Belçika ‘nükleer’ kararından döndü: 10 yıl daha uzatılıyor

Belçika ‘nükleer’ kararından döndü: 10 yıl daha uzatılıyor

Belçikalı milletvekilleri, nükleer enerjiden geri dönüş için belirlenen süreyi uzattı. Yeni karara göre, kapanması beklenen nükleer santrallerdeki reaktörler genişletilerek faaliyet süresi 10 yıl daha uzatılacak.

Yıllardır tartışmaların merkezinde yer alan ve 2003 yılında kabul edilen nükleerden çıkış politikalarında değişikliğe giden Belçika’da çevreci grupların yoğun baskılarının ardından 2025 yılının sonlarında kapatılması planlanan nükleer santrallerdeki reaktörlerin kullanım süresi uzatıldı.

Belçika Federal Parlamentosu, aralarında nükleer reaktörlerin kapatılmasına ilişkin yasa tasarısının da bulunduğu dört yasa tasarısını görüşürken, tasarılar parlamentodan geçti. Oylama ile daha önce kapatılması planlanan “Tihange 3” ve “Doel 4” adlı nükleer reaktörlerin faaliyet süreleri 10 yıl uzatıldı.

23 MİLYAR DOLARLIK TAAHHÜT

Nükleer santrallere muhalifliği ile bilinen Yeşiller Partisi üyesi ve Belçika Enerji Bakanı Tinne Van der Straeten tarafından hazırlanan ve meclis gündemine alınan dört yasayla nükleer santrallerin “Doel 4” ve “Tihange 3” reaktorlerinin genişletilerek 10 yıl daha hizmet vermesi yasalaştı. Yasayla ayrıca Engie enerji şirketi ile bu süre için anlaşma şartları da yenilendi.

Böylece Engie, Belçika hükümetine atık depolama için 15 milyar euro ve diğer giderler için 8 milyar euro olmak üzere toplamda 23 milyar euro ödemeyi taahhüt etti. Söz konusu işbirliğini Belçika hükümeti adına Bewatt adlı kurum yürütecek.

Belçika’da Hollanda sınırına yakın Doel nükleer santralinde 4, Almanya ve Lüksemburg sınırına yakın Tihange nükleer santralinde ise üç adet olmak üzere toplam yedi reaktör bulunuyor.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN