Akşama ne pişirsem diye kara kara düşünmeyin! İşte etli Ali Nazik tarifi... Kebapçılar böyle yapıyormuş

Akşama ne pişirsem diye kara kara düşünmeyin! İşte etli Ali Nazik tarifi... Kebapçılar böyle yapıyormuş

Anadolu’nun zengin mutfak kültürü, binlerce yıllık bir tarihe dayanır. Bu topraklarda her yörenin kendine has yemekleri, her yemeğin ise ayrı bir hikâyesi vardır. Gaziantep mutfağının incisi olan "Ali Nazik" ise bu hikâyelerin en lezzetlilerinden biri. Patlıcanın köz tadıyla buluşan yoğurt ve kıymanın muhteşem uyumu, bu yemeği sofraların vazgeçilmezi haline getiriyor.

Gaziantep mutfağının dillere destan bir lezzeti olan Ali Nazik, sofralarımıza Anadolu’nun kadim tarihinden miras kalmış bir başyapıt. Et ve patlıcanın müthiş uyumuyla ortaya çıkan bu yemek, yalnızca Gaziantep mutfağının değil, Türk mutfağının da en özel tatlarından biri olarak kabul ediliyor.

TARİHÇESİ

Ali Nazik yemeğinin ismine dair pek çok rivayet bulunur. En yaygın anlatıya göre, Yavuz Sultan Selim, Gaziantep'e bir sefer düzenlediğinde bu yemeği tatmış ve "Bu ne güzel bir yemek" anlamında "Ali, nazik bir yemek yapmış" demiş. Bu ifade zamanla "Ali Nazik" olarak anılmaya başlamış ve yemeğin adı böylece günümüze kadar gelmiş.

Ali Nazik’in başlıca malzemeleri oldukça basit olsa da, bir araya geldiklerinde ortaya çıkan lezzet tam anlamıyla eşsiz. İşte bu mükemmel yemeğin malzemeleri...

MALZEMELER

300 gram kuşbaşı et

1 adet soğan

3 yemek kaşığı sıvı yağ

1 yemek kaşığı salça

1 çay kaşığı tuz

1/2 çay kaşığı karabiber

3 adet patlıcan

1 su bardağı yoğurt

2 diş sarımsak

alinazik-tarifi.webp

YAPILIŞI

  • Eti tencereye alıp suyunu çekene kadar pişirin.
  • Yağı ve soğanı ekleyin. Biraz kavrulunca salçayı, baharatları ve sıcak suyu ekleyip pişmeye bırakın.
  • Patlıcanları birkaç yerinden çizik atarak fırında 200 derecede 25-30 dakika kadar közleyin. Patlıcanların kabuğunu soyup bıçak ile püre haline getirin.
  • Soğuduktan sonra sarımsaklı yoğurt ile karıştırın. Eti de üzerine ekleyerek servis yapın.
  • Etli ali nazik tarifiniz hazır.

Afiyet olsun!

Öne Çıkanlar
YORUMLAR
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
Diğer Haberler
Son Dakika Haberleri
KARAR.COM’DAN