Muhalefet artık ‘çözüm dili’ne geçiş yapmalı

Altı parti liderinin 12 Şubat zirvesinde verdikleri fotoğrafın anlamı ve önemi üzerine çokça konuştuk. Bunun bir dönüm noktası olduğunu söyledik. Bundan sonra hiçbir şeyin eskisi gibi olmayacağını vurguladık… Bu girişimin konjonktürel ve geçici bir işbirliğinden ibaret kalmayıp Türk siyasetinde kalıcı sonuçlar doğurabilmesi için aktörlerin neler yapmaları gerektiğini tartıştık. Muhtemelen bunları değerlendirmeye önümüzdeki süreçte de devam edeceğiz…

Yalnız, muhalefet partilerinin bugün artık yapmaları gereken başka önemli işler de var. Türkiye’nin mevcut şartları çerçevesinde altı partinin bir araya gelmesi çok değerli. Ahlatlıbel’deki yuvarlak masada oturan aktörlere siyasetin ağırlık merkezini değiştirme gücü sağlayabilecek değerde bir stratejik hamle bu.

Gelgelelim bu partilerin ekonomik ve siyasi buhran içindeki ülkenin kanayan sorunlarını nasıl çözeceklerine dair somut bir program ortaya koyabilmeleri gerekli. Anketler de gösteriyor ki ülkedeki kötü gidişattan şikayetçi olan vatandaşın oyu muhalefet blokuna akmadığı gibi iktidar blokundan kopuş da artmıyor. Hükümetin politikalarından bizar durumdaki kitlelerin alternatif arayışı içinde olmayışları, böyle bir dönemde muhalefet partilerine beklenen teveccühü göstermeyişleri, en fazla kararsızlar kümesine yığılmaları normal bir durum sayılamaz.

Belki altı muhalefet partisinin bir araya gelmiş olmasının yaratacağı sinerji bunu bir parça değiştirebilir ama yalnızca iktidarın yanlışlarını göstermek, kötü yönetimden çıkış zorunluğunu işaret etmek yetmeyecek bu aşamadan sonra.

Memlekette işlerin iyi gitmediğini herkes görüyor zaten. İktidar partileri bile bunu kabul ediyorlar. Hatta son zamanlarda dış güçler bahanesini de eskisi kadar kullanmıyorlar. Şimdi söyledikleri şu: “Evet, ülkede ciddi sorunlar var. Ama bu sorunları çözecek olan yine biziz. Ne yapacaklarını bilmediğiniz kadrolara emanet etmeyin devleti…”

Demek ki mevcut iktidarın sergilediği kötü yönetimden şikayetçi olan halkın muhalefet partilerine teveccüh göstermesi için bunların “ne yapacakları” konusunda iyi kötü bir kanaat sahibi olması gerekiyor.

***

Bu durumda muhalefet kadrolarının “iktidar ülkeyi kötü yönetiyor” demenin ötesinde bir şeyler söylemesi lazım. Örneğin, son günlerin en can yakan meselesi olan elektrik faturaları hakkında “Ben faturamı ödemiyorum” çıkışı dikkat çekici ama çözüm içeren bir yaklaşım değil. Bugünkü sorunların çözümünü bugünkü iktidarın bulmak zorunda olması başka bir konu, muhalefetin iktidar alternatifi olarak görülebilmesi için iş başına geldiğinde nasıl bir yönetim sergileyeceğini anlatmak zorunda olması ayrı bir konu...

Bu saatten sonra hükümetin yaptığı yanlışlara reaksiyon göstermekten ibaret bir muhalefet tarzından daha aktif ve daha çözüm odaklı bir siyaset diline geçme zarureti olduğu görülmeli.

Muhakkak ki belirli konulara ilişkin hazırlıkları var muhalefet partilerinin. Her birinde alanına hakim tecrübeli ve uzman kadrolar var zaten. Bilhassa ekonomideki sorunların çözümü hususunda hemen her muhalefet partisinde yeterliklerine güvenebileceğimiz ekiplerin mevcudiyeti ortada. Ne var ki makro boyuttaki veya teknik düzeydeki hazırlıkların kamuoyunun diline tercüme edilerek duyurulmasında eksikliklerin olduğu da inkar edilemez. Dahası ekonominin dışında tarım, eğitim, dış politika gibi belli başlı alanlarda da nasıl bir alternatif sunulduğu önemli. Çünkü devlet yönetme sorumluluğunu üstlenmeye talip olanların içeriği belirlenmiş program vaatlerini ve gelecek vizyonlarını bir bütün olarak görmek isteyecek seçmen. Yalnızca bugünkü iktidarın yaptıklarının yol açtığı badirelere işaret etmek bu iktidarın yerine geçmeye aday olanların sandıktan vize almalarına yetmeyebilir.

Muhalefet partileri seçim ortamının gelmesini de bekliyor olabilirler millete sunacakları programın ayrıntılarını veya ülke vizyonlarını bütünlüklü bir şekilde açıklamak için. Ancak bu yaklaşım iki bakımdan yanlış. Seçim sathımailine çoktan girildi aslında. Öyle olmasa ittifak çalışmalarına da girilmezdi. Kaldı ki altı partili ittifak girişiminin epeyce gecikerek başlatıldığını ve bu gecikmenin telafisi için hızın artırılması gerektiği de söylenmeli. İkincisi, siyasi kadrolarla ilgili bir algının zihinlerde teşekkülü için sandığın ortaya gelmesini beklemek yanlış olur.

***

Diğer yandan, bu vesileyle bir başka yanlışa da işaret etmek gerekiyor: Bazı muhalif aydınların yaptığı gibi, sürekli “Muhalefet yetersiz, muhalefet başarısız” diye konuşup durmak da memlekete fayda getirecek bir tutum değil. Yetersizliklerin veya eksiklerin ne olduğunu ve bunların nasıl giderileceğini ortaya koyup tartışmaya açmak yerine yalnızca birtakım soyut şikâyetlerle gündemi meşgul eden bir “muhalif aydın” tipolojisi bu ülkeye bir şey kazandırmaz.

Her şeye rağmen şu gerçeği teslim etmek gerekir: 2018 seçiminde gerçekleştirilen ittifak 2019’da yerel seçim başarısını temin ettiği kadar bir muhalefet mekanizmasının sağlıklı işleyişi konusunda da yolu gösterdi.

Yine bu sayede mevcut iktidarın yürüttüğü “Biz gidersek dindar insanlar kazanımlarını kaybederler… Öteki partiler gelirse FETÖ’ye veya bölücü teröre karşı sürdürülen mücadele terk edilir” şeklindeki ideolojik hassasiyetleri harekete geçirmeye yönelik propaganda büyük ölçüde etkisiz hale getirildi. Bilhassa altı partili kompozisyon tek başına bu iddiaları çürütmek için yeterli bir tablo sunuyor zaten. Gelinen nokta ciddi bir başarı muhalefet bloku açısından.

Mamafih büyük bir maharetle “muhalefete muhalefet” etmeyi elden hiç bırakmayan iktidarın salvolarına cevap verebilmek “aktif” bir siyaset değil. Bunu yaparken başka bir şey daha yapmaları lazım: Kadrolarını, programlarını, vizyonlarını bugünkü sorunlarla eşleştirmek suretiyle teker teker ve somut bir şekilde kamuoyuna duyurmaları ve daha da önemlisi sorunlardan şikayet eden değil çözüm yolu gösteren bir siyaset diline ağırlık vermeleri…

YORUMLAR (74)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
74 Yorum
  • AntiTrol / 17 Şubat 2022 23:32

    Çok detaylı, janjanlı programlar gerekmiyor. İsrafı durduracağız, adaleti tesis edeceğiz, siyasi etik kanunu çıkaracağız, devlet bütçesinin kuruşunun dahi hesabını vereceğiz, sadakat ve davaya değil liyakata bakacağız, garantili ihalelere son vereceğiz, inşaata ve ranta değil üretime öncelik vereceğiz denmesi ve bunların adım adım yapılması bile bir yıl içinde çok önemli sonuçlar doğurur. En başta olmayan ekonomik güven yerine gelir.

    Yanıtla (0) (0)
  • Bekir Uçar / 17 Şubat 2022 22:33

    İbrahim hocam Beşir Ayvazoğlu hocamız ı özledik. Ayrıca Hakan Erdem bey veya başka bir tarihçimize haftalık yazılar yazdırmanızı şahsen ben bekliyorum. Selamlar saygılar.

    Yanıtla (0) (0)
  • Tahsin / 17 Şubat 2022 17:43

    Okumayan bir milletiz! Açıklansa kaç kişi okuyacak yahu? Kac kişi? Mesele Muhalefetin Programı filan değil! Erdoğan MV bile değilken ABD seferleri yapar Onlara bazı sözler verir, destek alır. Ve 2002 seçimlerinde %34 ,4 ile iktidarı alır. K. Derviş`in özelleştirme programına devam ve Bankalar denetlendiler.
    Siz muhalefetin proğramına değil, bardağın boş yanına bakmak istersiniz.Proğram! Türkücü proğramı gibi 3- 5 şey değilki, 3-5 yılda ayıklanması çok ZOR şeyler! Ağır olda molla desinler yahu

    Yanıtla (4) (5)
  • ErtAn B. / 17 Şubat 2022 19:14

    Okumayan bir milletmişiz... Sen ne okuyorsun: Sözcü. :) Okuma daha iyi. En azından okumuyoruz klişesinden kurtulursun.

    Yanıtla (6) (6)
  • 41'li / 17 Şubat 2022 18:16

    Bırakın 6 sının bir araya gelerek bir iş çıkarmasını. 6666 sı bir araya gelse bir iş çıkaramazlar. Göreceğiz, Halep oradaysa arşın 2023 yılı haziran'ın da.

    Yanıtla (3) (9)
  • Karar okuru / 17 Şubat 2022 16:56

    CHP tek başına çıksın biraksinlar sol,sosyalist ayaklari ve etrafındaki ufak,tefek particikleri ve Once bagajlarını temizlesinler.. coook ciddi Akademik kadro kursunlar bakmasinlar kılık,kıyafete şekle, şemale Adamın mahareti var mi ve Ahlakli,Dürüstmu Vatanin cikarini üstün tutuyormu bas tacidir ve pratikle ispatlasinlar..Once parti ici demokrasi ile Hak,Hakikat üstün olsun.koltuk sehveti değil..yürür gider,ama buna cesaret lazim... 40 tilki kafada dolaşsin ve koltuk kapmaca ile zor işleri.

    Yanıtla (2) (3)
  • A.Derin / 17 Şubat 2022 16:32

    Bazı muhalef aydınlar, muhalefetin yeni bir hikayesi yok , demekten de vazgeçmeli. Hikayeden öte ortada olan sorunların nasıl çözüleceği önemlidir. Muhalefet artık ayrı ayrı çözüm programı hazırlayıp açıklamalı. Bunu ortak mi hazırlar, yoksa partilerin hazırlamış olduğu programları mi onaylayıp sunar... Artık zaman daraliyor, seçmenin hem umutlanmasi hem de güvenmesi için bu şarttir.

    Yanıtla (0) (0)
  • Mehmet Süleymanoğlu / 17 Şubat 2022 00:40

    Muhafazakarların endişelerini 28 Şubat'ta başörtüsü zulmü yaşayan kızlara sormalı. Muhafazar da olsa erkeklere değil. İmam Hatip öğrencilerinin halen küçümsendiği bir dönemde şktşdar değişirse ne olur demesi haklı. Sahadan ciddi verilerle konuşuyorum. Şimdiden karşı çıkacak olanlar sahaya baksın lütfen

    Yanıtla (14) (19)
  • yıldız / 17 Şubat 2022 11:13

    imam hatipler kartal hariç gene üniversite sınavlarında son sıradadır yani işsizdir. Bir kaç partili akpli başörtülü ABD'de belediye bursu ile okuyan zaten ABD vatandaşı olan,başörtülü kızlar hariç, diğerleri işsizdir. Ha sahi ne değişti. 4-6 yaş kız çocuklarına tarikatlar kuran kursu açtı,sonra devletin parasıyla üniversitelere,somaliye ve millet bahçelerine cami yaptılar.Kimin parasıyle hepimizin; hiristyanın ,yahudinin,deistin parasıyla ve bize sormadan gönül rızamızı almadan.

    Yanıtla (8) (2)
  • Süpriz / 17 Şubat 2022 16:28

    Hem demokratlığı kimseye bırakmıyorsunuz hem de demokrasi ile işbaşına gelen iktidara kızmayı. Yani sizin dediğiniz olursa ülke idaresi mükemmel ,yok eğer çoğunluğun dediği olursa ülke idaresi berbat.

    Yanıtla (1) (7)
  • Okur / 17 Şubat 2022 16:00

    Güldür güldür şovdaki parodiyi izleyin, muhalefetin projelerini görün!

    Yanıtla (5) (3)
  • cumhur / 17 Şubat 2022 14:59

    Millete hizmet vaadiyle yola çıkanlar ne yazık ki millete hizmet değil efendi oldular! Hani milletin efendisi köylüydü?Hani birinci öncelik vatan ve millet sevgisiydi?Maalesef siyasi gelecek sevgisi,parti sevgisi makam ve mevki sevgisi tüm bunlardan önce geliyor! "Koyun kurt ile gezerdi fikir başka başka olmasa..."A.Veysel.Amaç ve fikir başka olunca kaçınılmaz son böyle olur...

    Yanıtla (2) (1)
  • Müslüman Demokrat / 17 Şubat 2022 14:22

    Sayın Kiras, çözüm aşamasını bırakın, muhalefeti bile gereğince yapmıyorlar. Şu anda Migros'un işten çıkardığı 257 işçi ve aileleri eylemde mesela. 6 partinin liderleri hep bir masa etrafında toplanacaklarına bir kere de şu hakkını arayan işçilerin yanında toplansalar da gerçek muhalefet görsek. Halkı boykota çağırsalar, işvereni rahatlıkla dize getirirler, bu da hanelerine puan kazandırır aslında.

    Yanıtla (1) (0)
  • karar okuru / 17 Şubat 2022 14:09

    Havuz medyası dalga geçiyor. 'altılı ganyan, tek ayak' gibi yakıştırmalar yapıyor ama kırk ayak olmaktan iyi değil mi?

    Yanıtla (3) (1)
  • Karar okuru / 17 Şubat 2022 12:54

    Elektrik faturasi odemeyecegim, ozel ucaklara binecegim ve meclis lokantasindan bedavadan pahali menu ile basladik artik harika yontemlere..

    Yanıtla (3) (2)
  • bilimsel / 17 Şubat 2022 12:33

    6 liderin toplantısında ne kararlar alınmış.
    1Ayasofya yeniden cami olsun 2Akdeniz de sondajlar durdurulsun 3Ege adaları Yunanistana bırakılsın4 libyadan çekilinsin 5Öcalana umut hakkı verilsin 6Terör operasyonları bitsin7 Maraş yeniden kapatılsın 8 Demirtaşa özgürlük verilsin
    YENİ ŞAFAK GAZETESİ EVET BÖYLE YAZMIŞ.
    İslamcı muhafazakar gazetemiz.
    inanmadınız değil mi ama inanan bir kitlesi var.

    Yanıtla (6) (3)
  • Demokrat hukukçu / 17 Şubat 2022 12:00

    Millet ittifkı nasıl bir demokrasi istediğini ve bunu nasıl uygulayacağını açıklamalı ve ekonomik krizden nasıl çıkılacağına ve kalkınmayı nasıl gerçekleştireceğine dair projelerini ilan etmelidir.Ayrıca demokratlıkları ve dürüstlükleri ile toplumda temayüz etmiş önemli ve ünlü şahsiyetleri yanına alıp vitrinine koymalıdır.Her kesimden liyakatli kişileri kadrosuna eklemelidir.Kürt sorununu da nasıl çözeceğini açıklayıp bu konuda HDP ile mutabık kalmalıdır.Genç ve kürt seçmeni garantiye almalıdır

    Yanıtla (2) (0)
  • Türkiyeli / 17 Şubat 2022 11:55

    Sayın editör;Hakikatten ve fikirden korkanlar dünyayı yönetmek şöyle dursun bir internet sitesini bile yönetemezler.Gerçeklerin her zaman ortaya çıkmak gibi bir huyu vardır.Hava gibidir.Siz görmeseniz de o vardır ve sizi yaşatır.Size iyi fikirler nasip olmasını Allahtan dilerim.Bir iktidarın yanlışlıkları size ahlaksızlık hakkını vermez.Gerçeklerden korkmak hainliktir.

    Yanıtla (3) (0)
  • Hayal / 17 Şubat 2022 11:54

    Ülkeyi içerisinde Hdp nin yer aldığı bir iktidara bu milletin teslim edeceğini sananlar hayal görüyor.
    Ülkede fiyatların yükselmesine ellerini oğuşturarak sevinenler sanıyorki millet yuvarlak masacılara alın bu ülkeyi tepe tepe yönetin diyecek.
    Böyle hayal görenler hayallerinden seçim akşamı uyanacaklar.

    Yanıtla (5) (3)
  • ali babaoğlu / 17 Şubat 2022 11:52

    sizin muhalefet liderlerini hiç dinlemediğiniz çok belli ibrahim kiras.daha dün Merla akşener elk faturalarındaki anormal yükselişin nasıl çözüleceğini anlattı.sn.kılıçdaroğlu aile sigortası ve her anneye maaş projesini açıklayalı yıllar oldu.
    aslında siz bir türlü AKP den kopamıyorsunuz,oraya aitsiniz ve ve diğer tarafın ne dediği sizi ilgilendirmiyor.

    Yanıtla (6) (3)
  • musto / 17 Şubat 2022 11:39

    Du bakali nolcak...Arap koca genç eşinden şüphelenir...İzlemesi için hafiye tutar.Hafiye günlerce izler resimler videolar çeker;Falanca gün yüzmeye,alışverişe kafeye gittiler,sarmaş dolaş oldular eve geldiler,çırıl çıplak soyundular,yatağa girdiler yorganı üzerlerine örttüler...Anlatılanları heyacanla dinleyen yaşlı arap koca, nefes nefese du bakali nolcek...Adamlar 20 yıldır öpüyor,muhalefete sen nasıl öpeceksin'mi diyeceğiz..yoksa...Artık yeter öpülmek istemiyoruz mu diyeceğiz...

    Yanıtla (4) (1)
  • karar okuru / 17 Şubat 2022 11:33

    Muhalefet,topluma;Helalleşme değil,AKP politikalarından mağdur olanlara,hak arama veya mağduriyetini giderecek sözler verilmeli.Benim çocuğum 3 kere Hakimlik sınavına girdi 88-85-78 puanla mülakatta elendi.Halbuki puan sıralaması yapsalardı başarı sırasına göre aşsalardı benim çocuğum hakim oluydu.Benden değilsin diyerek elediler.Bu çocuğun uğradığı haksızlık,yaşadığı travna,stres ve gelecek kaygısı gibi olumsuzluklara sebep oldu.Öbür taraftan sınav kazanamayanlar hep hakim oldular.

    Yanıtla (2) (2)
  • Objektif / 17 Şubat 2022 11:32

    Türkiye'de güzel şeyler de oluyor. Dünya'daki 200 devlet arasında 16, büyük ekonomi.... Kurumları çalışan, kadroları olan, son yıllarda altyapı ve sağlık alanında önemli yatırımlar yapan, kronikleşmiş terörü bitirmek üzere olan , dış politikada ciddi kazanımlar elde etmiş laik, sosyal bir hukuk devleti.

    Yanıtla (0) (5)
  • ÖTÜKENLİKURT / 17 Şubat 2022 11:28

    Sayın yazar çok haklısınız. Bu güne kadar hep eleştiri geldi çözüm konusunda somut bir projeye tanık olmadık. Burada acaba diyorum benlik mi engel. Mesela ekonomi bana ait olmalı, dış politikanın patronu ben olmalıyım gibi. Koalisyon sivriliklerin törpülendiği, ortak noktaların esas alındığı bir uzlaşma rejimidir. Bizim gibi yarı Asyalı toplumlarda çok zor olan bir durum. Sorunları çobanlar bile biliyor. Yapılacak olan bu sorunların nasıl çözüleceğini açık seçik şekilde halka anlatmak.

    Yanıtla (4) (1)
  • Seçmen / 17 Şubat 2022 11:23

    Muhalefet sırf bir muhalefet oluşturmaktan öte iktidar alternatifi kanaati oluşturmuyor.
    Derme çatma bir birliktelik sadece.
    Ortak özellikleri yalnızca Erdoğan karşıtlığıdır.
    Hiç bir ortak söylemleri ve müşterek yol haritaları yok.
    Bunlara güvenilmez ülke teslim edilmez.
    Bunların iktidar olduğu ülkenin vay haline.

    Yanıtla (0) (3)
  • Sahin . / 17 Şubat 2022 08:41

    Sayın yazarın ,
    Bu kadar karamsar olmasına şaşırmamak elde değil.
    Bu iktidar şimdi gitmeyecekte ne zaman gidecek?
    Enflasyon
    İşsizlik
    İşci ölümleri
    Kadın cinayetleri ,çocuk istismarı
    Din istismarı Gelir dağılımı ,
    Liyakatsızlık, hırsızlık, yolsuzluk.
    Hak hukuk, ayrıştırma
    Dış ülkelerle geçimsizlik fakirlik,
    Doğa yağmalanması .
    Dövüz artışı Dış borç daha sayamadığımız neler var.
    Bunlar hep milletin gözü önünde oluyorsa ,
    Bu millette bunları tekrar seçecekse intahar ediyor demek

    Yanıtla (16) (4)
  • karaar okurru / 17 Şubat 2022 11:15

    işte sen halkı tanımıyorsun.bu saydıkların öncedende vardı.enflasyon vardı,işsizlik vardı.kadın cinayeti vardı.ha medya bu kadar kullanılmıyordu haberimiz dahi olmuyordu.pkk nın kaçırdığı onlara katılanları saymadık bile.lise mezunu ecevit liyakatımı vardı.hak hukuk moğoltay 5000 chp li atarken hukuk mu vardı.ha sen o dönem ballı taraftaydın şimdi değil.evet saydıkların o zamanda vardı şimdide yarında.o sorunlar vardı muhalefetdekiler o zamanda vardı.ballı tarafa geçen haksızlığa ses çıkarmıyor

    Yanıtla (3) (4)
  • Ertan B. / 17 Şubat 2022 11:13

    Ahlatlıbel toplumda "bundan sonra hiç bir şey eskisi gibi olmayacak" dedirtecek bir heyecan yaramadı. Ayrıca yıllarca yalnızca "devirmek" üzerine yoğunlaşan anamuhalefetin hiç bir somut çözüm önerisi planı programı da yok zaten. Ayrıca vitrinde bu tür liyakatli kadroları da yok.. Sağlık Bakanı olarak Özgür Özel mi Fahrettin Koca mı derseniz ben F. Koca derim mesela.

    Yanıtla (1) (1)
  • Muammer / 17 Şubat 2022 01:30

    Muhalefette bile haalaa grup toplantılarında hamaset yapılıyor.. İnanılmaz! Ülke ne halde!
    Bizimki palavra sıkma peşinde! Allah sonumuzu hayreylesin..(Berat)

    Yanıtla (8) (1)
  • Cavit / 17 Şubat 2022 11:09

    DEVA, eylem planlarını birer birer açıklıyor. En son ekonomi eylem planını dinledim. Çok iyiydi.

    Yanıtla (4) (1)
  • Mehmet C. / 17 Şubat 2022 04:48

    “Gereksiz otoyollar yerine nanoteknolojiye yatırım yapacağız, gereksiz havaalanları yerine yazılım sektörüne yatırım yapacağız, futbolumuzu geliştireceğine müteahhitleri semizleten gereksiz stat inşaatları yerine kimya sanayiine yatırım yapacağız” deseler oyları toplarlar. Bu aklı muhalefet vereceğime parti kurup ben mi aday olsam.

    Yanıtla (10) (1)
  • Hulusi / 17 Şubat 2022 10:56

    AKP ye haksızlık yapmamak lazım(!) yeniden yapılan stadyumların amacı futbola hizmetten çok Atatürk'ün adını Silmekti.İstanbul hava limanı gibi.Yandaşlar için bazı şeyler farketmiyor. 5 km ara ile 2 havalimanı yan yana yapılsa bu savurganlığa hizmet deniyor.Trabzonun yanı başındaki rize ile Bayburta havalimanı açmak çok mu gerekli idi. Parasızlıktan ilaç bulunamıyot.Çiftçiye yardım edilemiyor.Muhalefetin ekonomi dışında da bir şeyler söylemesi laIm.Tarikaylar,cematler devlete sızmaya devam ediy.

    Yanıtla (11) (0)
  • Mustafa Taşduvar / 17 Şubat 2022 10:43

    Yazi "şakkadanak" oturmuş .. tesekkurler

    Yanıtla (0) (0)
  • yorumcu / 17 Şubat 2022 10:24

    Muhalefetin iktidarın temsilcilerinin tutarsız konuşmalarını, yalanlarını ve U dönüşlerini içeren eski konuşmalarını bile dinletse yeterlidir. Ancak çalıyor ama çalışıyor diyenlere, hırsız bizim hırsızımız diyenlere yapacak bir şey yok...

    Yanıtla (6) (0)
  • yavuz / 17 Şubat 2022 10:24

    “Biz gidersek dindar insanlar kazanımlarını kaybederler… Öteki partiler gelirse FETÖ’ye veya bölücü teröre karşı sürdürülen mücadele terk edilir” Bu kesinlikle yanlış bir öngörü.Bahsettiğiniz kesimde ekonomiden çok canı yanıyor ama bu yazdığınız algı operasyonu ile iktidara destek veriyor.Kısaca iktidarın içi boş dediğiniz bu algısı hala elinde olan tek kozu.

    Yanıtla (1) (1)
  • Organik / 17 Şubat 2022 09:02

    2002 seçimlerinde AK Partiyi iktidar yapan programı mıydı? Hayır! Programı, Kemal Derviş'in kurduğu düzeni devam ettirmekten ibaretti. Kadroları mıydı? Hayır. Devlet yönetiminde tecrübeli kaç kişi vardı öncü kadro içinde? Sadece kadayıfın altı kızarmıştı. Ülke denediklerinden bıkmıştı. Türkiye şimdi de Erdoğan'dan bıktı. Muhalefet, birlikte yürüyeceklerine dair kanaati zaafa düşürmesin yeter. İktidarın sorunları çözemeyeceğini anlatmalarına bile gerek yok. Erdoğan onlara çalışıyor.

    Yanıtla (13) (4)
  • Yakup / 17 Şubat 2022 10:09

    AKP kendinden öncekileri yok sayıyor, Kemalistler,Ahmedistler deyip duruyor.Hep eski partiler kötüleniyor.Halbuki bir zananlar hiç hazzetmedikleri MHP Cımhur ittifakı ortağı,ondan önce zaten Sn.Erdoğan Refah partisi İstanbul belediye başkanı idi. Daha önce de Özal''ın partisi 2 dönem iktidar da kaldı(Özal ve Menderes'in devamı olduğunu defalarca söyledi) yine MSP ecevitle koalisyon kurdu.MS/refah partisi defalarca MC. hükümetlerinde yer aldı.Sn.Erdoğan gençliğinden beri hocanın yanında yer aldı

    Yanıtla (2) (0)
  • Adnan Topuz / 17 Şubat 2022 10:03

    Özellikle Türkiye'de seçim kazanılmaz kaybedilir önermesi üzerinden başlayalım. Sorunun temeli muhafazakar yapı. Geçmişle ilgili bağı, şükürcü yapı oy verdiği parti ile bağını koparmayı engelliyor. BAE'den yapılan video yayınlarında 40 yaşın üzeri kapsam dışı bırakılıyor. Nedeni tutum değiştirmedeki körlük. Kopmanın birinci koşulu aç ve işsiz kalması, ikinci koşulu somut ve anlaşılır çözüm önerileri sunmak ki zor olanı da bu.

    Yanıtla (1) (1)
  • O aslan / 17 Şubat 2022 09:46

    Sayın kiras bu partileri bir araya getiren çok önemli sorunlar var.
    Normalde bir araya gelmeyecek olan bu partileri bir araya dönüşü zor olacak girilen ve gidilen yol oldu.
    Gerçekten kaptan değişmeden bu gemiyi kurtarmak mümkün değil, kayalara doğru ilerliyor dağılması kaçınılmaz.

    Yanıtla (3) (1)
  • KANAYAN YARA / 17 Şubat 2022 08:56

    Yazinin ba$ligi Kurd insanlarimizla COZUM SURECi'ni tekrar baslatma izlenimi verdigi icin okudum. Ama icerikte sozkonusu Surec'le ilgili ne yazik ki tek kelime bile yok. Oysa Kurd sorunu Turkiyenin kanayan yarasidir, ve cozulmedigi surece Turkiye'de demokrasi asla gelisemez ve dolaysiyla her alanda yoksul, mutzuz ve ezik bir toplum olarak surunmeye devam ederiz.

    Yanıtla (3) (5)
  • Hektor / 17 Şubat 2022 08:28

    Halkımızı sefalete düşür dört milyonun elektrik faturasını öde yirmi yılın sonu bu kendine muhtaç et sonra oy devşir yazık bu ülkeye.

    Yanıtla (9) (3)
  • Enes yıldırım / 17 Şubat 2022 07:22

    Tüm meselede bu zaten siz ne yapacaksınız sayın muhalefet ortak dil ortak vaadler ikna edici duruş ideolojik farklılıklara rağmen çağdaş medeni bir duruş sergilense tam anlamıyla demokratik bir duruş sergilense iktidar bal gibi gider hemde tıpış tıpış . sayın yazar yorum yaparken meramımızı ifade edecek yeteri alan açmanızı rica ediyoruz.

    Yanıtla (3) (1)
  • TB / 17 Şubat 2022 02:53

    Çok haklısınız İbrahim Bey, artık sadece neler yapılacağını, stratejileri ve planları duyma, geleceği inşa etme ve onarım zamanıdır. Ayrıca, %40'ı da gerçeklerle yavaş yavaş, sabırla, büyük bir şefkatle tanıştırma zamanıdır. Gerçekleri öğrenmek, %40'da travmalar yaratabilir, kucaklayıcı ve yumuşak bir dil kullanılmalıdır.

    Yanıtla (9) (2)
  • Okur / 17 Şubat 2022 02:19

    Su anda ulkenin icinde bulundugu durumun tek nedeni AKP'dir. Sorunu muhalefet yaratmadi ki muhalefet cozsun. Sorun cozme yeri iktidardir. Bu ulkeye %40'i Arapca dahi okuma yazma bilmeyen 5 milyon Suriyeliyi AKP getirdi muhalefet degil. Muhalefetin yapmasi gereken tek sey iktidari elestirip secimi beklemek. Dindarlar AKP'ye oy vermek istiyorlarsa, versinler. Bedelini hep birlikte oderiz. Ulke ne kadar cokerse, o kadar iyi. Cunku bu AKP'ye yazar. Sadece beklemeliyiz. Gidecekler

    Yanıtla (12) (6)
  • Kritik / 17 Şubat 2022 01:32

    En önemli hedefler kondu.Parlamenter sistem,kuvvetler ayrılığı, Adalet, can ve mal güvenliği ve HÜRRİYETLER .Siz ekonomik krizden çıkış için somut önerilerl istiyorsunuz.Şimdi konacak somut önerileri AKP kopyalayıp yaparsa AKP yapar diye uyguluyor.Şu an makro çözümler deklare edilmeli,somut önerilerden kaçınılmalı.Çünki iktidarın uyguladığı makro politikasını değiştirmeye ne kadrosu nede zamanı var.

    Yanıtla (9) (4)
  • bilimsel / 17 Şubat 2022 00:24

    Sayın yazardan rica ediyorum. Artık Erdoğanın her açıklamasını gazeteniz vermesin verdiklerine de önemli diye bir sıfat koymasın. Böyle bir sorumluluk mu var?

    Yanıtla (17) (5)