Optimar’ın anketinde Davutoğlu ve Babacan

Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan liderliğinde kurulması beklenen yeni partilere oy vermeyi düşünenleri yüzde 6 ila 9 (Babacan yüzde 6-7, Davutoğlu yüzde 8-9) civarında gösteren anket sonuçlarını abartılı bulanlara kötü haber:

Kamuoyu araştırma şirketi Optimar’ın 5-10 Eylül 2019 tarihleri arasında 26 il genelinde 18 yaş üzeri 1708 kişi ile görüşerek gerçekleştirdiği “Türkiye Nabzı Araştırması”nda bu rakamlar daha yüksek çıktı.

***

“Parti kurarsa oy verir misiniz?” sorusuna olumlu cevap verenlerin oranı Babacan için yüzde 12.1, Davutoğlu için yüzde 10.9.

Bu soru ikisi için ayrı ayrı sorulmuş, ‘İkisinden hangisini tercih edersiniz?’ diye sorulmamış, dolayısıyla hem Babacan hem Davutoğlu’na oy vereceğini söyleyenler olabilir.

Bu nedenle iki rakamı toplayıp “İkisi toplamda yüzde 23’ü buldu” diyemeyiz.

“Optimar’ın araştırmasına göre ikisinin toplamı her halükarda yüzde 12’nin üzerinde” diyebiliriz ama.

Tabii ki yeni partilerin gerçek potansiyelleri (daha büyük veya daha küçük), bu partiler şekillendikçe ve siyasette varlık gösterdikçe ortaya çıkar.

AK Parti iktidarının ve mevcut muhalefet partilerinin tavırları da buna tesir edecektir.

***

Davutoğlu ve Babacan’ı yüzde 1-3 veya en fazla yüzde 3-5 bandında görmek isteyenler için yukarıdaki haberi iyice kötüleştiren bir hususu belirtmeden geçmeyelim:

Söz konusu araştırmayı yapan Optimar’ın başında Hilmi Daşdemir bulunuyor ve Hilmi Daşdemir -televizyonda katıldığı tartışma programlarını izleyenlerin çok iyi bildiği gibi- AK Parti’ye yakın, Davutoğlu ve Babacan liderliğindeki yeni parti teşebbüslerine mesafeli.

Yani, Daşdemir’in Davutoğlu ve Babacan lehinde ‘şike’ yapması düşünülemez.

YORUMLAR (82)
YORUM YAZ
İÇERİK VE ONAY KURALLARI: KARAR Gazetesi yorum sütunları ifade hürriyetinin kullanımı için vardır. Sayfalarımız, temel insan haklarına, hukuka, inanca ve farklı fikirlere saygı temelinde ve demokratik değerler çerçevesinde yazılan yorumlara açıktır. Yorumların içerik ve imla kalitesi gazete kadar okurların da sorumluluğundadır. Hakaret, küfür, rencide edici cümleler veya imalar, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır. Özensizce belirlenmiş kullanıcı adlarıyla gönderilen veya haber ve yazının bağlamının dışında yazılan yorumlar da içeriğine bakılmaksızın onaylanmamaktadır.
82 Yorum