Yeni anayasa iki madde içinse meşgul olmaya değmez

Yeni bir anayasa gerekli mi, gerekli… Mevcut anayasa, aslında yıllar içinde yapılan değişikliklerle yenilenmiş sayılsa bile bazı yeni maddeleri de hiç demokratik sayılmaz. Anayasa genel olarak özgürlükçü olmadığı gibi “devlet”i ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin monte edilmesiyle da ayrıca “iktidarı” koruyan baskın bir karaktere sahiptir.

Uygulamada olup bitenler de zaten anayasanın sistem üzerindeki otorite eksikliğini açıkça gösteriyor. Seçilmiş milletvekilinin Meclis’te göreve başlamasını sağlayamayan, açık hükümlere rağmen Anayasa Mahkemesi’nin Yargıtay karşısında hukukunu koruyamayan bir anayasa… Yine açık anayasal hükümlere bütçe ve fon denetimlerinin halini hiç sormayın. Öte yandan, 30’a yakın irili ufaklı değişiklik paketine rağmen 12 Eylül yönetiminden kalan vatandaşlık tanımının hala hüküm sürmesi de bir başka eksiklik ve sorundur.

Gelgelelim yeni anayasa fikrine…

Bu fikir 14/28 Mayıs seçimlerinden sonra ortaya çıktı ve öncelikli hedefinin (1) Cumhurbaşkanı’na bir kez daha seçilme hakkı, (2) Seçimi kazanma şartının yüzde 50+1’den çıkarılması ve en çok oyu alanın kazanması, olduğunu duyduk. Maksadın gerçek anlamla yeni ve temel hakları geliştiren bir anayasa olduğuna dair bir ses duymadık, işaret de görmedik. Şu ana kadar olan bitenin özeti, bir dönemlik ihtiyaca binaen anayasa rüzgarı estirildiğidir.

Bununla birlikte, Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un çabasının iyi niyetli olduğunu düşünüyorum. Bazı selefleri anayasada anlamlı değişiklikler yapmayı başarmıştı, Kurtulmuş’un da başarmasını umuyorum. Ancak, yeni anayasa talebine, bu girişimin karakteri ve amacını tanımlayan bir vizyon da eşlik etmelidir. Neyimiz eksik ve neyi hedefliyoruz? Bu soruların cevabını içeren bir bakış açısına ihtiyaç vardır. O bakış açısı da eksik ve eksikliğin sebebi de bu girişimin patronunun Cumhurbaşkanı olmasıdır. O’nun yukarıda iki maddeyle özetlenen beklentisi dışında yeni bir anayasadan ne beklediğini bilmiyoruz. Veya bu iki maddede istediğini alabilme karşılığında neleri vereceğini kestiremiyoruz. Zaten sadece bu durum bile yeni bir anayasanın havasını söndürmeye yetiyor. Umarız, süreç başlayacaksa böyle başlamaz.

Mevcut anayasanın, defalarca değişmiş olmasına rağmen hala 12 Eylül ruhunu koruduğunu veya parçalı değişiklerinin anayasanın kalitesini düşürdüğünü söylemek doğru olsa tek başına yeni bir anayasa motivasyonu sağlamaya yetmiyor. Unutmayalım ki CHS’ni getiren değişiklik sistemi değiştirirken anayasa daha özgürlükçü noktaya taşımadı. Aksine demokratik tecrübeyi geri döndüren hükümleri anayasa monte etti. İktidarın denetimsizliği fiili durum halini geldi, Meclis zayıfladı ve AYM başta olmak üzere yargının sistem içindeki payı geriledi. Kuvvetler ayrılığından da söz edilemez oldu. Bugün bir anayasal düzen var ama bunun demokratik hukuk devleti prensiplerine uygun olduğunu söylemek mümkün değildir.

Şu halde, yeni anayasa için niyetin bütün farklılıklarıyla bu ülke insanlarının kendini iyi hissedeceği bir metin olup olmadığını anlama ihtiyacı vardır. Türkiye’nin neye ihtiyacı olduğunu, demokrasideki eksiklerin ne olduğu ve genel olarak temel haklarda ulaşması gereken noktanın neresi olduğu sır değildir. Yeniden keşfe lüzum yoktur. Meclis’te bulunan partilerin de ülkedeki bütün fikirleri temsil edebildiği gerçeğiyle birlikte; “herkesin kendisini iyi hissedeceği” ve toplamda da geçmişin biriken problemlerinin hallini mümkün kılacak bir zeminin olduğunu düşünebiliriz. Maksat “herkesin iyiliği” ise buna mümkün olduğu kadar yaklaşmaya mani bir hal bulunmuyor. Maksat bu ise tabii… Ama mesele -sahiden- Cumhurbaşkanı’nın seçim prosedürüyse ve yanına da AYM’nin ikinci plana itilmesi sıkıştırılacaksa bunun için de ülkeyi meşgul etmenin lüzumu yoktur.

YORUMLAR (59)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
59 Yorum
  • Dursun YILMAZ / 26 Nisan 2024 22:27

    Dursun YILMAZdedi ki:
    26 Nisan 2024, 01:04
    HOCAM İŞÇİ KÖLE VE AYRIMCILIĞINI SİZDE GÖRÜN!
    T.C.DEVLETİNE İHBAR VE UYARIDIR.
    TÜRKİYE’NİN CUMHURBAŞKANINA,BAKANLARINA,MİLLETVEKİLLERİNE,ADLİ VE İDARİ MAKAMLARINA,MERCİLERİNE,KURUMLARINA,BİRİMLERİNE HATTA TBMM VE CİMER’E SESLENİYORUM;
    Türkiye de kamu işçisi olduğum halde hem aktif çalışırken hem de emekli maaşımın tespitinde Mesleki Eğitim Diplomam,Oto Motor Ustası Unvanım,Mesleki Kıdemim ve Medeni Durumum yok sayılıyor.Bu köleliktir.

    Yanıtla (0) (0)
  • Fatih Mutlu / 26 Nisan 2024 13:11

    bugun karar.com'da okuduğum ve yazım hatalarıyla dolu ikinci köşe yazısı malesef. Hem de anlamayı zorlaştıran tğrden hatalarç Örneğin: "Mevcut anayasanın, defalarca değişmiş olmasına rağmen hala 12 Eylül ruhunu koruduğunu veya parçalı değişiklerinin anayasanın kalitesini düşürdüğünü söylemek doğru olsa tek başına yeni bir anayasa motivasyonu sağlamaya yetmiyor."
    editörlerinizin daha özenli çalışması emek verilip hazırlana yazıların amacına daha rahat ulaşmasını sağlayacaktır.

    Yanıtla (0) (0)
  • vatandaş / 26 Nisan 2024 11:44

    Alıştık artık kişilere özgü yasalar ve anayasalar yapmaya!Devletin temel düzenini bozmak bu olsa gerek!Yasa çıkarıldı idam kaldırdı ve kaldıranlar şimdi yine idam gelsin diyebiliyorlar.Yasa çıkarıldı afla kişiler hepisten çıkarıdı. örnekler çoğaltılabilir!Milletin geleceğinden çok kişilerin geleceği düşünülüyorsa olacağı budur...

    Yanıtla (0) (0)
  • ÖZCAN ŞAHİN / 26 Nisan 2024 07:18

    GÜNAYDIN dünyanın en iyi anayasasını da yapsanız uygulanmasında hiç bir işe yaramaz görüyoruz ANAYASA mahkemesi kararları uygulanmadığı gibi kararları verenler hakkında suç duyurusunda bulunuluyor yeni anayasa yazınızda belirttiğiniz iki madde için değiştirilmek isteniyor doğru bir tespit TEBRİKLER EFENDİM

    Yanıtla (0) (0)
  • RAkgün / 26 Nisan 2024 03:31

    Savcı Hakim ve heyetinin iki metre yüksekte tepeden baktıkları, Avukatın ve müvekkilinin aşağıdan sanki gökyüzüne dert anlattığı şekilde olan bu mahkemelerden adil bir sonuç çıkmaz. Savcı ve Avukat aynı seviyede olmalı. Hakim ve heyeti karar verici olarak bir basamak (30 cm) yüksekte olmalı. Şark tipi bu şekil değişmeli.

    Yanıtla (0) (0)
  • ata / 25 Nisan 2024 21:49

    bilmiyorum anayasada varmıdır ,belediyelerin ve merkezi yönetiminin hangi projeleri yapması gerektiğini belirleyen bir madde, çünkü bir İstanbul örneği var ,yok bu metroyu ben yaptım, yok bu kentsel dönüşümü ben yaptım gibi insanların kafasını karıştırıyorlar, kim yapacaksa bu projeleri sorumlusu o olsun

    Yanıtla (0) (0)
  • RAkgün / 26 Nisan 2024 03:17

    Karışık durumlarda var. Mesala bazılarını ulaştırma bakanlığı yapıyor ama parasını belediyeden kesiyor. Bunlara U harfimi M harfimi yazılmalı sizce. Yani Nasrettin hocanın meşhur "parayı veren düdüğü çalar" sözü burada işlemiyor. Anayasaya "parayı veren düdüğü çalar" diye bir madde konulabilir.

    Yanıtla (0) (0)
  • BEHZATD. / 26 Nisan 2024 03:09

    Bence akp'nin yeni anayasa talebinde, iktidar sonrası için koruyucu anayasal teminatlar amaçlanmaktadır.

    Yanıtla (0) (0)
  • Sadi / 25 Nisan 2024 22:06

    Mesela bu anayasayla bir bankaya para yatırmak teroristlik sayılmayacak mi yada bir sendika derneğe üye olmak teroristlik sayılmayacak mi bir telefon programı yada biriyle telefonlasmak teroristlik sayılacak mi sayilmayacak mi nşa da sayılmaz lakin herkesin cüzi bir fiyatı vardır o halde sayilir

    Yanıtla (0) (0)
  • ata / 25 Nisan 2024 21:29

    benim gönülden istediğim bir şey anayasa mahkemesinin tam bağımsız olması hiç bi şekilde eğilip bükülmeden uygulanması ,yok şu maddede bu yazıyor, yok bu madde şu yazıyor gibi söylemlere mahal vermeyecek bi anayasa

    Yanıtla (0) (0)
  • Karar Okuru / 25 Nisan 2024 13:51

    Sayın Karaalioğlu; Anayasadaki vatandaşlık tanımının neresi sizi rahatsız etti? Size göre nasıl tanımlanmalı? Yazsanız da bilseydik niyetinizin ne olduğunu.

    Yanıtla (3) (0)
  • Kararlı Karar Okuru / 25 Nisan 2024 20:50

    Türk lafını istemezler. Türk tanımı olmasın, mevcut anayasayı öpüp başlarına koyarlar!

    Yanıtla (0) (0)
  • Eyyup arıcan / 25 Nisan 2024 16:59

    Mustafa bey Anayasada mevcut vatandaşlık tanımı rahatsız edici bir tanım mi içeriyor. Vatandaşlık tanımı sizce nasıl olması gerekir ki milletin tümünü kapsayıcı olsun.

    Yanıtla (2) (0)
  • Kararlı Karar Okuru / 25 Nisan 2024 20:47

    Bunlar Türk'den rahatsızlar.

    Yanıtla (1) (0)
  • Hüseyin Şenel / 25 Nisan 2024 14:35

    -Cumhurbaşkanın yetkilerin kısılmasını istiyor muyuz?
    -Hakimler ile Savcılar Kurulunun ayrı ayrı düzenlenmesini,kararları yargı denetimine açık olmasını,kurul üyelerinin bazı üyelerini Gazi Meclis’in seçmesini istiyor muyuz?
    -2022 Kasım ayında 84md. üzerinde anlaşmış muhalefet yok muydu?
    -Her partinin hazırlanmış Anayasa taslağı yok mu?
    Say say bitmez.
    Ne zaman istiyoruz?
    Hemen şimdi,bugün değil mi?
    Resmiyette yeni Anayasa istemeyen Parti de yok,var mı?
    İstemeyenlerin ya yeni,ya yeri da

    Yanıtla (0) (0)
  • Adalet / 25 Nisan 2024 13:39

    Yeni anayasa yargı reformu dedikçe afakanlarım ayağa kalkıyor aklım çıkıyor.Yıllarca hak arayışı için mahkemelerde sürünüyorsam ikiyüzmetre karelik çileğimi kooperatifin engeli nedeniyle sulayamıyorsam yüzmetre uzunluğunda belediyeye drenaj çukuru kaldıramıyorsam sel tehdidi altında isem anayasa babayasa eski olsa ne olur yeni olsa ne olur.

    Yanıtla (2) (0)
  • The end / 25 Nisan 2024 13:39

    Al sana22 yıllık muhteşem akp!!! Utanç mı, övünç mu.herhalde ikincisi.Okulda öğretmen yok, hastanede doktor yok, randevu yok, eczanede ilaç yok, belediyelerde borç çok. Var olanlarda çarşı pazar market kasap alan yok. Buyrun akp. Akp de herşey var bir tek utanç yok.haramin herturlusu var

    Yanıtla (1) (0)
  • The end / 25 Nisan 2024 13:29

    Her zaman anayasa kanunlar gelişimsel dur. Sosyal ve bilimsel gelişmeye ayak uydurmak. Türkiye de ise anayasa akp nin bir ayak oyunudur.erdogan üçüncü kez seçilme isteğinin bir aldatmacasidir. Millet ve muhalefet bu oyuna gelmemeli.akp Müslümanlığı hakiki müslümanları utandırıyor ve hapse tıkıyor.

    Yanıtla (1) (0)
  • Muharrir / 25 Nisan 2024 12:57

    Ülkenin yeni Anayasa ya ihtiyacı yok Hastaların ilaca ihtiyacı var.Eczanelerde ilaç bulunmuyor.

    Yanıtla (5) (0)
  • neme lazım / 25 Nisan 2024 12:51

    Mevcut Anayasa'ya uysunlar Yenisini sonra düşünürüz

    Yanıtla (5) (0)
  • Okur / 25 Nisan 2024 12:41

    Seçim yenilgisinin kritiğini yaptılar da bu Anayasa mı sebep?
    Milleti mutfaktan çıkarmaya ya da tencerenin sesini kısmaya çalışıyorlar.
    Olana uysunlar gerisi laf-güzaf.
    Saygılarımla.

    Yanıtla (5) (0)
  • ÖTÜKENLİKURT / 25 Nisan 2024 08:33

    Yeni Anayasa isteğinin tek amacı vardır, tarikat ve cemaatlerin de istek ve desteğiyle ülkemizden Türklüğü silmek!
    Bunun cevabını yüzyıllar önce ulu atam Bilge Kağan verdi; ÜSTTE GÖK ÇÖKMEDİKÇE, ALTTA YER YARILMADIKÇA...
    Boşa çırpınıyorlar yabancı devletlerin maşaları!

    Yanıtla (16) (3)
  • Hüdavendigar / 25 Nisan 2024 12:24

    Türklüğü silince hangi ırka girecekler ve hangi dili konuşacaklar acaba?Bunu da tespit ettiniz mi sayın vatandaşım?

    Yanıtla (4) (2)
  • Hacı Bekir / 25 Nisan 2024 11:31

    Sayın Yazar, arzulandığı gibi en çok oyu alanın kazandığı bir seçim sistemi harika !!. Beş, altı aday çıkar, mültecilere de vatandaşlık verilir, mülteci kökenli ve sorgusuz sualsiz her şeye yetkili bir Cumhurbaşkanımız olur.

    Yanıtla (0) (0)
  • Abdullah Özbek / 25 Nisan 2024 11:29

    Sayın KARAALİOĞLU,
    Önemli bir konuya dikkat çekmişsiniz. Yalnız bizde, anayasa yapacak bir bir bilgi ve anlayış, maalesef, oluşamadı. Çünkü bu iş için, insanı tanımak, tarih ve coğrafyayı iyi okumak gerekir. Ayrıca, yeni nesli sağlıklı bir şekilde geleceğe taşıma endişesi de duyulmalı. Daha doğrusu, Anadolu'yu bütün yönleri ile tanımak gerekli.

    Yanıtla (0) (0)
  • Berberoğlu / 25 Nisan 2024 11:29

    Cumhurbaşkanının, ülke ve halkın değil, kendi lehine olmayan bir anayasa değişikliğine asla taraftar olmayacağını düşünüyorum. Çünkü o halihazır kazanımlarını da kaybetmek istemez.

    Yanıtla (5) (0)
  • MDS / 25 Nisan 2024 11:21

    "Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un çabasının iyi niyetli olduğunu" neye istinaden düşünüyorsunuz bilemiyorum sayın Karaalioğlu ama, Kurtulmuş'un düşüncesinin CB Erdoğan'dan farklı olmayacağı hiç aklınıza gelmiyorsa bu çok büyük bir yanlışlık veya böyle düşünmek istememezlik olarak yorumluyorum.

    Yanıtla (7) (0)
  • Dr / 25 Nisan 2024 10:17

    Vizyon; işkembe dolsun, ne olursa olsun.

    Yanıtla (3) (0)
  • Hüdavendigar / 25 Nisan 2024 10:11

    Ak partinin bir anayasa vizyonu veya misyonu var mı yok mu bilemem ama görünen o ki konjöktürel şartlar zorladığı için yapıyorlar anayasayı.Yine oldu bittiye getirerek bir taslak yapacaklar.Yeterli düzeyde tartışmadan ve danışmadan yapılacak bir anayasa yamalı bir bohça gibi olacaktır.Umarım ak parti oldu bittiye getirmeden.acele etmeden,sırf iş olsun,sırf bir şeyler yapmak olsun diye anayasa yapmaz.En önemlisi de binlerce yıllık hukuk müktesebatını gözardı etmeden metni hazırlamaları lazımdır.

    Yanıtla (3) (1)
  • okurum / 25 Nisan 2024 09:20

    sıradan bir vatandaş olarak anayasa beni hiç ilgilendirmiyor. Nasıl olsa işlerine nasıl geliyorsa öyle yorumlayacaklar. Beni alamadığım ev, bir türlü durmayan fiyat artışları, giderek artan mülteci akını, sokağı işgal edip beni eve tıkayan sokak köpekleri terörü ilgilendiriyor. Sokaklar güvensiz, ne idüğü belirsiz adam dolu, mafya her yerde, köpekler her köşe başında, dolandırıcılık had safhada. Bana ne anayasadan.

    Yanıtla (7) (0)
  • Niyazi kara / 25 Nisan 2024 09:14

    Numan kurtulmuş iyi niyetli imiş.

    Sanki anayasa ve hukuk iktidarın umurunda ve

    sanki iktidara ülkeyi iyi yönetmeye engel bir düzenleme veya kanun var

    Yanıtla (17) (0)
  • kararla kararlı / 25 Nisan 2024 08:20

    Yaşı 45-50 ve üzeri olanlar sırıkla atlama sporcusu Sergei Bubka'yı hatırlar.Adam istese tek seferde dünya rekorunu onlarca santim daha yükseğe taşıyabilecekken her yarışmada yüksekliği 1 cm yükseltir sürekli dünya rekoru kırardı.Bu şekilde 35 kez dünya rekoru kırdı.Erdoğan da tek seferde anayasayı 12 Eylül etkisinden kurtarabilecekken her seferinde santim santim değişiklikler yapıyor ama aslında her defasında bu bahaneyle sistemi kendine göre değiştiriyor.Bu iş Erdoğan'ın oyun alanı olmuştur.

    Yanıtla (14) (0)
  • okur 41 / 25 Nisan 2024 07:59

    Mevcut anayasaya uyuluyor mu ki yenisini yapmaya çalışacaklar. Amaçları tekrar seçilebilmenin önünü açmak.

    Yanıtla (16) (0)
  • okur / 25 Nisan 2024 07:58

    Kamuda tasarruf tedbirlerinin hergün görüşüldüğü bir ortamda ailesi ile Mardin gezisine Devlet imkanları ile (özel uçak ile) giden Meclis başkanının mı iyi niyetle anayasa değişikliğine imza atacağına inanıyorsunuz? Ben ise sadece bir kişiye tekrar seçilebilmenin önünün açılması için bir çalışma yapılacağını görüyorum.

    Yanıtla (12) (1)
  • AHMET GÜLÇUBUK / 25 Nisan 2024 06:51

    Cumhurbaşkanı yada Numan kurtulmuş tan iyi niyetli bir girişim beklenemez.Sadece kendi konforlarını düşünürler....başta söylediğiniz 2 madde için gündem saptırılmaya çalışılıyo...Ana yemek o 2 madde .

    Yanıtla (10) (0)
  • karar okuru - ... / 25 Nisan 2024 06:34

    anayasamızdan ziyadesiyle memnunuz, yenisinin yapılmasını istemiyoruz. illa iş yapmak istiyorlarsa önce ülkedeki ekomomik krizi çözsünler.

    Yanıtla (12) (0)
  • Fani / 25 Nisan 2024 05:39

    Bir tarafta hanya, bir tarafta Konya anlaşma olmaz. Görünen köy kılavuz istemez. Buna rağmen kılavuz kullanmak isteyen olur. Bu durum kimin yararı veya zararına, sorun şu vatandaş mı koltuk mu bizde hep koltukdur ve kardeşim.

    Yanıtla (2) (0)
  • Abiguddin / 25 Nisan 2024 04:07

    22 yillik hayal kirikligindan sonra asrin lideri ve AKP “Allah bir” desin, süphe duymaya baslarim. Zehir ettiler ülkeyi kendi gibi olmayanlara. Tüm degerleri politika kampanyasi yapip yerle bir etti o kisi. Allah’dan akli selim muhafazakar kesim farkina varmaya basliyor.

    Yanıtla (7) (1)
  • Hasan Erzincan / 25 Nisan 2024 00:43

    1921 anayasasından sonra gördüğümüz en gelişmiş demokratik anayasamız 1961 anayasası. Onu da askerler yaptı. Yeni anayasa yapacak dinamik var mı? İhtiyaç var mı? Yetkiyi merkezden yerele taşıyacak mı? AB standartlarını içerecek mi? Mi mi.... ? Yok iktidar ihtiyaçlarını tatmin içinse gerek yok zaten anayasaya uymuyorlar. Erdoğan’ın adaylığına kılıf bulurlar YSK da onaylar. Bunda zul yaşadıkları yok ki. Vatandaşın açlıktan karnı gurulduyor. Sesi bastırmak için gürültü çıkaracaklar. Hal bu..

    Yanıtla (20) (1)
  • karar okuru / 25 Nisan 2024 02:23

    Askerler yapmadı, yaptırdı. Hernekadar ihtilalin kendisi olmaması gereken birşey idiyse de, MBK'nin aklı başında üyeleri, diğerlerinin aksine ne bilip ne bilmediklerinin farkında olan, şuurlu insanlardı. Onların akılları yeni anayasa konusunda ağır bastı. Ancak o anayasanın, askerlerin MGK üzerinden hükümete "tavsiye" verebilmesine olanak sağlamak gibi önemli bir kusuru da vardı.

    Yanıtla (2) (1)
  • Etem / 25 Nisan 2024 01:37

    Umarım Ö Özel kinci bir Baykal vakası yaratıp RTE’nin karlı çıkacağı bir oyunda yer almaz. CHP halkın hükümetin politikasını onaylamadığından o oyları aldı. Öze’in yapacağı batmakta olan bir harekete el uzatmak değil sert muhalefete devam etmektir. Seçim sonuçlarına istinaden ilk defa devletin yerine halkın yanında yer aldık diyen kendisidir.

    Yanıtla (10) (0)
  • serçe / 25 Nisan 2024 01:24

    Enteresan bir şey. İngiltere düzensiz göçmenleri Ruanda ya gönderiyor. Kafaları çalışmıyor bunların. Çobana ihtiyaçları olunca ne yapacaklar. Bak biz çobana ihtiyacımız var diye milyonlarca sığınmacı aldık. Kimlik bile sormadık
    Biz çok zeki ve kurnaz insanlarız.
    Abi biz de hayvancılık ta bitti ne çobanı derseniz konuşmayın reyizden iyi mi bileceksiniz derim.

    Yanıtla (9) (0)
  • serçe / 25 Nisan 2024 01:17

    “Taksim’de 1 Mayıs kutlanmaması yasaklama değil kısıtlamadır. AYM kararı belli. 100 kişi toplanıp çelenk bırakabilir, sendika temsilcileriyle konuştum. Bundan sonra böyle.” İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya,
    AYM kararını 100 kişi için uygulayıp, 101. kişiden itibaren uygulamamak gibi ilginç bir durum ortaya çıkacak.
    Türkiye nasıl böyle bir yönetimin altına düştü. Hak ettik mi. Galiba ettik. Hem de defalarca seçtik.

    Yanıtla (5) (0)
  • Etem / 25 Nisan 2024 01:02

    Yeni anayasa yapılacaksa erken seçime gidilmeli ve yeni meclis bu konuyla ilgilenmeli. Mahalli seçimleri genel seçim havasına sokan iktidardır ve halktan güven oyu almamıştır.

    Yanıtla (6) (0)
  • Hacivat / 25 Nisan 2024 00:57

    Yeni anayasa bu bastaki zat ile olmaz. Amaci belli. Ümit ederimki gerçeklesmesin

    Yanıtla (10) (1)
  • Nadir / 25 Nisan 2024 00:40

    AKP'nin hazırlayacağı bir anayasaya ben evet demem, Oldu ki en güzel, mukemmel maddeleri koydular ki öyle bir ihtimalin olma ihtimali bile muhtemel değil. Tek dileğim yeni seçime kadar ki bir an önce olmalı, memleketi taşımasıdır, hem de suya sabuna dokunmadan. On sene önce gitmesi gerekiyordu ki en azından daha az hasarla atlatalim olmadı. Artık elde ne kaldıysa yeniden ayağa kalkacağız.

    Yanıtla (10) (2)
  • Özer / 25 Nisan 2024 00:37

    Milltin gündeminde anayasa yok.akp zayiflayinca 40+1 istiyor.Birde sınırsız secilme.kasp et derdinde koyun can derdinde.Once mevcut anayasaya uysunlar.Ne yapacaklar yenisinizaten uymazlar.

    Yanıtla (9) (1)
  • Vatandaş / 25 Nisan 2024 00:31

    Yeni Anayasa isteyenlerin hangi maddesinin nasıl değiştirilmesini istediklerini soyleselerde anlasak.yenicerilerle beraber istezuk diye yürüyen Bekri Mustfa ya sormuşlar neyi beğenmediğini "meyhaneci Apotol'u istemiyorum geç açıyor erken kapatıyor demiş istemeyenler açıkça söyleseler de anlasak

    Yanıtla (6) (0)
  • tavşan. / 25 Nisan 2024 00:27

    Devletin bir kurumunda bir milyon dört yüz bin lira maaş verilmesi yüz den fazla müdür müdür yardımcısı olması servet transferidir. Halkın parasına el koymaktır. Dikkat edin Erdoğancılar hiç rahatsız değil.

    Yanıtla (9) (0)
  • Gariban / 25 Nisan 2024 00:26

    üç amac var rte nin ölünceye kadar cumhurbaşkanı olarak kalmasi ikincisi ise halkin gercek gundemi olan yoksullugun fakirligin gundemden dusurulmesi gazze konusunun rafa kaldırılması siz bile bununla mesgul oluyorsunuz

    Yanıtla (8) (0)
  • tavşan. / 25 Nisan 2024 00:22

    Ekonomi bakanı üzerine yorumlar yapılıyor. Rasyonel politikalara geçilmiş övgüler düzenleniyor. Şimşeğin bir tek görevi var. Türk ekonomisini cilalayarak dışardan para bulmak. İslamcı Erdoğancı iktidar yandaşları zengin edeceğim kendi elemanlarımı devlete yerleştireceğim hukukun işlemesine engel olacağım diye ülkeyi perişan etti. hiç bir norm kalmadı. Kısa zaman kimse bu ülkeyi düzeltemez. Fakirleşeceğiz dibe vuracağız. Şu andaki durumumuz kötünün iyisi.

    Yanıtla (10) (0)
  • tavşan. / 25 Nisan 2024 00:18

    Cumhurbaşkanı danışmanı, duvara Öcalan fotoğrafı monte edilmiş sahte fotoğrafı paylaşarak siyaset yapıyor. Allahtan memleketi inançlı, güzel ahlâklı, ahiret korkusu taşıyan kimseler yönetiyor. Yoksa halimiz haraptı. Ve fakat destekçisi ahali de çıt çıkarmıyor. Onlar da şahane.
    Seçimden önce de CHP paraları PKK ya gönderiyor demişlerdi.
    Ve bunlar anayasa yapacak. Yaptıkları ana yasa da adil olacak.

    Yanıtla (12) (0)