Tadımlık kitaplar

Dostlarıma kitap hediye etmeyi çok seviyorum. Bir misafirliğe gittiğimde, eli boş gitmemek adına kitap götürdüğüm çok olmuştur. Kitaptan daha güzel bir hediye mi var?

Keza çocukluğumdan beri en çok sevdiğim, açarken en çok heyecanlandığım hediyeler de hep kitaplar olmuştur.

Gayet safdillikle 25'inci yaşımı kutlarken şirketteki mesai arkadaşlarıma, bugün “wishlist” denilen bir liste hazırlayıp “Arkadaşlar yaklaşan doğum günüm için sizi zahmetten kurtarmak adına şöyle bir kitap listesi hazırladım” diyerek bir eposta göndermiştim. Şimdi yazarken dahi utanıyorum, ama evet bunu yaptım. Şimdi olsa katiyen yapamam.

Birkaç gün önce de doğumgünü hediyesi olarak bir arkadaşımdan Amazon hediye çeki aldım. Çok teşekkür ediyorum kendisine. Günlerdir Amazon’dan kitap seçmekle meşgulüm. Kitaplar da ateş pahası canım, hele bazı kitapların dijital kopyaları basılı kopyalarından daha pahalı. Anlayan beri gelsin!

Sıradaki okumam için web güvenliği kategorisinde birkaç kitabı gözüme kestirmiştim. Hangisini alacağım konusunda hâlâ düşünüyorum. İkisini de al, diye düşünen okurlar mutlaka vardır, bunu acizane kendilerinden bir hayr dua olarak kabul ediyorum. Bir gün o da olur inşallah.

Kitap seçmedeki bu meşakkatin müsebbibi benim esasında. Kitap seçerken titizlendiğim kadar çok az şeyde titizleniyorum. Eşim bu hususta bana çok kızsa da, sağ olsun kitap dışındaki bütün seçimlerde de her zaman kendisi belirleyici olmuş, beni büyük zahmetlerden kurtarmıştır. Soranlara şaka yollu “benim iki, eşimin üç çocuğu var” derim hep bu yüzden.

Basılı kitap seçerken, hele ki kitabı almak için bir kitapçıda iseniz pek de fazla şansınız olmaz. Kitabın arkasını okur, indeksine bakar, kaynakçasını kolaçan edersiniz. Edebi eserlerde bu kadar seçeneğiniz de yoktur, yılların verdiği kitap okuru olmanın tecrübesi, geliştirdiğiniz sezi, biraz da şans ile kitap seçmeye çalışırsınız. Ne alacağını bilerek kitapçıların eşiklerini aşındıranlar tabii ki müstesna.

Kitapların internetten satın aldığınızda ise daha fazla şansınız var. Okur yorumları, kitabın iç sayfalarına göz at seçeneği doğru bir tercih yapmak isteyen okurlar için biçilmiş kaftan. Dünyanın en büyük kitap (artık sadece kitap değil elbette) sitesi Amazon, bunu bir adım daha ileriye taşımış durumda. Neden bir adım daha ileri dedim? Zira Türkiye’deki okurların kitap sitelerinde iç sayfalara gözattıklarında ekseriyetle gördükleri kitabın indeksi, yazarın ya da yayıncının önsözü ve arka kapak oluyor. Amazon ise adeta tezgahın gerisinden size tadımlık bir kuple uzatan görmüş geçirmiş bir esnaf gibi.

Amazon’un Read Sample özelliğini kullanarak, kitapların yaklaşık yüzde 10’luk bir yekünuna erişme imkanı sağlayıp, şöyle bir tadına bakma şansı bulabiliyorsunuz. Yazarın dili nasıl, konuyu ele alış biçimi bir okur olarak sizin zevkinize uygun mu anlayabilmek mümkün. Amazon dijital kitaplar için örnek kopyayı doğrudan kitap okuyucunuza gönderiyor. Maalesef Türkiye’de elektronik kitap konusu yeteri kadar yaygınlaşmadığı için bu nevi özelliklerden Türkçe kitap okurları olarak istifade edemiyoruz.

Bu vesile ile bir hususu daha not edeyim. Türkiye’de hem yayıncıların, hem de okurların tutucu davranıp e-kitap okuyuculara yeterince rağbet etmediği kanaatindeyim. Sesli kitaplar, elektronik kitaplardan daha hızlı ve çabuk yaygınlaştı. Kitap kokusu konusunda (e-kitap’a en büyük muhalefet bu cepheden geliyor) ısrarcı olmasam da hâlâ benim için kitapla ya da yazılı materyaller ile kurduğum münasebet okumak vasıtası ile oluyor.

Özetle, Amazon’un Read Sample (Örnek kopyayı gönder) özelliği kitap seçimi konusunda benim omuzlarımdan büyük bir yük aldı. Dilerim hem e-kitap hem de tadımlık kitap özellikleri Türkiye’de de, Türkçe eserler için de yaygınlaşır.

YORUMLAR (6)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
6 Yorum
  • Ramazan Topoğlu / 09 Aralık 2024 08:10

    Bir kitap tutkunu bir genç olarak neden meşakkat, katiyyen, müsebbip, indeks gibi pek çok yabancı sözcükleri kullanıyorsunuz. Güzelim Türkçe karşılıkları dururken. Türkçe konusunda okunan kitapların bir katkısı olması gerek, değil mi?

    Yanıtla (5) (2)
  • Cabbar / 09 Aralık 2024 21:43

    Gençlik döneminde bu tür düşüncelerin olması normaldir. Yaş ilerledikçe, Türkçe kelimelerin eş anlamlısı olarak, Arapça, Farsça, İngilizce, Fransızca, vd. kelimelerin dağarcığımızda olması, bir kültür zenginliği ortamı sağlar. Örnegin: meşakkat için (güçlük, zorluk, sıkıntı, zahmet, yorucu, güç bela, vs.) yerli yabancı pek çok eş anlamlı kelimeler vardır, istendiği zaman, onlar da kullanılabilir ve bu bir zenginlik sağlar. Saygılarımla.

    Yanıtla (1) (0)
  • Hakkı / 10 Aralık 2024 12:44

    Katılıyorum, bilenen kullanılan kelimelere saygı göstermeli ve kullanmalıyız. Yeni kelimelerde mümkün ancak zorlamadan uzak olarak. Sonuçta ev sahibidir eskiler. Yenilere de yer olsa da dil bu, zor kabul eder yatılı misafiri. ama zararı da yoktur. Zenginliktir. Enfes eserlerin ana kaynağıdır dil. Ne kadar zengin o kadar cömerttir. Saygıyla.

    Yanıtla (0) (0)
  • Muharrem Özalp / 09 Aralık 2024 14:53

    Kitap okuma benim için bir hastalıktır diyebilirim. Bu güzel yazınız için teşekkür ederim. Bir yorumcunun tenkid ettiği 600 senedir dilimize yerleşmiş olan " meşakkat, müsebbib, katiyyen" gibi güzel türkçe kelimeleri kullandığınız için ayrıca teşekkür ederim. Köksüz uydurukça kellime türeterek dilimizi kabile diline çevirenlere yuh olsun.

    Yanıtla (2) (1)
  • Hüdaverdi / 09 Aralık 2024 09:18

    İyi okumalar.Allah zihin açlığı versin!!!Kitabın pahalı olmasını gündeme getirdiniz de acaba bu devletimizin bazı icraatlarını anlamak için bir fırsat olur mu?Seka gibi stratejik bir şirketi elden çıkarıp insafsız ve vicdansız özel sektöre havale ettiğinizde ortaya çıkan fiyatlar böyle olur elbet.

    Yanıtla (6) (0)