Fıkıh alimlerine bir sorum var…
Ekonomi, fizik, kimya, biyoloji gibi bir bilim midir, felsefi bir tartışmanın konusu. Ama ekonomiyi bir pozitif bilim yapma çabasındaki düşünür ve bilimcilerin çok sayıda neden-sonuç ilişkisini ortaya çıkardığını biliyoruz.
Artık defalarca kanıtlanan ve “kanun” haline gelen neden sonuç ilişkileri içinde, faizin neden enflasyonun sonuç olduğu yazılı değil; illa bir ilişki varsa tam tersi neden sonuç ilişkisi, yani enflasyon olduğu için faiz var, faiz olduğu için enflasyon yok.
Ancak son 30 yıla varan sürede Nobel ekonomi Ödülü’nün üç kez “Davranışsal Ekonomi” adı verilen, iktisatın yeni bir kolunda çalışan bilimcilere verildiğini, bu yeni dalın büyük bir hızla geliştiğini unutmayalım.
“Davranışsal ekonomi”nin ortaya attığı ilk büyük tezlerden biri, toplumdaki enflasyon beklentilerinin gelecekteki enflasyon üzerinde önemli ölçüde etkide bulunduğu teziydi.
Yani, bizler, hepimiz gelecekte fiyatların artmasını bekliyorsak, fiyatları da sahiden arttırıyorduk.
Bir örnek vereyim:
Bir esnaf düşünün, dükkanında 1000 liralık mal stoku olsun. Planı, bu 1000 liraya aldığı malı üzerine makul bir kazanç da ekleyerek, mesela 1250 liraya satmaktır esnafın.
Ancak ülkede fiyatlar artmaktadır, dolar kuru yükselmektedir ve esnafımız kendisine maliyeti 1000 lira olan malı 1250 liraya satacak olursa, aynı miktarda malı yeniden rafına koyabileceğinden, yani ticaretine devam edebileceğinden kuşkuludur.
O yüzden malın kendisine olan maliyetinin üzerine, gelecekte olmasını beklediği enflasyonu da ekler, ve malını ilk düşündüğü gibi 1250 liraya değil 1500 liraya satar.
Yani, gelecekte gerçekleşecek enflasyonu şimdiden yaratır.
Satıcının fiyatı daha şimdiden arttırdığını gören üretici de, maliyetinin gelecekteki olası artışını da göz önüne alarak fiyatı arttırır ve enflasyon sarmalı başlar.
***
Satın alacağı ev için faizli banka kredisi kullanıp kullanmamayı fıkıh alimlerine (en çok da Hayrettin Karaman’a) danışan esnafımız acaba bugünlerde her gün ve her mal için yaşamak zorunda kaldığı bu fiyatlama davranışını da fıkıhçılara sormayı düşünmüş müdür?
Deposunda/rafında duran, bedeli çoktan ödenmiş malın fiyatını arttırmanın adı, esnafa göre “Kendini enflasyondan korumak”tır ve bence esnaf haklıdır ama acaba bu yaptığının İslam dininde yeri nedir? Faiz yasağını getiren nass bu konuda ne demektedir?
***
İslam diniyle ilgili bilgim son derece sınırlı olduğu için faiz yasağı mutlak bir yasak mıdır, yoksa günün şartlarından kaynaklanan bir yasak mıdır tartışması yapmaya ehil değilim.
“İslam akıl dini midir, değil midir” konusuna ise hiç giremem ama tarihte bir “Allahın kelamını ve peygamberimizin sünnetini aklımızla kavrayıp kendimizi günün şartlarına uyarlayabiliriz” görüşü olduğunu, buna karşılık “Allahın kelamı ve sünnette yasak olan şeylerin yasak olduğunu anlamak için akıl yürütmeye gerek yok” diyen görüşün sonunda galebe çaldığını bilirim.
Kabul edelim ki, zaman geçiyor ve modern gündelik hayat, inancını Allah’ın kitabına ve peygamberin sünnetine göre yaşamak isteyenleri zaman zaman zorluyor. Fıkıh alimleri tam da bunun için varlar. Ve bana soracak olursanız o fıkıhçılar düpedüz akıl yürüterek dini yorum yapıyorlar, yani “Akıl yürütmene gerek yok, ne yazıyorsa onu yap” görüşü onlar için geçerli değil. (Örneğin Hayrettin Karaman, “Eğer ailenin içinde oturacağı evse, ilk ve tek evse, bankadan faizle kredi alınabilir” fetvasını kitaptan okumadı, bu görüşe akıl yürüterek ulaştı.)
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yerine koymaya çalışın kendinizi. Her gün ve gün içinde de defalarca inancı ile karşısına çıkan sorunlar arasında tereddüt yaşıyor olmalı. Herhalde o da, inancıyla karşısına çıkan sorun arasında bir çelişki gördüğünde ya bir fıkıhçıya danışıyor ya da kendi bilgisine güveniyor ama her şart altında bir akıl yürütme devreye giriyor.
Faizin dinen yasak olduğunu bu hafta yeniden hatırlattı Cumhurbaşkanı, dinin bu açık emri için “Ben ne oluyorum” diyerek kendi boynunun da kıldan ince olduğunu açıkça söyledi.
Söyledi ama devlet tarafından belirlenen faiz hala yüzde 15. Yani, teorik olarak siz bir banka olsanız Merkez Bankası’na gidip yüzde 15 faizle bir haftalık borç alabilirsiniz. (Pratikte bu faizle Merkez’den para alan kimse yok, daha üç gün önce Merkez Bankası 1 haftalık vadeyle 69 milyar lirayı yüzde 17,32 faizle bankalara verdi.)
Belli ki dinin emrettiği faiz yasağını faizin hiç olmaması olarak yorumlamıyor Cumhurbaşkanı; o yüzden Merkez Bankası’nın ilan ettiği oran yüzde 0 değil. Peki o zaman neden yüzde 15 de, mesela 22-23 değil?
***
Baştaki esnaf örneğime geri döneyim: Depoda duran malın fiyatını arttırmak bir anlamda “peşin faiz” uygulamak sayılır mı? Gelecekte ortaya çıkacak enflasyonu önlemek için peşinen faiz arttırmakla esnafın depodaki malının fiyatını arttırması neden birbirinden farklıdır?
Acaba fıkıhçılar bu konularda ne düşünüyor?















Benimde size bir sorum var .
Yanıtla (1) (1)Sizdemi ekenominin kitabını yazdınız?
Tek ekenomist rakip tanımaz.
Çabanız boşuna .
Kitabı piyasada yokken yok satıyormuş. İlği görmesi için, Sarayda imza günü tarihi vermiş.
Gitmeyi düşünüyorumda yol parasına yazık. Hemde korkudan alan yandaşlarından sıra bana gelmez. Izdaham yaşanacak diyen gazeteciler var. Hayrettin Karaman,da gelecekmiş
K.bulğurdan pirince geçiş işaretleri veriyormuş..
Latife yapiyorsunuz ama secimde 25000 000 kisi lenhte oy kullaniyor...
Yanıtla (0) (0)Boşa sorma ......ne yapar eder kitapta yerini bulurlar..
Yanıtla (0) (0)30 yılını finans ve insaat satınalma konularında geçiren biri olarak
Yanıtla (2) (0)Söylüyorum
Kağıt para en büyük düşmanımız
Onun yerine altın esaslı paraya geçmek şart
İyi güzel de altının gramı bile 660 TL 2,5 TL lık ekmek almak için altını atomlarına mı ayıracağız !?
Yanıtla (0) (0)Para, alinip satilan bir maldir. Parani bankaya kiraya(faiz) verebilirsin veya paranla bir tasinmaz alip kiraya verebilirsin. Senin için karli olan neyse onu yaparsin. Din tarafindan yasaklanan tefeci faizi baska birseydir.
Yanıtla (16) (9)Kaynak verirmisiniz?
Yanıtla (2) (0)Sayın C kızıl müsadenle ben vereyim kaynak. Akıl ve mantık.
Yanıtla (4) (3)Akıl ve mantık dinde kaynak-delil olamayacağı gibi bir başka hukuki meselede de kaynak teşkil etmez ! Karnınızdan konuşmayın !
Yanıtla (1) (1)Ashabı kiram zamanında kurumsal olarak çalışan ve devlet tarafından denetlenen bankalar mı vardı? Tefeciler mi?
Yanıtla (4) (0)Savaş ganimeti olarak köleleştirmenin bile caiz olduğu bir dönemi kafanızda biraz canlandırın. Hangi kavramların o dönemde neye karşılık geldiğini kendinizde bulursunuz.
Dini bir kaynak olarak sunduğumu nerden çıkardın.Hukukda ise hayatın olağan akışına uygun veya aykırı diye bir bakış açısı vardır. Bu da bir çeşit akıl ve mantık referansıdır. Karnından konuşma
Yanıtla (0) (0)Akıl dinde kaynaktır. İlim vasıtaları 3: akıl, 5 duyu ve doğru haber.
Yanıtla (0) (0)Ama fikhi altyapısı olan birinin aklı. Muctehid aklı. Sıradan adamın aklına kalırsak, berat beydeki de akıl. Ekonomiyi gördük. Her alanın bilgisiyle donanmış bir akil
bu konuda cok yanlis bir tesbitte bulunmussunuz Cenk Bey. Isterseniz siz bir bos vaktinizde Seyyid Serif Curnani'nin Serhul Mevakif isimli eserini okuyun biraz Veya Elmali Hamdi Yazir hazretlerinin el metalib vel mezahib eserini okuyun, Din akil ve mantikla anlsilir. Akli olmayanin dini'de yoktur imani'da.
Yanıtla (0) (0)Bakara Suresi 275. Ayeti iyi okuyup anlamaya calis. Önerim: Elmalili Hamdi Yazir veya Diyanet'in eski Kuran mealleri, "2000 yilindan sonra tercümesi yapilan Ayetler iktidarlarin keyfine göre degistirilmislerdir"
Yanıtla (0) (0)Hayır Para bir mal değildir para bir ödeme aracıdır izafidir, madde olarak kıymeti yoktur paranın değeri arkasındaki devlettir devlet yoksa değeride yoktur.
Yanıtla (0) (0)Faiz konusunu fıkıh alimlerinin çözmesi gerekiyor. Özellikle enflasyon ve faiz, mesela enflasyon bir malın parasal değerinin arz ve talep doğrultusunda artması yada azalması ise dinen 1 kg buğday borç veren kişinin 1yıl sonra 1kg buğdayına aynen geri alması durumunda bu ürünün parasal değeri azalsa yada artsada faiz oluşmaz aslen zararda yoktur ancak Yıllık %10 enflasyon olan bir ülkenin para birimi ile 100 TL borç verilirse 1 yıl sonra 100 TL nın ederi 90 TL ise borç verenin zararı ne olacak?
Yanıtla (0) (0)Dini ye ye bitiremiyoryar Din bir gün bunları bitirecek.
Yanıtla (0) (0)Piyasa öyle birşey ki faiz sıfırlansa 100liralık ev 200 lira olur. Faiz Varken de 100liralık ev aldığında 200 lira oluyor. Değişen birşey yok.
Yanıtla (0) (0)Bugünki Faizin Riba ile yakın uzaktan ilişkisi yok. Riba tefeciliktir. Riba bir ihtiyaç malını mesela meskeni en az iki katına satmaktır. Fıkıhçıları bırak .Onlar bu hayatta olmayan ölüler bakıyor. Ölüler değil bu iş sadece bizimle yaşayan insanlar çözer. Fazlur Rahman adlı Pakistanlı alim bunu söyleyince talibanlardan kaçarak ABD yerleşti BU ülkede ne yazık kı taliiban hakim cevap bulamazsın cevap için..Fazlur'un makalesi bul ve oku.
Yanıtla (0) (0)Dini konularda yorum yapmak için biraz ehliyet sahibi olmak gerekitiğine inanıyorum." Bir defacıktan bir şey olmaz"mantığıyla yaklaşırsak böyle bocalar dururuz. Allah ne buyuruyor"Helal bellidir,haramda belli"tercihi bize bırakmış. Her yaptığımızın mutlaka karşılığı var. Dünyada yalnız da yaşamıyoruz. Faizle aldığın parayı öyle mi vereceksin? Tamamen ekenomik. Hz. Ömer sonrası,Kanuni dönemi örnekleri ve günümüzde yaşadıklarımız bir türlü çözemiyoruz.
Yanıtla (0) (0)benimde çok baist bir sorum var Fıkıh alimlerine .Neden Riba değil de Faiz lafzını kullanıyorlar .İkisi de aynı ise Riba neden demiyorlar ve neden Faizinde Riba olduğunu ispat etmek için uğraşıyorlar. Yani hiç bir Müslüman Riba haram mı demiyor faiz haram mı diyor. Onlarda Faizin de bir riba olduğunu KIYAS ile anlatıyorlar.Peki Hakkında kesin hüküm olan RİBA hakkında KIYASA baş vurmuyorlarken iş Faiz oldu mu madem apaçık oda Rİba neden KIYASA baş vuruyorlar?Çünkü bu Faiz hakkında hüküm yok.
Yanıtla (2) (0)Ekonomi bilmeyen bir fıkıhçı bu konuya nasıl çözüm getirecek. Bilenleri ve medyaya malzeme olmamak ve halkın çoğunun Kur' an'ın esası yerine gelenekleşmiş kanatları din zannetmesinin önüne geçmenin çok zor olacağı bilinci ile sadece öğrencileri ile yetinmek durumunda kalanları istisna olarak tutarsak bu konuda söz söyleyenler din adına konuştuğunu zannederek geleneklesmis kanatları din diye aktarmaktan başka bir şey yapmıyorlar. Soruya gelince insanda vicdan varsa o söyler doğruyu yanlışı...
Yanıtla (0) (0)Neden sıfırlanması sadece faizmi haram hırsızlık yolsuzluk ihaleye fesat karıştırma tuyubitmedik yetim hakkı yemek beytulmala el uzatmak bunlar helalmi neden bu konuda kimse konuşmuyor
Yanıtla (1) (0)Enflasyon kadar malın bedelini artırmak haram olmuyor, günah sayılmıyor ama enflasyon kadar faiz haram oluyor. Fıkıh alimleri neyi tartışıyor veya cevaz veriyor? Yani bazı katillere hukuk ceza verir bazılarına vermez gibi bir durum var. Fıkıh alimleri kılıf uydurmakla meşgul. Retorik, polemik.
Yanıtla (2) (1)Faiz ile kar payı arasında hiç bir fark yoktur
Yanıtla (9) (2)Normalde var. Faiz, ödünç verip sabit kar elde etmektir. Kar ortaklığı ise, birisinin ticaretine ortak olmaktır. Kar da ortak zarar da...
Yanıtla (5) (0)Uygulamada faizin adını Kar ortaklığı yapmak işin kelime oyunu olabilir. O başka mesele
O zaman İhlas zedelerin hiç aglamamasi lazım...
Yanıtla (1) (0)hesaplama yöntemi de aynıdır
Yanıtla (2) (0)Bunlar cok agır konular,gencler deist,ateist vs oluyorlarmış,seviyemize göre anlatilsin ve uygulansin.En önemlisi ulkeyi bu hale getiren yonetime ve oy verenlere camilerimizde bilgiler verilsin.
Yanıtla (1) (1)Keşke 1000 puan inseydi. Yapılan 100 baza doların bu artışını hazmedemiyorum. İnsanların alım gücünü zayıflatmak helal mi? A-Z ye artan tüm zam ve fiyatlar helal mi? Doların artışının ekonomiye yükü helal mi?
Yanıtla (5) (0)(Örneğin Hayrettin Karaman, “Eğer ailenin içinde oturacağı evse, ilk ve tek evse, bankadan faizle kredi alınabilir” fetvasını kitaptan okumadı, bu görüşe akıl yürüterek ulaştı.)
Yanıtla (3) (10)Modern dönemin 19.yy, muteber fıkıh/ hukuk eseri Mecelle' de, ayet ve sünnetten süzülen bir kaide var; " Zaruretler haramı mübah kılar."
Karaman bu hükmüe göre karar verdi.
Yani bir kişinin ev sahibi olması zarurettir hükmünce ki, doğru bir tevil..
Bulgur konusu da bir zarurettir öyleyse. Benim zaruretim veya senin ve hatta onların. Zaruret halinde yalan da söylenebilir mi? Adaletsizlik de yapılır mı? Herkesin malı olanlar kendi çevrene peşkeş çekilir mi? Hazine garantisi verilip, ihale mevzuatı değiştirilip... Kime göre, neye göre?
Yanıtla (7) (3)'zaruretler haramı mubah kılar' hükmü de bir akıl yürütme değil mi. kimse kendi yorumunu Tanrı'da böyle istiyor diyemez. çünkü hiç kimsenin Tanrı ile diyalogu yok. geri bildirim mümkün değil.
Yanıtla (4) (1)esasen halkı müslüman olan ve müslüman olduğunu iddia eden bir yönetimlerde paranın değeri yabancı paraların çok altında olmamalı o toplum zamlar altında fakirleştirilerek kendilerine olumsuz yaklaşanların gülüncü olmamalı eğer o toplumları yönetenler yönettikleri toplumu zamlar altında inletiyor fakirleştiriyorlarsa o toplumdan değillerdir bizi aldatan bizden değildir hükmünce, kusura bakmasınlar. başka bir şeydir yani laga luga faso fisodur, gayri
Yanıtla (0) (1)Vatandaş doğru söylemiş bence, niye müslüman ülkeler ileri refah seviyesinde değil, yoksullukla boğuşuyorlar. Parası kıymetli olan hep yabancılar. Tam bağımsız Türkiye diye çıkılan bu yolda, bu zamlar, kur ve emtia artışları olacak şey mi? 20 yıldır düzeltilmeyen sistem 1.5 yıla nasıl sığdırılacak. Batılı ülkelerde hiçbir liderin serveti yok. Halktan daha zengin değiller.Avrupadaki Türkler dönmek bile istemiyor. Bu bize reva mı?Mültecilerde vergi sistemine dahil edilsin.Bu kadar imtiyaz fazla.
Yanıtla (3) (0)Sn Berkan, görüşü önemsenen, tecrübeli bir gazetecisiniz. Gazetecilik yaptığınız ülkede islam, fıkıh, akaid vs önemli birer unsur. Bu konularda altyapı biraz olmalı. Cumhuriyetin ilk yıllarında iki dev eser kaleme alındı. Elmalı tefsiri ve Tecridi sarih tercüme ve şerhi. Kitab ve sünnetin en kapsamlı iki açıklaması. Tecridi sarih şerhini lütfen sabırla okuyun. 12 cilt. Ibadet ekonomi hukuk vs her alanda kurallar nasıl konmuş, Hangi kaynaklara göre konmuş? Sizin okumanız lazım
Yanıtla (1) (0)Yoksa ekonomiden, faizden, borsadan anlayan alim ve fıkıhçılarımız var da bizi mi haberimiz yok.
Yanıtla (2) (0)Aha bende soruyorum tavukmu yumurtadan çıktı yumurtamı tavuktan çıktı , doğru cevabı bilen yazsın , sayın yazar sizde soruma muhatapsınız , araştırın bilemezseniz belki bir çok bilene danışırsınız ,
Yanıtla (4) (8)Arkadaşım elbette ki yumurta tavuktan çıkmıştır. Yumurtadan tavuk değil civciv çıkar. Bu civciv büyünce ya tavuk olur ya da horoz:))
Yanıtla (10) (0)Valla cok guzel cevap. Bence artik tavuk mu yumurta mi sorunu cozuldu. Sizin sayenizde. Daha once boyle cevaba rastlamamistim. helal. Size Ekonomi Nobel odulu verilmeli :)))))
Yanıtla (7) (0)Döllenmemiş yumurtadan bir şey çıkmaz yani horoz olmadan döllenmede olmayacağına göre döllenmiş yumurta tavuk ve horozun işbirliği ile çıkar.
Yanıtla (1) (0)fıkıh alimi diye bilinenler siyasi iktidarın peşine takılmışsa o artık fikih alimi değildir. Hükmen mağlup olmayı seçmiştir. Siyasilerin peşinde emrinde olmaz zaten din adamları yoksa toplum yanıltılmış olur. Böyle fıkıh alimleri varsa sorunlara fıkhen açıklık getirsin emri bil maruf ve nehyi anil münker yani
Yanıtla (5) (0)Maalesef 4 ahalifemizin beratı sonunda Kura.nin müsbet ilimlerl ilgili bölümü bir kenara bırakılmış ve rivayetciler işi ele almışlar ortaya biz ve o lar şeklinde gruplara ayırmışlar.Sonuç ortada.Yüce Allah riginizi semada arayın denizde arayın inci mercan çıkarırsınız, yine Ay, Güneş ve Dünyanın dondu gun ve bir zaman ölçüsü olduğu,ey cinler ve insanlar dünyanın çıkarını delerek semaya çıkabilirsiniz ama çok güç ister ve benim emirlerine uymayanların içlerini semaya çıkıyormuş gibi daraltirim
Yanıtla (0) (0)İddet süresinin beklenmesi meselesi ilginçtir. Günümüzde kadının hamileliği 1 hafta değil 1 gün içinde bile saptana bilir. Bu durumda kadının 4 ay beklemesi onun hakkında zulüm hükmüne geçebilir. Bu durumda bilim dediğimiz olgu; Allah'ın bir ayetini yanlış yorumladığımızı bizlere kanıtlar.
Yanıtla (2) (0)Burada faiz dediğimiz şey(riba) bugün ki paranın(aslında değeri olan bir kağıt parçasıdır) kirasına mı işaret etmektedir? Bu sorunun cevabı kitaptaki yasağın anlaşılması için gerek ve şarttır.
Faiz.in üretilen malın maliyetine etki etmez diyorsunuz.Başta AmeRika olmak üzere Avrupa devletlerinde faiz neden düşük?Lütfen samimi olalım.1945 doğumluyum 1999 seçimlerinde D.S.P.de akif siyaset yaptım.Bir seçmen dedi ki bey tüm yatırımlara karşı çıkıyorsunuz bir defada sayın seçmenler örneğin boğaz köprüsünden geçmeyelim edemiyorsunuz.
Yanıtla (0) (0)Kuranda bahsedilen Riba faiz midir? Tefecilik midir? Kavramsal olara aynı görünsede uygulamada büyük bir davranış farklılığı vardır. Tefeci verdiği parayı alamadığında alan kişinin sahip olduğu tüm mallarının üzerine konmasının yanında alan kişiyi de köleleştirme gücüne sahiptir. Oysa günümüzde faiz finansal bir araçtır. Verinin zararını tazmin etmek için daha parayı alırken kefil gösterdiği miktarın karşılığındaki malın haczedilmesidir. Ölçüsü anlaşma esnasında belirlidir.
Yanıtla (1) (1)Faizin azı da çoğu da kıyamete dek haramdır. Ayet var yorum yapılmaz. Faiz alanın da verenin de kıyametteki azabı büyüktür.
Yanıtla (5) (4)Forward: İhracatçının döviz kurundaki artıştan/azalıştan kaynaklanan kur riskinden korunması amaçlanmaktadır.
Yanıtla (1) (0)Eximbank’ın İhracatçıya Döviz Kuru Forward Satışından doğan, ihracatçının ticaret yapmadan,sözleşme ile kazandığı,TL farkı faiz midir?
Değil diyorsanız “aynı oranda faiz veren Banka işleminden doğan TLfarkı faiz midir?” diye soracağım.
Tabii ki ardından finans konularında ard arda bir çok soru gelecek.
“Şekerli sakız orucu bozar mı?” soru seviyesi kolay ama bunlar zor değil mi?
Şimdilik bunaltmayayım ama “enflasyon oranını kadar” faiz mübahdır ve benzeri yaklaşımlar var.
Yanıtla (0) (0)Oranı yanlış tespit eden MB veya Tuik vb. Kurum yetkilileri sorumlumudur?
Birine tam bir yıl önce 100 bin TL borç verdim. Yıllık enflasyon yüzde 20. Bana 100 bin TL öderse param 80 bin TL'ye inmiş olacak. Ne yapayım söyle bakayım hacı? Yüzde 20 faiz mi isteyim yoksa çoluğumun çocuğumun rıskından 20 bin TL gitmesini sineye mi çekeyim?
Yanıtla (5) (0)Para bir toplumun ortaya koyduğu gücü gösterir. O ülkenin alın teri, el emeği, göz nuru, bilgi birikimi, teknolojisi, bilim düzeyini, dünya ekonomisindeki yerini, güvenilirliği vb. gösterir. Döviz karşısında değer kaybediyorsa, sayılan konular gözden geçirilip, bozulanlar düzeltilebilirse sorun çözümlenir. Ki zordur.
Yanıtla (8) (1)Din adamı diye bir şey yoktur. İslamda ruhbanlık yoktur.
Din adamı dediklerinizin gücü kendilerini bile kurtarmaya yetmez kanaatindediyim.
Başka sorum yok..avrupa da amerikada , Japonya'da faiz yok ve yok denecek kadar iken benim müslüman memleketimde yüzyıldır niye hep yüksek faiz oduyoruz, ödettiriliyor.
Yanıtla (1) (0)Harama helal diyen bizden değildir...ote yandan faize mahkum eden masum mudur
Yanıtla (0) (0)Fasit daire fasit kiyas mevcut sistemlerle islami yorumlamak abesle istikal etmektir islami yasaklar genel itibari ile islam duzeninin yururlikte ve tum kurumlari ile etkin olmasi ile mumkundur (harebe olmus eve alarm takilmaz bekci tutulmaz sigorta yapilmaz) Harebe olmus islam dunyasina kapitalistis ve benzeri elbise giydirilemez islam dunyasi aslina rucu etmedikce yamalarla dikis tutmaz duzenin fetvacilari vahye dayanmayan akli fetvalari cozum olmaz saygilar
Yanıtla (1) (2)Heyrittin karaman ağbey bu işlerin uzmanıdır ona sorak haci
Yanıtla (0) (1)Faizi almakta vermrkte buyuk gunahtir zaman onemli degildir kiyamete kadar bu degismiycek yaratan allahin bir hukmudur.
Yanıtla (2) (1)Düşünmüyorlar.... düşünmek imanlarını zayıflatıyormuş.... ama cepleri zayıflamıyor olabilir....
Yanıtla (2) (0)Fıkıhçılar bu soruyu anlamazlar...
Yanıtla (1) (1)İslam akıl dinidir doğrudur, ama 500 yıldan beri bazı din adamları tarafı ndan yobazlaştırılarak, Osmanlı nın çöküşüne sebep olmuşlardır. Şimdi de ülkemizde zaman zaman bu tür yobazlar çıkarak ilmin, bilmin ve ticaretin önünü tıkamaktadır
Yanıtla (3) (0)Kimse peygamberin yaşadığı dönemde kağıt para var mıydı diye sormuyor. Yoktu. Paranın maden olarak bir karşılığı vardı. Şu kağıt paraya nasıl değer biçeceğiz peki? O kağıt para senin ne kadar kaliteli bir devlet olduğunun göstergesi. Güvenilmez bir devletsen kimse senin parana güvenmez gider dolar alır. Dolar alanları liraya cezbetmek içinde kendi parana faiz uygularsın. Olay bu ama ekonominin kitabını yazan şaşkınlar bir türlü anlamıyor.
Yanıtla (24) (3)Haklısınız, kağıt para bir değişim aracı, bizatihi sabit bir değer ifade etmez. Ali geçen sene bugün bir Cumhuriyet altınını Veli'ye borç olarak verip bu sene aynı gün bir Cumhuriyet altını geri alırsa sorun yok. Ama geçen sene bugünkü karşılığı olan 3000 TLyi borç verip bu sene 3000 TL geri alsaydı bu parayla bir Cumhuriyet altını alamazdı, çünkü 4360 TL oldu. %20 faizle geri alsaydı bile yine 760 TL zarar ederdi. Enflasyon bir negatif faizdir, kalın kafalılar bunu anlamalı artık.
Yanıtla (6) (0)Yorumlari okudumda bakıyorum herkes nalina mihina vuruyor, herkes çevreden dolaşıyor merkeze dokunamiyor,tamda bunun için bu duruma geldik.
Yanıtla (13) (1)Bugünkü evrensel ticaret ve bankacılık içinde faiz siz işlem olurmu ,olmaz bunu bilmek için iktisad okumaya gerek de yok,O halde kimse kimsenin elini tutmuyor, bütün alanlarda yani ülkede faiz diye birşey kalmasın kaldiralim, bunun mümkün olmadığını biliyorsak,da boşuna oy için milleti kandırmayalım.
katılıyorum. ayrıca daha detaylı bilgi için BKZ. ( ALLAH İLE ALDATANLAR)
Yanıtla (0) (0)Sayın Berkan güzel ve aydınlatıcı bi yazı olmuş. Ben esnafım, Kabataş’ta küçük bir dükkanım var. Faizin getirdiği sorunlara işim gereği hergün ‘şahit’ oluyorum. Teşekkürler
Yanıtla (0) (0)Bence sen Islamdan cok sey bekliyorsun. Islamin butun kurallari krallarin/padisahlarin keyfine gore degistirilmistir.
Yanıtla (2) (1)Birde Islamda bir sey yasak degilse, o sey serbesttir. Yani dedigin sey yasak olmadigi icin , isteyen istedigini yapar.
Yani enflasyon olmasa şu bankalar faizsiz para vermeye can atıyor ama maalesef enflasyon var.
Yanıtla (0) (1)Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir. Fıkıh ile yönetilmiyoruz. Dolayısı ile fıkıh bu ülkede geçerli değildir. Bu yüzden de fıkıh alimlerine soru sormayın. Onlar da bu ülkede fıkıh fetvası vermesin. Soran da cevap veren de, fetva veren de abesle iştigal ediyor. Bu alimler fetva vermek istiyorlarsa Arabistana gidecekler. Onların bu ülkede hiç bir hükmü yok.
Yanıtla (3) (0)Kuran'a inandığını söyleyen Müslüman İlahiyatçılar veya Kuran alimleri Fıkıh mıkıh dı oradan buradan örnekler verirler ama Kuran Ayetlerine değinmezler. Faiz için ona, buna ve ulemaya sormaya gerek yok. Sadece 1 örnek: açın Bakara Suresinin 275. Ayetini okuyun, hatta yoruma bile gerek yok. Başta Tayyip ve avaneleri insanları Kuran ve din ile aldatıp kandırıyorlar. İnanlar için Kuran Ayetleri açıktır.
Yanıtla (2) (0)İslam ekonomisi ile ilgili acizane bazı başlıklar atmak isitiyorum. İslam ekonomisi serbest piyasaya dayalıdır. Narh yani fiyat kotası yoktur. Malın varsa bir kusuru mutlaka söylenmeli. Gerekirse sermayesine satılmalı.Faiz kesinlikle kırmızı çizgidir. Vadeli satışta enflasyon farkı caizdir. Bütün bunlara rağmen yeryüzünde fakirliği sıfırlamak mümkün değil, işte burada zekat ve sadaka gibi emirler devreye girer. Bizzat devlet bunu üstlenir. Erdoğan bunu hiç gündeme getirmedi.
Yanıtla (6) (0)Sorunuzun cevabı var sayın yazar;İslam fıkhına göre malın fiyatını belirlemede bir sınır yoktur.Pahalı veya ucuz satabilirseniz satarsınız.Piyasa serbestir.SADECE fahiş fiyata verdiğiniz için malın sürüm ve bereketinden mahrum olursunuz ki bu da Peygamberimizin tavsiyesi değildir.Medinede yapılan ve Buharide geçen iki hadis malın fiyatıyla ilgili bir kotanın olmadığını gösteriyor.Ayrıca enflasyon miktarı veya üzeri bir artış da bu bahse girer.Sonuçta kira nakliye vb. de düşünmek zorundasınız.
Yanıtla (2) (1)Devlet yönetiminde dinin kaynak alınması, diğer inanç mensuparına Mobing uygulamaktır. birlik ve bütünlüge zarar verir. acil laiklik şart. dini ve inancı insana bırakmalıyız. kamu alanının bir inanca göre düzenlenmesi yanlıştır. fıkıhçının yaptıgı da kendi düşündügünü din adına pazarlamaktır.
Yanıtla (0) (1)Nas nas diyorlar ya, iktidardakilerin, ailelerinin, şirketlerinin, vakıf ve derneklerinin yurtiçinde/yurt dışında bankalarda FAİZLİ hesapları var mı yok mu?
Yanıtla (3) (1)Dürüstçe, kıvırmadan, Allah'ı şahit tutarak söyleyebilirler mi?
Faizli hesapları olduğu ortaya çıkarsa, milletin yakasından düşmeye söz verirler mi?
Bir soruda biz soralım yüksek düzeyde vergi almak helal mi?
Yanıtla (13) (0)Sorumuzu dini esaslara göre sorduğumuzda özel cevap bulunmaz ancak, genel cevaplar her zaman mevcuttur. İslâm Dininde her şeyin aşırısı ya yasaktır yahutta haramdır. Örneğin bir kral ya da devletin, halkı canından bezdirecek vergilerle tebaına zulmetmesi asla caiz değildir.
Yanıtla (1) (0)Halk karnını zor kuru ekmekle doyuruyorken , saraylarda yaşamak lüks ihtişam içinde olmak , yandaşlara ve meşhur müteahhitlere para yığmak ..... Bunlar hakkında islam alimleri ve Kuran ne diyor ki ?
Yanıtla (2) (0)Yine Erdoğan'ın istediğini konuşuyoruz
Yanıtla (8) (0)Son bir yılda Dolar'ın her aşağı düşüşünde Erdoğan'ın panikle televizyonlardan faiz düşüreceğini söyleyerek doları yukarı döndürmesi de mi dikkatinizi çekmiyor. Sorun faiz ise bir sonraki MB toplantısını bekleyemiyor mu?
Bütün ihaleleri alan aynı şirketlerin ülkede tek kuruş yatırımı olmaması da mı işkillendirmiyor sizi ?
Bence konu bu değil. Erdoğan yönetimi TL’yi lağvedip ülkeyi toptan ABD dolarına geçirmeye çalışıyor. Başka bir açıklaması gelmiyor aklıma.
Yanıtla (0) (0)Sayın Yazar, bendeniz de günümğzdeki fıkıhçılat-rdan biri değilim ama, sorduğunuz soruda dikkat ederseniz VARSAYIMLAR öne çıkıyor ! Böyle varsayımlara göre ne yatırım yapılır ve ne de alış-veriş yapılır diye biliyorum.
Yanıtla (1) (0)Ben de din alimi değilim (Mühendis kökenliyim) Ancak İslamın koşullarının ve altyapısının uygun olmadığı durum ve zamanlarda maalesef bugünkü şartlara maruz kalırıız. Dünyadan da kendimizi yalıtamıyacağımıza göre. Modern çağda dünyadan kopuk bir uygulamayı Pol Pot rejimi yapmaya çalışmıştı ama sonuç belli. Ez cümle siz dünya ya hakim bir ekonomiye sahip değilseniz sahip olana uymak zorunda kalırsınız...
Yanıtla (0) (0)Sayın yazar;sizinde defaatle ekonomi üzerine yazılarınız mevcut,cevabını bildiğiniz halde sorular üzerine yazılmış makaleniz beni rahatsız etti,bence olaya %24'e yükseltilince hiçbir sakınca görülmediği halde,hatta ekonominin gereği buysa yukseltiriz diyebilen yetkili ağızlara bugün faiz haram'mı oldu sorusunu yoneltmeniz bence daha uygun,zira bu gibi ayak oyunlarının din ile açıklanması dine en büyük zararı verir,saygılar efendim.
Yanıtla (4) (0)Sayın Berkan,
Yanıtla (2) (0)Şu soruyu da sorsaydınız keşke:
CB ve ailesi, kurdukları vakıflar ve dernekler, şirketler, AKP milletvekilleri ve onların şirketleri, AKP tabanı dahil, yurtiçinde ve/veya yurtdışındaki bankalarda FAİZLİ hesapları var mı yok mu? Allah'ı şahit tutarak söylesinler, böyle hesapları yoksa oyum AKP'ye:))
Nas mas lafları göz boyama bence!
Hiçbir samimiyet izi dahi görmüyorum!
Taha Akyol bunu 19 Kasım tarihli makalesinde yazmıştı.
Yanıtla (0) (0)Ben horozu sormadım , tavuğu sordum , yumurtayı sordum , olaya etki derecesinide sormadım , bilinmeyenle bilinmesi mümkün olmayanı ayırmamız lazım , hayatın gerçekleri var kabul edip boş işlerle uğraşmamak lazım , tefecilik ayrı , bankanın verdiği , aldığı faiz ( para kirası) hayatın akışına bir fayda sağlıyorsa , insan sağlığına zarar vermiyorsa kısmen de olsa iktisadi hayata dahil olabilir , yanlışı söylemek zarar veriyorsa söylemek caizdir diyemem , demek gibi, bir fetva İle bal gibi çözülür
Yanıtla (5) (1)Türkiye'de islamcıların bu kadar sessiz olmasının zulümler karşısında sessiz olmasının tek sebebi Erdoğan rejimi Türkiye'deki tüm cemaatleri ihya ettiği için Erdoğan'a ve AKP'ye mecbur. Bu yüzden ses çıkarmıyorlar.
Yanıtla (17) (2)25-30 yıl önce özgürlükten adaletten bahseden AKP'liler ve islamcılar ve cemaatler şimdi gücü ele geçirince iktidarı ele geçirince insanları terörist ilan etmeye gezmeye hapislere doldurmaya başladılar 25-30 yıl önce çok iyi hatırlıyorum Türkiye'de islamcılar Biz yönetime gelirsek her şey çok güzel olacak kul hakkı yenmeyecek insanlar mutlu olacak rahmet kapıları açılacak diyorlardı Şimdi ise AKP iktidarı ile beraber rahmet kapıları yerine Bu zulüm kapıları açıldı
Yanıtla (14) (3)Hayatın dertlerine çözüm üretemeyen din, din olmaktan çıkmıştır. Eğer fıkhî yorumlar din olarak kabul edilir, Allah'ın ayetlerini yorumlama ve üzerinde düşünüp akıl yürütme hakkı belli bir zümreye ait olursa (ki yüzyıllardır bu böyle) o dini sil baştan ele almak gerekir.
Yanıtla (9) (0)Ama bir tonunu bin TL ye aldığımız soğanı satarken ister iki bin TL ye istersek 5 bin TL ye satabiliriz. Bu ticarettir. Devlet narh koymadığı müddetçe, fiyatları piyasa belirler.
Yanıtla (4) (2)Fakat, soğan yakında kiymetlenecek diye, ucuz iken satmaz da pahalanmasini beklersek bu karaborsacılıktır, haramdır.
Birde devlet eliyle tefeciliği açıklayabilecek varmı
Yanıtla (3) (0)İslam dini faizi haram alışverişi helal kılmıştır. İslam tefeciliği haram kılmıştır, devlet şahısmıdır ki islamın şahsi hükümlerini uygulayacaksın? Beyler devletin mahiyetinde müslüman, gayrı müslim insanlar mevcut , !
Yanıtla (3) (1)İsmet Bey, zorlamaya hiç gerek yok. Siyasal islamcılar da tıkandılar ve son seçenek dine sarıldılar. Durumun bilimle değil; kötü niyet, cehalet ve liyakatsizlikle alakası var. Yoksa 600 milletvekilimize soralım, yarısı “davranissal ekonomiyi” bilmez. Acınacak durumdayız...
Yanıtla (11) (0)Sayın yazar dertleri emin olun ayet, hadis, din iman nas değil. Bilerek ve isteyerek hata yapıyorlar veya yaptırılıyorlar. Nedenini bilmiyoruz.
Yanıtla (13) (0)Kimi mal derdinde kimisi can derdinde bunlar ise koltuk derdinde sen neyin derdindesin sende gelip gecicisin alin mantigin neyi emrediyorsa onumu yapacagiz yoksa kurallara goremi hareket edecegiz dizginler kalbin elindemi aklin elindemi mesele o
Yanıtla (3) (1)İslam aleminde de bir Rönesans bir Reform bir Aydınlanma çağı bir yenilik gelişme olur mu diye ömrümüz geçti. Bazı şeyler zamanında olmadı mı hiç olmuyor. Avrupa nin dibinde bir Çöl oluşuyor yavaş yavaş . ilerlemeyen geriliyor yesillenmeyen sarariyor. Aydınlanmayan kararıyor.
Yanıtla (11) (0)Sultan Abdülmecid ve Sultan Abdülaziz dönemlerinin vakanuvisi Ahmed Cevdet Paşa tezakirde bazı faizli işlemlerden bahs ediyor. Mecelle editörü Ahmed Cevdet Paşa gibi bir islam hukukçusunun o faizli işlemler konusunu niçin yadirgamadigini irdelemek lazım. Buradaki deistler için söylemiyorum bunu tabii. Samimi fıkıh meraklılarına yazıyorum.
Yanıtla (6) (0)Darulharb veya darul eman fıkhı var. İslami kanunlara göre olusturulmamış bir sistemde bir Müslüman mağdur olmamak için faiz ilişkisine girebilir.
Yanıtla (2) (3)Malın fiyatını yüksek tutmak vs faizle ilgili değildir.
Faiz verilen malın aynısını geri alirken fazla olarak almaktır. Depodaki soğanı aldığımız adama ödeme yaparken yöne soğan olarak geri ödememiz durumunda söz konusu olur faiz. Bir ton soğan aldığımız satıcıya borcu öderken bir buçuk ton soğan olarak geri odersek bu faizdir.
Ali Rıza’ya
Yanıtla (1) (1)Muamma gibi görünen bu soruda, her zaman ama her zaman ihmal edilen bir HOROZ söz konusudur. Yazıyorum ki bir dahi ihmal etmeyesiniz.
1- EN MÜHİMİ BUDUR. Kİ Kümeste Horoz olmadan istediği kadar yumurta olsun hiçbirinden tavuk veya horoz çıkmaz.
2-Bir de horozun var olduğu kümesten alınmış her yumurtadan her zaman CİVCİV çıkar. Sonuçları itibarıyla bakıldığında her civciv tavuk değildir, bazen de horoz çıkar. Yani Horozu da ara sıra dile getiresiniz.
DİNlerin, hâlen insan yığınları/halk/reaya üzerindeki etkisi nedeniyle siyasiler tarafından etkin olarak kullanıldığını üzülerek yaşıyoruz.. Tamamen bir istismar aracıdır.Yasal olarak kullanılması suçtur.Ama buna rağmen tüm bunlar oluyor..Hayra alâmet değil.
Yanıtla (9) (1)Teşekkürler Sn.Berkan;çok akli veri dolu bir yazı olmuş,bende özde faiz karşıtı bir düşünceye sahip olsamda,bu çağımızdaki kökleşmiş sistemin,bugüne kadarki gidişatının başkayolu gözükmüyor.Velakin bizim Fıkıhcılarımız bir dünya kafa yoracak,akıllı adamlar!birkere Allah haram demiş der işi bitirir.Diğer bilim insankarı uğraşsın dursun,daha kolayı varken başkaya ne gerek,faizmi,tefecilikmi?çalışmak lazım.Parti politiklilik daha iyimi getiri sağlıyor acaba,yeni,yeniden düşünmek lazımmı?acaba.Sayğl
Yanıtla (5) (1)