Vazgeçmemiz gereken bir siyasi söylem

Başta Filistin olmak üzere pek çok sorun karşısında “Batı’nın” yetersiz, daha doğrusu ilgisiz kaldığı gerçek. Suriye’de insani müdahaleden kaçındığı, Afganistan’dan arkasında ciddi bir insani dram bırakarak çıktığı doğru. Ukrayna krizinin başında da uzlaşmadan, kendi çıkarlarını korumadan yana tavır koyduğu da öyle. Ama artık AB’nin de, ABD’nin de, İngiltere’nin de, Kanada’nın da tavrı değişti. İsviçre bile tarihi boyunca yapmadığı şeyleri yapmaya başladı.

Almanya iki dünya savaşının ve Nazi döneminin utancını üstünden atıp Ukrayna’ya askeri yardımda bulunacağını açıkladı. Polonya Afrikalı öğrencilere ayrımcılık yapsa da Ukraynalı mültecilere kucak açtı. AB Ukrayna’dan geleceklere üç yıllık çalışma müsaadesi vermeyi planlıyor, Rus bankalarına ve şirketlerine çıkarlarını tehlikeye atarak her gün yeni yaptırımlar uyguluyor. Pek çok ülke silah yardımı konusunda birbiriyle yarışıyor.

Gerekçeleri muhtelif. Tetikleyici unsursa Rusya’nın saldırganlığı. Belli ki sıranın günün birinde kendilerine geleceğinden endişe ediyorlar. Şimdiden caydırıcı, can acıtıcı tedbirler alıyorlar. Yaptıklarında bir miktar ırkçılık, ayrımcılık da var. Daha önce hiçbir Suriyeliye, Afgan’a nasip olmayan şefkati ve anlayışı Ukraynalılara gösteriyorlar. Ukrayna’nın genç ve karizmatik Devlet Başkanı Zelenskiy’e duyulan sempatinin de gösterilen ilgi ve alakada payı büyük.

Sebebi ne olursa olsun “Batı” bu kez Ukrayna için savaşa fiilen katılmak dışında elinden gelen her şeyi yapıyor. Hava sahalarını Rus uçaklarına kapatmaktan bireysel yaptırımlara almadığı tedbir kalmadı. Hatta belki biraz da abarttı, Rusya muhtemelen bu yüzden nükleer çatışma imasında bulundu. Devletinden ve yönetiminden çok insanlarına güvence sağlayan Avrupa Konseyi üyeliği dahi askıya alındı. Her gün yeni bir yaptırım uygulama konuyor, şirketler kendi yaptırımlarını devreye sokuyor. Rusya işgali yüzünden cezalandırılıyor, Ukrayna destekleniyor.

Tüm bunlar işe yarayacak mı yoksa daha ağır sonuçlara mı yol açacak henüz bilmiyoruz. Bildiğimiz Batı’nın sadece konuşmadığı, Ukrayna krizi karşısında eyleme geçtiği, bizimse hassas konumumuz, kırılgan ekonomimiz, çoklu çıkarlarımız yüzünden aynı şekilde hareket etmemizin zor olduğu. Rusya’yı fazla kızdırmadan sorumluluklarını hatırlatmamız, uluslararası hukuka ve devletler arası sistemin temel normlarına uymaya çağırmakla yetinmemiz gerekiyor. Ama her fırsatta Batı’yı eleştirmemiz gerekmiyor.

Çünkü çok eleştirsek eleştirilerimizin dönüp bizi vurması olasılığı artar. Bizim hava sahamızı neden kapatmadığımızı ya da Rusya’ya karşı neden mali yaptırımlar uygulamadığımızı sorarlar. Montrö Sözleşmesi’ni hedef tahtasına koyarlar, 19’uncu maddenin istisna hükümlerinin ve 21’inci maddeye atfın Rusya’yı kayırdığını söylerler. Avrupa Konseyi’ndeki çekimser oyumuzu gündeme getiriler. Giderek keskinleşeceği belli olan demokrasiler demokrasi olmayanlar ayrımında bizi arzu etmeyeceğimiz yerlere koyarlar.

Oysa bizim hem Rusya ile olan ilişkilerimizi mümkün olduğunca sürdürmemiz, hem de bu krizi AB ve ABD ile olan ilişkilerimizde fırsata çevirmemiz şart. F35’lerden PYD’ye çözüm bekleyen çok sorunumuz var. İç politika üstünden dış politika okuması yaparsak, on yılların birikimi Batı karşıtlığı üstünden siyaset söylemi geliştirirsek ne Rusya ne de Batı ile olan ilişkilerimizi yönetebiliriz. Batı’nın Rusya’yı bunaltan tepkisini yetersiz görmemiz, daha fazlasını istememizi Rusya’yı doğal olarak rahatsız eder. Batı’nın da siz ne yapıyorsunuz ki diye sormasına yol açar.

Üstelik bunun iç politikada da karşılığı olmaz. İktidara en yakın gazeteler dahi uygulamaya konan yaptırım tedbirlerini ve onların Rusya üstündeki etkilerini yazarken, televizyonlar ve sosyal medya aktarırken Batı yetersizliği eleştirisi havada kalır. Benzeri aslında BM eleştirisi için de geçerli. İkinci Dünya Savaşı sonrası kurulan ortak güvenlik sisteminin -iyi çalışmasa da, herkesin hakkını koruyamasa da- daha iyisi bizli veya bizsiz mümkün değil. Bu tür bir örgüt ancak bu kadar iyi çalışabilir.

Kaldı ki BM’nin daha iyi çalışması, norm ve ilkelerine sadakatle bağlı olması işimize gelir mi, o da tartışmalı. Ayrıca, BM’nin öngörülen tüm reformlar gerçekleştirildikten sonra da Ukrayna gibi sorunlara çözüm üretebileceği şüpheli. Diğer yandan olabilirse Türkiye’nin Güvenlik Konseyi’ne üye olmasında da hiçbir sakınca yok. Keşke sadece geçici değil daimi üye olabilse, keşke BM Şartı’nın koşullarını şimdiki daimi üyelere rağmen değiştirebilse.

Ama değiştirse bile bu tür krizlerin önlenebileceğini, Rusya’nın ya da Amerika’nın sudan bahanelerle oraya buraya müdahale etmesinin engellenebileceğini sanmam. Engellemek için hem güçlü olmak, hem de gücü kullanmak için geçerli nedene ve yeterli iradeye sahip bulunmak gerekiyor. Bazen askeri, bazen ekonomik, bazen diplomatik, bazen kamuoyu baskısı şekline bürünen güç her zaman ve her şart altında etkiye tahvil edilemese de elinde bulunduranı rahatlatıyor, hareket, harekat ve yaptırım imkanı sağlıyor.

Bana öyle geliyor ki bizim şu sıralarda BM reformu talep etmek, dünyanın beşten büyük olduğunu tekrarlamak ya da başka devlet, blok veya ittifak eleştirisi yapmak yerine gücümüzü pekiştirmeye, çıkarlarımızı dengeleyerek korumaya ağırlık vermemizde yarar var. Arabuluculuk talep edelim, barış isteyelim, BM Daimi Temsilcimizin Genel Kurul konuşmalarında söylediklerini tekrarlayalım, Montrö üstünden diplomasi yapalım. Fakat imkansız gerçekleşmediği için bu krizin çözümüne yeterince katkıda bulunamadığımız imasında bulunmayalım. Türkiye’ye de yararı yok, iktidara da…

YORUMLAR (15)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
15 Yorum
  • İstanbullu bir okur / 02 Mart 2022 17:33

    Çok itidal dolu,dengeli bir yazı,Teźekkürler Sn Akgün;karmaşık gibi önğörülebilir.Ama kanaâtime göre çok güzel,iyi okumak lazım.Ama şu bir gerçek,ki bu ülke olmzsa olmaz,gücünü birhayli artırması,şartın ötesinde,bir şart.Malesef üljeyi yönetenlerin,zaman zaman bunu zihinden kaçırdıklarını zannediyorum.Bu coğrafya bir ve birdaha düşünülmeli,düşünürün dediği gibi,kader olduğuna göre,kaderin durumu iyi ölçülüp biçilmesi lazım.Uçlarda dolaşamayız.Sayğılar

    Yanıtla (1) (0)
  • muzaffer / 02 Mart 2022 15:34

    Batıyı ayrımcılık yapmakla suçlamak kolayda, İslam dünyası ne yapıyor onada bakmak, ikisini karşılaştırmakta gerekiyor. Afganistan,Suriye, Irak sorunlarında islam dünyası bir şey yaptımı,İslam ülkelerinde dinciyim diyen radikal terör örgütleri içinde İslam ülkeleri bir şey yapmadılar. Hıristiyan dünyası dindaşlarının korunmasını kollanmasını kendisi hallediyor. İslam ülkeleri böyle durumlarda üç maymunu oynuyor.

    Yanıtla (3) (0)
  • Karar okuru / 02 Mart 2022 14:51

    Firsattan istifade ederek, dusman saydigimiz bizden daha zayif gordugumuz bircok ulkeye de saldirabiliriz ..osmanli -ihvanci tokadini veririz ve yine destan yazariz. .Adalet - hukuk -demokrasi - insan haklari -ozgurlukleri ..... dunyaya yine empoze - ihrac ederiz !! Bizim silahlar, sadece baris icin kullanilmakta...

    Yanıtla (2) (0)
  • EbuAhmet / 02 Mart 2022 14:47

    Sayın yazarı tebrik ediyorum.Yol gösterici ve çok akli öneriler sıralamış.Ama iktidar kulak verir mi,hiç sanmam.Çünkü HERŞEYİ HERKESTEN ÇOK BİLEN BİR ASRIN LİDERİMİZ VAR,HAMDOLSUN!

    Yanıtla (1) (0)
  • Karar okuru... / 02 Mart 2022 09:22

    İcpolitika zamani değil..iktidarda kim olursa olsun onunla beraber olmamız lazim dis politikada...sonra kim hangi parti ise devam edebilir..

    Yanıtla (0) (3)
  • Adnan Topuz / 02 Mart 2022 08:58

    Otokrattık liderlerin neler yapabildiğini gördük. Sorun yazarların kullandığı ama'lı cümlelerin sayısının fazlalığı... Bu cümleler taraftarlara gerekçe oluyor. Dünya 5'ten büyük gibi cümlelerin iç kamuoyu için söylenmesinin yol açtığı sorunu önceden görüp sert eleştirilerde bulunmak gerekiyordu. Nasrettin Hoca'nın testiyi kırmadan önceki tokat fıkrası gibi... Mısır, İsrail, AB, Şanghay Beşlisi vb. Bunun yanında defacto Suriye, Doğu Akdeniz ve Libya sorunlarında ama'larınız çok olmamalıydı.

    Yanıtla (1) (0)
  • Yorum / 02 Mart 2022 04:16

    Bu uyarıları birisinin yapması ne güzel. İktidar bu yeni durumu muhtemelen kavrayıp içselleştirmede zorlanacak. Ama kamuoyunun bu yeni gerçeklere tekrar tekrar hazır edilmesi gerekir.

    Yanıtla (0) (0)
  • Okur / 02 Mart 2022 04:33

    "İnsan hakları savunucusu" değil, "Türkiye düşmanlığı savunucusu" mübarek.Suriye'de 1 devlete değil,iç savaş sonucu devletin yok olması sonucu sınır bölgelerini ele ğeçiren 1 terörist örgütün saldırıları nedeniyle ordayız,gidip Şam'ı işgal etmiyoruz.Kıbrıs'ta ise darbeyle iktidarı ele ğeçirip Yunanistan'la birleşme harekatına karşı,garantörlük anlaşması çerçevesinde girildi.Elmalarla armutları karıştırmayın,insanları yanıltmaya kalkışmayın.

    Yanıtla (3) (4)
  • karar okuru / 02 Mart 2022 07:24

    Arkadaş, eleştiri yapayım derken sapla samanı birbirine karıştırmışsınız.

    Yanıtla (0) (0)