44 yılda 25 bin 525 tarihi eser Türkiye’ye döndü

44 yılda 25 bin 525 tarihi eser Türkiye’ye döndü

Arkeoloji ve tarihi eser cenneti Türkiye, yasadışı yollarla yurt dışına kaçırılan tarihi eserlerini, ait oldukları topraklara getirmek için çalışmalarını sürdürüyor. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’nün ‘Yurtdışından İadesi Sağlanan Eserler’ verilerine göre, 1980’den bugüne 25 bin 525 tarihi eser ve kültür varlığı geri getirildi. En çok eser getirilen ülke ise Almanya.

Yurtdışına kaçırılan tarihi zenginliklerini ait olduğu topraklara getirmek için çalışmalarını sürdüren Türkiye, 44 yılda 25 bin 525 tarihi eser ve kültür varlığını geri getirdi. Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bağlı kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadele ekiplerinin 1980 yılından beri izini takip ederek 17 ülkede yapılan 150 ayrı çalışma sonrasında eserler Türkiye’ye getirildi.

En çok tarihi eserin getirildiği ülkeler sıralamasında ise ilk sırada Almanya yer alırken, onu sırasıyla Hırvatistan, Bulgaristan, İngiltere, Bulgaristan, ABD ve Sırbistan takip etti. Listeye göre, Almanya’dan 8 bin 670, Hırvatistan’dan 4 bin 147, İngiltere’den 3 bin 742, Bulgaristan’dan 3 bin 61, ABD’den 2 bin 599, Sırbistan’dan 1865 eser getirildi.

2024’TE 17 ESER TÜRKİYE’YE DÖNDÜ

Bakanlık tarafından yürütülen çalışmalar kapsamında 2024 yılında 17 eserin iadesi sağlandı. 2024’te Türkiye’ye getirilen, Fransa ile İngiltere’den 2’şer, İtalya’dan 11, İsviçre ile Almanya’dan 1’er eser bulunuyor. Bu yıl Fransa’da ikamet eden bir kişi tarafından Bizans imparatorlarından Justin I (5l8-527) dönemine tarihli bronz sikke ile Artuklu beylerinden Nasreddin Artuk-Aslan (1200-1239) dönemine tarihli diğer bronz sikkenin iadesi sağlandı.

Bir Alman vatandaşı tarafından, 30 yıl önce Türkiye’den çıkarıldığı ifade edilerek Stuttgart Başkonsolosluğu’na teslim edilen Roma dönemine ait pişmiş toprak vazo, Türkiye’ye getirildi. İngiltere’deki bir müzayede evinde satışa sunulmasının ardından yürütülen çalışmayla mermer Kore Torsosu’nun iadesi sağlandı. Boubon Antik Kenti kökenli anıtsal boyutlardaki bronz imparator heykeli, 2011’de müzayedede satın alan kişinin heykelin yasa dışı geçmişini öğrenip, Türkiye’ye iadeyi kabul etmesi ile Antalya’ya getirildi. Floransa Savcılığı tarafından gerçekleştirilen bir soruşturma kapsamında ele geçirilen 11 pişmiş toprak eserin Türkiye kökenli olduğunun ispatlanması sonucu teslim alındı.

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN