Kim olursan ol Konya’ya gel

Konya ülkemizin gözbebeği şehirlerimizden biri. Özellikle milli maçlardaki performansıyla tam puan alan bir spor kenti oldu aynı zamanda…

Şimdi de “Olimpiyat şehri” statüsü kazanacak…

Başta 2-0 yendiğimiz Fransa galibiyeti dahil, taraftarının Milli Takım’a ve futbolculara sağladıkları itici güç ve coşkuyla büyük sinerji oluşturmuştu…

Türkiye’de uluslararası spor etkinliklerinin vazgeçilmez şehirlerinden biri artık Konya...

***

2008’de Mevlana Hoşgörüsünde Dünya Gençliği’ni buluşturan Konya İslam Ülkeleri Dayanışma Oyunları’na ev sahipliği yapıyor...

Muhteşem tarihi eserleri, güzel coğrafyası, dünyayı kıskandıran son model tesisleri ve hiçbir yerde olmayan halk desteğiyle Konya ,tarihi günler yaşayacak... Müthiş heyecan var Konya’da...

Tıpkı Milli Takım’ımızın Konya’da oynadığı eşsiz zaferlerin kazanıldığı gün ve gecelerdeki canlı, hareketli yaşamı gibi...

***

Bu akşam açılış seremonisinin yapılacağı Konya Büyükşehir Belediyesi Stadyumu, mimarisi, ambiyansı ile bugün dünya çapında bir stadyum.

Belki yapımında çok geç kaldık ama nihayetinde hizmete giren velodromu, yeni yapılan tesisleriyle eminiz ki, göz kamaştıracak…

Ne versen karşılığını fazlasıyla alabileceğiniz bir şehir Konya…, Ve sizi misafirlere karşı asla mahcup etmez...

***

Kanaatkar bir yapı, vakarlı bir şehir, gururlu bir tarih, misafirlerine bağrını açan bir ovanın konuklarını karşıladığı bir medeniyet şehri...

Mert, misafirperver bir insan kaynağı, devletinin yanında, milletiyle gurur duyan, İstiklal Marşı’na laf ettirmeyen, bayrağını hep yukarıda tutan bir yürek...

***

Siyasetteki etkin isimleriyle, Valisi ve bürokrasisiyle, Büyükşehir Belediye Başkanı ve ekibiyle, ilçe belediyeleriyle, üniversiteleri ve eğitim-öğretim kadrosuyla, tabii ki yeniden Türk futboluna heyecan katan Konyasporu’yla, sivil toplum örgütleri ve güçlü basınıyla Konya inanıyoruz ki, çok iyi bir sınav verecektir…

Gelen misafir ülkeleri, liderleri, kafileleriyle, medyasıyla bağrına basacaktır…

***

Önce tribünleri doldurup bütün müsabakalara coşku katarken, tezahüratlarıyla da dayanışmaya güçlü katkı sağlayacaktır…

Eminiz ki yuhalama hiç olmayacak, Mevlana hoşgörüsü bütün spor alanlarındaki seyirciye hakim olacaktır…

Özellikle açılış töreninde bütün ülkeler coşkuyla alkışlanmalı, müsabakalarda her renge sevgi gösterisi yapılmalı, her ülkenin marşı saygıyla dinlenmeli…

İHTİLAFI KÖRÜKLEMEK YERİNE, DOSTLUKLARI PEKİŞTİRMEK

İslami Dayanışma Oyunları, İslam İşbirliği Teşkilatı’na üye ülkelerin katılması ile dört yılda bir yapılan geniş kapsamlı bir spor organizasyonu.

ISSF-İslam Dayanışma Oyunları Federasyonu, oyunlardan sorumlu olan kuruluş.

Daha önceki bir yazımda da yazdığım gibi, aslında ilk İslam Oyunları 1980’de Türkiye’nin ev sahipliğinde İzmir’de yapılmıştı.

***

Belki süre çok kısa olduğu için çok büyük bir katılım yoktu ama neticede bir ilk yaşanmıştı…

Fakat arkası gelmediği için çok uzun bir süre oyunlara ara verilmişti.

Tam 25 yıl sonra Suudi Arabistan’da yapılan organizasyona 2.’si demek lazımken, sanki ilk defa başlamış gibi davranıldı…

Oyunlar sıfırlandı ve Cidde, 1. oyunlar olarak kabul edildi…

***

Toplantıya ülkemizi temsilen katıldığımız halde yeni ihtilaf konusu olacak bir davranışa girmedik.

İzmir’i bir gösteri oyunları olarak tarihe mal edip yeni süreci destekledik. Zaten güç bela bir araya gelen ve tam 25 yıl sonra oyunları düzenleyebilen İslam Dünyası için geleceği kurtarma adına çabalar harcadık…

İhtilafları körüklemek yerine, dostlukları pekiştirmekten başka çare yok… Siyasi ihtilaflardan sportif ilişkileri en az etkilenecek bir hale getirmeli…

Sadece KKTC’yi üye yapmak ve organizasyonun bir parçası haline getirmek için sempatik bir diploması uygulanmalı…

***

2005 yılında Suudi Arabistan’da düzenlenen oyunlara, 57 ülke katılmıştı. Üye ülkelerde Müslüman olmayan sporculara da oyunlara katılmak için izin verilmişti...

Oyunların 2.’si. 2009 Ekim’inde İran’da planlanmıştı. Ancak bu ülkeyle çıkan siyasi anlaşmazlıklar nedeniyle 2010 Nisan’a ertelenmiş, sonra da iptal edilmişti. Yani 2. oyunlar, hiç yapılmadı, yapılamadı…

3. oyunlar 2013’te Endonezya’da, 4.’sü ise 2017’de Azerbaycan’ın başkenti Bakü’de yapılmıştı.

SPOR OYUNLARINDAN ÇOK DAHA FAZLASI

Çünkü uluslararası oylamalarda her ülkenin birbirine olduğu gibi özellikle büyük organizasyonlara aday olan Türkiye’nin çok daha fazla ihtiyacı var…

IOC’de, uluslararası federasyon ve kuruluşlarda İslam ülkelerinden temsilcilerin başkan olması, yönetim kurulu, hakem komitesi vb organlara girmesi gerekir…

Bunun için de 65 ülkenin yekvücut olmasına ihtiyaç var…

***

Sadece saha içindeki dostluk gösterileri değil, saha dışında da güçlü bir dayanışmaya, ve zaman zaman inkıtaya uğrayan oyunların devamlılığına ihtiyaç var…

Yıllardır bölük pörçük olan İslam dünyasının siyaseten toparlanmasında Konya’daki oyunlar, bir milat olmalı…

Başta siyasilerimiz olmak üzere, STK’larıyla, basınıyla, halkıyla bütün Konya kenetlendi...

***

Konya zaten tarihin en önemli şehirlerinden biri. Selçuklu’nun başkenti..

Adım attığınız her yerde serpiştirilmiş tarihin izlerini görüyorsunuz… Şehri yönetenler, merkezi hükumet, belediyeler, güçlü ekonomisiyle özel teşebbüs ve STK’lar, yıllardır nakış nakış işledi Konya’yı.

Kentsel dönüşümüyle, yeni yapılarıyla Konya, dünyaya sunulacak modern bir şehir haline geldi...

Eğitim, kültür, sanat ve bir spor kenti statüsünü hakketti…

***

Konya, bu büyük sınavı başarıyla verecek... Devletin bütün kurumları, bakanlık, spor teşkilatı ve de bütün federasyonlar, alnının akıyla bu işten çıkacak...

Ülkemizin organizasyonlardan uzaklaştırıldığı bir dönemde İslam Dayanışma Oyunları, bir hızır gibi yetişti...

Keyfini yaşayalım ve yaşatalım... Konya için değer mi, değer...

Başarı Konya’nın, gurur Türkiye’nin olsun...

YORUMLAR (8)
YORUM YAZ
UYARI: Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. (!) işaretine tıklayarak yorumla ilgili şikayetinizi editöre bildirebilirsiniz.
8 Yorum