Büyük buluşumuz ekonomiyi toparlıyor
Şu sıralar Akdeniz’de doğalgaz arıyoruz. Bir dostum “Biz bu gazı ve petrolü bulursak ülkemizi kimse tutamaz” dedi.
Meselenin para olmadığını 2012-13 yıllarından örnek vererek açıkladım: Ülkemize sadece bu iki yılda toplam 147 milyar dolar dışarıdan para geldi.
Geldi de ne oldu?
Ama bu günlerde farklı bir gelişme var. Ekonomide bir kıpırtı var ama bunun arka planında başka unsurlarda var.
Galiba yeni bir buluş yaptık. Ya da yüksek teknolojiye dayalı bir şeyler üretmeye başladık. Açıkçası ben de tam bilmiyorum. Beraber inceleyelim:
***
Mayıs ayında takvim etkilerinden arındırılmış sanayi üretimi sadece yüzde 1,3 azaldı. Geçen yılın son üç ayında sanayi üretimi yüzde 7,8 gerilemişti. Bu yılın ilk dört ayında ise üretim yüzde 4,5 düşüş gösterdi. Kısaca sanayi üretimindeki kan kaybı hızlı bir şekilde azalıyor. Ekonomiyi toparlıyoruz.
Şimdi de şu notumuzu düşelim:
A-) 2018 yılı son çeyreğinde sanayi üretimi yüzde 7,8 azaldı. Oysa EPDK verilerine göre sanayide kullanılan elektrik tüketimi aynı dönemde yüzde 5,74 düştü.
B-) 2019 yılı ilk dört ayında ise sanayi üretimi yüzde 4,5 azalıyor. Ama bu sefer sanayi sektöründeki elektrik tüketimi aynı dönemde yüzde 8,41 düşüyor.
Üretim daha sınırlı daralırken, elektrik tüketimi daha sert düşüyor. Açık ve net ki, daha az elektrik kullanarak sanayide üretimi toparlıyoruz.
***
Şimdi bu yıla bakıyoruz.
TEİAŞ verilerine göre bu yılın ilk dört ayında toplam elektrik tüketimi yüzde 1,36 azaldı. Zaten EPDK verilerinde de toplam elektrik tüketimi sanayi sektöründen dolayı azalıyordu. Meskenlerde kullanılan elektrik tüketim artışı, toplam tüketim azalışını sınırlıyor.
2019 Mayıs ayında ise ülkemizde toplam elektrik tüketimi önceki yılın aynı ayına göre yüzde 1,69 artıyor. Henüz EPDK bu yılın mayıs ayı verilerini açıklamadığı için sanayide kullanılan elektrik durumunu bilemiyoruz.
Ama TEİAŞ verilerine göre mayıs ayında yüzde 1,69 artan elektrik tüketimi haziran ayında da yüzde 0,11 artış gösteriyor. İlk dört aya göre azda olsa iyi bir işaret. Buna rağmen ilk 5 aylık elektrik tüketimi (ve tabii ki de üretimi) yüzde 0,76 azalmış durumda.
TÜİK sanayi üretim verilerine göre enerji (sadece elektrik değil) üretimi ilk dört ayda yüzde 2,8 artış gösteriyor. Ama asıl sürpriz mayıs ayındaki yüzde 7,7’lik enerji üretim artışında.
Elektrik üretimi(%1,6 artış) nerede ise aynı seviyede kalırken, enerji üretimimiz (%7,7 artış) çok daha hızlı artıyor. Burada şöyle bir izah olabilir: 2019 yılında enerji üretimi yerli kaynaklardan ki, özellikle hidroelektrik üretimimiz artıyor. Yani ithal gazla daha az ürettiğimiz için sanayide enerji üretimi adeta patlıyor.
***
Şimdi gelelim üretimin teknolojik düzeyine
1-) Düşük teknolojik üretim ilk dört ayda sadece yüzde 1,0 daralma gösterirken, mayıs ayında da yüzde 1,5 azalıyor. Yani düşük teknolojik üretim düzeyimiz hem krizden daha az etkilenmiş, hem de mayıs ayında iyileşmemiş. Krize karşı daha az duyarlı bir alan.
2-) Orta-düşük teknolojik üretim ise ilk dört ayda yüzde 10,8 gerilerken, mayıs ayında yüze 7,6 azalıyor. Krizde en ağır darbeyi burası alıyor. Zaten hala ciddi bir ilerleme de olmamış.
3-) Orta-yüksek teknolojide ise ilk dört ayda yüzde 6,1 üretim kaybı yaşanıyor. Mayıs ayında ise bu alanda üretim kaybı yüzde 4,1 ile toplam sanayi üretiminin çok daha üzerinde. Kısaca bu sektörlerde de kriz sert esti ve kısmen esmeye devam ediyor.
4-) Yüksek teknoloji üretimi....
İlk dört ayda üretim azalması yok, bilakis yüzde 9,9 oranında üretim artışı var. Ama asıl sürpriz mayıs ayında. Mayıs ayında yüksek teknoloji alanındaki üretim artışı tam yüzde 53,1...
İnanılmaz bir yüksek teknoloji üretim patlaması yaşıyoruz. Anlayacağınız mayıs ayında ülkemiz adeta bir teknolojik devrim yaşıyor.
Orta düşük ve orta yüksek teknolojik sektörlerde (toplamda) sanayi üretimimizin durumu şu;
2018 son çeyrek yüzde 12,4 kayıp
2019 ilk dört ay yüzde 6,1 kayıp
2019 Mayıs yüzde 4,1 kayıp
ama yüksek teknolojik sektörde ilk dört ayda yüzde 9,9 artışa mayıs ayında yüzde 53,1’lik bir artış daha ekliyoruz.
Ve böylece sanayi üretimimizde aylık kayıp sadece yüzde 1,3’e geriliyor.
***
Alt sektörlere baktığımızda da durum şu(mayıs ayı);
Ham petrol ve doğalgaz çıkarımı %12,0 artış
-Kok kömürü ve rafine edilmiş petrol üretimi %15,9 artış
(Galiba ya petrol bulduk ya da gaz.)
Temel eczacılık ve eczacılığa ilişkin malzeme imalatı %17,1 artış
Bilgisayar, elektronik ve optik ürünlerin imalatı %21,8 artış
Elektrik, gaz, buhar ve iklimlendirme üretimi ve dağıtımı %4,1 artış
Diğer ulaşım araçlarının imalatı %115,5 artış
Sanırım olay burada. Yani diğer ulaşım araçlarının imalatında. Ya Hür-kuş’u uçurduk, ya da insansız hava araçlarını (İHA)...Veya bir başka teknolojik buluş ve imalatı.
Lakin her nedense bu üretimimiz içeride kalıyor. Yani ihracata yansımış değil..
Mayıs ayında yüksek teknolojik ürünler ihracatımız 550 milyon dolardan bu yıl 519 milyon dolara geriliyor. Ve böylece ihracat içindeki payı da yüzde 4,1’den yüzde 3,4’e düşüyor.
***
Özet verelim:
Bu yıl sanayi üretimini daha az elektrik kullanarak yapıyoruz. Ama sanayi üretiminde asıl büyük toparlanmayı büyük teknolojik artışla sağladık. Ve bulduğumuz bu yüksek teknoloji üretimi de dışarıya satmıyor, kendimize saklıyoruz.
En azından TÜİK verileri böyle diyor.















yüksek teknolojik üretim kalemleri nelermiş belli değilmi acaba TUİK verilerin de.
Yanıtla (0) (0)EKONOMİYİ BİLMEM AMA ÜLKENİN, İDARECİLERİNİN, YAZARININ,ÇİZERİNİN, AYDINI, KARANLIĞININ EGO-NOMİSİ BAYAĞI TAVAN YAPMIŞ DURUMDA.
Yanıtla (0) (0)İbrahim bey dalga mı geçiyorsunuz. Eğer dalga geçiyorsanız dalgayı deniz de aramak gerekir.
Yanıtla (0) (0)Nasıl ki onlar çıkarları gereği F-35 'leri vermiyor... Biz de bulduğumuz herhangi bir yüksek teknolojiyi, uluslar arası piyasaya ve özellikle Türkiye düşmanlarına arz etmemek gerekir.
Yanıtla (0) (0)yunanlılar AB paralarını 3. 4. ev-yazlıkları alıp sefa sürmüşler. mallar en azından ortada. burda paralar nerde? su nerde inek içti inek dağa kaçtı gibi..
Yanıtla (0) (0)Yaw şu senin "BİŞEY HAKKIMIZ VARDI" Hani alabildiğine para basıyorduk. O işten vaz mı geçtik?
Yanıtla (0) (0)Damat ne oldu?
Yanıtla (0) (0)Tohum üretemeyen nasıl teyyare yapacak?
Yanıtla (0) (0)Hani uçacağuduk.
Yanıtla (0) (0)Seçim yok ki niye doğalgaz bulalım?
Yanıtla (0) (0)Ben Müseyleme’yi bilmiyorum. Allah’a şükür laikim.
Yanıtla (0) (0)İyi de artış oranlarını gördük. Nominal değerleri de verseydinya. Birşey yüzde yüz on beş arttı uçtuk diyerek dalga geçmişsin de. Az olan birşey iki katına çıkmış olabilir. Ayrıca dolar olarak düşüşten bahsetmişsin. Sen bir de nesne miktarı verseydinya. Sonuçta kur aşırı artar, ama senin maliyet TL dir. Rekabet için daha çok mali daha az dolarla satarsin ne var bunda. Ama yok illa TÜİK veri ile oynayacak...
Yanıtla (0) (0)AKP'nin karnesi buram buram çamaşır suyu kokmaya başladı.
Yanıtla (0) (0)Telefon muhabbetinde dünya birincisiyiz. İşimiz laklak. Ekonomi yazarları yazsın dursun.
Yanıtla (0) (0)HACI Bak : “Her ne kadar muhalefet kolay zenaat ise de, işin yorumcuları idare etme kısmı biraz zor ve sıkıntılı görünüyor.” demişsin. Bu cümlenin faili yani “kolay zenaat”i icra eden, yazar. Bu cümleye göre Kahveci iki iş yapıyor, birinde başarılı, diğerinde zorlanmış. Başarılı olduğu konu “muhalefet”; zorlandığı ise “yorumcuları idare etme kısmı”. Okuduğunu anlamıyorsun da, yazdığını da mı anlamıyorsun ? :))
Yanıtla (0) (0)Hah hah ha,Ne anlarmış onlar savunma sanayinden.Ağır sanayi hamlelelerini kim yaptıysa onların temellerinde o attı.Temel atmakta yetmiyor.Tamamlanması da Turgut Özal a nasip oldu.Geliştirilmesi de Ak parti iktidarının eseri.
Yanıtla (0) (0)12.30&12.37 Sizce bir sakıncası yoksa önce okuduğunuz yorumu anlayın,sonra cevap yazın.Ben sayın Kahveci'nin yazısından değil,yazıya yazılan bir kısım yorumlardan bahsediyorum.Mesela şu yoruma ne dersiniz: "...eline kalemi almış zülfü yare dokunmadan yazıyorsun."
Yanıtla (0) (0)Doğal gazı niye satalım kendimizin ihtiyacı var. Dışardan doğal gaz ihtiyacımız azalırsa milyar dolarlar cebimizde kalır bunu bile anlayamıyorsan niye yorum yazarsın.
Yanıtla (0) (0)Bu sütunlarda herkes birbirine bilgi ile hava atmaya çalışıyor!..
Yanıtla (0) (0)HACI'nın standart kalıpları vardır. Mesela Kahveci'ye bir "şey" (Yazdıkları yorum olmadığı için, ne ad vereceğimi bilemediğimden "şey" dedim.) yazacaksa içinde o kalıplardan "muhalefet kolay zenaat" ifadesini kullanır. Kahveci, TÜİK rakamlarından yola çıkarak, ortadaki garabeti/uyumsuzluğu anlatmaya çalışıyor ama bizimkinin rakamlarla arası iyi değil, an-la-ya-mı-yor, kuru muhalefet yapılıyor sanıyor. Kolayı seçiyor, ne de olsa, cahillik kolay zenaat. :))
Yanıtla (0) (0)Bu yorumun (?) konuyla ilgisi ne HACI ? Yoksa boyunu mu aşıyor, rakamlar, yorumlar, sorular ?
Yanıtla (0) (0)Tam bir muamma gel de çöz. bence asrın buluşunu yaptık ve kimselerle paylaşmıyoruz. Ben de çok merak ettim bu buluşu.
Yanıtla (0) (0)İbrahim Bey'in böyle imalı eleştirilerin falan kesmediği bir okuyucu profili var. Bodoslamadan vuracaksın,ötesi bizi kesmez diyorlar.Her ne kadar muhalefet kolay zenaat ise de, işin yorumcuları idare etme kısmı biraz zor ve sıkıntılı görünüyor.
Yanıtla (0) (0)10 yıl öncesine kadar şirketim ihtisası olduğu konularda veri hazırlardı sonunda defterden sildiler nedeni ne olabilirki?
Yanıtla (0) (0)Ecevite rağmen el insaf rahmetli Turan güneş dış politikada tarih yazdılar %100 halk desteğiyle simdi övündüğümüz savunma sanayisini kurdular.Kırdığınız ceviz kırkı geçti rumları avrupa birliğine soktunuz eline kalemi almış zülfü yare dokunmadan yazıyorsun.
Yanıtla (0) (0)Sallamışsın birader!Kim demiş 3.köprü bir açılsın dünyayı sallarız diye?Üçüncü köprü ulaşımı biraz rahatlatır, o kadar.
Yanıtla (0) (0)8.55, Bak sen, her tarafından bilgi akıyor... Müseyleme'den bile haberin varmış...
Yanıtla (0) (0)Yazar verilerin uydurma olduğunu gayet güzel bir şekilde açıklamış. Bunda anlaşılmayacak bir şey yok.
Yanıtla (0) (0)NO PANİK MAKE YOUR PLAN: Türkiye'de, Erdoğan ve Ak Parti düșmanlığının bütün benliklerini esir aldığı bir iflah olmaz zümre var. Ekonomi verileri kadar, belkide ondan da çok, bu alandaki "worthwahl" in yani seçtiğiniz sözcüklerin büyük etkisel değeri olduğunu her ekonomist bilir. Gemi yeterli kaptan ve mürettebatı ile batsın, gerisi hallolur zavallılığıdır bu..
Yanıtla (0) (0)Şükür ki Sn. Yazar'ın gam ve kederi mürekkep eyleyen kaleminden olumlu bir şey çıktığını gördük.
Yanıtla (0) (0)Sayı Kahveci, Makakenizin son satırı olan "En azından TÜIK verileri böyle diyor" cümlesinin sonunda nokta yerine ( !!!! ) ünlem işareti koymuşsunuz. Yine de mesele anlaşılıyor!..
Yanıtla (0) (0)"Kedi byradaysa ciğer nerede? " diyen Nasrettin Hoca gibi on numara bir soru sormuşsunuz ama karşınızdakilerin nasreddin hocanın hanımından farkı yok ki. ciğeri yiyip günahını kediye atıyorlar :))
Yanıtla (0) (0)Ekonomi iyiye gitsin tabiki. Sorunlarımız çözüme kavuşsun bunuda ister şimdi ki hükümet yapsın ister sonra gelecek olan. Ak partiye de bu kadar takılmayın yeniden yaratilmadiklari sürece zaten gidecekler. Ha ne kadar geç giderlerse islamcilar o kadar heba olacak erezyona uğrayacak. Ak parti islamcilarin derdi olsun onlar düşünsün biz çok ta şey etmeyelim. Önümüze bakalım.
Yanıtla (0) (0)Sayın Hocam Bi çuval laf etmişsin birazda ortaya rakamlar koymuşsun. Ne söylemek istediğini yazının bitişinde söylemeye çalışmışsın ama onuda anlatamamış sın. Neyse derdin açıkça söyleseydin de vatandaş ne dediğini anlasaydı. Söylenenlere yalan mı diyorsun. Öyleyse açıkca söyle. TEİAŞ şunu diyor. TUİK bunu diyor. yapmayın bunu alahını severseniz. Eleştirecek başka şey yoktuda vatandaşın gündeminde bile olmayan konularla ortalığı karıştırmaya çalışıyorsunuz.
Yanıtla (0) (0)Walla Türkiye nin sanayisini, ekonomisini, hukukunu, ahlakını, sanatını, sosyolojisini kısa herşeyini anlamaya çalışmak çok zor....
Yanıtla (0) (0)Bun dinbazların mesleki hünerlerini görseydi Müseyleme'nin dili tutulurdu.
Yanıtla (0) (0)Çatlasın kıskanç Almanlar ! Onlar çalmasın diye, ileri teknoloji ürünlerimizi ihraç etmiyoruz, işte.
Yanıtla (0) (0)Sayın Kahveci Bu AKP tayfası her işte aynı kafa.3.Köprü açılırken de şu köprü bir bitsin bakın dünyayı nasıl titretiyoruz diye yaygara koparıyorlardı. Doğal gazı buldun çıkaracaksın. Çıkardın kime satacaksın.Falan falan bir sürü konu hemen uçuyorlar mübarekler.
Yanıtla (0) (0)Elektronik sanayinde ki gelişmişliğimize bağlı olarak, televizyon,iha,siha, uydu,telsiz,telefon,helikopter, uçak,füze vb gibi alanlarda çağı yakaladık.2023 çok önemli, otomobil pili üretim,Tfx lerin motor üretimi,uzun menzilli füze üretimi,tank motoru üretimi,nükleer enerji reaktöründen elektrik üretimi, sulu tarım alanlarının artırılması vb yüzlerce alanda hedefler var.Doğu Akdeniz de ki enerji kaynaklarından istifade eden bir ülke durumuna geleceğiz.Önümüz açık kısa dönem önümüze çıkarılmaya çalışılan krizleri çok kısa sürelerde aşacağız hedef büyük!
Yanıtla (0) (0)İronik bir durum..acaba TÜİK bazı verilerle oyun mu oynuyor?Geçmişte hedefi tutturabilmek için ineklerden daha fzzla süt çıkarması gibi:))
Yanıtla (0) (0)ARKADAŞLAR, ÜLKEMİZ ÇOK BÜYÜK BADİRELER ATLATTI, 15 TEMMUZ 2016 DARBE GİRİŞİMİ, TERÖR ÖRGÜTÜ SALDIRILARI, YURT DIŞI KAYNAKLI BİRÇOK TEHDİT DEVAM EDİYOR, SANAYİMİZ YİNE BİR ŞEKİLDE İMALATA DEVAM EDİYOR, BARDAĞIN DOLU TARAFINI GÖRMEYE ÇALIŞALIM, EKONOMİK VERİLER BUGÜN DÜŞÜK ÇIKAR, YARIN YÜKSELİR, İNSAN NABZI DA BÖYLEDİR, BİR DÜŞER BİR ÇIKAR, LÜTFEN ACI İLE BESLENMEK DEN VAZGEÇELİM, BARDAĞIN DOLU TARAFINDAN KANA KANA İÇELİM.
Yanıtla (0) (0)Belki aya üç şeritli yol yapmışızdır.ayın karanlık yüzü tarafında olduğu için görünmüyordur. Arşivimden Iron sky (demir gökyüzü)filmini izleyesim geldi.tavsiye ederim. Neticede bütün üretim rakamlarını düşürerek ekonomiyi iyileştiriyoruz. Allah herkese tüik gibi bir kuruluş Nasib etsin Merkez bankası da faizleri bir indirsin değmeyin keyfimize. Makro ve mikro iktisat teorileri yeniden yazılır. Sn.kahvecide egenin küçük bir kasabasında anılarını yazar. Neden gülüyorsun kardeşim ciddi ciddi yorum yapıyoruz şurada.
Yanıtla (0) (0)Bir muamma. Peki siz neden diyorsunuz?
Yanıtla (0) (0)tuik verisimi kaldi? o veriye kimse guvenmiyor, sayilarla oynuyor birileri
Yanıtla (0) (0)"Besleme medya"da 10 yıldır Türkiye 'yi şaha kaldıracak projeler : " az sonra! " kıvamında ha babam pompalanıyor! Elde var sıfır. Garip olan hala inanan olması. her seçim öncesi babayiğitler Yerli otoya kurbanlık danaya girer gibi girer ; bir sonraki seçime kadar çıkmazlar. Yerli milli edebiyatını o kadar savurganca kullanıldı ki onlardan cesaret alan bir şaşkın apo'yu bile "Yerli ve milli" ilan etme küstahlığına kalkıştı. Vel hasıl Akdenizdeki olayda da: BUNLARIN; "GAZ BULDUK AMA YERİNİ İŞARETLEMEYİ UNUTMUŞUZ" demelerinden endişeliyim!!!
Yanıtla (0) (0)Yani silah, tayyare mi yapıyoruz
Yanıtla (0) (0)akp gittiğinde, ülkenin gerçek durumu ortaya çıkacak. o zaman akpnin bu ülkeye ne kadar zarar verdiği görülecek. tabii iş işten geçmiş olacak. tıpkı yunanistanın durumu gibi. ondan sonra 10 sene de toparlanabilirsek öpüp tepemize koyacağız.
Yanıtla (0) (0)Tuik=Yalan Dolan Kurumu. Her boyutta istatistik veri üretimi yapılır.
Yanıtla (0) (0)