Özel okul fiyatları

Özel okul fiyatları, toplumun bir kesiminin umurunda bile olmayan bir veridir çünkü isterse pahalı değil de ucuz olsun, mesela asgari ücretle geçinmeye çalışan ailelerin umurunda olmasını bekleyemezsiniz bu fiyatların. Eskiden beri en azından hallice bir memur olmak icap eder-di özel okula çocuk gönderebilmek için, 'ederdi' dedim çünkü bugünlerde açıklanan özel okul fiyatlarına bakınca hangi memurun maaşı yeter bilmiyorum. Çocukların kazandıkları burslar, çeşitli indirimler vs olmasa belki işi iyi olanlar bile çocuklarını özel okullara göndermekte zorlanacaklar.

Geçen gün bir ortaokul velisi, çocuğunun okulundan gelen kırtasiye fiyatları mailini yanımda açınca, maddî durumu kötü olmamasına rağmen hayretten hayrete düştü, telaffuz ettiği rakam hayret edilmeyecek gibi de değildi gerçekten, detaylara bakınca bir tane yabancı dil destek kitabının bin beş yüz liranın üzerinde olduğunu gördük, yabancı dil destek kitapları zaten hep pahalıdır ancak bir kitap için istenen bu fiyata biraz şaşırmadık desem yalan olur.

Kıstasiye malzemesi fiyatları bir yana özel okulların eğitim ücretlerinin, açıklanan liste fiyatları gözden geçirilince, bu sene iki yüz elli bin lira ile beş yüz bin lira civarlarında olduğu görülûyor, daha yüksek fiyat açıklayanların sayısı da az değil.Tüm bu yüksek fiyatlara rağmen pek çoğu da sınavla öğrenci kabul ediyor.

Özel okullarda, sözleşmeleri performanslarına göre her sene yenilenen öğretmenler, öğrencilerine aldıkları maaşla kıyaslanamayacak şekilde fedakârane bir eğitim verir. Öğrenciler de üzerine düşeni yapar, derslerine çalışırsa üniversite sınavlarında yüksek puan alıp iyi bölümlere yerleşebilir. Bu durum da çocuklarına güzel bir gelecek sağlamak isteyen ebeveynlerin özel okul talebini diri tutar.

Talebin ortada olmasına rağmen okul fiyatlarındaki artışların geçen yıla göre yüzde yüz elli civarına vardığını görmek oldukça üzücü. Evet ülkede ekonomi iyi gitmiyor, enflasyon yüksek, hatta hissedilen enflasyon, açıklanan rakamların üstünde ancak ne olursa olsun, konu eğitim olunca yüzde yüz elliye varan artışlar gerçekten çok yüksek. Kimin gerliri bir senede benzer bir oranda arttı ki eğitim masrafına bu oranda artış payı ayırsın, hele hele bir ailede birden fazla çocuk özel okulda okuyorsa anne babanın ne kadar zor bir durumda kalacağını düşünebiliyor musunuz?

Böyle bir durumda çocukları okuldan almak bir seçenek gibi görünür çoğu zaman fakat muhatabınız çocuk olduğu için bu kolay bir seçenek değildir yani durum tam bir 'yukarı tükürsen bıyık, aşağı tükürsen sakal' durumudur, ne o kadar fiyat artışına ayırabilecek bütçeniz vardır ne de çocuğunuzu alıştığı okul ortamından ayırabilecek direnciniz.

Bilmiyorum bu sıkıntılı süreçlerde nasıl çözümler bulunacak, muhtemelen çocukları burs alabilir sınıflarda olanlar biraz daha şanslı olacaklar çünkü çocukları başarıları sayesinde küçük oranlarda da olsa anne babalarının bütçelerine katkı sağlamış olacak ve muhtemelen okul idareleri de bir senede yapılan yüzde yüz elliye varan artışları velilerden yana çekebilecekleri kadar aşağıya çekecek.

Çocukları ana sınıfı ve kreşlerde olan velileri ise ayrı bir yazıda ele almak lazım galiba çünkü onların detleri de hiç az değil. Özellikle çalışan anneler, neredeyse maaşlarıyla yarışan okul fiyatları görmekten dertli. İşi bırakıp çocuğuna bakma seçeneğini çeşitli sebeplerle değerlendirmek istemeyenlere bir dokunuyor bin ah işitiyorsun.

YORUMLAR (9)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
9 Yorum