Yeni anayasa?

İktidar mensupları “yeni anayasa” sözünü siyasi bir kampanya sloganı olarak kullanıyorlar. Nitekim şimdiye kadar Cumhurbaşkanı dahil, hiçbir iktidar mensubu, “yeni anayasa”yı anayasa hukukunun temel kavramlarıyla tanımlamadılar. “Darbe anayasası” ve “sivil anayasa” gibi siyasi kavramlardan öteye, içeriğe ilişkin tek kelime etmiyorlar.

Hukukçu Adalet Bakanı Tunç bile hukuk kavramlarıyla değil, siyasi kampanya söylemiyle konuşuyor.

Bir anayasada temel olması gereken “kuvvetler ayrılığı, yargı bağımsızlığı, denetim ve denge” kavramlarını ağıza almamakta direnen bir “yeni anayasa” kampanyası, hukukun üstünlüğüne inananlarda endişe. En azından kuşku yaratıyor.

‘DAHA ÖZGÜRLÜKÇÜ…’

Uzun süredir bekliyorum ki, yüksek yargı başkanları bu konuda, başta “yargı bağımsızlığı” olmak üzere anayasa hukukunun temel kavramlarıyla konuşsunlar. Anayasa Mahkemesi eski Başkanı Zühtü Arslan’ın böyle birçok konuşması oldu. Fakat başka hiçbir yüksek yargı başkanı bu temel anayasal kavramları ağzına almadı.

Son olarak Yargıtay Başkanı Ömer Kerkez, şunları söyledi:

“Ülkemizin daha demokratik, daha özgürlükçü, daha çağdaş, daha kapsayıcı bir anayasaya ihtiyacı vardır…”

Sayın Kerkez’in bu sözleri yeni anayasa konusunda hiçbir tanım vermiyor. “Daha demokratik, daha özgürlükçü, daha çağdaş, daha kapsayıcı” ne demek? Otoriter bir anayasa taslağının üzerine de bu kelimeler etiket olarak yapıştırılabilir

Ceza Hukukumuzun önde gelen isimlerinden ve bugünkü Ceza Kanunu’muzun mimarlarından Prof. İzzet Özgenç X hesabında şu paylaşımı yaptı:

“Yargıtay Başkanının yürürlükteki Anayasa’nın sorunlu olan somut hükümlerine işaret etmesi, görevinin gereğidir. Ancak, herhangi somut bir sorundan bahsetmeksizin, genel olarak ‘yeni’ bir anayasa ‘ihtiyacı’ndan söz etmesi, siyasetin kayığına binmiş bürokrat izlenimi oluşturmuştur.”

İNSAN HAKLARI?

Mesela, “daha özgürlükçü” derken, AİHM’nin ve AYM’nin “özgürlük ihlali” olarak verdiği kararlara tüm yargının ve Yargıtay’ın uyması veya uymaması konusunda Sayın Başkan ne düşünüyor?

AİHM ve AYM’nin ihlal kararlarına uymayı reddeden bir yargı nasıl “daha özgürlükçü…” olabilir?

Zaten Sayın Başkan’ın iktidarın “yeni anayasa” konusunu bu sözlerle gündemine alması ama ülkenin asıl gündemindeki “AYM kararlarının uygulanmaması” ve kuralsız hâkim atamaları sorununa hiç değinmemesi dikkat çekicidir.

“Daha özgürlükçü…” falan derken önemli olan, hangi esasın ölçü alınacağıdır. Anayasamızın 90. Maddesine bugünkü iktidar tarafından 2004’te eklenen hükme göre, bu esas, “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi”dir (AİHS).

Sayın Başkan ise diyor ki:

“Avrupa hukukuna uyum sağlamaya çalışan bir görüntü yerine, Avrupa ve dünya hukukuna yön veren milli hukuk sistemimiz bir an önce tamamlamak için yoğun çalışmalar yapmamız gerekir.”

Sayın Başkan böyle demekle bu AİHS’yi “esas” kabul etmiyor mu? “Yeni anayasa”da böyle bir düzenleme olmayacak mı?!

Konuları kavramlarıyla konuşmamak işte böyle kaygı verici sorulara yol açıyor. Onun için anayasa konusunu anayasa hukukunun kavramlarıyla konuşmak elzemdir.

HAKİM TEMİNATI?

Adli ve idari yargı için çok somut bir sorun olan “hâkim teminatı” hayati bir meseledir. Türkiye’de hakimlerin coğrafi teminatı yoktur. Hoşa gitmeyen bir karar verdiğinde hâkim HSK tarafından başka yere sürülüyor.

Bu korku, yargı bağımsızlığı üzerindeki en büyük baskıdır; bağımlılık faktörüdür.

Cumhurbaşkanı Erdoğan bu sorunu dile getirmiş, Beştepe’deki görkemli “Yargı Reform Stratejisi” konuşmasında şöyle demişti:

“Hâkim ve savcılar için coğrafi teminat getiriyoruz. Mevcut tayin sistemi mesleki verimliliği olumsuz etkiliyor. Coğrafi teminat, hâkim ve savcıların isteği olmaksızın çalıştığı yerden başka bir yere tayin edilememesi anlamına geliyor. Bu düzenlemeyle hâkim ve savcıların mesleki teminatlarının daha da güçlendirilmesini hedefliyoruz.” (30 Mayıs 2019)

Mülakatı kaldırmadıkları gibi bunu da yapmadılar. Ama Cumhurbaşkanı’nın böyle konuşmasını fırsat bilerek yüksek yargının “hâkimlere coğrafi teminat”ı sürekli gündemde tutması gerekmez miydi?

Hayır, bir tek Yargıtay başkanı, bir tek Danıştay başkanı oralı bile olmadı. Kerkez de yakınından bile geçmedi.

Hukuk devleti indeksinde Türkiye’nin sırasını 117’ye düşüren, ekonomide ülkeye on yıl kaybettiren bir gidişatın sonunda, aynı zihniyetle yapılacak bir “yeni anayasa”, hukuk devletinin sonu olur.

YORUMLAR (186)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
186 Yorum
  • Samil has / 04 Eylül 2024 11:23

    Hangi anayasa getirirsen higetir eğer hem kamu hem halk bu anayasaya uygun davranmıyor acaba nasıl ihlal ederim amacoyla kanunlarda açık arıyorsa en iyi anayasa yap boş is Dünya' ın en iyi anayasası İngiliz anayasasıdır. Getir bizim ülkede uygula namuslu vatandaş dışarı çakamaz bu kadar nokta fazla söze gerek yok

    Yanıtla (3) (2)
  • karar okuru / 05 Eylül 2024 00:02

    İngiltere'de anayasa denen şey yasalardan, örften, içtihatlardan ve antlaşmalardan meydana gelmiş bir belgeler topluluğudur. Bir anayasa yapma sistematiğine dayalı değildir.

    Yanıtla (2) (0)
  • Hacı Bekir / 04 Eylül 2024 15:16

    Sayın yazar eleştiri olarak “.. mülakatı kaldırmadıkları gibi..” diyor, 11.11 Korkusuz Türkiye birincisinin sözlüde elendiğini söylüyor. Hakimlik önemlidir, en iyileri seçilmelidir. Pekiyi de bu mülakatsız olur mu? Örneğin Türkiye birincisi adayın konuşma güçlüğü ancak mülakatta belli olur. (Yıllar önce üyesi olduğum bir komisyonda, yazlıda derece yapmış müdür yardımcı adayını, konuşma güçlüğü nedeniyle elemiştik.)Ancak, dışarıdakileri de komisyonun tarafsızlığına ikna etme yolu bulunmalıdır

    Yanıtla (3) (6)
  • karar okuru / 04 Eylül 2024 23:36

    Mülakat kayda alınır, hukuk denetimine açılır. Mülakatın videosunun ve ıslak imzalı deşifre metninin birer kopyası adaya verilir. Bir kopyası da hiç kimsenin değişiklik yapamayacağı ve ancak yetkilendirilmiş görevlilerin erişebileceği bir elektronik arşivde saklanır. Şikayet halinde mahkeme mülakat vereni haklı bulursa, mülakatı değerlendirenler mülakat verene tazminat öder. Sorumluluksuz yetki olmaz çünkü keyfiliğe ve yetkinin zulüm aracı olmasına yol açar.

    Yanıtla (2) (0)
  • Gerçek / 04 Eylül 2024 15:07

    İlk 4 maddeyi de tartışmaya açıp artık yeni bir anayasa yapmanın zamanı gelmedi mi Sn. Akyol? sizin gibi liberal demokrat birinden beklentim bu yönde. Köhnemiş artık pozitivistliği de kalmamış Kemalizm yerine bütün mozaiği kapsayan bir yeniden kuruluş gerekiyor.

    Yanıtla (1) (26)
  • Gerçek / 04 Eylül 2024 19:00

    Yukarıdaki yorumu yazan Gerçek, Gerçek Gerçek değil. Yani ben değilim. Bu yorumu yazanın aksine Kemalizm benim varoluş biçimim.

    Yanıtla (11) (2)
  • okur / 04 Eylül 2024 22:37

    Ülkemizde, ilk 4 maddeyi tartışabilecek gerçek hukukçu olmadığı gibi, bunu menfaati doğrultusunda değiştirmek istemeyecek siyasi de yoktur. Bunu bu ortamda tartışmak el bombasının pimini çekmektir.

    Yanıtla (3) (1)
  • Hasan Erzincan / 04 Eylül 2024 12:32

    Anayasa- Russo nun deyimiyle toplum sözleşmesi toplumun ortak ürünü olması gerekir. Bunca kutuplaşmış toplum nasıl iletişim kurup güven ilişkisi oluşturacak. Erdoğan kendileri için yapacaksa neye ihtiyaç? Nasılsa var olana uymuyor. Bir müeyyide ile de karşılaşmıyor. Bu içine düştüğü siyasi ve iktisadi açmazı gölgelemek için piar çalışması.

    Yanıtla (17) (0)
  • okur / 04 Eylül 2024 21:30

    ya adamın derdi yeniden cumhur başkanı olmak,anayasayıda ona göre düzenlemeye çalışıyorlar.Baş sorumlusuda bahçelidir.oylarımı haram ettim.

    Yanıtla (4) (1)
  • Av. Muharrem Keçeli / 04 Eylül 2024 18:34

    Sayın Taha Akyol; Bir yaşlı hukukçu olarak bu yazınızı içim çoşarak okudum. O kadar güzel tarafından eleştirilerinizi yaptınız ki bu gün Anayasa konuşan her hukukçunun sizin yazınızı kesip masasının önüne koyup her gün okumalı. Bu gün kadar yazdığınız kitaplarla Hukuk dünyamıza çok önemli kaynak kitaplar kazandırdınız. Yargıtay Başkanının konuşmaktan çekindiği bir ortamda “yargının meselelerini,”her an verdiği karardan dolayı sürgün edileceğini bilen korunmasız “hakim nasıl adalet dağıtır.

    Yanıtla (11) (2)
  • Hüseyin bey / 04 Eylül 2024 13:35

    Aşırı sağın iki ucunu bir araya getiren bir iktidardan demokratik, denge ve denetimi olan ve özgürlükçü bir anayasa beklentisi olan bir toplum olmak çok rahatlatıcı doğrusu.

    Yanıtla (9) (2)
  • Sami / 04 Eylül 2024 17:48

    Türk-Islam sentezi denilen ve temeli 80 li yillarda atilan teori simdi devleti yönetiyor. Fasizm baska birsey, bunlarinki Tek adam ne derse o olur otokratöığı. Kendi kendisini atayan, kendisine görev veren tek kisinin yönettigi ucube bir rejim! Brics grubuna girme basvurusu yapan Türkiye, Avrupa basininda yeni osmanli oyunu diyor.

    Yanıtla (9) (2)
  • Berberoğlu / 04 Eylül 2024 17:47

    Yargıtay başkanı da laf olsun torba dolsun diye konuşmuş işte. Belki de CB'nın "yeni anayasasını" hatırlatmak istemiştir de söyleyememiştir.

    Yanıtla (5) (3)
  • KAMİL ÇOLAK... / 04 Eylül 2024 17:33

    AYM nin yetkileri azaltılarak sadece Sembolik bir Mahkeme olmasını isteyen İktidar ve AKP hukukçuları, Yeni Anayasada, AYM nin yetkilerini Yargıtaya devretmek istiyor. bunun anlamı: 22.4.1962 de kurulan Cumhuriyetin ve Türk Milletinin teminatı olan AYM nin kapısına kilit vurulması. Yeni Anayasanın, Mecelle Hukuk kitabı referans alınarak yazılması, Hızlı karar alma ifadesiyle de Kadılık sistemine atıf yapılıyor. Bir nevi; Osmanlı Hukuk Sistemi(Mecelle) kurulmalı. Allah TC ni korusun. Amin.

    Yanıtla (4) (2)
  • Polis / 04 Eylül 2024 16:53

    Mevcut anayasayı hakiyla uygulayalım bak gür ülke nasıl düzlüğe çıkıyor.

    Yanıtla (5) (0)
  • Fuzuli / 04 Eylül 2024 16:08

    Erdogan ve akp nin duzgun bir anayasa yapabilecegine guvenimiz yoktur. Ceyrek yuzyildir iktidardalar yenimi akillarina gelmis? Mevcut anayasayi, AYM sinin kararlarini hice sayan bir zihniyet mi yapacak yeni anayasayi?

    Yanıtla (5) (2)
  • Sedat F. / 04 Eylül 2024 15:48

    Yeni "Banayasa" cok daha uygun bir kelime olmaz mi?
    Erdogan'nin hayali projesi Kanal Istanbul sonunda "sizlere ömür" cöpe gitti. Bu defa Erdogan yeni,gicir bir "Banayasa"
    istiyor.Ülkenin baska derdi yokmus gibi. Tahminim bu iki
    hayati projede aynen Kanal Istanbul gibi olacak, cöpe gidecek,gider ayak Erdogan "Banayasa" olmadan ,elini bile süremeden iktidardan düsecek gibi görünüyor..

    Yanıtla (6) (0)
  • Ali cavcav / 04 Eylül 2024 15:29

    Bence bu Anayasa cok yeterli, hersey var icinde. Önce Anayasa uygulansin da o zaman görürsünüz yeterlimi degilmi

    Yanıtla (5) (0)
  • Mr / 04 Eylül 2024 14:56

    Bahçeli ne demişti, CB sistemi anayasaya uymuyorsa, anayasayı CB sistemine uydururuz mealinde birşey söylemişti. Malumun ilamı kuvvetler ayrılığı, bazı kurumların özerkliği uygulamada RTE fiilen tanımıyorsa yeni anayasayla kaldırılır herkes rahat eder.

    Yanıtla (1) (1)
  • Gerçek / 04 Eylül 2024 14:26

    Hala 1.nci cumhuriyet ağzıyla, Kemalizm ağzıyla konuşanlara söylüyorum. 1.nci cumhuriyet çoktan bitti, Kemalizm tarih oldu. Uyanın ve 2.nci cumhuriyet önünde ayak bağı olmayın.

    Yanıtla (2) (20)
  • Sems / 04 Eylül 2024 14:03

    22 senedir anayasayı hesabına geldiği yerde kullanıp hesabına gelmediği durumda tanımayanlar; kendi suçlarını örtmek içiin taa 1950 öncesi chp yi eleştire eleştire,atatürkü eleştire,eleştire bitiremiyorlar.arkadaş bırakın 75 sene öncesini siz anayasayı defalarca ihlal ettiniz.bir de anayasa değiştireceklermiş.siz anayasa değil hamurabi kanunları gibi erdoğan kanunları getirmek istiyorsunuz.ama çok geç kaldınız.koyunlar uyandı.

    Yanıtla (30) (1)
  • Karar okuru / 04 Eylül 2024 13:50

    Din ve kole tuccarlarindan, ulkuculerden, sahte laikcilerden yapilacak yeni bir Anayasadan, topluma, calisanlara, emeklilere, demokratlara, hukukun ustunlugune, ne olumlu bir etkisi, katkisi olabilir ?? Zaten AIHM ve Anayasa mahkemesinin kararlari yok hukmundedir !! Isimize gelince basvururuz..Isimize gelmeyince, dis guclerin - haclilarin entrikasi deriz !! Cifte standartin dunya liderlerindeniz..

    Yanıtla (8) (0)
  • mavideniz@ / 04 Eylül 2024 13:49

    Hukuk gibi son derece teknik ve uzmanlık isteyen bir alanda yapılacak değişikliği,benim gibi cahil cüheyla birinin onayına sunmak kadar saçma bir durum olamaz.Düşünsenize ! Doktor beyin ameliyatı yapacak ve hangi damarı kesmesi gerektiğini bana soruyor.Yeni Anayasa yapılacaksa ben yetkiyi sana zaten vermişim.Topla uzman bir heyet kararı onlar versin.Bana niye soruyorsun ? Saçma !

    Yanıtla (1) (2)
  • erden / 04 Eylül 2024 13:43

    Tilkinin 40 hikayesinin tümü tavuk kümes üstünedir ya! Nihayet bitmişmiş, hazırmış! Yeni Anayasa hikayesi de aynı. Muhalefet MV ´leri Mecliste tam kadro hayır demeli. Yeni Anayasa kabulü icin yeterli sayiları yok. M. Akşener partisi ile tam destek verdiğinde ancak 360`in üzerinde bir rakam bulup Referanduma gidebilirler. Yani yine hileli seçimlerle kazanmak icin oynuyorlar. Daha "..Demokratik daha özgürlükçü.. " imiş. Ama açıklama yok. Lafügüzaf!

    Yanıtla (15) (0)
  • Karar okurum / 04 Eylül 2024 13:16

    İktidar her zamanki gibi karnından konuşuyor.

    Yanıtla (7) (0)
  • karar okuru / 04 Eylül 2024 00:35

    Bu iktidarin kalkisacagi yeni bir anaysada toplumsal mutabakat saglanamaz. Ulke ic savasa gider.

    Yanıtla (31) (3)
  • karar okuru / 04 Eylül 2024 12:47

    Allah korusun! İşte o zaman dış güçlerin daha beter maskarası oluruz...

    Yanıtla (6) (0)
  • Matrakçı... / 04 Eylül 2024 12:30

    Tum Vatani normal ve zorlu koşullarda gezmis,,Uzun yıllar Otomobil test şoförllugunden emekli olana sorduk nasıl hic kaza yapmadın diye.?..Düşünmeden cevap verdi..Trafik Kurallarına riayet ettim..! misal:.Mevcud kurallara riayet etmeyene hangi kural getirirsen getir başarı gelmez...Bu her alanda böyledir...vesselam

    Yanıtla (9) (0)
  • Yunus Devrim / 04 Eylül 2024 00:13

    Bakınız bangır bangır tekrar ediyoruz. Tekçi anayasa çözüm değil. Anayasanın değişmez maddeleri veya 66. Maddeleri gibi şeyler sabah akşam korkudan uyuyamayan kırmızı Kemalistleri daha da diktatöryal hale getirip şimdiki iktidarın yolunu açıyor. Ülke halkı iki demir yumruk arasında gidip geliyor. Tekrar ederek diyorum Allah bu ülkeyi bunlardan kurtarsın

    Yanıtla (2) (41)
  • Karar okuru / 04 Eylül 2024 05:47

    Sabah akşam Kemalizm uydurup renklere bulamaktan kurtulamadınız.

    Yanıtla (18) (4)
  • Hemhâl / 04 Eylül 2024 06:43

    "bunlardan derken" sanırım siz ve sizin gibileri kastediyorsunuz

    Yanıtla (12) (1)
  • Dokuzuncu köy / 04 Eylül 2024 07:43

    Kendi yazdığından kendin bişey anladıysan yaz da biz de bilelim.

    Yanıtla (11) (0)
  • Yunus Devrim / 04 Eylül 2024 21:37

    Diyorum ki faşizmmmm varya ha ismi Kemalizm diktatörlüğü haa Erdoğanizm fark etmez. Sizleri gemide paldır küldür sallıyorlar. Siz de burada cayır cayır propaganda yaparsanız olur biter. Allah ülkeyi sizlerden korusun

    Yanıtla (0) (1)
  • deniz / 04 Eylül 2024 07:57

    Allahın seni bu ülkeden bizi de senin gibi beyni kıtlardan kurtarsın. palikaryanın torunu

    Yanıtla (10) (2)
  • Yunus Devrim / 04 Eylül 2024 12:27

    Mesela sizler celladınıza aşık olmuşsunuz. Ha Kemalizm ha Erdoğanizm aynı şey birbirinizin ekmeğini yiyorsunuz

    Yanıtla (4) (10)
  • Karasız / 04 Eylül 2024 12:26

    Yeni anayasa.. Halkın 100. önceliği.

    Yanıtla (3) (4)
  • Zülküf Ayaz / 04 Eylül 2024 12:16

    "Tek adam" yönetimi demokratik Anayasa değil, bana yasa istiyor.

    Yanıtla (11) (0)
  • Gürsel Yıldırım / 04 Eylül 2024 11:55

    Türkiye'de adalete guvensizligin uzun süredir yüzde 70 üzerinde seyrettiği unutulmamalıdır. Toplum da bunu kanıksamış, benimsemiş, kendi kural(sızlığ)ını tedarik eden(mafya, kendi hakkını arama) sistemi oluşturmuştur. "Adalet mülkün temelı değildir" sistemi oluşturmayı altyapıda ve üstyapıda başardık.

    Yanıtla (7) (0)
  • Cenk Cemil / 04 Eylül 2024 11:53

    Ülkemizi her alanda bir öıkmaz sokağa sokan iktidar, şimdi kalkmış >Anayasayı (Darbe >Anayasını) değiştirelim diyor ! Hoş darbe Anayasasının didiklemedikleri bir tarafı da kalmış değil hani ! Muhalefetin hiç bir görüşünü veya eklifini TBMM gündemine almayan iktidar hangi yüzle muhalefete "gelin beraber Anayasa yapalım!" diyor... Muhalefetin yerinde olsam A harfi ile TBMM'ye gelen bütün teklfilere hayır derim yahut, TBMM'ye hiç katılmam !İktidarın bu apaçık tuzağına düşmem !..

    Yanıtla (11) (0)
  • Karar okuru / 04 Eylül 2024 11:44

    Anayasa kararlarını beğenmeyince tanımama lüksünü kendinde görenlerle yeni anayasayı konuşmak dahi, onun tekeline hizmet etmekten öteye gidemez.

    Yanıtla (14) (0)
  • M. Kamil Z / 04 Eylül 2024 11:31

    Kendi verdigi yetki ile yetkilerini genisletebilen birisinin gercekten özgürlükçü bir anayasa istediğine inanan var mıdır acaba?

    AKP kendi seçmenini fazlaca küçümsüyor hatta " . . . . ." yerine koyuyor. Ben bile utancımdan kızarıyorum.

    Yanıtla (21) (0)
  • Karar Okuru / 04 Eylül 2024 11:23

    Sayın Akyol sizde bir hukukçusunuz,1982 Darbe Anayasası dediler neredeyse ilk dört maddesi dışında her tarafından değişiklik yapıldı.Bu ne biçim darbe anayasasıymış ki hala tüm değişikliğe rağmen mükemmele ulaşamadı.Demek ki amaç Anayasayı mükemmelleştirmek değil,kendine uydurmaktır.Ali Fuad Başgil'i rahmetle anarak "En iyi anayaa en iyi uygulanan Anayasa'dır.En kötü anayasa hiç uygulanmayan anayasadır" deyip burada bitirelim.

    Yanıtla (17) (0)
  • Gerçek / 04 Eylül 2024 11:21

    1923-1950 arası için baştan sona reddiye yapılarak Meiji dönemi uygulamalarını getiren yeni bir anayasa yapılmalıdır. Son Samuray filminde olduğu gibi hiç kimsenin gözünün yaşına da bakılmamalıdır. Birinci cumhuriyet bitmiştir. 2.nci cumhuriyet büyük bir ihtiyaçtır.

    Yanıtla (2) (27)
  • gemici / 04 Eylül 2024 11:20

    Lafa gelince daha özgür, daha çağdaş bilmem ne.
    Boşverin bunları.
    Sadece hukukun en temel ilkelerini uygulayın yeter.
    Başka ihsan istemiyoruz.
    Vallaha da billaha da.

    Yanıtla (8) (0)
  • emekli müfettiş / 04 Eylül 2024 11:16

    Söylerken doğrulardan söz etmek, bunu dini söylemlerle de süslemek ancak icra ederken arkadan dolanıp tam tersini yapmak durumunun hangi ruh halinin ürünü olduğunu kestirene aşk olsun. Yargıtay başkanı hakkında yazdığınızdan başka ne denebilir ki... Allah ıslah etsin. Bu ne doyumsuzluktur. Helal olsun... Hoşça kalınız.

    Yanıtla (2) (0)
  • Geçmiş / 04 Eylül 2024 11:13

    Hep geçmiş 100-200yılı tartışıyor millet. "yeni’ bir anayasa ‘ihtiyacı’ndan söz etmesi, siyasetin kayığına binmiş bürokrat izlenimi oluşturmuştur.” Bu demek asıl mesele bu: AİHM AYM kararları, İNSAN HAKLARI? Nerede? A,b,c şahsı değil tartışılması gereken insan ve hakları konuşulmalı. Haksız yere işi özgürlüğü elinden alınanlar açlık yoksulluk sınırında her gün boğulanlar konuşulmalı Hukuk ile ekonomi eş ve kardeştir artık anlaşılmalı. Biz gündem yapmalıyız.

    Yanıtla (1) (0)
  • Korkusuz / 04 Eylül 2024 11:11

    Bu ülkede hak hukuk adalet çoktan öldü sayın yazar ….mesela sınavda il birincisi olup mülakatta elenen çocuklar ..dünyada bundan daha saçma bir şey var mı?

    Yanıtla (8) (0)
  • Okur / 04 Eylül 2024 11:03

    Mevcut Anayasayı tanımayan asla Yeni Anayasa yapamaz. Eski Türkiye geride kaldı, Yeni Türkiye uçacak, dediler. Başkanlıklıkla Türk Tipi ve Partili olanla uçuyoruz!

    Yanıtla (9) (0)
  • Cumhuriyetçi / 04 Eylül 2024 02:49

    Meclisin hepsi Chp liydi, 1925-1927 arası yapılanlara Chp den ayrılan az sayıdaki Terakkiperver(İlerici) Cumhuriyet Fırkası milletvekili engel olamazdı. Ancak, bir kişinin heyşeyi sadece ben yaptım diyebilmesi için karalandılar. Bugün bile onları saltanatçı, gerici, hain sanan zavallılar var.Haksızlık kimden gelirse ve kime karşı olursa olsun eleştirebilen çok az sayıda kaliteli insan var.Rejimin gücünü test için kurulan Scf birkaç belediye kazanınca, onlarda gerici! ilan ediliverdi.

    Yanıtla (3) (43)
  • Cumhuriyetçi / 04 Eylül 2024 03:05

    1925-2024 arası tarihselleşmeli, yeni ve temiz sayfa açılmalıdır.Modern eğitim veren ,lidercilik yerine demokrasi aşılanan, siyasi partilerin önseçim organizasyonuna döndüğü, özgürlükçü bir düzene geçmek gerekir.

    Yanıtla (1) (7)
  • Kürşad / 04 Eylül 2024 03:36

    N.Atsız, en büyük türk kahramanı olarak Kürşad'ı görürdü çünkü bazı şeyleri, bazı liderlere yakıştıramazdı

    Yanıtla (1) (1)
  • Okurr / 04 Eylül 2024 04:39

    Şapka kanunu protestocuları, asılmak yerine nezarete atılsaydı ; Milli mücadelenin ilk 5 liderinden 4 ü en hain kafalar ilan edilmeseydi, kimseye saltanatçı ve irticacı diye iftira atılmasaydı; 1930 larda takke ,kamet gibi meseleler yüzünden insanlar karakollara alınmasa; Dahiliye vekaleti, Reis i Cumhur umumi katipligi, Chp umumi katipliği arasındaki yazışmaların bu konuları devlet meselesi sayma saçmalıkları olmasaydı, Medeni bilgiler kitapları din karşıtı ifadeler içermeseydi keşke

    Yanıtla (2) (16)
  • karar okuru / 04 Eylül 2024 12:36

    Şapka kanuna muhalefetten kim asılmış, mahkeme karalarını nereden bulabiliriz?

    Yanıtla (9) (2)
  • karar okuru / 04 Eylül 2024 04:46

    Siyasi suçlarda haksızlık her zaman vardı ama adi suçluların sokaklarda cirit atmasına varan adalet yoklugu, enflasyon, göç sorunu,dış politika zikzakları , yeni Akp nin kötü yönetiminden kaynaklıdır.Tek parti eleştirilerinin nedeni de hâla savunanlara cevap vermek ve Akp dahil kimsenin bunları tekrar etmemesi için uyarmaktır.

    Yanıtla (4) (0)
  • kararla kararlı / 04 Eylül 2024 08:13

    Rumuzunuzu değiştirin,zira niyetinizle 180 derece ters.

    Yanıtla (5) (1)
  • Realite / 04 Eylül 2024 10:34

    Cok degil, o dediginiz tarihten 17 yil önce, ülkede meclis bile yoktu. Devletin iki tane hazinesi vardi. Biri devletin, digeri de Abdülhamid adli padisahin. Bu padisahin gelirleri vergiden muafti ve toplam gelirlerin yaklasik %15'i onun hazinesine gidiyordu. O kadar zengindi ki, bazen devlete borc veriyordu. Abdülhamid istedigi kisiye maas baglar, istedigi kisiyi de, mahkekeme karari olmadan, sürgüne gönderirdi. Bu haksizliga ve tek kisi diktasina da söylecek sözünüz vardir, herhalde?

    Yanıtla (11) (1)
  • Dede Korkut / 04 Eylül 2024 11:00

    O dediklerini, 2. Aldülhamid'den, İsrail'e toprak talebinde bulunup da alamayan Yahudiler uydurdu. Kitaplaştırdı. Bağımlı Milli Eğitim sistemi içine ders olarak yerleştirdi, bizim kuşağa öyle öğrettiler. Siz o öğrenilmiş yanlışları doğru sanıyorsunuz.
    Tarihi iyisiyle, kötüsüyle ve bize dokunsa da dokunmasa da tümden kabul edip analizi doğrular ekseninde yapmanız lazım ki., şimdiki yanlışınızdan kurtulabilesiniz.

    Yanıtla (2) (10)
  • Okur / 04 Eylül 2024 02:16

    Toprak olmuş kişileri, ebedi lider hitapıyla bugüne çağıranlar; kişisel sorunlarını da ölmüş dedelerinin mantığıyla çözmeye çalışmalılar; 1930 model araba kullanmalılar; 1930 model teknolojiyle yetinmeliler vs.Madem gençliğin doğal! lideri diye düşünenler var, o gençlerde bu koşulları kabul etmelidir.Hayat değişim diye düşünenler batılılar ; ortadoğulu biri için ideal 1930 larsa , zihin ve kapasite bu kadar.En azından, kendi zihin kapasitelerine bakmadan ,bizi anlamıyorlar demeseler iyi olacak!

    Yanıtla (4) (32)
  • Dokuzuncu köy / 04 Eylül 2024 07:30

    Ne anlatmaya çalışıyorsun anlamadık 1930 lu yıllardaki kafa 100 yıl sonrasının planlarını yapıyordu. Sen yarın ekmek acaba alabilecek miyim diye plan bile yapamıyorsun.

    Yanıtla (7) (1)
  • M. Kamil Z / 04 Eylül 2024 08:59

    Nedense hep karsidan beklenir doğru ve tutarli davranmasi. Bu mantığa göre tüm Müslümanların Ms. 630li yılların şartlarında yaşaması gerekiyor.

    Yanıtla (7) (1)
  • Zeynel / 04 Eylül 2024 10:39

    En sonunda anlasabildigim bir yorumcu gördüm. Söylediginiz her seye katiliyorum. Gecmise takilip kalamayiz. Ebedi lider diye bir kavram olamaz. Cünkü degismeyen tek sey, degisimin kendisidir. 7. yüzyilda ortaya cikmis bir inanc sistemi ile yolumuza devam edemeyiz, o söylemleri kabul edip kullnamayiz. O dönemde yasayan bir avuc Arap ne matemetik, ne fizik, ne kimya, hatta Arapca bile bilmiyordu. Bugun ilkokul mezunu biri, o dönemin en bilgili kisinden daha bilgiliydi. Neden o dogmalara tapiyoruz?

    Yanıtla (3) (6)
  • okur / 04 Eylül 2024 10:45

    1930 model "kafa" takılıp kalmış 1930 yılına, 1930 model arabaya sen bin!!!, 2024 ve hatta 2025 model yeni modern "kafa" verelim de kafamızı şişirme artık. gel vatandaş gel günümüze. Bu günün derdi çok, maalesef görünen dermanı yok, bıktık artık bu geride kalmış kırık plaklardan ve cızırdayan "kafa" lardan.

    Yanıtla (5) (2)
  • Dede Korkut / 04 Eylül 2024 10:57

    Teknolojik sonuçlarla sosyolojik sonuçları yüzde yüz uyumlandıramazsınız. Bunlar aynı anda gelişen ve aynı sonuçları veren şeyler değildir.
    Sosyolojik ortamda gelişen merak, istek, okuma, araştırma, analiz, sentez... gibi toplumu ileri doğru iten sonuçlar, teknolojik gelişme sebeplerinin dürtüleridir. Kıyaslamanız hatalı.

    Yanıtla (2) (0)
  • Okurlar / 04 Eylül 2024 10:48

    Türkiye'nin çeşitli yerlerinde MOSSAD hücreleri tesbit edilip yok edilmiş ve hayret bazı hibrit troller de sırra kadem basmış. Tamamen tesadüf bence.

    Yanıtla (2) (1)
  • Okur / 04 Eylül 2024 10:47

    Sn başkan da bant kaydı gibi siyasetin dediklerini tekrar ediyor, bu sistemde hukukçu, bürokra, siyasetçi olsun vantroloğun bi aparatı olmaktan öte gidemiyorlar. Türk tipi başkanlıktan sonra Türk tipi 'yeni demokratik özgürlükçü' ! anayasa da böyle oluyor galiba....

    Yanıtla (3) (0)
  • MANZARA / 04 Eylül 2024 10:44

    Biz bu işi ya beceremiyoruz ya da anayasa çiğneme özürlüyüz...

    1962'de "en özgürlükçü" anasyasayı yapmışız, çağın gerisinde kaldığı için, MİLLET çiğnemiş.

    1982'de darbeciler "sert" bir anayasayla değiştirmiş, bu defa çağın gerisinde kalan anayasayla MILLET çiğnenmiş.

    82'den beri yamalaya yamalaya ayar verilerek çağa uygun hale getirilmeye çalışılmış onu da ERDOĞAN-BAHÇELİ ikilisi çiğniyor...

    Çiğnemeye sakız bile dayanamayıp çürürken, çiğnemecilere anayasa dayanır mı?

    Yanıtla (4) (0)
  • karar okuru / 04 Eylül 2024 10:31

    Özgürlükçülük AK partiye uzak bir kavram. alt yapı yok. beslenme kaynakları farklı. o yüzden inandırıcı olamıyor. aslında mevcut anayasaya uymayanın yenisini istemeye hakkı yok.

    Yanıtla (5) (0)
  • Emekli Savcı / 04 Eylül 2024 10:30

    Gecekonduda büyüyenlerin hakim ve polis olmasına karşıyım. Gecekonduda büyüyen polisler anayasada 34.maddede yazan herkesin önceden izin almaksızın gösteri düzenleme hakkını gösteriye katılanları tartaklayarak engelliyorlar.Konduda büyüyen polisler koruma polisi olunca milletin vergisini lüks ve şatafata harcıyor.Gecekonduda büyüyen ve hakim olanlar ise tam anlamıyla hukuku rezil ediyorlar. Gecekonduda büyüyen savcılar ise tam bir suç makinesine , rüşvetçiye , çeteciye, şantajçıya dönüşüyor.

    Yanıtla (16) (0)
  • Hikaye / 04 Eylül 2024 10:27

    Yazıyı okurken yazacağım yorumu tam belirlemişken,yazarın son cümlesiyle aynı çıkınca vazgeçtim.Yorumcular, yazıda anlatılmak istenen son satırda gizli.Maalesef o duruma gidiyoruz çünkü muhalefet çok pasif ve silik.

    Yanıtla (0) (0)
  • Okur... / 04 Eylül 2024 10:23

    İstenen tek şey Cumhurbaşkanımızın yeniden aday olup secilebilecigi anayasal ve politik zemini hazırlamak...gerisi ambalaj...bakın size çok demokratik anayasa hazırladık..

    Yanıtla (8) (0)
  • Necmi uğurlu / 04 Eylül 2024 10:16

    RTE komutasındaki akp nin hedefi 22 yılda dönüştürüğü Türkite'ye son darbeyi vurmaktır. Siyasal İslam yolunda adım adım ilerlerken uygulanan göçmen mülteci politikasıyla da ülkeyi fazla değil 20 yıl sonra iç savaşa hazır hale getirmişlerdir. Halen can çekişen TC' nin sonlandırılması için bir kaç engelden bir tanesi de mevcut anayasadaki 3 4 maddedir..bu maddeleri de dsha demokratik daha özgürlükçü anayasa kamuflajı ile değiştirirlerse TC nin ruhuna fatiha..yurdum insanı uyumaya devam...

    Yanıtla (8) (0)
  • Seyfettin Şahin / 04 Eylül 2024 10:13

    "Yeni Anayasa" hoş ama boş bir söylem. Ülkeye beş kuruşluk faydası olmaz.

    Yanıtla (3) (0)
  • okur / 04 Eylül 2024 10:06

    Anayasa vs istemiyoruz. Mevcut kanunlara uymayanların hala anayasa laflarından bıktık. Bu iktidarın yaptığı kötülükler boyumuzu aştı. Derhal seçim istiyoruz. Adalet, Ekonomi, beslenme, barınma, eğitim, sağlık, güvenlik, sığınmacılar sorunlarını yaratan bu iktidardan bir an önce kurtulmak istiyoruz. Boş konuşup, milleti daha fazla yormasınlar.

    Yanıtla (7) (0)
  • Takipci / 04 Eylül 2024 09:37

    Saraylilar dogru durust bir Kararname yazmaktan bile acizmis(kynk:Sn.T.Akyol), simdi bunlar yeni Anayasa yazacakmis, Allah(cc) korusun...

    Yanıtla (4) (0)
  • P7{ / 04 Eylül 2024 09:13

    Yeni anayasa isteyenler defalarca değiştirilen 1982 anayasası İn hangi maddelerin karşı çıkıyorlar öncelikle bunu bilmeliyiz. Ayrıca değiştirilemez denilen ilk 4 maddesini değiştirmeye çalışıyorlar o zaman değiştirilemez ne anlama geliyor. İlk 4 madde kabul edilen %92 üzerinde bir halk oylaması ile değiştirilebilsin

    Yanıtla (4) (0)
  • Z KUŞAĞI / 04 Eylül 2024 09:04

    Yazar: "Hukuk devleti indeksinde Türkiye’nin sırasını 117’ye düşüren, ekonomide ülkeye on yıl kaybettiren bir gidişatın sonunda, aynı zihniyetle yapılacak bir 'yeni anayasa', hukuk devletinin sonu olur." diyor. RTE, dilinin altındaki baklayı çıkarıp "İngiltere, Almanya, Fransa ve şahsım dörtlü zirve yaptık." demişti.
    Kendini devlet sayan Erdoğan'ın yeni anayasadan beklediği en azından ölünceye kadar başkan atanmasıdır. Asıl beklentisi ise Erdoğanoğulları devletine yol açılmasıdır.

    Yanıtla (4) (0)
  • Müjdat Bayar / 04 Eylül 2024 08:48

    Mevcut yasaları bihakkın uygulasalar kâfi. Dünyanın en iyi anayasasını dahi getirseniz bu zihniyet olduğu sürece hiçbir sonuca ulaşamazsınız.

    Yanıtla (0) (0)
  • TS li / 04 Eylül 2024 08:38

    Eyy Erdoğan torunlarının okul masrafını biliyor musun. Sor bakalım.sonra tuiki çağır yahu senin acikladigin rakam ile benim torunun okul masrafları tutmuyor. Bu nasıl iş diye sor.

    Yanıtla (1) (0)
  • Metin / 04 Eylül 2024 08:38

    Anayasa filan yapamazlar. Bu sistem ortadan kalkmadığı sürece Türkiyede hukuk da ekonomi de düzelmez. İktidar kendi derdinde milleti devleti düşündüğü yok.

    Yanıtla (1) (0)
  • Üniversiteli. / 04 Eylül 2024 08:36

    Bilim en önemli yol gösterici. İlerleyici . Tıp teknoloji, tarım herşey. Adam hala universitelerin başına liyakatsiz , hicbilimsel araştırması olmayan,rektör atamaya devam ediyor hala hukuk fak. Tıp fak, Veteriner adamı dekan atıyor, ilahiyatçı atıyor. Sonra gelmiş yeni anayasa diyor. Eskisinin neresi rahatsız etti.derler adama

    Yanıtla (1) (0)
  • Av. Hüseyin Ekmekcioğlu / 04 Eylül 2024 08:29

    Ellerine, yüreğine sağlık aziz hemşerim

    Yanıtla (0) (0)
  • The end / 04 Eylül 2024 08:26

    Yeni anayasa bir yenilenme aldatmacasidir. Yönetmeliği ülkede gündem olarak nefes almak istiyor. Sen eskisini ne oldu derler. Neresi sorunlu derler. 15 temmuz karanlık ortada dururken, KHK ortada dururken, bilim yuvaları üniversitelere tepeden inme hiç bir bilimsel araştırması olmayan akp memurlarını rektör atarken.daha neler neler. AYM yi dinlemezken. Ne anayasası diye sorarlar.

    Yanıtla (3) (0)
  • Fani / 04 Eylül 2024 08:23

    Adamına göre muamele bitmedikce eski yeni farketmez. Güven bitmiş bu dikiş tutmaz. Enerjimizi birlik ve beraberlik üzerine tesis eder isek başlangıç yapmış oluruz. Buda önce sevgi ve saygıyla başlar.

    Yanıtla (1) (0)
  • H. Matisse / 04 Eylül 2024 08:09

    Tarihi bir yapiya, karekterlerini bozmadan yapilacak bir restorasyan o eserin yillarca daha ayakta durmasini saglar ve insanlar baktikça gururla zevkle seyreder. Ama yikip yeniden inşa etmek çok özelliklerini kaybettirir. Önce estetik ortadan kalkar, göze ve ruh hitap etmez.
    Işte böyle bir ortamda yapilacak bir anayasa liyakatsiz, görgüsüz,estetik yoksunu, insanlarin özgürce düsündügünü ifade edebilmesini yasaklayan kuzey kore misali olur.Genç bir kız düsüncelerini söyledi diye tutuklamak olmam

    Yanıtla (2) (0)
  • Kararlı okur / 04 Eylül 2024 08:08

    Sorun sistemde değil kafadadır sayın Akyol. Türkiye'ye en iyi yönetim sistemi ve anayasasını getirin, bunların yönetimde olduğu bir Türkiye'nin varacağı yer en iyi ihtimalle bugünkü durumdur.

    Yanıtla (1) (0)
  • ALİYA / 04 Eylül 2024 07:56

    Dünyanın en özgürlükçü en mükemmel anayasasını getirelim yine bir şeyler değişmez .Çünkü uygulayacak olan yine mevcut siyasi iktidardır bir şeyin değişeceği yok..Var olan mevcut anayasaya uyuluyor mu .KOCA BİR HAYIR

    Yanıtla (2) (0)
  • Okur yazar / 04 Eylül 2024 07:55

    İşleri güçleri yalan. 61 Anayasa'sı var onu kullansınlar. Bu arada AYM kararına uymayan yargıtayın kararları ve teşkilatı geçersizdir.

    Yanıtla (2) (0)
  • Batandaş / 04 Eylül 2024 07:45

    İktidar ve ortağı sizden hiç bir şey istemiyoruz hele yeni anayasa asla.
    Avrupa ülkelerinde vatandaşını açlık sınırı altında maaşa mahkum edenlerden sadece istifa etmeleri istenir. Enflasyonu getirmişsin %200'e, doları çıkarmışsın 34 liraya hiç rahatsız olmadan yeni anayasa istiyorsunuz pes valla.

    Yanıtla (2) (0)
  • Dokuzuncu köy / 04 Eylül 2024 07:38

    Yargıtay başkanı olmuş (Tabiki liyakatı ile değil) ama cübbede düğme varmış gibi arayıp iliklemeye çabalayanların daha özgürlükçü bir anayasadan bahsetmesi ne kadar elem verici

    Yanıtla (3) (0)
  • Dr / 04 Eylül 2024 07:36

    Türkiyenin ihtiyacı olan şey ikinci bir deli gömleği değil.

    Yanıtla (2) (0)
  • Okur / 04 Eylül 2024 07:34

    İşimiz anayasa değiştirmek.Kaçıncı defa ?

    Yanıtla (0) (0)
  • Dokuzuncu köy / 04 Eylül 2024 07:25

    Sayın Akyol; yazınızın son paragrafında çok açık bir şekilde özetlemişsiniz başka da söze gerek kalmamış. Ne anayasası ne babayasası bunların tamamı oyalamaca ve fasa fiso milleti oyalama muhalefeti de bilerek yarattıkları güncel polemiklere oyalamak. Ama millet aç ve perişan kimsenin de umurunda değil yasa masa

    Yanıtla (0) (0)
  • yener yılmaz / 04 Eylül 2024 07:06

    Yeni anayasa cumhur başkanlığı sistemini ve yargı bağımsızlığını sağlamak açısından gerekli, mevcut iktidarın ise böyle bir amacı yok ...

    Yanıtla (3) (0)
  • Karar okuru / 04 Eylül 2024 07:01

    Yine “benim oğlum bina okur, döner döner bir daha okur” gibi bir yazı. ..ama ilk on yıl diye geçmişe de bir hatırlatma iyi olur.

    Yanıtla (0) (2)
  • ÖZCAN ŞAHİN / 04 Eylül 2024 06:58

    Son zamanlarda yeni anayasa yeni anayasa diye iktidara mensupları beyanatlar veriyor konferanslar yapıyorlar mevcut anayasayı tanımayan bir iktidar bu değişikliği başkanın ömür boyu kalması için istiyor bunu herkes anladı bu olmaz ülke zorda erken seçim yapılıp bu iktidar başkan dahil tamamen değişmeli

    Yanıtla (3) (0)
  • Fikri ince / 04 Eylül 2024 06:40

    Bazıları bir sorunu bir kere çözmektense bin kere gündem oluşturmayı tercih ediyor. Ortada ekonomi, eğitim, mülteci sorunu gibi asıl sorunlar varken köpek düzenlemesi, anayasa vb. Konuları konuşturup milleti oyalıyor gibi geliyor.

    Yanıtla (2) (0)
  • Hemhâl / 04 Eylül 2024 06:39

    Milletin derdi anayasa değil, iltidar; hayat pahaliligi, yoksulluk, işsizlik konuşulmasın telaşında.
    Millet ise bir an önce seçim gelsin de bunları gönderelim derdinde.

    Yanıtla (2) (0)
  • Karar okuru / 04 Eylül 2024 06:34

    Bence yeni anayasa lafı gündem değiştirmek. Reisin hayalinde ve hedefinde %41 var. Sisi, Esed, Putin, Aliyev gibi ömür boyu iktidarda kalmak için saraylarda plan, proje üretiyor. 22 yıldır yapamadığın bir şey var mı? Mevcuda uymayan, yeni anayasaya nasıl uyacak? Bence hiç gerek yok. Bir sözü, talimatı, A4 altına attığı imza ile anayasanın da üstünde. Kim itiraz edebilir ki?

    Yanıtla (3) (0)
  • okur / 04 Eylül 2024 06:29

    “Avrupa hukukuna uyum sağlamaya çalışan bir görüntü yerine, Avrupa ve dünya hukukuna yön veren milli hukuk sistemimiz bir an önce tamamlamak için yoğun çalışmalar yapmamız gerekir.”
    Allah'ım ne laflar. Neye yön verdin de örnek oldun. Tarihte etik üzerine bir tek tartışman/felsefen yok. Uygulaman yok. İnsan biraz utanır böyle konuşurken.

    Yanıtla (4) (0)
  • Okur / 04 Eylül 2024 06:21

    Sn. Akyol sözünü ettiğiniz, "kuvvetler ayrılığı, yargı bağımsızlığı, denetim ve denge” konuları, değiştirilemeyen ilk dört maddeye kesinlikle eklenmedikçe Türkiye'nin iki yakası bir araya gelmeyecektir. Anayasayı 3 kez değiştiren AKP'nin bu konulara dokunmaması özgürlükçü ve demokratik anayasadan ne anladığını göstermiyor mu? Anayasa değil "banayasa" istiyorlar vesselam.

    Yanıtla (1) (0)
  • Abbas / 04 Eylül 2024 06:04

    Laf olsun torba dolsun. Gündem değişsin. 2002 de Avrupa uyum yasası dedi hepimizi on yıl uyuttu Şimdi CHP yi tongaya düşürecek düşer mi düştü bile. Bir kilo çay bir yılda nasıl 70/80 TL bandından 200/ 220 TL bandına çıktı market çocuklara ôcünün yeri diye tanıtılıyor veya hiç gôtürülmüyor. Gündem bu. Adalet hikaye. Mevcudu yok sayan geleni var mı sayacak.

    Yanıtla (1) (0)
  • Karar okuru / 04 Eylül 2024 06:03

    Aslında bu konulara çok da takılmamak gerek! Bu gün yüksek okul değil meslek yüksek okulu hatta meslek lisesi mezunlarının bile medeni ülkelerde yer bulduğu dönemdeyiz. Bulunduğumuz yerdeki anayasa, hukuk, adalet kavramlarına takılmak saçma. Burada olsun demek yerine olan yere gitmek akıllıca ve gençler bunu yapıyor. İktidar ve yandaşlar bile geleceklerini medeni ülkelerde arıyorken bırakalım taşra kendi ferasetini yaşasın. Kapıkule ötesinde geçerli olana imkan çok.

    Yanıtla (0) (0)
  • Ruhi / 04 Eylül 2024 05:52

    Iktidar niye acil yeni anayasa diye feveran ediyor? Milletin boyle bir gundemi yok.

    Yanıtla (2) (0)
  • karar okuru / 04 Eylül 2024 05:51

    Sanırım iktidarlarını resmilestirmek ve kendilerini ilelebet garantiye almak istiyorlar. Acil anayasa diye kivranmalarinin arkasinda bu yatiyor.

    Yanıtla (1) (0)
  • Halime / 04 Eylül 2024 05:46

    Yeni anayasa diye bir derdimiz yok. Islerini yapsinlar. Kiralari ve gidayi ucuzlatsinlar.

    Yanıtla (2) (0)
  • Karar okuru / 04 Eylül 2024 05:41

    “Hukuk devleti indeksinde Türkiye’nin sırasını 117’ye düşüren, ekonomide ülkeye on yıl kaybettiren bir gidişatın sonunda, aynı zihniyetle yapılacak bir “yeni anayasa”, hukuk devletinin sonu olur.”…..Günaydın!!! Ne oldu sizin ilk on yıl masalı, hukuk ta yerimiz belli de entellektüel zavallılığımız da kaçıncı sıradayız acaba?

    Yanıtla (1) (0)
  • OKUR / 04 Eylül 2024 04:10

    Hukukda reform yaptıkça "adalet" bulunmaz oldu. Yeni anayasa diye Otokrasinin Temel Kitabını da yazarlar artık!

    Yanıtla (1) (0)
  • karar okuru / 04 Eylül 2024 02:32

    Yalan soylemesinler. Millet yeni anayasa falan istemiyor. Hayat pahalliliginin bitirilmesini istiyor.

    Yanıtla (37) (1)
  • Okur yazar / 04 Eylül 2024 04:06

    Sizin için yapmayacaklar zaten. Siz boşuna nefesinizi yormayın dostum.

    Yanıtla (2) (0)
  • Bilgelik Yazıları / 04 Eylül 2024 03:44

    Bilgelik dolu yazılar. Soğuk savaş kuşağından gerçekten demokrat, gerçekten bilime ve somut gerçeklere önem veren, sözde değil özde yazan bir siz varsınız. İnşallah diğer sözde siyaset yorumcusu takım taraftarı yazarlar da sizden feyz alır. Allah uzun ömürler versin kıymetli yazar.

    Yanıtla (1) (0)
  • Sems / 04 Eylül 2024 03:26

    Ne özgürlüğü,ne demokrasisi.getirdikleri sistem ortada .şimdi yeni sisteme göre anayasa istiyorlar.verin yetkiyi,görün etkiyi diyenler ülkeyi bu duruma getirdi.her zaman suçu dış güçlere atan zihniyet şimdi suçu anayasaya atıp anayasayı da değiştirmeye çalışacaklar.bu toplum açlıktan kırılıyor hala uçmayı bekliyor.gerçi bir kişi uçtu uzaya gitti 55 milyon dolarda onunla uçtu.

    Yanıtla (0) (0)
  • Osman / 04 Eylül 2024 03:12

    Oyumu vereyim,karnımı doyur zihniyeti yok olmadıkça Anayasa bu ülke için sadece bir rüya.

    Yanıtla (1) (0)
  • karar okuru / 04 Eylül 2024 02:43

    Sayin Akyol, Turkiye artik bir hukuk devleti degil. Gucu gucu yetene.

    Yanıtla (29) (1)
  • karar okuru / 04 Eylül 2024 02:31

    Bu merhametsiz iktidar artik gitmeli. Daha dun ormanlarini korumak istedigi icin Hopa'da milletin ustune ates acildi. Insanlar yaralandi ve hayatini kaybeden oldu.

    Yanıtla (36) (1)
  • Karar okuru / 04 Eylül 2024 01:48

    1921 anayasasında meclisin dağılması için 2/3 oy şartı vardı, uyulmadı.1924 anayasasını az sayıda milletvekili onayladı ama değiştirmek için 2/3 şartı kondu; anayasaya göre milletvekilleri tutuklanamazdı bile ama idama kalkılan milletvekilleri bile oldu.1961,1980 anayasaları da benzer akıbetlere uğradı.Bürokratik oligarşinin kanun ve anayasa takmamasına özenen siyasiler de zamanla takmamaya başladı.Özellikle,ilk lider ve son liderin sözleri sadece taktiktir, sözler ile uygulamalar tamamen zıttır

    Yanıtla (2) (3)
  • karar okuru / 04 Eylül 2024 01:46

    Yeni anayasa istemiyoruz. Hayat pahalliligini bitirmelerini istiyoruz.

    Yanıtla (14) (0)
  • karar okuru / 04 Eylül 2024 01:45

    Yeni anayasa degil derhal secim istiyoruz. Kimse bizim adimiza millet yeni anayasa istiyor diye yalan soylemesin. Yeni anayasa diye gundem degistireceklerine hayat pahalliligini bitirsinler.

    Yanıtla (23) (0)
  • karar okuru / 04 Eylül 2024 01:41

    Ataturk Turk gencliginin dogal lideri ve ebedi komutanidir. Bunu anlamalari niye bu kadar zor?

    Yanıtla (37) (6)
  • Etem / 04 Eylül 2024 01:20

    Bunlardan demokratik anayasa beklemek eşyanın tabiatına aykırı..karneleri çok zayıf ve samimi değiller. Kuvvetler ayrılığı ve hukukun üstünlüğüne saygılı olmuş olsalardı bugün CHP’de dahil bütün partiler daha demokratik bir anayasaya destek verirlerdi. Ama herkeste biliyor ki amaçları o değil, amaçları kendi iktidarlarını daim kılmak.

    Yanıtla (20) (0)
  • Ayak Takımı / 04 Eylül 2024 01:20

    Özgürlükçü vs anayasa falan hikaye, amaç erdoğanın imtidarını ölene kadar sürdürmesi ve anayasa mahkemesini budamak, mümkünse de kaldırmak. Öyle bir anayasa kavgaya davetiye çıkarmaktır. Bugünün Türkiye'sinde insanlara böyle bir anayasayı kabul ettiremezsiniz. İstediköeri kaos ise buyursunlar şanslarını denesinler. Hiç bir işlerinden hayır çıkmadığı gibi memlekete yapacakları son kötülük bu olur.

    Yanıtla (30) (0)
  • Yurtsever / 04 Eylül 2024 00:49

    Ülkede hukuk devleti kaldı mı ki "hukuk devleti" olsun? Maksat gündem değiştirmek.

    Yanıtla (15) (0)
  • Rıza soyak / 04 Eylül 2024 00:48

    Recep Peker parti genel sekreteri.kazim paşayı müfettişlik ten aldırmak istiyor.ataturk karşı buna.gorevden alıyor tabi...resmi yazı size tanıdık geldi mi...ankara 15 Haziran 1936.chp nin gen sek ni Atatürk vazifeden affetmistir.simdilik bu vazifeyi Atatürk'ün vekili olarak İnönü ifa edecektir..hasan Rıza Soyak ataturkten hatıralar.s.468 akp CHP yi tek partiyi taklit ediyor.zihin aynı..

    Yanıtla (8) (5)
  • Kürsü / 04 Eylül 2024 00:45

    Mevcut anayasaya uyuluyor mu ki yeni anayasa istiyoruz. Uyumadıktan sonra istediğin kadar yasa çıkar.

    Yanıtla (20) (2)
  • Etem / 04 Eylül 2024 00:39

    İleri demokrasi sözü vermişlerdi Orta Doğu rejiminde kara kıldılar. Yapacakları yeni anayasa ile de herhalde bir kabile devleti oluruz.

    Yanıtla (21) (1)
  • derde derman / 04 Eylül 2024 00:37

    Sayın Yazar çok güzel yazmış.fazla söze ne hacet.ARİF olan anlar-anladı.

    Yanıtla (8) (0)
  • Ali Rıza / 04 Eylül 2024 00:34

    İstediğiniz anayasayı, babayasayı yapın, uygulamada zatı şahaneleri her kim ise yürürlükteki yasayı pencere süsü görüp hesaba takmasa o anayasanın bir değeri yok demektir. Biliyorsunuz çok çok büyük bir devlet adamımız ( ki devlet adamı kıtlığı çekiyoruz) “anayasayı bir sefer delmekle bir şey olmaz” demişti, o uygulama yol oldu!.

    Yanıtla (10) (1)
  • Gemlik / 04 Eylül 2024 00:24

    Akp yi bosverin..demokratik eşitlikçi özgürlükçü hukukun üstünlüğüne dayalı evrensel insan haklarını iceren...yolsuzluk vb ağır cezalar getiren..kurumsallaşmış...bir anayasayi sözde tüm partiler istiyor kırk yıldır...eee neden böyle bir anayasa yok .çünkü tüm partiler tek zihniyet .ittihatçı zihniyet böyle bir anayasa istemiyor..halkın zaten böyle işlerle ilgisi yok kırk yıldır medyada ne anlatiliyorsa birbirine anlatıyor .çapı bu..kayıkçı kavgası yani...

    Yanıtla (6) (1)
  • Özer / 04 Eylül 2024 00:12

    Mevcut anayasayauyuluyormiki yeni anayasa başlığı atmışsınız .Çare erken seçimle bu iktidarın gitmesidir.

    Yanıtla (12) (1)