Altına talep arttı, en güçlü yıl başlangıcı oldu

Altına talep arttı, en güçlü yıl başlangıcı oldu

Küresel altın talebi, merkez bankalarının artan alımları sayesinde 2016'dan bu yana görülen en yüksek seviyeye ulaştı. Dünya Altın Konseyi'ne göre, bu durum merkez bankalarının altın alımında şimdiye kadarki en güçlü yıl başlangıcını işaret ediyor.

Küresel altın talebi, başta Çin ve Hindistan gibi Asya ülkelerinin güçlü talebi ve merkez bankalarının artan alımları ile 2023 yılının ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3 artışla 1238,3 ton olarak kaydedildi. Dünya Altın Konseyi'nin son "Küresel Altın Trendleri" raporuna göre, bu yükseliş, 2016'dan bu yana görülen en yüksek seviye olarak dikkat çekiyor.

MÜCEVHER TALEBİNDE DÜŞÜŞ, YATIRIM AMAÇLI ALTINDA ARTIŞ

Rapora göre, ilk çeyrekte mücevher talebinde yüzde 2'lik bir düşüş yaşanırken, miktar yaklaşık 479 tona geriledi. Ancak yatırım amaçlı altın alımları, sikke ve külçe altın dahil, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3 artarak 312 tona ulaştı. Bu artış, tezgah üstü piyasalar hariç yatırım amaçlı altın alımlarını kapsıyor.

MERKEZ BANKALARININ ALTIN ALIMLARINDA REKOR ARTIŞ

Merkez bankalarının altın alımları da ilk çeyrekte önemli bir artış gösterdi. 2023'ün ilk çeyreğinde, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1 artarak 290 tona yükselen altın alımları, merkez bankalarının bugüne kadar gerçekleştirdiği en güçlü yıl başlangıcı oldu.

TÜRKİYE’NİN ALTIN TALEBİNDEKİ İLGİNÇ DİNAMİKLER

Özellikle Türkiye piyasası, altın talebinde farklı bir dinamik sergiledi. Türkiye'nin yatırım amaçlı altın talebi ilk çeyrekte geçen yıla kıyasla yüzde 12 azalarak 44 tona indi. Ancak ülkenin mücevher talebi, önceki yılın aynı çeyreğine göre yüzde 19 artarak 11 tona çıktı ve 2015'ten bu yana en yüksek ilk çeyrek talebi olarak kaydedildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) ise ilk çeyrek boyunca altın rezervlerini 30 ton daha artırarak toplamda 570 tona çıkardı.

ALTIN FİYATLARINDA HIZLI YÜKSELİŞ

Londra Külçe Piyasası Birliği (LBMA) verilerine göre, altının ons fiyatı ilk çeyrekte ortalama 2,070 dolar seviyesine yükseldi ve geçen yılın aynı çeyreğine kıyasla yüzde 10'luk bir artış gösterdi.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN