Chery, Omoda 5, Tiggo 7 Pro ve Tiggo 8 Pro ile dikkat çekti. Tiggo 8 Pro ile Türkiye’de kısa sürede ilk 3 modele girmeyi başaran marka, kendi evinde de gövde gösterisi yaptı. Marka Pekin’deki şovda Tiggo 9 PHEV’i ve yenilenen Tiggo 8’i ilk kez sergiledi. Tiggo 9 PHEV, 2 litrelik performanslı bir motorla kombine edilen 175 kW gücünde ve 1.5 litrelik motorla kombine edilen 165 kW gücünde olmak üzere iki farklı motor seçeneği bulunuyor. Yeni SUV’un karma tüketim (benzinli+elektrikli motor) menzilinin ise 1400 km’ye kadar ulaşması bulunuyor. 7 koltuklu araçta 15.6 inç’lik yeni bir ekran ile birçok yeni teknoloji ve konfor öğesi bulunuyor. Tiggo 9 PHEV’in 1.5 litrelik motorla 2025 yılında Türkiye’ye gelmesi bekleniyor. Dünya standartlarında hibrite özgü motor teknolojisini kullandıklarını aktaran marka temsilcileri WLTC altında 100 kilometrede yalnızca 5,2 litrelik yakıt tüketimine ulaştıklarını kaydetti.

BAŞKENT PEKİN’DEN DÜNYAYA MESAJ

Kapılarını 25 Nisan’da açan Auto China 2024’te sunduğu ileri teknolojiler ve endüstri trendleriyle de dikkat çekti. Yaklaşık bin otomobilin sergilendiği fuar, dünyanın en büyük otomobil fuarlarından biri oldu. Fuarda toplamada 117 yeni yeni otomobil modeli ilk kez tanıtıldı. Ve bu bir dünya rekoru olarak kayıtlara geçti. Aynı zamanda 278 yeni enerjili (hibrit, hidrojen ve elektrik) otomobil modeli de sahneye çıktı. Fuara katılım bir önceki yıla göre yüzde 70 arttı. Tanıtılan araçların yüzde 80’den fazlasını yeni enerjili modeller oluşturdu. 20 marka ise ilk kez fuara katıldı. Fuara, otomobil firmalarının yanı sıra Çin, ABD, Almanya, Fransa ve Japonya gibi 13 ülkeden 500’den fazla tanınmış yerli ve yabancı yedek parça firması da katılım gösterdi. Fuara olan bu yüksek ilgiyle birlikte Avrupalı Uzak Doğu’dan uzaklaşamaya çalışırken, Çin dümende olduklarının bir kez daha mesajını verdi. Özellikle otoda yeni dünya mesajını veren Çinli üreticiler, elektrikli, hibrit ve hidrojenli araçlarla tüm dikkatleri üzerine çekti. Çin’de yılda yaklaşık 30 milyona yakın araç satışı gerçekleşiyor.

DOĞUŞTAN ELEKTRİKLİ İLK MINI

MINI’nin yeni modeli de fuarın dikkat çeken ürünleri arasındaydı. Cooper ve Countryman arasında yer alan elektrikli kompakt SUV model Aceman, eski MINI sürüş hissini tekrar canlandırmayı hedefliyor. Markanın doğuştan elektrikli ilk modeli olan Aceman, Clubman’dan daha kısa ve menzili de Cooper-E’den uzun. Yeni model için bir menzil bilgisi yok. Fakat 54,2 kWh’lık bir bataryaya sahip. Bu şartlarda aracın menzilinin hemen hemen 400-450 kilometre seviyesinde olması bekleniyor.

YENİ SANTA FE VE MAKYAJLI TUCSON’DA ÇİN’DE

Hyundai IONIQ 5 N, Yeni SANTA FE ve Yeni TUCSON’u 2024 Pekin Uluslararası Otomotiv Fuarı’nda tanıtarak Çin pazarındaki rekabetçiliğini güçlendiriyor. Hyundai, en önemli ve en çok rağbet gören elektrikli modellerini Çin pazarında da satışa sunarak stratejik olarak oldukça önemli bir hamle yapmış oluyor. Dünyanın en büyük EV pazarında yüksek performanslı IONIQ 5 N ile fark yaratmaya hazırlanan Hyundai, SUV segmentinde de iddiasını artırmaya hazırlanıyor.

XIAOMI’NIN OTOMOBİLİNİ BMW VE AUDİ SAHİPLERİ ALIYOR

Çin’in önemli teknoloji markalarından biri olan Xiaomi de fuarda boy gösterdi. Tanıtıldığı günden itibaren dillerden düşmeyen spor model, birçok Alman markasıyla karşılaştırıldı. Benzerlikleriyle öne çıkan yüzde 100 elektrikli modeli, Pekin’de gerçekleşen fuarda inceleme şansı yakaladık. Tasarımıyla birlikte artık Avrupalı modelleri aratmayan SU7, kalite tarafında da oldukça beğenimizi kazandı. Yüzde 100 elektrikli olan modelin, 700 kilometreden fazla menzili var. 15 dakikada 350 kilometre menzil teknolojisine ulaşan modelin 663 beygir gücü 838 NM’de torku var. Modelin bazı versiyonlarında daha düşük güç seçenekleri de sunuluyor. Bu şartlarda aracın menzili 800 kilometreye kadar çıkıyor. Aracını tanıtımı yapılan fuar standına gelen Xiaomi CEO’sy Lei Jun, adeta Tesla CEO’su Elon Musk gibi karşılandı. Çin’in Elon’u olarak benzetme yapılan Lei Jun, SU7 siparişlerinin 75 bin 723’e ulaştığını BMW ve Audi gibi otomobil sahiplerini içerdiğini söyledi.

27kr04xaomi.jpg

KENDİ ETRAFINDA DÖNEN ‘YILDIZ’

Alman üretici Mercedes-Benz de fuarda boy gösteren Avrupalı markaların başındaydı. Konsept CLA, makyajlı EQS’nin yanı sıra G-Serisi’nin elektrikli modeli de burada sahne aldı. Yangwang U7 gibi kendi etrafında dönebilme kabiliyetine de sahip olan modelin 116 kWh batarya kapasitesi ve 473 kilometre menzile sahip. 432 kw güce sahip olan Mercedes-Benz G 580 Serisi’nin 1164 NM’de torku var. Bu motorlar, seçilebilir LOW RANGE arazi vites küçültme ile benzersiz sürüş özellikleri ve özel fonksiyonlar sağlıyor. Bu sayede, G-TURN, aracın gevşek veya asfaltsız yüzeylerde bulunduğu noktada kendi etrafında dönmesini sağlıyor. G-STEERING işlevi arazide sürüş sırasında önemli ölçüde dar bir dönüş açısıyla aracın yönlendirilmesine imkân veriyor. Üç vitesli akıllı arazi ağır vites fonksiyonu Offroad crawling, arazi sürüşü için hız sabitleyici gibi işlev görerek sürücü arazide gezinmeye odaklanırken optimum sürüş gücünü koruyor.

27kr04merso.jpg

ŞARJ EDİLEBİLİR JAECOO İLK KEZ SAHNEYE ÇIKTI

Jaecoo yakın zamanda Türkiye pazarına sunacağı 2 modelini de fuarda tanıttı. Yeni enerjili Off-Road modelleri Jaecoo 7 PHEV ve Jaecoo 8 PHEV’i ilk kez görücüye Pekin’de çıkarttı. Yeni ürün, yeni teknoloji ve yeni ekosistem” duruşuyla hareket eden Jaecoo markası, Pekin’de farklı ülkelerden üst düzey hükümet yetkilileri, sektör liderleri ve ortakları da dahil olmak üzere, tarihin en kapsamlı uluslararası konuk listesini ağırladı. Grup aynı zamanda Omoda ve Exeed modellerini de ziyaretçilerin beğenisine sundu.

27kr04jaecoo.jpg

ÇİN İŞİ VOLKSWAGEN

Çinlilerin atağıyla birlikte ülkede yıllarını geçiren birçok markanın da satışları düştü. Alman üretici Volkswagen de bu markalardan sadece biri. Ülkede uzun yıllardır başarılı satış rakamlarına ulaşan marka, elindeki pazarı kaybetmeye başlayınca yeni marka yatırımı yapmak zorunda kaldı. ID.UX ismini de ilk kez bu fuarda duyurdu. Çin’deki pazarı yeniden yakalamak için kurulan marka, ID Code modelinin üstünü açtı. ID Code adı verilen ilk konseptin, Çin için “tamamen yeni bir SUV neslini” öngören alçak bir SUV olduğunu belirten Volkswagen, tamamen elektrikli modelini sunacak.

17kr04wolkswagen.jpg

Öne Çıkanlar
YORUMLAR (1)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
1 Yorum
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN